Marjan Unger

Marjan Unger met een halssieraad van Tota Reciclados, 2013. Foto met dank aan K.A.U.©
Marjan Unger met een halssieraad van Tota Reciclados, 2013. Foto met dank aan M.O.©

Marianne (Marjan) Unger-de Boer (Bussum 11 februari 1946) is kunsthistoricus en auteur van een standaardwerk over het Nederlandse sieraad (2004). Ook is zij verzamelaar en schenker (samen met haar echtgenoot Gerard Unger) van een aanzienlijke collectie Nederlandse sieraden aan het Rijksmuseum Amsterdam in 2009 ter gelegenheid van haar promotie aan de Universiteit Leiden op 17 maart 2010.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Biografie
Unger studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (1974-1987). In 1968 trouwde zij met Gerard Unger. Zij was van 1980 tot 1989 hoofdredacteur van het tijdschrift Bijvoorbeeld.

Voor de tentoonstelling Sieraden, Images in 1985 selecteerde Unger samen met Bruno Ninaber van EybenOnno Boekhoudt, Marion Herbst en Jerven Ober de kunstenaars.

Van 1995 tot haar pensionering in 2006 was ze werkzaam als hoofd van de afdeling Vrije Vormgeving aan het Sandberg Instituut, een post-academische opleiding verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie.

Op rommelmarkten en veilingen zoekt Unger reeds decennia intensief naar sieraden om aan haar verzameling toe te voegen. Ook koopt en kocht sieraden bij galeries als Galerie Louise Smit, Galerie Ra en Galerie Sieraad.

In 2002 maakte zij in het Centraal Museum (Utrecht) de tentoonstelling Zonder wrijving geen glans. In 2014 maakte Unger deel uit van de jury van MineralART 2014.

De schenking die zij samen met haar man Gerard Unger in 2009 aan het Rijksmuseum Amsterdam deed bevat werk in opdracht van Unger door Ted Noten en Truike Verdegaal. Daarnaast bevat de geschonken verzameling werk van H.A. Adamse, W.F. Andréa, Hans Appenzeller, Gijs Bakker, Ralph Bakker, Henrik Barends, Walter Van Beirendonck, M.C. Bek, Gustav Beran, Berend Peter, Dinie Besems, C.E. Bielen, G.J.J.M. Bielen, Bijenkorf, N. Bink, Rob Birza, Onno Boekhoudt, Louis Bogtman, Bonebakker, Françoise van den Bosch, Jacob Bosman, Bas Bouman, Mecky van den Brink, Ilja de Bruin, Francesca di Ciaula, Joseph Bernard Citroen, Jorge Cohen, Hans Comis, A.A.M.J. Coopmans, Paul Derrez, Jacomijn van der Donk, C. de Draaijer, Archibald Dumbar, Dutch Chain Works, Christa Ehrlich, Iris Eichenberg, Jan Eisenloeffel, Pieter Elbers, Esmann Juweliers, Kiki van Eyck, Fabriek van Bijouterieën Drijfhout & Zoon n.v., Conrad Fehn, Michaël Ferron, A.J. Fibbe, Firma gebroeders Rozendaal, Firma Goudsmit, Firma Hoogendijk & Jonkergouw, Firma J.M. de Visscher, Firma W. Visser, Firma van den Eersten & Hofmeijer, G. Foreman, S. Fuchs, Johannes Theodorus Fürstner, Gaillard, Joke Gallmann, Gebroeders van Giels, Roelf Gerbrands, Gerritsen en Van Kempen, Peter Giele, Frank Govers, Willemijn de Greef, P.A. van der Griend, Mieke Groot, Lea Halpern, C.P. ’t Hart, Frederik ’t Hart, Petra Hartman, Maria Hees, Mylène van Heijster, Karen Hendrix, Marion Herbst, Herman Hermsen, Willem HoningPeter Hoogeboom, Rian de Jong, Bernard Jongstra, Iris ten Kate, Kellenbach & Co, Beppe Kessler, Susanne Klemm, Henk Knuppe, Jan Kok, Koninklijke Utrechtsche Fabriek van Zilverwerken van C.J. Begeer, Daniëlle Koninkx, Wilfred Krook, Kunstaardewerkfabriek K.J. Mobach, Willem van Laar, Felieke van der Leest, Nel Linssen, E. Lodema, Lous Martin, Jan Matthesius, Menno Meijer, Richard Meitner, Metz & Co, Loekie Metz, Coen Mulder, Chequita Nahar, Karel Niehorster, mejuffrouw Niekerk, Evert Nijland, Willem Hendrik van Norden, Ted Noten, Jan Noyons, J.J. van Osenbruggen, Rodrigo Otazu, Ruudt Peters, Plateelbakkerij De Distel, Katja Prins, J.B.H. van de Puttelaar, Anton Rädecker, Uli Rapp, Reggers, Fons Reggers, Rein Reggers, Rodrigues & Cohen, W. Röhrig, Philip Sajet, Lucy Sarneel, Jan Hein Sassen, Anneke Schat, J.A.F. Schutte, J.N. Seulijn, Slotboom’s Goud Import, Theo Smeets, Robert Smit, Marga Staartjes, Pieter Starreveld, Chris Steenbergen, Willem Stuurman, Jan Tempelman, The Gem Kingdom, Carel Theulings, Nanneke Thuijs, Johanna Titselaar, Frank Tjepkema, Terhi Tolvanen, Jan de Vaal, Vanzetka, Jan de Waal, Marcel Wanders, Richard Walraven, Pauline Wiertz, Aleida van Wijngaerde, Nico Witteman, Lam de Wolf, Ab Wouters, Katrin Wouters, Plateelbakkerij en pijpenfabrieken Zenith, Lucy Zom, Frans (I) Zwollo, Marinus Zwollo en andere edelsmeden en sieraadontwerpers die niet altijd met naam bekend zijn. Ook bevat de collectie buttons van popgroepen als ABBA, muntsieraden en het rode lintje dat sinds de tweede helft van de tachtiger jaren wordt gedragen op Wereldaidsdag. Een deel van de schenking wordt getoond op de afdeling Special Collections.

In de verzameling van Unger bevindt zich voorts nog werk van onder meer Ela Bauer, Ute Eitzenhöfer, Jiro Kamata, Otto KünzliAnnelies Planteijdt en Karin Seufert.

Tentoonstellingen met Unger als conservator (selectie)
2002 – Zonder wrijving geen glans, Centraal Museum, Utrecht
2017 – Verwondering, Ra Books, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam

Bibliografie (selectie)
Ammann, H-J., Kessler, B., Laszio, M. en Unger, M. (1992) Zinnespelen. Amsterdam: Galerie Ra. ISBN 9090050698
Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: Arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897903494

Cummins, S. (11 juni 2017) In conversation with Marjan Unger and Suzanne van Leeuwen. Art Jewelry Forum.
Greenbaum, T., (2016) Contemporary Jewelry Takes a Stand, Modern Magazine, winter 2016, p. 88-97.
Hardy, J. (2012) Collect, contemporary jewelry. Londen: Thames & Hudson. ISBN 9780500288559
Sieraden, Images (1986). Amsterdam: VES. OCLC 313823758
Unger, M. (2004) Het Nederlandse sieraad in de 20ste eeuw. Bussum: THOTH. ISBN 9789068683486
Smeets, T. (2014) Theo Smeets Bizuteria / jewellery. Legnica: Galeria Sztuki. ISBN 9788362534470
Unger, M. (2013) Iris Bodemer, Rebus. Stuttgart: Arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897904040
Unger, M. (1992) Passio. Amsterdam: Uitgeverij Votnoot. ISBN 9071877132
Unger, M. (2010) Sieraad in context, een multidisciplinair kader voor de beschouwing van het sieraad. Amsterdam (dissertatie). ISBN 9789076452982

Links
Wikidata

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/09/24/marjan-unger/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s