Paul Derrez

Paul Derrez draagt broche van Sigurd Bronger, München, maart 2018. Foto met dank aan Lieta Marziali©
Paul Derrez draagt broche van Sigurd Bronger, München, maart 2018. Foto met dank aan Lieta Marziali©

Paul Derrez (Sittard (Nederland), 20 februari 1950) was en is onder meer actief als sieraadontwerper, galeriehouder en verzamelaar. Daarnaast heeft hij zijn sporen verdiend als docent in het kunstonderwijs, als auteur en als grondlegger en bestuurslid van de VES.

Biografie
De ouders van Derrez hadden een juwelierszaak in Sittard (Nederland). Derrez genoot zijn opleiding aan de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven (Nederland) (1968-1970), de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar te Utrecht (Nederland) (1970-1972) en behaalde een diploma aan de Vakschool Schoonhoven te Schoonhoven (Nederland) (1972-1975), met de verwachting dat hij de zaak in Sittard (Nederland) zou overnemen. Na een stage in Amsterdam (Nederland) echter heeft Derrez zich daar permanent gevestigd. De kennismaking en vriendschap met Willem Hoogstede was daarbij van cruciaal belang.

In 1975 vestigde Derrez zich als zelfstandig edelsmid in het souterrain van zijn woonhuis aan de Lange Leidsedwarssraat in Amsterdam (Nederland). Bekende werken van zijn hand uit deze periode zijn de wisselring en de wisselarmband. Beide ontwerpen bestaan uit een zilveren beugel waarin naar smaak telkens een ander plaatje acrylaat kan worden geklemd.

In 1976 stichtte Derrez Galerie Ra te Amsterdam (Nederland), een jaar na de sluiting van Galerie Sieraad, waar hij stage had gelopen. In Galerie Ra (genoemd naar de Egyptische zonnegod) wordt werk getoond van Nederlandse en vanaf 1978 ook buitenlandse edelsmeden, sieraadontwerpers en vormgevers.

In 1980 ontving Derrez als eerste de Françoise van den Bosch Prijs van de Stichting Françoise van den Bosch voor het stimuleren van de belangstelling voor het sieraad in internationaal verband. De prijs bedroeg 4.000 gulden.

Derrez was bestuurslid (1975-1981) en voorzitter van de Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers (VES). Ook was hij voorzitter van de Stichting Françoise van den Bosch (1991-2000). Daarnaast was Derrez docent professional practice aan de Gerrit Rietveld Academie (2008-2010) en de kunstacademie te Maastricht (Nederland) (1995-….).

In 1984, de tijd waarin het sieraadontwerp internationaliseerde was Derrez één van de organisatoren van de in Australië reizende tentoonstelling Cross Currents, jewellery from Australia, Britain, Germany and Holland. Meerdere tentoonstellingen waaraan Derrez meewerkte als conservator of organisator volgden.

In 1985 startte Derrez te werken met kurk, waarvan hij halssieraden maakte, maar ook schalen en andere gebruiksvoorwerpen.

In 1986 werd een tentoonstelling gehouden in Sittard (Nederland) uit de sieradenverzameling van Derrez en Willem Hoogstede, die toen tien jaar bestond.

De eerste sieraden van de hand van Derrez hebben een sekseneutraal voorkomen; het werk kenmerkt zich door heldere vormen en het gebruik van zilver en acrylaat. Halverwege de jaren ’90 echter kregen zijn sieraden een homo-erotisch karakter zoals in de serie Risky business; sieraden die verwijzen naar onder meer leerbars.

Derrez vindt dat sieraden er niet zijn ter vervolmaking van de harmonie; hij vindt het spannender wanneer ze verwijzen naar de discrepantie, de ruwheid in de maatschappij.

Toen Derrez voor een modeshow in 1993 werd gevraagd mannensieraden te maken liet hij zich als zelfbewuste homo inspireren door subculturen, fetisjisme en speeltjes voor volwassenen. Zelf draagt hij deze sieraden Tools and toys graag. De materialen die Derrez in deze serie heeft toegepast zijn afkomstig uit de nalatenschap van Françoise van den Bosch en daarom wordt de serie ook wel met adellijk aluminium aangeduid.

Verzamelaar en fotograaf Claartje Keur legde op 16 april 1998 Derrez vast in zijn atelier. De foto is twee keer te zien geweest op tentoonstellingen in combinatie met het collier Cry uit de verzameling van Keur van de hand van Derrez.

Vanaf ongeveer 2000 -Derrez was toen drie maanden artist in residence in de Objects-studio’s in Sydney (Australië)- maakt Derrez naast sieraden ook zilverwerk: lepels, kommen, kannen en dozen met soms een humoristisch of provocerend karakter, zoals de Conversation bowl.

In 2005 maakte Derrez de Condoommonstrans en wilde deze tonen op een tentoonstelling in het Poolse Legnica. Om het evenement niet op te blazen heeft hij zijn inzending teruggetrokken. Het object is nu opgenomen in de collectie Kerkkritisch materiaal van het Museum Catharijneconvent.

In 2006 trad Derrez in het huwelijk met Willem Hoogstede.

Een drietal sieraden van Derrez’ hand is door Marjan Unger en Gerard Unger samen met honderden andere sieraden van diverse Nederlandse ontwerpers in 2009 door een schenking in de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam te Amsterdam (Nederland) beland.

Vanaf 2012 past Derrez in sieraden en vaatwerk zogenaamde confetti toe; stippen of dots van transparant acrylaat in verschillende vaak felle of zelfs fluoriserende kleuren. Ook monumentaal heeft hij deze confetti toegepast; op de zogenaamde verdieping in CODA (Apeldoorn) en aan de gevel van zijn galerie aan de Nes (Amsterdam).

In 2013-2014 was in CODA een tentoonstelling van de sieradenverzameling van Derrez en Hoogstede, getiteld Dare to wear, sieraden uit de collectie Paul Derrez/Willem Hoogstede.

Derrez liet zich als stagiair in Galerie Sieraad uitbetalen in sieraden en startte zo al vroeg een verzameling. Ook schafte hij samen met zijn partner Willem Hoogstede steeds een stuk aan uit lopende exposities van Galerie Ra. Ook daarbuiten worden sieraden aan de collectie toegevoegd; uit examenexposities of uit andere galeries. In 1986 was in Museum het Kruithuis te Den Bosch (Nederland) en in het Gemeentemuseum Arnhem te Arnhem (Nederland) uit Derrez’ en Hoogstede’s sieradenverzameling de tentoonstelling Sieraden 1966-1986, Collectie Paul Derrez en Willem Hoogstede te zien.

In 2015 won Derrez de Herbert Hofmann-Preis met zijn dot-broches, voor zijn optimistische bijdrage aan het eigentijdse sieraad.

Op 1 november 2015 startte een expositie met circa 100 werken ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Derrez als sieraadontwerper in CODA te Apeldoorn (Nederland). Ter gelegenheid van dit jubileum verscheen een monografie.

Op 15 oktober 2016 vierde Galerie Ra een 40-jarig jubileum. Ter gelegenheid daarvan schreef Derrez een boek over de geschiedenis van de galerie. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Carin Reijnders (directeur CODA). Tegelijkertijd startte in de galerie de expositie Ra Now, met nieuw werk van onder meer Sylvia Blickman, Georg DoblerEsther Knobel en Floor Mommersteeg.

Op de Grassimesse in het Grassimuseum te Leipzig (Duitsland) in oktober 2018 was Derrez jurylid voor de Grassipreis.

Sieraden en zilverwerk van Derrez werden en worden buiten Galerie Ra onder meer gepresenteerd door Galerie Biró, Galerie Rosemarie JägerGalerie Slavik, Galerie SpektrumGallery Funaki, Lesley Craze Gallery en V&V.

Werk in openbare collecties (selectie)
Centraal Museum, Utrecht (Nederland)
CODA, Apeldoorn (Nederland) (1 van de 34 kernkunstenaars)
Collectie Françoise van den Bosch (Nederland)
Dallas Museum of Art, Dallas (Verenigde Staten)
Danner-Stiftung, München (Duitsland)
Design Museum Den Bosch, Den Bosch (Nederland)
Gemeentemuseum Den Haag, Den Haag (Nederland)
Grassimuseum, Leipzig (Duitsland)
Joods Historisch Museum, Amsterdam (Nederland)
Los Angeles County Museum of Art (LACMA), Los Angeles (Verenigde Staten)
Middlesbrough Institute of Modern Art (MIMA), Middlesbrough (Verenigd Koninkrijk)
Museum Arnhem, Arnhem (Nederland)
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (Nederland)
Museum Catharijneconvent, Utrecht (Nederland)
Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg, Hamburg (Duitsland)
Museum of Fine Arts, Houston (Verenigde Staten)
National Museum of Modern Art, Kyoto (Japan)
National Museum of Scotland, Edinburgh (Verenigd Koninkrijk)
Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, Schoonhoven (Nederland)
Nordenfjeldske Kunstindustriemuseet, Trondheim (Noorwegen)
Powerhouse Museum, Sydney (Australië)
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Amersfoort (Nederland)
Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland)
Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Nelly Van Den Abbeele
Inge Asenbaum
Jurriaan van den Berg
Lieke & Hennie Bijkerk
Lois Boardman
Ida Boelen
Heidi & Karl Bollmann
Esther Doornbusch
Helen Drutt
Yvònne Joris
Claartje Keur
Thea & Jur van Lee-Ellis
Threes Moolhuysen-Coenders
Riet Neerincx
Jeldrik Oorthuys
Miecke Oosterman
Benno Premsela
Auckjen & Jan Ridderbos
Solange Thierry-de-Saint Rapt
Marjan Unger & Gerard Unger
Jorunn Veiteberg

Tentoonstellingen (selectie)
1980 – Paul Derrez, winnaar Françoise van den Bosch Prijs, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
1980 – Sieraden (reizende tentoonstelling, 12 locaties in Nederland)
1982 – Schmuck aus den Niederlanden, Galerie Spektrum, München (Duitsland)
1982 – Schmuck ’82-Tendenzen, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland)
1982 – Visies op sieraden, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
1983 – The Jewellery Project, Crafts Council Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
1984 – Cross Currents, Powerhouse Museum, Sydney (Australië)
1986 – Sieraden, Images, Singer Museum, Laren (Nederland) (reizende tentoonstelling)
1986 – Sieraden, vorm en idee, Van Reekum Museum, Apeldoorn (Nederland)
1986 – 10 Jaar Ra, Galerie Ra, Amsterdam (Nederland)
1990 – Joalharia Holandesa/News from the Netherlands, Museu Calouste Gulbenkian, Lissabon (Portugal)
1990 – Point of view, Verenigde Staten en Canada (reizende tentoonstelling t/m 1991)
1996 – Briljant en gevat, Gemeentemuseum Den Haag, Den Haag (Nederland)
1996 – Vormgegeven, Stadsgalerij Heerlen, Heerlen  (Nederland) (samengesteld door Threes Moolhuysen-Coenders)
1997 – Galerie Biró, München (Duitsland)
1998 – Claartje Keur, portretten en colliers, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Arnhem (Nederland)
1998 – Supplement, een keuze uit de sieraden- en catalogiverzameling van Jurriaan van den Berg, De Nederlandsche Bank, Amsterdam (Nederland)
2000 – Het versierde ego, het kunstjuweel in de 20ste eeuw, Koningin Fabiolazaal, Antwerpen (België)
2000 – Jewels of Mind and Mentality, Museum het Kruithuis, Den Bosch (Nederland)
2000 – Op de huid, sieraden uit de collectie, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Arnhem (Nederland)
2000 – Parures d’ici, parures d’ailleurs, MUDAC, Lausanne (Zwitserland)
2000 – Studio Jewellery, Glynn Vivian Art Gallery, Swansea (Verenigd Koninkrijk)
2002 – Dutch Diversity, Lesley Craze Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2002 – 21 Diademen voor Máxima, Museum het Kruithuis, Den Bosch (Nederland)
2004 – Hoogtepunten van het Nederlandse moderne sieraad, De Nederlandsche Bank, Amsterdam (Nederland)
2005 – Françoise van den Bosch, tijdgenoten en jong talent, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2007 – Ornament as Art: Avant-Garde Jewelry from the Helen Williams Drutt CollectionMuseum of Fine Arts, Houston (Verenigde Staten)
2008 – Ornament as Art: Avant-Garde Jewelry from the Helen Williams Drutt Collection, Mint Museum of Craft+Design, Charlotte (Verenigde Staten)
2008 – Ornament as Art: Avant-Garde Jewelry from the Helen Williams Drutt Collection, Renwick Gallery, Washington (Verenigde Staten)
2009 – Ornament as Art: Avant-Garde Jewelry from the Helen Williams Drutt Collection, Tacoma Art Museum, Tacoma (Washington, Verenigde Staten)
2011 – Paul Derrez, vessels, Galerie Ra, Amsterdam (Nederland)
2013 – Dare to wear, sieraden uit de collectie Paul Derrez/Willem Hoogstede, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2013 – Keeping up with the times, Galerie Rosemarie Jäger, Hochheim (Duitsland)
2013 – New Edition, Gallery Funaki, Melbourne (Australië)
2014 – Confrontations: New Traditional Jewellery, Museum Arnhem, Arnhem (Nederland)
2014 – Kettingreacties, sieraden en fotografie van Claartje Keur, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2014 – Pronkstukken, de mooiste sieraden van hedendaagse ontwerpers, Gorcums Museum, Gorinchem (Nederland)
2015 – Jewellery 1970-2015, Österreichisches Museum für angewandte Kunst (MAK), Wenen (Oostenrijk)
2015 – Sieradenpresentatie lockersCentraal Museum, Utrecht (Nederland)
2015 – Paul Derrez, maker, sieraden & objecten 1975-2015, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2015 – Van Ping naar Bling, Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, Schoonhoven (Nederland)
2015 – 20/20, Gallery Funaki, Melbourne (Australië)
2016 – Beyond bling, contemporary jewelry from the Lois Boardman CollectionLos Angeles County Museum of Art (LACMA), Los Angeles (Verenigde Staten)
2016 – Cult, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch (Nederland)
2016 – Galerie Biró, München (Duitsland)
2016 – MisjaB, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2016 – Seventies music-fashion-design, Gorcums Museum, Gorinchem (Nederland)
2016 – 40 Jaar Ra, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2017 – Big, Bold & Beautiful, Bloemlezing uit de CODA Collectie, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2017 – Die Sammlung Bollmann – Schmuck von 1970-2015, Deutsches Goldschmiedehaus, Hanau (Duitsland)
2017 – Medusa, Bijoux et tabousMusée d’Art moderne de la Ville de Paris, Parijs (Frankrijk)
2017 – Paul Derrez, Connect & Celebrate, Galerie Ra, Amsterdam (Nederland)
2017 – Schmuckbegehren – eine internationale Privatsammlung, Villa Bengel, Idar-Oberstein (Duitsland)
2018 – Chains/Schakels/Verbindingen, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2018 – European Connections, Bluecoat Display Centre, Liverpool (Verenigd Koninkrijk)
2018 – Favorites – Ausstellung des 16. HammerClub Treffens, Deutsches Goldschmiedehaus, Hanau (Duitsland)
2018 – Funaki at The National, The National, Christchurch (Nieuw-Zeeland)
2018 – Meesterlijk, Design en Ambacht, Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2018 – Objets Ambigus, hedendaagse juwelen, een passieBOZAR, Brussel (België)
2018 – Rijkdom – Sieraden van het Rijk, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2018 – Ruw & Rauw, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2018 – Schmuck 2018, München (Duitsland)
2018 – Schoonhoven Silver Award 2018, Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, Schoonhoven (Nederland)
2018 – Show yourselfDesign Museum Den Bosch, Den Bosch (Nederland)
2018 – These are a few of her favorite things, Jorunn Veiteberg’s jewellery collection, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Trondheim (Noorwegen)
2019 – Shining on the Stage, Dutch Spirit, NoCC SPace, Shanghai (China)

Door Derrez georganiseerde tentoonstellingen buiten Galerie Ra
1985 – Cross Currents, jewellery from Australia, Britain, Germany and Holland, Power House Museum, Sydney (Australië) (reizende tentoonstelling door Australië
1985 – Nya Smycken, Stockholm (Zweden)
1987 – Concepts, Comments, Process, Dutch jewellery 1967-1987, Rijksdienst Beeldende Kunst (RBK) (Nederland)
1988 – New Art Objects from Britain and Holland, Groot-Brittannië en Nederland (reizende tentoonstelling, (in samenwerking met Galerie de Witte Voet)

Prijzen (selectie)
1980 – Françoise van den Bosch Prijs
2015 – Herbert Hofmann-Preis

Opdrachten (selectie)
2013 – Confetti, CODA, Apeldoorn (Nederland) (ontmanteld in 2019)

Residencies (selectie)
2000 – Objects-studio’s, Sydney (Australië)

Verzamelde sieraadontwerpers
Anne Achenbach
Michael Anderson
Hans Appenzeller
Robin Backer
Gijs Bakker
Irene Bakker
Peggy Bannenberg
Ela Bauer
Peter Bauhuis
Nicolaas van Beek
Boris de Beijer
Claudie Berbée
Anneke van Bergen
David Bielander
Marcus Biesecke
Liv Blåvarp
Bart Bleys
Sylvia Blickman
Onno Boekhoudt
Klaas-Jan Bootsman
Karen Borland
Françoise van den Bosch
Joke Brakman
Zoe Brand
Mecky van den Brink
Caroline Broadhead
Sigurd Bronger
Clarisse Bruynbroeck
Kim Buck
Bussi Buhs
Pierre Cavalan
Kai Chan
Peter Chang
Atai Chen
Carina Chitsar Shostari
Susan Cohn
Johanna Dahm
Pierre Degen
Paul Derrez
Saskia Detering
Norman Dilworth
Bettina Dittlmann
Georg Dobler
Wim van Doorschodt
Anja Eichler
Gry Eide
Thomas Eisl
Elasticbrand
Robert Elsässer
Dawn Emms
Edward DeLarge
Sarah Enoch
Suzanne Esser
Anita Evenepoel
Sita Falkena
Réka Fekete
Anne Finlay
Hilde Foks
Warwick Freeman
Karl Fritsch
Kiko Gianocca
Rowena Gough
Lisa Gralnick
Carole Guignard
Oliver Haardt
Gésine Hackenberg
Andrea Halmschlager
Cathy Harris
Petra Hartman
Adri Hattink
Maria Hees
Marion Herbst
Herman Hermsen
Susanna Heron
Karin Herwegh
Thérèse Hilbert
Willem Honing
Peter Hoogeboom
Marian Hosking
Nuala Jamison
Svenja John
Rian de Jong
Vered Kaminski
Yuri Kawanabe
Beppe Kessler
Maria van Kesteren
Donglin Kim
Susanne Klemm
Esther Knobel
Dirk-Jan Kortschot
Daniel Kruger
Otto Künzli
Florian Ladstätter
Birgit Laken
Emmy van Leersum
Henk de Leeuw den Bouter
Beatrice Liaskovski
Nel Linssen
Carlier Makigawa
Julia Manheim
Charles Marks
Lous Martin
Harriët Mastboom
Jasmin Matzakow
Floor Max
Nanna Melland
Peter Mellema
Maike Michielsen
Mikiko Minewaki
Floor Mommersteeg
François Morellet
Roger Morris
Coen Mulder
Aya Nakayama
Riet Neerincx
Marc Newson
Peter Niczewski
Karel Niehorster
Frans van Nieuwenborg
Bruno Ninaber van Eyben
Arjen Noordeman
Ted Noten
Pavel Opočenský
Melanie Oudemans
Takehide Ozaki
Juliette Pailler
Rowena Park
Sun-Woo Park
Noon Passama
Adam Paxon
Zack Peabody
Ros Perry
Ruudt Peters
Jan Pijcke
Annelies Planteijdt
David Poston
Katja Prins
Geoff Roberts
Lia de Sain
Lucy Sarneel
Fumie Sasaki
Hermann Schafran
Marjorie Schick
Constance Schreiber
Henriette Schuster
Elwy Schutten
Stephan Seyffert
Verena Sieber-Fuchs
Els Staal
Marga Staartjes
Julian Steiner
Adriaan van Strien
Jan Suchodolski
Jan Tempelman
Alette Thielen
Thea Tolsma
Catherine Truman
Monique Vierling
Antoinette Vroom
Charlotte van der Waals
Wolf von Waldow
Lisa Walker
David Watkins
Martijn Wegman
Margaret West
Zindzi Wijminga
Carine Wintermans
Ben Wisman
Lam de Wolf
Christie Wright
Janke Yff

Bibliografie (selectie)
Bertheux, M., Derrez, P., Linden, G. van der en Moolhuysen-Coenders, T. (2001), Onedel – Non-precious. Schiedam: Stichting Tekens en Ketens. ISBN 9071877612
Besten, L. den (1998) ‘k Zou zo graag een ketting rijgen, Claartje Keur’s collectie colliers & haar fotoportretten van de makers. Arnhem: Museum voor Moderne kunst Arnhem. OCLC 699181441
Besten, L. den (1997) Paul Derrez, Cool Creator. Amsterdam: Galerie Ra. OCLC 41088228
Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: Arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897903494
Besten, L. den en Derrez, P. (1994) Esther Knobel. Naarden: Stichting Françoise van den Bosch. ISBN 9072173058
Bizot, C. en Coleno, N. (2018) Bijoux Contemporains, Une Passion. Parijs: Regard. ISBN 9782841053636
Calendar ZO11, het jaar van het sieraad (2010). [Z]00 Producties. ISBN: 978-90-74009-75-1
Bodt, S. de (18 december 1980) Onderscheiding voor ontwerper Paul Derrez, de nieuwe sieraadkunst wil vormgeven aan een idee. NRC Handelsblad.
Boot, M. (2002) Dutch Diversity 2002, Contemporary Jewellery. Londen: Lesley Craze Gallery. OCLC 314238263
Chambers Mills, R., Drutt, H., Gopnik, B., Lignel, B., en Tigerman, B. (2016) Beyond bling, contemporary jewelry from the Lois Boardman Collection. München: Prestel. ISBN 9783791355627
Damen, J. (2014) Pronkstukken, de mooiste sieraden van hedendaagse ontwerpers. Gorinchem: Gorcums Museum. ISBN 9789078251101
Derrez, P. (2016). Galerie Ra 40 jaar Dierbaar. Amsterdam: Galerie Ra. OCLC 962408309
Derrez, P. (1989) Gry Eide. Oslo: Gry Eide. OCLC 836999751
Derrez, P. (1991) Papieren sieraden. Nijmegen: Nel Linssen. ISBN 9090040870
Derrez, P. (2015) Paul Derrez, maker sieraden & objecten 1975-2015. Amsterdam: Galerie Ra. OCLC 952183241
Derrez, P. (2011) Sylvia Blickman, sieraden kruisbestuiving. Haarlem: Sylvia Blickman. ISBN 9789081703512
Dressen, A., Heuzé, M. en Lignel, B. (2017) Medusa, Bijoux et Tabous. Parijs: Paris Musées. ISBN 9782759603473
Dressen, A., Heuzé, M. en Lignel, B. (2017) Medusa, Jewellery & Taboos. Parijs: Paris Musées. ISBN 9782759603749
Jewels of mind and mentality, Dutch jewelry design 1950-2000 (2000). Rotterdam: 010. ISBN 9064503990
Joris, Y. (2002) 21 diademen voor Máxima / 21 tiaras for Máxima. Den Bosch: Museum het Kruithuis. ISBN 9065382720
Kransen, C. (1990) Point of View, Dutch Contemporary Jewelry and Design. New York: Charon Kransen. OCLC 28438200
Leidenschaft, Lieblings Schmuck Stücke (2006). München: Bayerischer Kunstgewerbe-Verein E.V. ISBN 3929727366
Martens, H. (2000) Op de huid, sieraden uit de collectie. Arnhem: Gemeentemusea Arnhem. ISBN 90-72861-27-2
Radiant. 30 jaar RA (2006). Amsterdam: Galerie Ra. ISBN 9070283034
Reinders, C.E.M. (2016) Re/defining jewellery, sieradencollectie CODA Museum. Apeldoorn: CODA. ISBN 978-94-6228-769-3
Schliwinski, M. (1982) Schmuck aus den Niederlanden. München: Galerie Spektrum. OCLC 64968460
Schmuttermeier, E. en Thun-Hohenstein, C. (2015) Schmuck 1970-2015, Sammlung Bollmann. Stuttgart: Arnoldsche. ISBN
9783897904286
Sieraden, Images (1986). Amsterdam: VES. OCLC 313823758
The compendium finale of contemporary jewellers (2009). Keulen: Darling Publications. ISBN 9783939130956
Unger, M. (2004) Het Nederlandse sieraad in de 20ste eeuw. Bussum: THOTH. ISBN 9789068683486
Walgrave, J. (2000) Het versierde ego, het kunstjuweel in de 20ste eeuw. Antwerpen: Danny Toelen. ISBN 9066250240
10 Jaar Ra (1986). Amsterdam: Galerie Ra. OCLC 27263707

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/09/24/paul-derrez/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.