CODA

Vernieuwde entree CODA, 2019. Foto Esther Doornbusch 2019, CC BY 4.0
Vernieuwde entree CODA, 2019. Foto Esther Doornbusch 2019, CC BY 4.0
Vernieuwde entree CODA Museum, 2019. Foto Esther Doornbusch 2019, CC BY 4.0

CODA is een cultuurcentrum in Apeldoorn (Nederland) dat een openbare bibliotheek, archief en museum huisvest. Een deel van het gebouw, daar waar het museum is gevestigd, is ontworpen door Herman Hertzberger. De bibliotheek is van de hand van Hans Ruijssenaars. CODA is het acroniem van Cultuur Onder Dak Apeldoorn. Vanaf 2002 is Carin Reinders directeur. Anno 2022 beheert het museum naast andere collecties de grootste collectie sieraden ter wereld. De verzameling sieraden bevat ruim 10.000 objecten vanaf de zestiger jaren tot heden en betreft zowel sieraden als archiefmateriaal.

Geschiedenis
Omstreeks 1960 schonk de Apeldoornse familie Van Reekum een groot bedrag aan de gemeente om een museum voor beeldende kunst in de stad op te richten. In 1965 werd de Van Reekum Galerij geopend aan de Soerenseweg te Apeldoorn (Nederland). Het gebouw bood tevens onderdak aan het theater Orpheus.

Het huidige museum is rond 2000 ontstaan uit een fusie van het Historisch Museum Apeldoorn en het Van Reekum Museum en wil onder meer een kenniscentrum van het sieraad zijn. Het museum bezit de archieven van de sieraadontwerpers Onno Boekhoudt, Chris Steenbergen en Nicolaas Thuys.

De fietsenstalling voor de bibliotheek van het huidige CODA is een project in het kader van de 1% regeling: Gijs Bakker verbond zo de verschillende bouwelementen van het cultuurcomplex.

Op 8 oktober 2015 ontving Carin Reinders namens CODA tijdens het jaarlijkse Museumcongres uit handen van de minister van cultuur Jet Bussemaker een armband van Hans Appenzeller uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) die symbool stond voor het langdurig bruikleen van 436 sieraden van de RCE (voorheen Instituut Collectie Nederland (ICN)) aan CODA met als doel de collectie samen met die van CODA beter met het publiek te delen. Het bruikleen bestendigt de wens van CODA een huis voor het sieraad te zijn. De collectie sieraden van de RCE is tot stand gekomen door schenkingen en aankopen. In de jaren ’70 en ’80 werden er regelmatig reizende tentoonstellingen uit samengesteld.

Anno 2014 omvatte de verzameling sieraden nog circa 4000 objecten, anno 2022 is deze gegroeid tot ruim 10.000 objecten.

De BankGiro Loterij schonk in 2015 een bedrag van €255.000,00 ten behoeve van nieuwe vitrines voor sieraden en de aankoop van een collectie modesieraden. De nieuwe vitrines werden ontworpen door Ward Schrijver.

In 2016 kreeg het museum de de verzameling van Riet en Johan van Lonkhuijsen als legaat. In 2017 werden de eerste plannen voor een 3D-printing Makers space gesmeed. Tijdens de tentoonstelling Future Form –halverwege 2018- , waar sieraden en objecten van Beate Eismann en Svenja John waren te zien was ook een 3D-printer opgesteld.

In 2018 verwierf CODA uit de nalatenschap van Jurriaan van den Berg 270 sieraden en een deel van zijn archief. Ook verkreeg het museum enige kisten ter verpakking van zijn collectie en enkele vitrines die Van den Berg zelf voor zijn verzameling sieraden had ontworpen en vervaardigd.

Midden 2019 is de ingang van CODA verplaatst. De entree bevindt zich nu tussen het museum en de bibliotheek en is van de hand van Hans Ruijssenaars. De doorgang met confetti uit 2013 van de hand van Paul Derrez is daarbij gesneuveld. De winkel is vernieuwd en ook is er een nieuwe horecagelegenheid gerealiseerd.

In 2021 ontving het een museum een schenking uit de nalatenschap van Jerven Ober. Ook Laura Bakker schonk in dat jaar een aanzienlijk deel uit haar oeuvre aan het museum. Datzelfde jaar werd ook op een tussenverdieping waar aanvankelijk CODA café was gevestigd een nieuwe semipermanente presentatie ingericht met objecten uit de collectie sieraden. Deze opstelling is vrij toegankelijk. Gelijktijdig is Express Yourself gelanceerd, een interactieve toepassing die het mogelijk maakt digitaal sieraden uit de collectie te passen.

34 Kernkunstenaars CODA
De oorspronkelijke vitrine voor sieraden -een glazen wand van ruim 33 meter lang deel uitmakend van het ontwerp van Hertzberger- werd in 2016 ontmanteld. Op 12 juni 2016 is daarvoor in de plaats een nieuwe inrichting met verplaatsbare vitrines ontworpen door Ward Schrijver gepresenteerd samen met een bestandscatalogus van de sieradencollectie. In het verzamelbeleid van CODA zijn daartoe 34 kernkunstenaars aangewezen wiens werk wordt gevolgd in het collectioneren. Deze kunstenaars zijn bekend op mondiaal niveau. Het gaat om:
1. David Bielander
2. Alexander Blank
3. Onno Boekhoudt
4. Iris Bodemer
5. Françoise van den Bosch
6. Antje Bräuer
7. Helen Britton
8. Paul Derrez
9. Ute Eitzenhöfer
10. Jantje Fleischhut
11 & 12. Gem Kingdom (Bernard Jongstra en Johanna Titselaar)
12. Sophie Hanagarth
13. Maria Hees
14. Marion Herbst
15. Herman Hermsen
16. Beppe Kessler
17. Otto Künzli
18. Felieke van der Leest
19. Nel Linssen
20. Stefano Marchetti
21. Ted Noten
22. Evert Nijland
23. Ruudt Peters
24. Annelies Planteijdt
25. Katja Prins
26. Dorothea Prühl
27. Philip Sajet
28. Lucy Sarneel
29. Bettina Speckner
30. Chris Steenbergen
31. Nicolaas Thuys
32. Terhi Tolvanen
33. Lam de Wolf

Later zijn er meerdere ‘kernkunstenaars’ aan de selectie toegevoegd, zoals Judith Bloedjes.

Verzamelde sieraadontwerpers
Anne Achenbach
Luis Acosta
Paul Adie
Leon Adriaans
Tobias Alm
Uri Alsberg
Hil Andringa
Hans Appenzeller
L.A.M. den Arend
Gabriel Argy-Rousseau
Sawa Aso
Volker Atrops
Giampaolo Babetto
Channah Bahar
Gijs Bakker
Irene Bakker
Laura Bakker
Ralph Bakker
Peggy Bannenberg
Barclay
Ela Bauer
Nicolaas van Beek
Boris de Beijer
Jakob Bengel
Berend Peter
Dinie Besems
Doris Betz
David Bielander
Chara Biran
Alexander Blank
Judith Bloedjes
Marion Blume
J.A. Bode
Iris Bodemer
Onno Boekhoudt
Chienet Bolt
Auguste Bonaz
Bond van Oproerige Edelsmeden
Wicher Booij
Françoise van den Bosch
Marcel Boucher
Bas Bouman
Joke Brakman
Antje Bräuer
Mecky van den Brink
Helen Britton
Caroline Broadhead
Liesbet Bussche
Elizabeth Callinicos
Hermien Cassiers
Coco Chanel
Attai Chen
Coppola e Toppo
Coro
Marion Crezée
Johanna Dahm
Hilde De Decker
Joël Degen
Pierre Degen
Ralph DeRosa
Paul Derrez
Thelma Deutsch
Claire Deve
Christian Dior
Georg Dobler
Jacomijn van der Donk
Engelien van den Dool
Ellis Dortland
Gemma Draper
Archibald Dumbar
Sam-Tho Duong
H. Ebbing
Iris Eichenberg
Sara Einstein
Eisenberg
Beate Eismann
Ute Eitzenhöfer
Anna Greta Eker
Sarah Enoch
Suzanne Esser
Veronika Fabian
Sita Falkena
Réka Fekete
Katrin Feulner
Kathleen Fink
Benedikt Fischer
Jantje Fleischhut
Hilde Foks
Christiane Förster
Rebekah Frank
Karl Fritsch
Arianne van der Gaag
Joke Gallmann
Kiko Gianocca
J.T. Gillis
Givenchy
Stacey Givon
Samira Goetz
Afke Golsteijn
Rowena Gough
Willemijn de Greef
Adam Grinovich
Carole Guinard
Filippine de Haan
Gésine Hackenberg
Stanley Hagler
Dana Hakim
Hans-Joachim Härtel
Petra Hartman
Miriam Haskell
Carmen Hauser
Ineke Heerkens
Maria Hees
Kimmo Heikkilä
Renate Heintze
Christian Heinze
Marion Herbst
Carla Herman
Herman Hermsen
Susanna Heron
Karin Herwegh
Stefan Heuser
Mirjam Hiller
Marja Hooft
Alexandra Hopp
Genevieve Howard
Alban Hürlimann
L.A.A.M. Jansen
Margit Jäschke
M.A. de Jong
Eugene Joseff
Hobé
Marie-José Hoeboer
Peter Hoogeboom
A.W.M. Hoogerwerf
Alix Manon Hoornaert
Jozef van der Horst
Janke IJff
Melanie Isverding
Koen Jacobs
Marjorie Jacobs
Nuala Jamison
Stephanie Jendis
Georg Jensen
Rian de Jong
Jiro Kamata
Vered Kaminski
Marleen Kars
Lara Kassenaar
Beppe Kessler
Maria van Kesteren
Beate Klockmann
Esther Knobel
Uta Knoop
Rudolf Kocéa
Daniëlle Koninkx
Bas Kosters
Yvonne Kracht
Daniel Kruger
Winfried Krüger
Momoko Kumai
Eva Dora Lamm
Annalies Lammertink
Kenneth Jay Lane
André Lassen
J.J. Lazonder
Emmy van Leersum
Felieke van der Leest
Henk de Leeuw den Bouter
Li Liang
Jongseok Lim
Jan van der Linde
Nel Linssen
Hannah van Lith
Susanna Loew
Anton Lüske
Suska Mackert
David Mandel
Julia Manheim
Alix Manon
Chaja Margolin
Lous Martin
Jan Matthesius
Christine Matthias
Lilian Naomi Mattuschka
Floor Max
Marika Meershoek
Bruce Metcalf
Jeanet Metselaar
Ton Meulendijks
Iradj Moini
Julie Mollenhauer
Marc Monzó
Coen Mulder
Eija Mustonen
Chequita Nahar
Riet Neerincx
Karel Niehorster
Frans van Nieuwenborg
Iris Nieuwenburg
Bruno Ninaber van Eyben
Evert Nijland
Juliane Noack
Ted Noten
Carla Nuis
Ritsuko Ogura
Albert Olthof
Bob van Orsouw
Jack van Osnabrugge
Ineke Otte
Melanie Oudemans
Barbara Paganin
Inni Pärnänen
Pennino Brothers
Ros Perry
Ruudt Peters
Shari Pierce
Jan Pijcke
Annelies Planteijdt
Karen Pontoppidan
F.L. Prins
Katja Prins
Dorothea Prühl
Ramón Puig Cuyàs
Tiina Rajakallio
A. Reggers
Fons Reggers
André Ribeiro
Minnie Renirie-Röder
Renoir
Tabea Reulecke
Aimée Rhemrev
Andre Ribero
Cornelis Rietveld
Arthur de Rijk
Mi-Ah Rödiger
Liesbeth Rommers
Gebroeders Rozendaal
Estela Saez Vilanova
Lia de Sain
Yves Saint Laurent
Nina Sajet
Philip Sajet
Pieter Salm
Lucy Sarneel
J.S. van Schaick
Jan Scherjon
Alexander Schabracq
Elsa Schiaparelli
Dolf Schifferstein
Avi Schilo
Bernhard Schobinger
Joke Schole
Dirk Schotman
Constance Schreiber
Barbara Schrobenhauser
Elwy Schutten
Veronika Schwarzinger
Vera Siemund
G.C.M. Sillen
Ine van der Sluis
Robert Smit
Marianne Smits
Roos van Soest
Despo Sophocleous
Elena Spanò
Bettina Speckner
Staret
Chris Steenbergen
Deganit Stern Schocken
Marga Staartjes
Chris Steenbergen
Adriaan van Strien
Studio Job
Jie Sun
Janna Syvänoja
Nelli Tanner
Lijsbeth Teding van Berkhout
Jan Tempelman
Michiel Teunen
Harry van den Thillart
Christopher Thompson Royds
Nicolaas Thuys
Lauren Tickle
Nelleke Tissot van Patot
Thea Tolsma
Terhi Tolvanen
Tota Reciclados
Jennifer Trask
Trifari
Catherine Truman
Brigitte Turba
Mirjam Twaalfhoven
Flóra Vági
Artemis Valsamaki
Ingeborg Vandamme
A. Verbeek
Mirjam Verbeek
Frits Verbruggen
Truike Verdegaal
Manuel Vilhena
Henk Visch
Cees de Vries
Homme de Vries
Antoinette Vroom
Charlotte van der Waals
Anne van der Waerden
Andrea Wagner
Lisa Walker
Richard Walraven
Anette Walz
David Watkins
Norman Weber
Selma Weerenbeck
Martijn Wegman
Albert Weiss
Dick Wessels
Mallory Weston
Pauline Wiertz
Francis Willemstijn
Winkelman & Van der Bijl
Carine Wintermans
Andrea Wippermann
Ben Wisman
Peter de Wit
Lam de Wolf
Jos Wong
Jan Wychers
Natascha Zaludová
Coenraad Zielstra
Frank van Zwicht

Tentoonstellingen (selectie)
2001 – De eigen collectie sieraden 1970-heden (Gijs Bakker, Nicolaas van BeekOnno BoekhoudtFrançoise van den Bosch, Caroline BroadheadMarion Herbst, Susanna HeronEmmy van Leersum, Nel LinssenBarbara PaganinRuudt PetersLucy SarneelMarga StaartjesLam de Wolf)
2004 – Sieraden van Dorothea Prühl
2004 – Sieraadontwerpers slaan nieuwe wegen in (Gijs Bakker, Nicolaas van BeekOnno BoekhoudtFrançoise van den Bosch, Hilde De Decker, Archibald DumbarSuzanne EsserJoke GallmannMaria HeesMarion HerbstHerman HermsenEmmy van Leersum, Ton Meulendijks, Karel Niehorster, Frans van Nieuwenborg & Martijn Wegman, Bruno Ninaber van EybenJack van OsnabruggeRuudt Peters, F.L. Prins, Aimée RhemrevLia de Sain, Adriaan van Strien, Lijsbeth Teding van BerkhoutNicolaas Thuys, Mirjam Veldhuizen, Charlotte van der Waals, Coenraad Zielstra)
2005 – Françoise van den Bosch, tijdgenoten en jong talent (Tomomi Arata, Gijs Bakker, Nicolaas van Beek, Manfred Bischoff, Iris Bodemer, Onno Boekhoudt, Helen Britton, Pierre Degen, Paul Derrez, Iris Eichenberg, Suzanne Esser, Warwick Freeman, Joke Gallmann, Marijke de Goey, Kimmo Heikkilä, Marion Herbst, Maria van Kesteren, Suzanne Klemm, Esther Knobel, Manon van Kouswijk, Otto Künzli, Emmy van Leersum, Sally Marsland, Marc Monzó, François Morellet, Frans van Nieuwenborg & Martijn Wegman, Ruudt Peters, Aimée RhemrevBernhard Schobinger Robert Smit, Adriaan van Strien, Terhi Tolvanen, Tarja Tuupanen, Charlotte van der Waals, Andrea Wagner, Norman Weber)
2006 – Change & Installations
2006 – Choice, hedendaagse sieraadontwerpen uit Duitsland
2006 – Herman Hermsen, Jewellery, light and more
2009 – Sieren met  dieren
2009 – Symbolen van intimiteit, New Traditional Jewellery (Yifat Barekel, Ugne Blazyte, Nora Rochel, Isabell Schaupp, Marielle van Straten)
2010 – Werk in uitvoering, de nalatenschap van Onno Boekhoudt, sieraden en studies
2011 – Verzamelingen verzameld
2012 – Un peu de terre sur la peau (gecureerd door Monika Brugger)
2012 – Zilver en Goud – sieraden van Anneke Schat en Cees Post
2013 – Bloemlezing uit de CODA collectie (met onder meer de vormgevingsarchieven van Onno Boekhoudt, Chris Steenbergen en Nicolaas Thuys)
2013 – Bloemlezing van recente aanwinsten 2013 (met sieraden van Luis Acosta, Alix Manon, Jantje Fleischhut, Ralph Bakker, Helen Britton, Hermien Cassiers, Gemma Draper, Stefan Heuser, Ineke Otte, Lucy Sarneel, Thea Tolsma en Francis Willemstijn)
2013 – Dare to wear, sieraden uit de collectie Paul Derrez/Willem Hoogstede
2013 – Nederlandse Vakgroep van Keramisten (met sieraden van Mitzi van den Akker, Judith Bloedjes, Ineke van der Bol, Leo Broos, Dahlia van den Burg-Ziv, Annica Delfos, Erna Futselaar, Wied en Diederik Heyning, Anne Hilkens, Anneke Janssen, Liesbeth de Jonge, Klaartje Kamermans, Cecil Kemperink, Let de Kok, Anke van der Kwaak, Monique Polman, Conny Pols, Mieke Pontier, Lieke Smits, Jolanda Verdegaal en Carla de Vrijer)
2014 – Broken memories, precarious links, Geassembleerde sieraden van Tota Reciclados
2014 – De sieraden van Annie Brouwer-Korf, Een bijzondere en persoonlijke collectie
2014 – Kettingreacties, sieraden en fotografie van Claartje Keur
2014 – Natuurkracht/Reinventing Nature, Terhi Tolvanen – een retrospectief
2014 – Sieraden: Iris Bodemer & Ute Eitzenhöfer
2014 – Tien jaar Sieraden met een Verhaal
2014 – Wilhelminaring, Oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst 1998–2013
2015 – Gem Kingdom, een overzicht van 25 jaar sieraden en kunstobjecten
2015 – Into the Zoo – Felieke van der Leest
2015 – IRON(Y), Sieraden van Sophie Hanagarth
2015 – Memoria Aperta – Sieraden van Barbara Paganin
2015 – Paper Art 2015
2015 – Paul Derrez, maker, sieraden & objecten 1975-2015
2015 – Prehistorische halssieraden
2015 – Veranderende Vormen, Nicolaas Thuygris, sieraadontwerper en edelsmid
2016 – Engelien van den Dool, Presentatie papieren sieraden en objecten
2016 – Juwelen CODA Collectie
2016 – Private Confessions, Tekeningen en sieraden van beeldend kunstenaars
2016 – Vernieuwd Verleden – in sieraden van Evert Nijland en hedendaagse kunst
2016 – Wilhelminaring, CODA (overzicht van de winnaars)
2017 – Big, Bold & Beautiful, Bloemlezing uit de CODA Collectie (met onder anderen: Dinie Besems, David Bielander, Alexander Blank, Onno Boekhoudt, Iris Bodemer, Paul Derrez, Beate Eismann, Jantje Fleischhut, Sophie Hanagarth, Maria Hees, Herman Hermsen, Marion Herbst, David Mandel, Felieke van der Leest, Sari Liimatta, Nel Linssen, Ruudt Peters, Dorothea Prühl, Philip Sajet, Nina Sajet, Chris Steenbergen, Studio Job, Mallory Weston, Lam de Wolf)
2017 – GrisGris (Bojanne Aleksic, Bas Bouman, Conny Groenewegen, Daniela Hedman, Hanna Hedman, Kalkidan HoexPeter Hoogeboom, Anke Huyben, Marit van Heumen, Chequita Nahar, Noon Passama, Elwy Schutten, Rob Stoffels, Moniek Vierling, Francis Willemstijn, Sanni Yerna, Sangji Yun, Michelle Zwinkels)
2017 – Bron (Ruudt Peters)
2017 – Lucy Sarneel, Private Territory in Public
2017 – Marzee Graduates @CODA (Manami Aoki, Macarena Bernal, Katherine Hubble, Koen Jacobs, Maria Konschake, Dabin Lee, Seulki Lee, Kuai Lu, Shahrzad Motallebi, Natalie Nicholson, Stephanie O’Leary, Ángela Ponce, Hansel Tai, Hanna-Maria Vanaküla, Lena Wunderlich, Chenghuiyuan Xu, Jing Yang)
2017 – Met passie verzameld, met liefde geschonken
2017 – Mooie stad, Annelies Planteijdt
2017 – Nieuwe verleidingen, Aanwinsten en schenkingen sieradencollectie CODA
2017 – Paper Art 2017 (Naomi McIntosh)
2017 – Waanzinnige sier (sieraden van Sylvia Blickman, Brigit Daamen, Hilde Foks, Marianne van Heeswijk, Jennifer Hoes, Cecil Kemperink, Floor Max, Carla Nuis, Josja Schepman, Miriam Slaats, Annemiek Steenhuis, Liesbeth van Well)
2018 – Alles of niets, collectie Jurriaan van den Berg
2018 – Caroline Broadhead
2018 – Bloemlezing CODA Collectie, (Mecky van den Brink, Hilde De Decker, Sam-Tho Duong, Marion HerbstHerman HermsenBeppe Kessler, Daniëlle Koninkx, Sari Liimatta, Julia ManheimTed Noten, Katja PrinsPhilip Sajet, Marga StaartjesJanna Syvänoja, Tota Reciclados)
2018 – Future Form (Beate Eismann, Svenja John)
2018 – Rijkdom – Sieraden van het Rijk (Hans Appenzeller, Gijs Bakker, Nicolaas van Beek, Françoise van den Bosch, Joke Gallmann, Emmy van LeersumRiet Neerincx, Karel Niehorster, Jack van Osnabrugge, Aimée Rhemrev, Chris Steenbergen, Jan Tempelman, Nicolaas Thuys, Frits Verbruggen, Dick Wessels, Paul Zwollo)
2018 – Ruw & Rauw (Anne Achenbach, Paul Adie, Leon Adriaans, Volker Atrops, Gijs Bakker, Laura Bakker, Peggy Bannenberg, Doris Betz, Iris Bodemer, Onno Boekhoudt, Antje Bräuer, Helen Britton, Elizabeth Callinicos, Paul Derrez, Georg Dobler, Iris Eichenberg, Ute Eitzenhöfer, Réka Fekete, Rebekah Frank, Karl Fritsch, Arianne van der Gaag, Rowena Gough, Willemijn de Greef, Dana Hakim, Carmen Hauser, Renate Heintze, Marja Hooft, Alexandra Hopp, Rudolf Kocéa, Daniëlle Koninkx, Daniel Kruger, Winfried Krüger, Li Liang, Susanna Loew, Alix Manon, Lous Martin, Lilian Naomi Mattuschka, Julie Mollenhauer, Evert Nijland, Juliane Noack, Ted Noten, Shari Pierce, Ruudt Peters, Karen Pontoppidan, Tota Reciclados, Tabea Reulecke, Philip Sajet, Lucy Sarneel, Vera Siemund, Robert Smit, Terhi Tolvanen, Manuel Vilhena, Andrea Wippermann)
2018 – Siermakers
2018 – SPARTA, de sleutel tot een rijker leven (met sieraden van Hans Appenzeller, Gijs Bakker, Peggy Bannenberg, Nicolaas van Beek, Françoise van  den Bosch, Helen Britton, Esther Knobel, Emmy van LeersumKatja Prins, Chris Steenbergen)
2019 – De Keerzijde: Bloemlezing uit de CODA collectie (Tobias Alm, Gijs Bakker, Peggy Bannenberg, Doris Betz, Sylvia Blickman, Iris Bodemer, Onno Boekhoudt, Célio Braga, Helen Britton, Eunmi Chun, Iris Eichenberg, Beate Eismann, Benedikt Fischer, Jantje Fleischhut, Willemijn de Greef, Dana Hakim, Petra Hartman, Ineke Heerkens, Herman Hermsen, Melanie Isverding, Margit Jäschke, Beppe Kessler, Rudolf Kocéa, Winfried Krüger, Felieke van der Leest, Jongseok Lim, Christine Matthias, Evert Nijland, Ruudt Peters, Karen Pontoppidan, Ramón Puig-Cuyàs, Mi-Ah Rödiger, Lucy Sarneel, Alexander Schabracq, Constanze Schreiber, Elwy Schutten, Robert Smit, Bettina Speckner, Jie Sun, Michiel Teunen, Terhi Tolvanen, Artemis Valsamaki, Truike Verdegaal, Estela Saez Vilanova, Francis Willemstijn) (27 juni 2019 t/m 6 oktober 2019)
2019 – Drag Power – Gender, pride & glamour (door gastcuratoren Paul Derrez en Willem Hoogstede) (3 november 2019 t/m 1 maart 2020)
2019 – Een tijd van zien (Beppe Kessler)
2019 – Handshake 5 (Vanessa Arthur, Vivien Atkinson, Becky Bliss, Nadene Carr, Nik Hanton, Kelly McDonald, Neke Moa, Brendon Monson, Sarah Read, Sandra Schmid, Caroline Thomas, Sarah Walker-Holt) (13 oktober 2019 t/m 12 januari 2020)
2019 – Northern Light, Sieraden uit Finland (Ulla Ahola, Ami Avellán, Aino Favén, Juhani Heikkilä, Kimmo Heikkilä, Tuija Hietanen, Elina Honkanen, Jussi Järvinen, Minna Karhu, Mari Keto, Sirja Knaapi, Helena Lehtinen, Maria Lehto, Helmi Lindblom, Eero Lintusaari, Mia Maljojoki, Matti Mattsson, Minna Markkanen, Eija Mustonen, Maria Nuutinen, Wiebke Pandikow, Inni Pärnänen, Ari Pyörälä, Tiina Rajakallio, Anna Rikkinen, Hanna Ryynänen, Jenni SokuraJanna Syvänoja, Nelli Tanner, Terhi Tolvanen, Suvi Tupola, Tarja Tuupanen)
2019 – She wants to go to her bedroom but she can’t be bothered (Lisa Walker)
2020 – Alles is studie ((Onno Boekhoudt, Benedikt Fischer, Jantje Fleischhut, Lucy Sarneel) (29 maart 2020 t/m 28 juni 2020)
2020 – Animalia – verzameling van pracht & pastel (Idiots) (19 januari 2020 t/m 10 mei 2020)
2020 – Nieuwe verleidingen (17 januari 2020 t/m 22 maart 2020) (Gijs Bakker, Alexander Blank, Berend Peter, Bas Bouman, Helen Britton, Nhat-Vu Dang, Paul Derrez, Katharina Dettar, Beate Eismann, Veronika Fabian, Maria Hees, Kimmo Heikkilä, Idiots, Svenja John, Takashi KojimaBas Kosters, Daniel Kruger, Henk de Leeuw den Bouter, Henk Leppink, Marc Monzó, Shahrzad Motallebi, Eija Mustonen, Chequita Nahar, Evert Nijland, Ted Noten, Maria Nuutinen, Nelly van Oost, Inni Pärnänen, Ruudt Peters, Karen Pontoppidan, Dorothea Prühl, Tiina Rajakallio, Marijke Schurink, Elwy Schutten, Robert Smit, Jenni Sokura, Christopher Thompson Royds, Tanel Veenre)
2021 – Nieuwe verleidingen (28 november 2021 t/m 6 maart 2022) (Hans Appenzeller, Giampaolo Babetto, Gijs Bakker, Laura Bakker, Salim Bayri, Alexander Blank, Jakob Bengel, Marion Blume, Françoise van den Bosch, Mecky van den Brink, Helen Britton, Nhat-Vu Dang, Réka Fekete, Gallard, Givenchy, Maria Hees, Herman Hermsen, Susanna Heron, Marjorie Jacobs, Jiro Kamata, Beppe Kessler, Emmy van Leersum, Felieke van der Leest, Memphis, Chequita Nahar, Ted Noten, Ruudt Peters, Annelies Planteijdt, Lia de Sain, Philip Sajet, Schiaparelli, Henk Visch, Charlotte van der Waals, Vivienne Westwood)
2021 – All that Glitters (11 juli 2021 t/m 21 november 2021)
2021 – Poetic Ceramics (Judith Bloedjes) (28 februari 2021 t/m 20 juni 2021)
2022 – Craving the essentials (16 januari 2022 t/m 24 april 2022) (Robert Smit)
2022 – Draagbaar landschap (19 juni 2022 t/m 18 september 2022) (Gijs Bakker, Laura Bakker, Chienet Bolt, Iris Bodemer, Bas Bouman, Jacomijn van der Donk, Engelien van den Dool, Gemma Draper, Ute Eitzenhöfer, Petra Hartman, Miriam Haskell, Carmen Hauser, Herman Hermsen, Marie-José Hoeboer, Joseff of Hollywood, Koen Jacobs, Stephanie Jendis, M.A. de Jong, Beppe Kessler, Beate Klockmann, Esther Knobel, Felieke van der Leest, Jongseok Lim, Alix Manon, Evert Nijland, Ted Noten, Ritsuko Ogura, Ineke Otte, Barbara Paganin, Inni Pärnänen, Katja Prins, Tiina Rajakallio, Philip Sajet, Lucy Sarneel, Jan Scherjon, Roos van Soest, Bettina Speckner, Studio Job, Terhi Tolvanen, Ingeborg Vandamme, Truike Verdegaal, Pauline Wiertz, Francis Willemstijn)
2022 – LijnRecht – sieraadobjecten van Cees Post (13 maart 2022 t/m 12 juni 2022)
2022 – Van een wonderschone frivoliteit (13 november 2022 t/m 12 maart 2023) (gecureerd door Bas Kosters, met Hans Appenzeller, Gijs Bakker, David Bielander, Alexander Blank, Onno Boekhoudt, Helen Britton, Pierre Cardin, Chanel, Paul Derrez, Claire Deve, Givenchy, Adam Grinovich, Miriam Haskell, Maria Hees, Marion Herbst, Susanna Heron, Joseff of Hollywood, Beppe Kessler, Takasi Kojima, Bas Kosters, Manon van Kouswijk, Kenneth Jay Lane, Felieke van der Leest, Iradj Moini, Coen Mulder, Ted Noten, Ruudt Peters, Frans de Reuver voor Frank Govers, Julia Manheim, Philip Sajet, Schiaparelli, Elsa Schiaparelli, Roos van Soest, Trifari, Martine Viergever, Selma Weerenbeck, Vivienne Westwood)
2023 – Gedeelde verhalen – sieraden van Chequita Nahar en haar keuze uit de CODA collectie in combinatie met werk van Wendy Owusu en Iriée Zamblé (19 maart 2023 t/m 25 juni 2023) (Onno Boekhoudt, Chequita Nahar, Wendy Owusu, Iriée Zamblé)

Opdrachten (selectie)
2005 – 2014 – Sieraden met een verhaal (in samenwerking met Claartje Keur)
2013 – Galerij op de verdieping met confetti door Paul Derrez (ontmanteld in 2019)
2019 – Kolom vernieuwde entree door Evert Nijland

Medewerkers (selectie)
Rianne Groen (conservator)
Vanessa de Gruijter (conservator sieraden, 2019-2020)
Anne-Karlijn van Kesteren (conservator sieraden, 2017-2019)
Lotte Menkman (conservator)
Carin Reinders (directeur)

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (10 februari 2022) In memoriam: Berend Peter Hogen Esch (1945-2022). hedendaagsesieraden.nl.
Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: ARNOLDSCHE Art Publishers. ISBN 9783897903494
Besten, L. den (29 november 2021) Paul Derrez’ Pride Power Project and Rainbow Chains. Art Jewelry Forum.
Bloedjes, J. (23 december 2021) Do it yourself. hedendaagsesieraden.nl.
Boone, A. (28 augustus 2018) Colliers met een knipoog, uit tuin of depot. Trouw.
Doornbusch, E. (12 februari 2022) A Dance of Light and Shadow: een monument op papier voor Réka Fekete. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (26 mei 2022) Herinneringen aan Berend Peter. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (18 september 2019) Hidden Treasures: review De Keerzijde. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (16 september 2019) Hidden Treasures, Review Of De Keerzijde, Bloemlezing CODA Collectie. Art Jewelry Forum.
Doornbusch, E. (6 november 2019) November 2019: sieradenmaand in Nederland. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (15 januari 2022) Robert Smit 80 jaar: een retrospectief in CODA én postzegels!. hedendaagsesieraden.nl.
Gribling, F. (29 maart 2022) Craving the Essentials: retrospectief van Robert Smit in CODA. hedendaagsesieraden.nl.
Groen, R. (6 april 2022) Bello. hedendaagsesieraden.nl.
Gruijter, V. de (17 april 2020) Alles is studie. SieradenMuze.
Gruijter, V. de (4 juli 2019) Lisa Walker, de barones en de ready-mades. ModeMuze.
Kesteren, A.K. van (7 februari 2018) Alles of niets #1: De passie van een sieradenverzamelaar. ModeMuze.
Kesteren, A.K. van (7 maart 2018) Alles of niets #2: Een sieradententoonstelling vol tomeloze energie. ModeMuze.
Kesteren, A.K. van (4 april 2018) Alles of niets #3: Een verantwoordelijke en onverantwoordelijke verzameling. ModeMuze.
Peters, R. (15 november 2021) Tank Toy cadeau: sieraden en bijzondere momenten. hedendaagsesieraden.nl.
Reinders, C.E.M. (27 oktober 2021) Carin Reinders en CODA. hedendaagsesieraden.nl.
Reinders, C.E.M. (2016) Re/defining jewellery, sieradencollectie CODA Museum. Apeldoorn: CODA. ISBN 978-94-6228-769-3
Roode, S. van (16 november 2019) Geheimen uit Gelderse bodem. SieradenMuze.
Schrijver, W. (21 december 2021) Verzamelgevaar. hedendaagsesieraden.nl.
Wyss, B. en Maurer Zilioli, E. (2016) Private Confessions: Drawing & Jewellery. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 978-3897904767

Externe links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2016/09/24/coda/

Geef een reactie