Jorunn Veiteberg

Hilde De Decker, For the Farmer and the Market Gardener, object, 1999. Collectie Jorunn Veiteberg. Foto Guri Dahl, metaal, tomaat, glas
Hilde de Decker, For the Farmer and the Market Gardener, object, 1999. Collectie Jorunn Veiteberg. Foto met dank aan Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Guri Dahl©
Hilde de Decker, For the Farmer and the Market Gardener, object, 1999. Collectie Jorunn Veiteberg. Foto met dank aan Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Guri Dahl©

Jorunn Veiteberg (Stord (Noorwegen), 23 juli 1955) was en is onder meer actief als auteur, bestuurslid, docent en verzamelaar van werk van sieraadontwerpers. Anno 2020 bestaat haar verzameling uit circa 500 stukken.

 

Biografie
Veiteberg groeide op op Stord, een eiland in het zuidwesten van Noorwegen. Zij studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit van Bergen (Noorwegen) (197.-1982). Als student was Veiteberg politiek en feministisch geëngageerd. Zij droeg buttons met politieke slogans, lange halssieraden zoals Janis Joplin en wist zich verbonden met de hippiebeweging. Een halssieraad van Kalevala Koru, uit Finland meegenomen door haar vader wakkerde haar belangstelling voor eigentijdse sieraden verder aan. In 1981 kocht ze haar eerste Noorse sieraad van de hand van Pål Vigeland.

Van 1998 tot en met 2007 was Veiteberg betrokken bij het Noorse tijdschrift Kunsthåndverk. Van 2002 tot en met 2015 was ze hoogleraar aan de Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Veiteberg was jurylid voor de Danner-Preis in 2011, de Herbert Hofmann-Preis in 2015 en de Young Artist Award van Art Jewelry Forum in 2020.

Kunst die door de meeste kunsthistorici wordt genegeerd geniet Veitebergs speciale belangstelling. Als zelfstandig kunsthistoricus schreef Veiteberg tientallen boeken over sieraadontwerpers en toegepaste kunst. Vaak werd ze betaald met sieraden. Voor Galleri F15 werkte Veiteberg enige tijd; ook daar verwierf ze sieraden. In de eerste helft van de negentiger jaren verhuisde Veiteberg met haar echtgenoot Mogens Krabek naar zijn moederland, Denemarken. Ze vestigden zich in Kopenhagen (Denemarken), waar Veiteberg nauw contact onderhield met de sieraadontwerper Kim Buck.

Veiteberg ziet sieraden als communicatiemiddel; als kunstvoorwerpen die de drager meeneemt in het maatschappelijk verkeer, als kunst die zichtbaar is buiten de muren van musea en galeries. Veiteberg verzamelt niet alleen sieraden, ze draagt ze ook. Sterker nog: Veiteberg wordt niet gezien zonder sieraden. Recycling en upcycling zijn enkele thema’s waaromheen ze verzamelt, maar doorgaans koopt ze stukken waar ze verliefd op wordt en waardoor ze intellectueel wordt uitgedaagd. Foto’s en aan sieraden gerelateerde objecten hebben ook Veitebergs belangstelling.

In 2018 was er een tentoonstelling uit de collectie van Veiteberg in het Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum in Trondheim (Noorwegen), gecureerd door Gjertrud Steinsvåg. De tentoonstelling was chronologisch ingericht, op datum van verwerving door Veiteberg: jeugd en studententijd (1970-1982), het ontstaan van een collectie (1985-1999) en een internationale verzameling sieraden (2000-2018).

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Pia Aleborg
Tobias Alm
Nutre Arayavanish
Volker Atrops
Peter Bauhuis
Millie Behrens
Inger Marie Berg
Macarena Bernal
Renee Bevan
David Bielander
Toril Bjorg
Sofia Björkman
Alexander Blank
Liv Blåvarp
Becky Bliss
Onno Boekhoudt
Sofie Boons
Sara Borgegård
Louise Bourgeois
Margaret Bridgewater
Helen Britton
Caroline Broadhead
Maisie Broadhead
Sigurd Bronger
Beatrice Brovia
Kim Buck
Nadene Carr
Lin Cheung
Sally Collins
Conversation Piece
Hilde De Decker
Paul Derrez
Hilde Dramstad
Sam-Tho Duong
Gabriele Dziuba
Ute Eitzenhöfer
Tracy Emin
Lillan Eliassen
Réka Fekete
Benedikt Fischer
Margit Flaa
Jantje Fleischhut
Warwick Freeman
Karl Fritsch
Kasia Gasparski
Kiko Gianocca
Torill Glenne
Andi Gut
Gésine Hackenberg
Dana Hakim
Lene Hald
Sophie Hanagarth
Ingjerd Hanevold
Susanne Hangaard
Castello Hansen
Ann-Kathrin Hartel
Hanna Hedman
Herman Hermsen
Nils Hint
Elsie-Ann Hochlin
Birgitte Holmsteen
Peter Hoogeboom
Mari Ishikawa
Reiko Ishiyama
Grethe Jilsøy
Karin Johansson
Rian de Jong
Junwon Jung
Susanne Klemm
Esther Knobel
Heeseung Koh
Synnøve Korssjøen
Manon van Kouswijk
Anette Kræn
Marie-Louise Kristensen
Fie von Krogh
Daniel Kruger
Otto Künzli
Auli Laitinen
Felieke van der Leest
Helena Lehtinen
Benjamin Lignel
Kajsa Lindberg
Nel Linssen
Anne-Lene Løvhaug
Camilla Luihn
Suska Mackert
Sally Marsland
Konrad Mehus
Mikiko Minewaki
Mikala Naur
Louise Nippierd
Shelley Norton
Ted Noten
Yoko Ono
Ruudt Peters
Pitsi
Jo Pond
Karen Pontoppidan
Camilla Prasch
Katja Prins
Dorothea Prühl
Ramón Puig Cuyàs
Mah Rana
Kirsti Reinsborg Grov
Cathrine Rinman
Karin Roy Andersson
Alida Rudjord Røiseland
Mette Saabye
Heidi Sand
Lucy Sarneel
Pentti Sarpaneva
Bernhard Schobinger
Lise Schønberg
Moniek Schrijer
Karin Seufert
Annie Sherburne
Kjartan Slettemark
Matt Smith
Anne-Karine Solgaard
Gisbert Stach
Hans Stofer
Lars Sture
Jie Sun
Per Suntum
Tore Svensson
Ulrika Swärd
Janna Syvänoja
Anna Talbot
Michiel Teunen
Ketli Tiitsar
Karola Torkos
Tina Tvedt
Julie Usel
Carolina Vallejo
Tanel Veenre
Hilde Vemren
Pål Vigeland
Tone Vigeland
Manuel Vilhena
Mette Vivelsted
Lisa Walker
Julia Walter
Sissi Westerberg
Nina Wöhlke
Jing Yang
Annamaria Zanella
Christoph Zellweger

Tentoonstellingen (selectie)
2018 – These are a few of her favorite things, Jorunn Veiteberg’s jewellery collection, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Trondheim (Noorwegen)

Prijzen (selectie)
1999 – Torsten og Wanja Söderbergs pris
2010 – Norsk Forms Hederspris

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den, Broadhead, C. en Veiteberg, J. (2017) Caroline Broadhead. Stuttgart: Arnoldsche. ISBN 9783897905085
Leest, F. van der, Veiteberg, J. en Schrijver W. (2014) Felieke van der Leest: the Zoo of Life. Stuttgart: Arnoldsche Verlagsanstalt. ISBN 9783897904217
Shih, O. (6 januari 2020) Jorunn Veiteberg: collector, curator, writer, researcher… And 2020 AJF Young Artist Award Juror. Art Jewelry Forum.
Veiteberg, J. (2007) Kim Buck : det er tanken, der tæller = it’s the thought that counts. Kopenhagen: Nyt Nordisk Forlag. ISBN 8717039835
Veiteberg, J. (2006) Sefiroth. Nijmegen: Galerie Marzee. OCLC 777957171

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2018/11/06/jorunn-veiteberg/

Geef een reactie