Sieradenkwartier Amsterdam

The Mill Diamonds, Sieradenkwartier Amsterdam, februari 2019. Foto met dank aan M.O.©
The Mill Diamonds, Sieradenkwartier Amsterdam, februari 2019. Foto met dank aan M.O.©
The Mill Diamonds, Sieradenkwartier Amsterdam, februari 2019. Foto met dank aan M.O.©

Het Sieradenkwartier is een vereniging in Amsterdam (Nederland) waarin vanaf 2010 verschillende sieradenspecialisten met hun winkels of galerieën zijn verenigd. Het is niet alleen een branche- maar ook een buurtvereniging.

Geschiedenis
In het centrum van Amsterdam (Nederland) in de middeleeuwse buurt Grimmenes (Grimburgwal, Langebrugsteeg en de Nes) bevindt zich een aantal sieradenspecialisten. Deze video (2:19 min.) geeft een beeld van het aanbod aan sieraden in het Sieradenkwartier.

Vanaf 1614 aan de Nes gevestigd is de Stadsbank van Lening, waar nog steeds spullen kunnen worden verpand. Tussen 1812 en 1988 zat de Waarborg aan de Kloveniersburgwal: Amsterdamse goud- en zilversmeden konden daar hun werk laten keuren. J.B. Schöne betrok in 1881 met zijn groothandel in edelmetalen een pand aan het Rokin, om uiteindelijk pas in 2004 de binnenstad te verlaten. De concurrerende Firma Drijfhout vestigde zich in 1914 op de kop van de Nes in een pand in Art Nouveau stijl.

Marjan en Herman Lyppens openden in 1959 hun juwelierszaak aan de Langebrugsteeg. Midden zeventiger jaren betrok Hans Appenzeller het tegenovergelegen hoekpand. Later openden ook andere sieradenzaken hun deuren; Galerie Ra als laatste in 2010.

Deelnemende ondernemers (9)
Hans Appenzeller
Beaufort sieraden
Galerie Ra
Laloli sieraden
Lyppens Juweliers
Nesoptiek
The Mill Diamonds
Tike Footstools
Vindiets

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2019/03/02/sieradenkwartier-amsterdam/

Geef een reactie