CODA

CODA, Apeldoorn. Foto met dank aan CODA, Reidunn van Riessen©
CODA, Apeldoorn. Foto met dank aan CODA, Reidunn van Riessen©

CODA is een cultuurcentrum in Apeldoorn dat een openbare bibliotheek, archief en museum huisvest. Een deel van het gebouw, daar waar het museum is gevestigd, is ontworpen door Herman Hertzberger. CODA is het acroniem van Cultuur Onder Dak Apeldoorn. Vanaf 2002 is Carin Reinders directeur. Anno 2017 beheert het museum naast andere collecties een verzameling van circa 9.000 sieraden.

Geschiedenis
Omstreeks 1960 schonk de Apeldoornse familie Van Reekum een groot bedrag aan de gemeente om een museum voor beeldende kunst in de stad op te richten. In 1965 werd de Van Reekum Galerij geopend aan de Soerenseweg. Het gebouw bood ook onderdak aan het theater Orpheus.

Het huidige museum is rond 2000 ontstaan uit een fusie van het Historisch Museum Apeldoorn en het Van Reekum Museum en wil onder meer een kenniscentrum van het sieraad zijn.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Het museum bezit de archieven van de sieraadontwerpers Onno Boekhoudt, Chris Steenbergen en Nicolaas Thuys.

Op 8 oktober 2015 ontving de directeur van CODA tijdens het jaarlijkse Museumcongres uit handen van minister Bussemaker een armband van Hans Appenzeller uit de collectie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) die symbool stond voor het langdurig bruikleen van ruim 400 sieraden van de RCE (voorheen Instituut Collectie Nederland (ICN)) aan CODA met als doel de collectie samen met die van CODA beter met het publiek te delen. Het is de intentie dit bruikleen op termijn om te zetten in een schenking. De BankGiro Loterij schonk in datzelfde jaar een bedrag van 255.000 euro ten behoeve van nieuwe vitrines voor sieraden en de aankoop van een collectie modesieraden.

34 Kernkunstenaars CODA
De oorspronkelijke vitrine voor sieraden -een glazen wand van ruim 33 meter lang deel uitmakend van het ontwerp van Hertzberger- werd in 2016 ontmanteld. Op 12 juni 2016 is daarvoor in de plaats een nieuwe inrichting met verplaatsbare vitrines ontworpen door Ward Schrijver gepresenteerd samen met een bestandscatalogus van de sieradencollectie. In het verzamelbeleid van CODA zijn daartoe 34 kernkunstenaars aangewezen wiens werk wordt gevolgd in het collectioneren. Deze kunstenaars zijn bekend op mondiaal niveau. Het gaat om:
1. David Bielander
2. Alexander Blank
3. Onno Boekhoudt
4. Iris Bodemer
5. Françoise van den Bosch
6. Antje Bräuer
7. Helen Britton
8. Paul Derrez
9. Ute Eitzenhöfer
10. Jantje Fleischhut
11. Gem Kingdom (Bernard Jongstra en Johanna Titselaar)
12. Sophie Hanagarth
13. Maria Hees
14. Marion Herbst
15. Herman Hermsen
16. Beppe Kessler
17. Otto Künzli
18. Felieke van der Leest
19. Nel Linssen
20. Stefano Marchetti
21. Ted Noten
22. Evert Nijland
23. Ruudt Peters
24. Annelies Planteijdt
25. Katja Prins
26. Dorothea Prühl
27. Philip Sajet
28. Lucy Sarneel
29. Bettina Speckner
30. Chris Steenbergen
31. Nicolaas Thuys
32. Terhi Tolvanen
33. Lam de Wolf

Collectie
Anno 2014 omvatte de verzameling sieraden nog circa 4000 objecten, anno 2017 is dit gegroeid tot ruim 8000 objecten.

In 2016 kreeg het museum de Collectie Riet en Johan van Lonkhuijsen als legaat .

Verzamelde sieraadontwerpers
Anne Achenbach, Luis Acosta, Tobias Alm, Uri Alsberg, Hans Appenzeller, Sawa Aso, Volker Atrops, Channah Bahar, Gijs Bakker, Irene Bakker, Laura Bakker, Ralph Bakker, Peggy Bannenberg, Nicolaas van Beek, Boris de Beijer, Berend Peter, Dinie Besems, Doris Betz, David Bielander, Chara Biran, Alexander Blank, J.A. Bode, Onno Boekhoudt, de Bond van Oproerige Edelsmeden, Bas Bouman, Joke BrakmanAntje Bräuer, Mecky van den Brink, Helen Britton, Caroline Broadhead, Liesbet Bussche, Elizabeth Callinicos, Hermien Cassiers, Attai Chen, Johanna Dahm, Hilde de Decker, Joel Degen, Pierre Degen, Paul Derrez, Jacomijn van der Donk, Engelien van den Dool, Ellis Dortland, Gemma Draper, Sam-Tho Duong, Iris Eichenberg, Sara Einstein, Beate Eismann, Ute Eitzenhöfer, Anna Greta Eker, Suzanne Esser, Réka Fekete, Kathleen Fink, Benedikt Fischer, Jantje Fleischhut, Christiane Förster, Karl Fritsch, Kiko Gianocca, J.T. Gillis, Stacey Givon, Willemijn de Greef, Filippine de Haan, Gésine Hackenberg, Ineke Heerkens, Maria Hees, Marion Herbst, Herman Hermsen, Susanna Heron, Stefan Heuser, Mirjam Hiller, Marie-José Hoeboer, Peter Hoogeboom, Alix Manon Hoornaert, Jozef van der Horst, Janke IJff, Melanie Isverding, Stephanie Jendis, Georg Jensen, Rian de Jong, Vered Kaminsky, Lara Kassenaar, Beppe Kessler, Beate Klockmann, Esther Knobel, Winfried Krüger, Eva Dora Lamm, Annalies Lammertink, J.J. Lazonder, Emmy van Leersum, Felieke van der Leest, Henk de Leeuw den Bouter, Jan van der Linde, Nel Linssen, Hannah van Lith, Suska Mackert, David Mandel, Julia Manheim, Chaja Margolin, Marika Meershoek, Bruce Metcalf, Ton Meulendijks, Julie Mollenhauer, Marc Monzó, Coen Mulder, Chequita Nahar, Riet Neerincx, Frans van Nieuwenborg, Iris Nieuwenburg, Bruno Ninaber van Eyben, Evert Nijland, Juliane Noack, Ted Noten, Carla Nuis, Ritsuko Ogura, Jack van Osnabrugge, Ineke Otte, Barbara PaganinRuudt Peters, Shari Pierce, Annelies Planteijdt, Karen Pontoppidan, Katja Prins, Dorothea Prühl, Ruudt Peters, Minnie Renirie-Röder, Tabea Reulecke, Aimée Rhemrev, Andre Ribero, Cornelis Rietveld, Mi-Ah Rödiger, Liesbeth Rommers, Gebroeders Rozendaal, Nina Sajet, Philip Sajet, Pieter Salm, Lucy Sarneel, Avi Schilo, Bernhard Schobinger, Joke Schole, Dirk Schotman, Bettina Speckner, Constance Schreiber, Vera Siemund, Ine van der Sluis, Robert Smit, Roos van Soest, Elena Spanò, Chris Steenbergen, Deganit Stern Schocken, Marga Staartjes, Adriaan G. van Strien, Studio Job, Jie Sun, Janna Syvänoja, Nelli Tanner, Lijsbeth Teding van Berkhout, Jan Tempelman, Nicolaas Franciscus Thuys, Thea Tolsma, Terhi Tolvanen, Jennifer Trask, Catherine Truman, Brigitte Turba, Ingeborg Vandamme, Mirjam Verbeek, Frits Verbruggen, Truike Verdegaal, Cees de Vries, Antoinette Vroom, Charlotte van der Waals, Anne van der Waerden, Andrea Wagner, Lisa Walker, Richard Walraven, Anette Walz, Martijn Wegman, Dick Wessels, Mallory Weston, Pauline Wiertz, Francis Willemstijn, Carine Wintermans, Andrea Wippermann, Lam de Wolf, Jan Wychers, Coenraad Zielstra en Frank van Zwicht.

Tentoonstellingen (selectie)
2001 – De eigen collectie sieraden 1970-heden (Gijs Bakker, Nicolaas van BeekOnno BoekhoudtFrançoise van den Bosch, Caroline Broadhead, Marion Herbst, Susanna Heron, Emmy van Leersum, Nel LinssenBarbara PaganinRuudt PetersLucy SarneelMarga StaartjesLam de Wolf)
2004 – Sieraden van Dorothea Prühl
2004 – Sieraadontwerpers slaan nieuwe wegen in (Gijs Bakker, Nicolaas van BeekOnno BoekhoudtFrançoise van den Bosch, Hilde de Decker, Archibald DumbarSuzanne Esser, Joke Gallmann, Maria HeesMarion HerbstHerman HermsenEmmy van Leersum, Ton Meulendijks, Karel Niehorster, Frans van Nieuwenborg & Martijn Wegman, Bruno Ninaber van Eyben, Jack van Osnabrugge, Ruudt Peters, F.L. Prins, Aimée Rhemrev, Lia de Sain, Adriaan van Strien, Lijsbeth Teding van Berkhout, Nicolaas Thuys, Mirjam Veldhuizen, Charlotte van der Waals, Coenraad Zielstra)
2005 – Françoise van den Bosch, tijdgenoten en jong talent (Tomomi Arata, Gijs Bakker, Nicolaas van Beek, Manfred Bischoff, Iris Bodemer, Onno Boekhoudt, Helen Britton, Pierre Degen, Paul Derrez, Iris Eichenberg, Suzanne Esser, Warwick Freeman, Joke Gallmann, Marijke de Goey, Kimmo Heikkilä, Marion Herbst, Maria van Kesteren, Suzanne Klemm, Esther Knobel, Manon van Kouswijk, Otto Künzli, Emmy van Leersum, Sally Marsland, Marc Monzó, François Morellet, Frans van Nieuwenborg & Martijn Wegman, Ruudt Peters, Aimée Rhemrev, Bernhard Schobinger, Robert Smit, Adriaan van Strien, Terhi Tolvanen, Tarja Tuupanen, Charlotte van der Waals, Andrea Wagner, Norman Weber)
2006 – Change & Installations
2006 – Choice, hedendaagse sieraadontwerpen uit Duitsland (reizende tentoonstelling naar Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim)
2006 – Herman Hermsen, Jewellery, light and more
2009 – Sieren met  dieren
2009 – Symbolen van intimiteit, New Traditional Jewellery (Yifat Barekel, Ugne Blazyte, Nora Rochel, Isabell Schaupp, Marielle van Straten)
2010 – Werk in uitvoering, de nalatenschap van Onno Boekhoudt, sieraden en studies
2011 – Verzamelingen verzameld
2012 – Un peu de terre sur la peau (gastcurator Monika Brugger)
2013 – Bloemlezing uit de CODA collectie (met onder meer de vormgevingsarchieven van Onno Boekhoudt, Chris Steenbergen en Nicolaas Thuys)
2013 – Bloemlezing van recente aanwinsten 2013 (met sieraden van Luis Acosta, Alix Manon, Jantje Fleisschut, Ralph Bakker, Helen Britton, Hermien Cassiers, Gemma Draper, Stefan Heuser, Ineke Otte, Lucy Sarneel, Thea Tolsma en Francis Willemstijn)
2013 – Dare to wear, sieraden uit de collectie Paul Derrez/Willem Hoogstede
2013 – Nederlandse Vakgroep van Keramisten (met sieraden van Mitzi van den Akker, Judith Bloedjes, Ineke van der Bol, Leo Broos, Dahlia van den Burg-Ziv, Annica Delfos, Erna Futselaar, Wied en Diederik Heyning, Anne Hilkens, Anneke Janssen, Liesbeth de Jonge, Klaartje Kamermans, Cecil Kemperink, Let de Kok, Anke van der Kwaak, Monique Polman, Conny Pols, Mieke Pontier, Lieke Smits, Jolanda Verdegaal en Carla de Vrijer)
2014 – Broken memories, precarious links, Geassembleerde sieraden van Tota Reciclados
2014 – De sieraden van Annie Brouwer-Korf, Een bijzondere en persoonlijke collectie
2014 – Kettingreacties, sieraden en fotografie van Claartje Keur
2014 – Natuurkracht/Reinventing Nature, Terhi Tolvanen – een retrospectief
2014 – Sieraden: Iris Bodemer & Ute Eitzenhöfer
2014 – Tien jaar Sieraden met een Verhaal
2014 – Wilhelminaring, Oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst 1998–2013
2015 – Gem Kingdom, een overzicht van 25 jaar sieraden en kunstobjecten
2015 – Into the Zoo – Felieke van der Leest
2015 – IRON(Y), Sieraden van Sophie Hanagarth
2015 – Memoria Aperta – Sieraden van Barbara Paganin
2015 – Paper Art 2015
2015 – Paul Derrez, maker, sieraden & objecten 1975-2015
2015 – Prehistorische halssieraden
2015 – Veranderende Vormen, Nicolaas Thuys, sieraadontwerper en edelsmid
2016 – Engelien van den Dool, Presentatie papieren sieraden en objecten
2016 – Juwelen CODA Collectie
2016 – Private Confessions, Tekeningen en sieraden van beeldend kunstenaars
2016 – Vernieuwd Verleden – in sieraden van Evert Nijland en hedendaagse kunst
2016 – Wilhelminaring, CODA (overzicht van de winnaars)
2017 – Big, Bold & Beautiful, Bloemlezing uit de CODA Collectie (met onder anderen: Dinie Besems, David Bielander, Alexander Blank, Onno Boekhoudt, Iris Bodemer, Paul Derrez, Beate Eismann, Jantje Fleischhut, Sophie Hanagarth, Maria Hees, Herman Hermsen, Marion Herbst, David Mandel, Felieke van der Leest, Sari Liimatta, Nel Linssen, Ruudt Peters, Dorothea Prühl, Philip Sajet, Nina Sajet, Chris Steenbergen, Studio Job, Mallory Weston, Lam de Wolf)
2017 – GrisGris (Bojanne Aleksic, Bas Bouman, Conny Groenewegen, Daniela Hedman, Hanna Hedman, Kalkidan Hoex, Peter Hoogeboom, Anke Huyben, Marit van Heumen, Chequita Nahar, Noon Passama, Elwy Schutten, Rob Stoffels, Moniek Vierling, Francis Willemstijn, Sanni Yerna, Sangji Yun, Michelle Zwinkels)
2017 – Bron (Ruudt Peters)
2017 – Lucy Sarneel, Private Territory in Public
2017 – Marzee Graduates @CODA (Manami Aoki, Macarena Bernal, Katherine Hubble, Koen Jacobs, Maria Konschake, Dabin Lee, Seulki Lee, Kuai Lu, Shahrzad Motallebi, Natalie Nicholson, Stephanie O’Leary, Ángela Ponce, Hansel Tai, Hanna-Maria Vanaküla, Lena Wunderlich, Chenghuiyuan Xu, Jing Yang)
2017 – Met passie verzameld, met liefde geschonken
2017 – Mooie stad, Annelies Planteijdt
2017 – Waanzinnige sier (sieraden van Sylvia Blickman, Brigit Daamen, Hilde Foks, Marianne van Heeswijk, Jennifer Hoes, Cecil Kemperink, Floor Max, Carla Nuis, Josja Schepman, Miriam Slaats, Annemiek Steenhuis, Liesbeth van Well)

Opdrachten
2005 – 2014 – Sieraden met een verhaal (in samenwerking met Claartje Keur)
2013 – Galerij op de verdieping met confetti door Paul Derrez

Directeuren (selectie)
Carin Reinders (200?-heden)

Conservatoren (selectie)
Anne-Karlijn van Kesteren (2017-heden)
Lotte Menkman

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: Arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897903494
Wyss, B. en Maurer Zilioli, E. (2016) Private Confessions: Drawing & Jewellery. Stuttgart: Arnoldsche. ISBN 978-3897904767
Reinders, C.E.M. (2016) Re/defining jewellery, sieradencollectie CODA Museum. Apeldoorn: CODA. ISBN 978-94-6228-769-3

Externe links
Wikidata
Website

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/09/24/coda/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s