Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch

Alexander Calder, armband, circa 1940. Foto met dank aan SMS©
Alexander Calder, armband, circa 1940. Foto met dank aan SMS©

Het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch  is één van de belangrijkste instellingen in Nederland wat betreft het verzamelen van werk van sieraden en sieraadontwerpers. Het zwaartepunt van de collectie ligt op sieraden en keramiek vanaf de twintigste eeuw tot heden. Omdat het museum zich sinds eind 2016 uitsluitend richt op design en toegepaste kunsten gaat het museum vanaf 1 juni 2018 verder onder de nieuwe naam Design Museum Den Bosch.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Geschiedenis
Het museum is een paar keer van naam veranderd en was van 1972 tot en met 1994 gevestigd in een gebouw aan de Citadellaan in het centrum van Den Bosch waaraan de naam werd ontleend: Museum het Kruithuis. Verbouwingsplannen van het Kruithuis door Bork Sipek gingen na lange procedures niet door waardoor het museum jarenlang in een voormalig fabriekspand in het Paleiskwartier heeft gezeten. In december 2012 werd het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch uiteindelijk in een nieuwbouw grenzend aan het Noordbrabants Museum heropend.

In 1988 startte het museum op initiatief vaan Yvònne Joris met het verzamelen van sieraden. De collectie bevat anno 2017 circa 1600 sieraden en is internationaal georiënteerd en bestaat onder meer uit werk van kunstenaars die vooral bekend zijn uit andere kunstdisciplines zoals:
Arman
Jean Arp
Rob Birza
Louise Bourgeois
Georges Braque
Alexander Calder
César
Jean Cocteau
Sonia Delaunay
André Derain
Max Ernst
Lucio Fontana
Hans Hollein
Jenny Holzer
Robert Indiana
Anish Kapoor
Yves Klein
Roy Lichtenstein
Joep van Lieshout
Meret Oppenheim
Mimmo Paladino
Pablo Picasso
Man Ray
Rob Scholte
Ettore Sottsass
Carel Visser

De oudste sieraden in de collectie dateren uit het interbellum.

Op 10 november startte het museum – eveneens op initiatief van Yvònne Joris- met een sieradenuitleen. Voor 20.000 gulden waren vijftig sieraden aangeschaft die voor 25 gulden per maand gehuurd konden worden. In de kunstuitleencollectie zaten sieraden van onder anderen Gijs Bakker, Maria Blaisse, Willem Honing, Vaughn Stubbs en Rhonda Zwillinger.

Daarnaast bezit het museum de gehele collectie én prototypes van Chi ha paura…?, alsook sieraden van Laurie Anderson, Hans Appenzeller, Ron Arad, Atelier Hoko, Atelier Van Lieshout BV, Gijs Bakker, Laura Bakker, Peggy Bannenberg, Pauline Barendse, Rebacca Batal, Baverel, Paul Beckman, Nicolaas van Beek, Anne-Marie Beretta, Dinie Besems, Marloes ten Bhömer, Manfred Bischoff, BLESS, Blommers/Schumm, Barbara Bloom, Carel Blotkamp, Onno Boekhoudt, Natasja Boezem, Françoise van den Bosch, Frédéric Braham, Joke Brakman, Donna Brennan, Caroline Broadhead, Sigurd Bronger, Monika Brugger, Sjoerd Buisman, Fernando en Humberto Campana, Hattie Carnegie, Dinos Chapman, Lin Cheung, Gerard Cieraad, Susan Cohn, Coppola & Toppo, Matali Crasset, Richard Deacon, Hilde de Decker, Paul Derrez, Norman Dilworth, Christian Dior, Georg Dobler, Ciro Gregor Duclos, Brecht Duijf, Archibald Dumbar, Rita Duvall, Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe, Jantje Fleischhut, Warwick Freeman, Karl Fritsch, Sylvain Georget, Marijke de Goey, Konstantin Grcic, Connie Groenewegen, Marti Guixé, Halston Fragrances Inc., Ineke Hans, Keith Haring, Miriam Haskell, Carmen Hauser, Maria Hees, Anna Heindl, Marion HerbstHerman Hermsen, Johanna Hess, Dick van Hoff, Peter Hoogeboom, Gina Hsu, Richard Hutten, Giovanni Innella, John Iversen, Rian de Jong, Hella Jongerius, Chris Kabel, Philipp Käfer, Daniel Kasoff, Marjolein Katsma, Beppe Kessler, Maria van Kesteren, Martje Kieft, Betsy King, Susanne KlemmEsther Knobel, Imi Knoebel, Matijs Korpershoek, Manon van Kouswijk, Kramer Jewelry Creations, Daniel Kruger, Winfried Krüger, Otto Künzli, Joris Laarman, Sofie Lachaert, Christian Lacroix, Bernard Laméris, Héctor Lasso, Emmy van Leersum, Henk de Leeuw den Bouter, Leomat, Michael Leung, Benjamin Lignel, Hew Locke, John Maatman, Marko Macura, Julia Manheim, Charles Marks, Lous Martin, Harriët Mastboom, Alberto Meda, Alessandro Mendini, Bruce Metcalf, Ramon Middelkoop, Tatsuo Miyajima, Frans Molenaar, Julie Mollenhauer, Marc Monzò, Miki Motto, Patrik Muff, Matt Mullican, Cleto Munari, Riet Neerincx, Marc Newson, Frans van Nieuwenborg & Martijn Wegman, Iris Nieuwenburg, Bruno Ninaber van EybenTed Noten, Carla Nuis, Judy Onofrio, Kim Overstreet & Robin Kranitzky, Paolo Palma, Noon Passama, Jean Patoe, Ruudt Peters, Susan Pietzsch, Natalya Pinchuk, Annelies Planteijdt, Bertjan Pot, Kenneth Price, F.L. Prins, Katja Prins, Kerianne Quick, Wendy Ramshaw, Nina Ricci, Tom Rippon, Laura Rittlinger, Geoff Roberts, Mi-Ah Rödinger, Jantien Roozenburg, Aldo Rossi, David Roux-Fouillet, Rolf Sachs, Philip Sajet, Fernando Sánchez Castillo, Daniella Saraya, Lucy Sarneel, Alexander Schabracq, Schiaparelli, Elsa Schiaparelli, Bernhard Schobinger, Constance Schreiber, Han Schuil, Joyce J. Scott, Karin Seufert, Ellen Sillekens, Peter Skubic, Alexander van Slobbe, Theo Smeets, Robert Smit, Wieki Somers, Bettina Speckner, Petra Spigt, Marga Staartjes, Chris Steenbergen, Peter Stel, Evert van Straaten, Annelies Štrba, Ad van Strien, Vaughn Stubbs, Studio Formafantasma, Studio Homunculus, Studio Job, Studio Minale-Maeda, Studio O Portable, Studio Tord Boontje, Ilkka Suppanen, Angus Suttie, Sheila Teague, Lijsbeth Fernande Teding van Berkhout, Jan Tempelman, Detlef Thomas, Nicolaas Thuijs, Frank Tjepkema, Trifari, Krussman and Fishel Inc., Paolo Ulian, Truike Verdegaal, Giovanni Versace, Henk Visch, Antoinette Vroom, Charlotte van der Waals, Lisa Walker, Marcel Wanders, Chihaha Watanabe, Florian Weichsberger, Lawrence Weiner, Albert Weiss, Hannes Wettstein, Carine Wintermans, J. Fred WoellLam de Wolf, Max Wolf, Nancy Worden, Mina Wu, Ben Zegers, Christoph Zellweger en Rhonda Zwillinger in de collectie.

Verder beheert het museum de archieven van Gijs Bakker, Marion Herbst en Emmy van Leersum.

Tentoonstellingen (selectie)
1982 – Lam de Wolf Textiel
1984 – Signalementen
1986 – Sieraad 1986, Draagteken?
1986 – Sieraden 1966-1986, Collectie Paul Derrez en Willem Hoogstede
1990 – American Dreams, American Extremes (Rebecca Batal, Elizabeth Garrison, Thomas Gentille, John Iversen, Betsy King, Stanley Lechtzin, Bruce Metcalf, Judy Onofrio, Pavel Opocenský, Kim Overstreet & Robin Kranitzky, Joyce J. ScottVaughn StubbsJ. Fred Woell, Rhonda Zwillinger)
1991 – Beauty is a Story (Manfred Bischoff)
1993 – Emmy van Leersum
1993 – Manfred Bischoff, üb ersetzen
1995 – Multiple choice
1998 – Brooching it Diplomatically: A Tribute to Madeleine K. Albright, Secretary of State of the United States of America
1999 – Wanders Wonders – Design for a New Age (Marcel Wanders)
2000 – Jewels of Mind and Mentality
2000 – Oh My Dear! Amerikaanse sieraden uit de collectie van Museum Het Kruithuis (Rebecca Batal, Betsy KingBruce Metcalf, Judy Onofrio, Kim Overstreet & Robin Kranitzky, Joyce J. ScottVaughn StubbsJ. Fred Woell, Nancy Worden, Rhonda Zwillinger)
2002 – Sense of Wonder
2002 – 21 Diademen voor Máxima
2003 – Tafel Plezier: ontwerpen voor de tafel (Lin Cheung)
2005 – What’s Luxury
2006 – Do the Right Bling
2006 – Sterke Verhalen, hedendaagse verhalende sieraden uit Nederland (door Liesbeth den Besten, ook te zien in het Erasmus Huis, Jakarta)
2007 – Emmy van Leersum, Keuze uit de collectie
2007 – Metrosideros Robusta – sieraden Karl Fritsch
2007 – Rituals (Gijs Bakker, BLESS, Frédéric Braham, Lin Cheung, Susan Cohn, Warwick Freeman, Chris Kabel, Michael Leung, Ted NotenRuudt Peters, Susan Pietzsch, Katja Prins, Constance SchreiberFrank Tjepkema)
2007 – Summer Camp: Keuze uit de SM’s collectie Amerikaanse sieraden (Betsy KingBruce Metcalf, Judy Onofrio, Kim Overstreet & Robin Kranitzky, Joyce J. ScottVaughn Stubbs, Nancy Worden, Rhonda Zwillinger)
2009 – Upcycling, collectiepresentatie (Gijs Bakker, Marion Herbst, Marga Staartjes)
2010 – Sieraden – Collectie Emmy van Leersum
2011 – Say Hello, Wave Goodbye (Riet Neerincx)
2013 – FRAMED by Ted Noten
2013 – Raakvlakken 1 – de collectie in en nieuw licht
2014 – Dinie Besems: 25
2014 – Global Identity chp…?
2014 – Raakvlakken 2
2015 – Bernhard Schobinger: The Rings of Saturn
2015 – Daniel Kruger: sieraden en keramiek 1974 – 2014
2015 – Global Identity chp…?
2016 – Cult
2017 – Marc Monzó: Fire House Sky Table Flower
2017 – Styledrive

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: Arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897903494
Sense of Wonder, chi ha paura…? (2002). Den Bosch: Het Kruithuis. ISBN 9065382526
Sieraden als nieuwe vorm kunstuitleen (8 november 1990). NRC Handelsblad.
Staal, G. (1993) Manfred Bischoff, üb ersetzen. Den Bosch: Museum het Kruithuis. ISBN 9065380922

Links
Wikidata
Website

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/11/25/stedelijk-museum-s-hertogenbosch/

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s