Jocelyne Gobeil

Rian de Jong, broche, 1987. Collectie Jocelyne Gobeil, CJG.BA.0020. Foto Galerie Noel Guyomarc'h, beschilderd hout
Rian de Jong, broche, 1987. Collectie Jocelyne Gobeil, CJG.BA.0020. Foto Galerie Noel Guyomarc'h, beschilderd hout
Rian de Jong, broche, 1987. Collectie Jocelyne Gobeil, CJG.BA.0020. Foto met dank aan Galerie Noel Guyomarc’h©

Jocelyne Gobeil (Chicoutimi (Canada), 9 augustus 1943 – Montreal (Canada), 10 augustus 2005) was onder meer actief als galeriehouder en verzamelaar van werk van hedendaagse sieraadontwerpers.

Biografie
Jocelyne Gobeil dreef de eerste galerie gespecialiseerd in sieraden in Canada: Galerie Jocelyne Gobeil. De galerie opende in 1987 en sloot in 1994. Gobeil was beslist over haar presentatie van sieraden als zelfstandige en volwaardige kunstdiscipline. Ze correspondeerde met verschillende sieraadontwerpers in Europa.

Gobeil verzamelde sieraden, vooral broches, van de kunstenaars die ze met haar galerie vertegenwoordigde, maar ook werk van andere sieraadontwerpers belandde in haar collectie. Tot aan haar dood heeft ze verzameld, onder meer tijdens haar reizen door de Verenigde Staten en Europa. Ze kocht sieraden bij onder andere Aaron Faber Gallery, Jewelers’ Werk Galerie en Galerie Ra. In de verzameling van Gobeil bevonden zich ook 186 ringen van bont gekleurd kunststof. Gobeil verzamelde de sieraden niet alleen, ze droeg ze ook.

Julie Anne Tremblay, de dochter van Gobeil, benaderde Noel Guyomarc’h in 2009 voor een project rond de verzameling van Gobeil. In 2014 was in Galerie Noel Guyomarc’h een tentoonstelling te zien uit de persoonlijke collectie van Gobeil. Tegelijkertijd werd de bijbehorende catalogus in een genummerde oplage van 150 exemplaren gepresenteerd. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is in galeries waren de stukken uit de verzameling van Gobeil niet te koop.

Julie Anne Tremblay hield een aantal stukken uit de verzameling van haar moeder zelf. Daarnaast schonk ze verschillende sieraden uit de collectie van haar moeder aan Musée des beaux-arts de Montréal en aan Musée national des beaux-arts du Québec. De verzameling van Gobeil bestond voor het overgrote deel uit broches. De meeste sieraden verwierf Gobeil binnen enkele jaren na de vervaardiging.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Virginia Belda
Raymond Bellemare
Onno Boekhoudt
Marta Breis
Mecky van den Brink
Caroline Broadhead
Christophe Burger
Johanna Dahm
Paul Derrez
Georg Dobler
Xavier Domenèch
Sita Falkena
Philip Fike
Ana Font
Guy Gosselin
Claudette Hardy-Pilon
Hans-Joachim Härtel
Maria Hees
Herman Hermsen
Jean Hilger
Alban Hürliman
Rian de Jong
Enid Kaplan
Charon Kransen
Stanley Lechtzin
Nel Linssen
Claude Loranger
Manuel Marin
Paul McClure
Marília Maria Mira
Pavel Opočenský
Earl Pardon
Virginie Planas
Ramón Puig Cuyàs
Pamela Ritchie
Peter Skubic
Louis-Jacques Suzor
Grego Garcia Tebar
Geneviève Treyvaud
Anuschka Walch-Corazon
Silvia Walz
Martina Windels
Lam de Wolf

Tentoonstellingen uit Gobeils collectie (selectie)
2014 – Laissez-moi rêver, Galerie Noel Guyomarc’h, Montréal (Canada) (7 februari 2014 t/m 16 februari 2014)

Bibliografie (selectie)
Cummins, S. (11 februari 2014) Laissez-moi rêver: Collection of Jocelyne Gobeil. Art Jewelry Forum.
Guyomarc’h, N. (2014) Laissez-moi rêver, oeuvres de la collection de bijoux d’art contemporain de Jocelyne Gobeil. ISBN 9782981435606

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/10/22/jocelyne-gobeil/ ‎

Geef een reactie