Rijksmuseum Amsterdam

Rijksmuseum. Foto met dank aan Voytikof
Rijksmuseum. Foto met dank aan Voytikof

Het Rijksmuseum is het grootste museum van Nederland en bevindt zich in het centrum van Amsterdam. Het museum is vooral bekend vanwege iconische schilderijen uit de gouden eeuw zoals de Nachtwacht van Rembrandt en het Melkmeisje van Vermeer, maar herbergt daarnaast ook tal van andere collecties, waaronder sieraden.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Geschiedenis
Samen met het Stedelijk Museum Amsterdam, het TextielMuseum, Museum Arnhem, CODA en het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch is het Rijksmuseum één van de belangrijkste collectionerende culturele instellingen op het gebied van (hedendaagse) sieraden in Nederland.

Karel A. Citroen bood halverwege de twintigste eeuw zijn verzameling Art Nouveau sieraden aan aan het Rijksmuseum voor één gulden, maar het museum onder het directoraat van Arthur van Schendel bedankte en Citroen verkocht zijn collectie vervolgens in 1963 aan het Hessisches Landesmuseum Darmstadt.

Na jarenlang slecht nieuws over de de schier eindeloos durende en geldverslindende verbouwing kwam toenmalig directeur Wim Pijbes in 2009 eindelijk met goed nieuws: de schenking van circa 500 sieraden uit de collectie van Marjan en Gerard Unger werd aanvaard. De schenking van Marjan en Gerard Unger sluit naadloos aan op de reeds aanwezige verzameling sieraden die een periode in de westerse kunst tot aan de vroege twintigste eeuw beslaat. Een deel van de collectie van de Ungers is sinds de heropening op 13 april 2013 te zien samen met andere sieraden en horloges in de Special Collections in het souterrain.

Verder zijn verspreid door het museum ook andere sieraden te zien, zoals de zogenaamde Potgieterparure, Aziatiche sieraden en herinneringssieraden aan Jan van Speyk.

Werk van juweliers en sieraadontwerpers in de collectie (selectie)
H.A. Adamse, W.F. Andréa, Hans Appenzeller, Gijs Bakker, Ralph Bakker, Henrik Barends, Walter Van Beirendonck, M.C. Bek, Gustav Beran, Berend Peter, Dinie Besems, C.E. Bielen, G.J.J.M. Bielen, Bijenkorf, N. Bink, Rob Birza, Onno Boekhoudt, Louis Bogtman, Bonebakker, Françoise van den Bosch, Jacob Bosman, Bas Bouman, Mecky van den Brink, Ilja de Bruin, Francesca di Ciaula, Joseph Bernard Citroen, Jorge Cohen, Hans Comis, A.A.M.J. Coopmans, Paul Derrez, Jacomijn van der Donk, C. de Draaijer, Archibald Dumbar, Dutch Chain Works, Christa Ehrlich, Iris Eichenberg, Jan Eisenloeffel, Pieter Elbers, Esmann Juweliers, Kiki van Eyck, Fabriek van Bijouterieën Drijfhout & Zoon n.v., Conrad Fehn, Michaël Ferron, A.J. Fibbe, Firma gebroeders Rozendaal, Firma Goudsmit, Firma Hoogendijk & Jonkergouw, Firma J.M. de Visscher, Firma W. Visser, Firma van den Eersten & Hofmeijer, G. Foreman, Georges Fouquet, S. Fuchs, Johannes Theodorus Fürstner, Gaillard, Lucien Gaillard, Joke Gallmann, Gebroeders van Giels, Roelf Gerbrands, Gerritsen en Van Kempen, Peter Giele, Frank Govers, Willemijn de Greef, P.A. van der Griend, Mieke Groot, Lea Halpern, C.P. ’t Hart, Frederik ’t Hart, Petra Hartman, Maria Hees, Mylène van Heijster, Karen Hendrix, Marion Herbst, Herman Hermsen, Willem HoningPeter Hoogeboom, Rian de Jong, Bernard Jongstra, Iris ten Kate, Kellenbach & Co, Beppe Kessler, Susanne Klemm, Henk Knuppe, Jan Kok, Koninklijke Utrechtsche Fabriek van Zilverwerken van C.J. Begeer, Daniëlle Koninkx, Wilfred Krook, Kunstaardewerkfabriek K.J. Mobach, Willem van Laar, René Lalique, Emmy van LeersumFelieke van der Leest, Nel Linssen, E. Lodema, Lous Martin, Jan Matthesius, Menno Meijer, Richard Meitner, Metz & Co, Loekie Metz, Coen Mulder, Chequita Nahar, Karel Niehorster, mejuffrouw Niekerk, Bert NienhuisEvert Nijland, Willem Hendrik van Norden, Ted Noten, Jan Noyons, J.J. van Osenbruggen, Rodrigo Otazu, Ruudt Peters, Plateelbakkerij De Distel, Katja Prins, J.B.H. van de Puttelaar, Anton Rädecker, Uli Rapp, Reggers, Fons Reggers, Rein Reggers, Rodrigues & Cohen, W. Röhrig, Philip Sajet, Lucy Sarneel, Jan Hein Sassen, Anneke Schat, J.A.F. Schutte, J.N. Seulijn, Slotboom’s Goud Import, Theo Smeets, Robert Smit, Marga Staartjes, Pieter Starreveld, Chris Steenbergen, Willem Stuurman, Jan Tempelman, The Gem Kingdom, Carel Theulings, Nanneke Thuijs, Johanna Titselaar, Frank Tjepkema, Terhi Tolvanen, Jan de Vaal, Vanzetka, Truike Verdegaal, Jan de Waal, Marcel Wanders, Richard Walraven, Björn Weckström, Pauline Wiertz, Aleida van Wijngaerde, Nico Witteman, Lam de Wolf, Philippe Wolfers, Ab Wouters, Katrin Wouters, Plateelbakkerij en pijpenfabrieken Zenith, Lucy Zom, Frans (I) Zwollo en Marinus Zwollo.

Tentoonstellingen (selectie)
2017 – Sieraden: ontwerpen in prent en tekening, Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam

Directeuren (selectie)
Hendrikje Crebolder
Taco Dibbits
Ronald de Leeuw
Hank van Os
Wim Pijbes

Conservatoren (selectie)
Reinier Baarsen
Dirk Jan Biemond
Suzanne van Leeuwen

Bibliografie (selectie)
Baarsen, R.J. en Berge, G. van (1990) Juwelen 1820-1920. Den Haag: Gary Schwarz/SDU. ISBN 9061791138
Cummins, S. (11 juni 2017) In conversation with Marjan Unger and Suzanne van Leeuwen. Art Jewelry Forum.
Glüber, W. (2011) Jugendstilschmuck, der Bestand im Hessisches Landesmuseum Darmstadt. Regensburg: Schnell & Steiner. ISBN 9783795424534
Unger, M. (2004) Het Nederlandse sieraad in de 20ste eeuw. Bussum: THOTH. ISBN 9789068683486

Links
Wikidata
Website

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/12/31/rijksmuseum-amsterdam/

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s