Novidades da Holanda / News from the Netherlands

Lous Martin, Veertjes, halssieraad, 1989. Foto Anna Beeke, karton
Lous Martin, Veertjes, halssieraad, 1989. Foto Anna Beeke, karton
Lous Martin, Veertjes, halssieraad, 1989. Foto met dank aan Lous Martin, Anna Beeke©

Novidades da Holanda / News from the Netherlands was een tentoonstelling met Nederlandse sieraadontwerpers die op twee locaties in Portugal was te zien. Bij de tentoonstelling die plaatsvond in 1990 is een catalogus verschenen.

Geschiedenis
Het project werd georganiseerd door Eleonoor van Beusekom, Suzanne Esser en Lous Martin namens de stichting Dutch Form uit Amsterdam (Nederland), in samenwerking met Fundaçao Calouste Gulbenkian uit Lissabon (Portugal). Voor het eerst werd werk van Nederlandse hedendaagse sieraadontwerpers in Portugal tentoongesteld. Het was de eerste tentoonstelling die werd georganiseerd door Dutch Form.

Het initiatief ontstond toen kunstenaars elkaar tijdens een internationale conferentie troffen in Portugal. Tereza Seabra van de galerie Artefacto 3 in Lissabon (Portugal) was een van de initiatiefnemers in Portugal. Via kranten en tijdschriften werden kunstenaars in Nederland opgeroepen werk in te zenden voor de tentoonstelling in Portugal.

Toen het Gemeentemuseum Arnhem in Arnhem (Nederland) in 1990 verschillende sieraden uit deze tentoonstelling verwierf, was dat aanleiding voor het museum om in de vitrines in de koepel een permanente opstelling van de collectie sieraden te maken.

De publicatie bevat een inleiding door Marjan Unger en foto’s van Anna Beeke en Ron Zijlstra. De foto’s van Beeke tonen de sieraden op modellen; de foto’s van Zijlstra zijn een weergaven van alleen de objecten.

Deelnemende sieraadontwerpers (41)
Gijs Bakker
Laura Bakker
Peggy Bannenberg
Eleonoor van Beusekom
Maria Blaisse
Onno Boekhoudt
Anneke Bruin
Francesca di Ciaula
Paul Derrez
Els Deumens
Karine Dolhain
Suzanne Esser
Sita Falkena
Hilde Foks
Marianne Grootenboer
Petra Hartman
Maria Hees
Marion Herbst
Janke IJff
Marjorie Jacobs
Rian de Jong
Beppe Kessler
Charon Kransen
Birgit Laken
Nel Linssen
Lous Martin
Jan Matthesius
Ruudt Peters
Toos Philipsen
Annelies Planteijdt
Margot Rolf
Lia de Sain
Lucy Sarneel
Nico Schilders
René Smoorenburg
Annemarie Timmer
Marietta Veldhuizen
Ans Verdijk
Richard Walraven
Lam de Wolf
Frank van Zwicht

Venues (2)
1990 – Joalharia Holandesa, Novidades da Holanda / News from the Netherlands, Museu Calouste Gulbenkian, Lissabon (Portugal) (9 mei 1990 t/m 27 mei 1990)
1990 – Joalharia Holandesa, Novidades da Holanda / News from the Netherlands, Museu Nacional de Soares dos Reis, Porto (Portugal) (20 juni 1990 t/m 15 juli 1990)

Bibliografie (selectie)
Afonso Santos, R. Crespo, P., Martin, L., Nuno, C. en Simões, N. (2008) Reverso, 1998-2008. Lissabon: Galeria Reverso. ISBN 97898920
Unger, M. (1990) Joalharia Holandesa, Novidades da Holanda / News from the Netherlands. Amsterdam: Dutch Form Foundation. OCLC 315495184

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2020/09/28/novidades-da-holanda-news-from-the-netherlands/

Geef een reactie