Carin Reinders

Carin Reinders, directeur CODA, portret
Carin Reinders, directeur CODA. Foto met dank aan CODA©
Carin Reinders, directeur CODA. Foto met dank aan CODA©

Carin E.M. Reinders (Voorst (Nederland), 1959) was en is actief als kunsthistoricus, docent, verzamelaar en museumdirecteur, zij woont en werkt in Apeldoorn (Nederland).

Biografie
Reinders is opgeleid aan de Universiteit Utrecht te Utrecht (Nederland) tot kunsthistoricus (1978-1984).

In haar eerste -vrijwillige- functie na haar studie, kocht Reinders veelvuldig sieraden bij Galerie Beeld & Aambeeld in Enschede (Nederland). Ze woonde in Almelo (Nederland) en werkte drie jaar als vrijwilliger voor de gemeente. In Almelo (Nederland) waren hedendaagse sieraden niet te vinden, maar in het nabij gelegen Enschede (Nederland) was de galerie van Martha Haveman en Karel Betman voor Reinders een interessante oase. Lange tijd was Reinders intensief betrokken bij de galerie: ze opende tentoonstellingen was voorzitter van verschillende jubileumcommissies. Ook deed ze er regelmatig aankopen.

Na een aantal jaar als beleidsmedewerker beeldende kunst bij de gemeente Almelo (Nederland) en een jaar als docent kunstgeschiedenis aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Enschede (Nederland) werd Reinders directeur van de Stedelijke Musea Zutphen (1987-1996). Regelmatig realiseerde zij daar kleine presentaties met sieraden. Vervolgens werd Reinders directeur van het TextielMuseum in Tilburg (Nederland) (1996-2002). Vanaf 2002 is zij directeur van CODA te Apeldoorn (Nederland).

In 2004 zat Reinders in de jury van de Wilhelminaring die werd gewonnen door Carel Visser en in 2014 maakte Reinders deel uit van de jury die de Françoise van den Bosch Prijs toekende aan Sophie Hanagarth.

Bij ontvangst van het langdurig buikleen van ruim 400 sieraden uit de collectie van het RCE uit handen van minister Bussemaker zei Reinders: Voor ons als kijkers en dragers zijn er talloze toepassingen. Met het dragen van een sieraad vertel je wie je bent en waar je vandaan komt. Je kunt je ermee onderscheiden, je verbinden met die ander in vriendschap en liefde, een (politiek) statement maken, mensen blij maken, mensen prikkelen en verleiden. Kortom, met sieraden vertel je verhalen over jezelf, maak je verbinding met de ander en nodig je uit tot communicatie. De sieradencollectie van het Rijk begint in CODA Museum aan een nieuw leven en dat stemt me vreugdevol.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)

Bibliografie (selectie)
Augustijn, P., Leij, M., Reinders, C. en Schüly, M. (2021) Judith Bloedjes, Poetic Ceramics. Leiden: De Bink. ISBN 9789081595100
Doornbusch, E. (12 februari 2022) A Dance of Light and Shadow: een monument op papier voor Réka Fekete. hedendaagsesieraden.nl.
Doosje, J. (19 november 2021) Herinner-ring / remember-ring. hedendaagsesieraden.nl.
KORU7, International Contemporary Jewellery 2021 (2021) Finland: Finnish Jewellery Art Association. ISBN 9789529451784
Reinders, C.E.M. (27 oktober 2021) Carin Reinders en CODA. hedendaagsesieraden.nl.
Reinders, C.E.M. (2016) Re/defining jewellery, sieradencollectie CODA Museum. Apeldoorn: CODA. ISBN 978-94-6228-769-3

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/04/23/carin-reinders/

Geef een reactie