Gijs Bakker

Gijs Bakker, Tongue, broche, 1985. Foto met dank aan CODA©
Gijs Bakker, Tongue, broche, 1985. Foto met dank aan CODA©
Gijs Bakker, Tongue, broche, 1985. Foto met dank aan CODA©

##Gijsbertus Johannes (Gijs) Bakker (Amersfoort (Nederland), 20 februari 1942) was en is onder meer actief als sieraadontwerper, docent en vormgever. Hij woont en werkt in Nederland.

Biografie
Bakker genoot een Rooms-Katholieke opvoeding. Na een voorbereidend jaar koos hij voor de afdeling vormgeving in sieraden aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam (Nederland) (nu Gerrit Rietveld Academie) (1958-1962), omdat daar aardige en inspirerende mensen zaten. Bakker kreeg er les van onder meer Marinus Zwollo. Ook studeerde hij aan Konstfack Skolan te Stockholm (Zweden) (1962-1963). Uit bewondering voor Torun Bülow-Hübe vertrok Bakker samen met Emmy van Leersum naar Zweden, maar hij kwam vrij vlot terug op zijn aanvankelijke bewondering voor het Scandinavisch design.

Bakker en zijn partner Emmy van Leersum streefden ernaar hun sieraden ook als zelfstandig kunstwerk te laten gelden. Als eersten vervaardigden zij sieraden van industriële materialen en herontdekten het materiaal  aluminium als medium voor sieraden. Zij deden onderzoek naar vorm, bijvoorbeeld naar de overgang van een cirkel naar een vierkant.

Van 1963 tot 1965 werkte Bakker in de fabriek van Van Kempen & Begeer als assistent van hoofdontwerper Gustav Beran. Daar in de werkplaats ontstond de gepuntlaste armband.

In 1965 openden Van Leersum en Bakker het Atelier voor Sieraden in een werfkelder aan de Oudegracht te Utrecht (Nederland). Zij toonden daar eigen werk alsook werk van andere Nederlandse edelsmeden. Ze gebruikten een stempel met daarin hun beider voornamen en presenteerden zich zo als duo.

Op 22 december 1966 huwde Bakker te Soest (Nederland) met Van Leersum, die hij op het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs had leren kennen. Aldo Bakker (1971) is hun zoon.

Toen het paar in 1967 naar Amersfoort (Nederland) verhuisde betrokken ze allebei een eigen atelier, gescheiden van elkaar. In 1969 nam An de Voigt het Atelier voor Sieraden over en doopte het om tot Werfkelder voor Multipliceerbare Objekten. Vanaf 1971 traden Bakker en Van Leersum niet langer als duo naar buiten.

Samen met Van Leersum reisde midden 1968 naar Jablonec nad Nisou (Tsjechoslowakije) om daar een deel van de tweede internationale sieradententoonstelling Jablonec ’68 in te richten. Een paar jaar later ontwierpen ze samen kledingsuggesties en jurken in combinatie met halssieraden. De kledingstukken werden uitgevoerd door Bakkers zus Tiny Leeuwenkamp-Bakker. Het Rijksmuseum Amsterdam bezit zo’n halskraag met japon.

In 1973 kwam Bakker met zijn conceptuele schaduwsieraden: door middel van een gouddraad werd een indruk gemaakt in de huid rond het middel, de enkel of de arm van een model. Een jaar later maakte hij twee profielornamenten: een voor Van Leersum en een voor Fritz Maierhofer.

Halverwege de zeventiger jaren trokken Bakker en Van Leersum Herman Hermsen aan als hun assistent. Bakker stopte enige tijd met het ontwerpen van sieraden en richtte zich geheel op productontwerp.

Aan het einde van de jaren ’70 maakte Bakker sieraden van onder meer gelamineerde foto’s van colliers van vorstinnen. Zo gaf hij ironisch commentaar op bijvoorbeeld heldenverering en het sieraad als statusobject. Ook lamineerde hij foto’s uit de krant van sporters. Deze goedkope materialen combineerde Bakker met kostbare edelstenen.

In 1987 heeft Bakker een masterclass verzorgd aan het Royal College of Art te Londen (Verenigd Koninkrijk). Ook was hij hoofd van de afdeling Man and Living aan de Design Academy in Eindhoven (Nederland) (1987-2003). De eerste versie van de broche Tongue vervaardigde Bakker in opdracht van de Nederlandse choreograaf Hans van Manen.

Bakker richtte in 1993 samen met Renny Ramakers Droog Design op, een bedrijf dat gebruiksvoorwerpen lanceert van Nederlandse origine, waarbij sobere en heldere vormgeving wordt gecombineerd met durf en humor.

Op 3 mei 1996 werd Bakker door Claartje Keur gefotografeerd in Amsterdam (Nederland).

Ook bracht Bakker conceptuele en innovatieve sieraden van diverse ontwerpers uit binnen- en buitenland uit onder het label Chi ha paura…?, dat hij samen met Marijke Vallanzasca oprichtte in 1996 met middelen die hij het jaar ervoor had gewonnen met de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Anno 2013 is de naam afgekort tot chp…?. De sieraden van dit label zijn in serie vervaardigd om ze betaalbaar te houden voor consumenten. Ontwerp van Bakker zelf is ook verkrijgbaar. Vanwege tegenvallende verkoopresultaten is het label in 2019 gestopt.

Bakker heeft eveneens ontwerpen gemaakt voor onder anderen Artifort, Bijenkorf, Castelijn, HEMA, Mobach, PTT en World Press Photo.

Bakker was docent op onder meer de Akademie voor Beeldende Kunst en Kunstnijverheid te Arnhem (Nederland) (1968-1979), de Technische Universiteit Delft (Nederland) (1985-1987), de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (Nederland), en de Design Academy Eindhoven (Nederland) (1984- 2009), waar hij 25 jaar hoofddocent was. In 1988 ontving Bakker voor zijn oeuvre de Françoise van den Bosch Prijs uitgereikt door de Stichting Françoise van den Bosch.

Een pinkring van Bakkers hand is door Marjan Unger en Gerard Unger samen met honderden andere sieraden van diverse Nederlandse ontwerpers in 2009 geschonken aan het Rijksmuseum Amsterdam te Amsterdam (Nederland).

Popzanger Rihanna staat met het halssierraad Double Chin van Bakker uit 1985 afgebeeld op de cover van het tijdschrift Elle van oktober 2017.

Onder anderen Pauline Barendse en Jan Matthesius voeren met regelmaat de ontwerpen van Bakker uit. Bakker bezit ook sieraden van Barendse.

In 2018 organiseerde Bakker samen met Liesbeth den Besten, Ted Noten en Ruudt Peters de tijdelijke experimentele masteropleiding Challenging Jewellery aan het Sandberg Instituut te Amsterdam (Nederland). De eerste editie van de opleiding startte in oktober 2018 en duurde tot en met het najaar van 2020 en werd geleid door Ines Kaag en Desirée Heiss (BLESS). Er was plaats voor 15 studenten.

Sieraden van Bakker werden en worden gepresenteerd door onder meer Caroline Van Hoek, Ewan Phillips Gallery, Galerie Lalique, Galerie Ra, Galerie Spektrum, Galerie Swart, Galleri Hnoss, Gallery Borzo, Gallery Deux Poissons, Gallery Funaki, Helen Drutt Gallery en Lesley Craze Gallery.

Werk in openbare collecties (selectie)
Centraal Museum, Utrecht (Nederland)
Collectie Françoise van den Bosch (Nederland)
CODA, Apeldoorn (Nederland)
Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, New York (Verenigde Staten)
Dallas Museum of Art, Dallas (Verenigde Staten)
Danner-Stiftung, München (Duitsland)
Designmuseo, Helsinki (Finland)
Design Museum Den Bosch, Den Bosch (Nederland)
Die Neue Sammlung, München (Duitsland)
Espace Solidor, Cagnes-sur-Mer (Frankrijk)
Fuller Craft Museum, Brockton (Verenigde Staten)
Gemeentelijke van Reekum Galerij, Apeldoorn (Nederland)
Gemeentemuseum Den Haag, Den Haag (Nederland)
Hermitage, Sint-Petersburg (Rusland)
Israël Museum, Jeruzalem (Israël)
Joods Historisch Museum, Amsterdam (Nederland)
Los Angeles County Museum of Art (LACMA), Los Angeles (Verenigde Staten)
Metropolitan Museum of Art, New York (Verenigde Staten)
Middlesbrough Institute of Modern Art (MIMA), Middlesbrough
Musée des beaux-arts de Montréal, Montréal (Canada)
Museum Arnhem, Arnhem (Nederland)
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (Nederland)
Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg, Hamburg (Duitsland)
Museum of Arts and Design (MAD), New York (Verenigde Staten)
Museum of Fine Arts Boston, Boston (Massachusetts, Verenigde Staten)
Museum of Fine Arts, Houston (Verenigde Staten)
Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Trondheim (Noorwegen)
Österreichisches Museum für angewandte Kunst (MAK), Wenen (Oostenrijk)
Philadelphia Museum of Art, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)
Powerhouse Museum, Sydney (Australië)\
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Amersfoort (Nederland)
Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
Royal College of Art Visiting Artists Collection, Londen (Verenigd Koninkrijk) (overgedragen aan het V&A)
Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland)
Schweizerisches Nationalmuseum, Zürich (Zwitserland)
Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
Victoria and Albert Museum, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Nelly Van Den Abbeele
Madeleine Albright
Inge Asenbaum
Laura Bakker
Doris Baudenbacher-Tandler
Jurriaan van den Berg
Edna Beron
Liesbeth den Besten
Lois Boardman
Heidi & Karl Bollmann
Annie Brouwer-Korf
Paul Derrez & Willem Hoogstede
Helen Drutt
Graziella Folchini Grassetto
Yvònne Joris
Claartje Keur
Alice & Louis Koch
Thea & Jur van Lee-Ellis
Hans van Manen
Threes Moolhuysen-Coenders
Rob Koudijs & Ward Schrijver
Riet Neerincx
Jerven Ober
Jeldrik Oorthuys
Deedie Potter Rose
Benno Premsela
Angela & Gerd Schäfer
Donna Schneier
Solange Thierry-de Saint Rapt
Marjan & Gerard Unger
Jorunn Veiteberg
Diane Venet

Tentoonstellingen (selectie)
1967 – Edelsmeden III, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
1967 – Ewan Philips Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
1967 – Sculpture to wear by Emmy van Leersum & Gijs Bakker, Ewan Phillips Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
1967 – Sieraad ’67, Galerie Het Kapelhuis, Amersfoort (Nederland)
1968 – 10 Goldschmiede aus Holland, Galerie Lalique, West-Berlijn (West-Duitsland) (13 september 1968 t/m 12 oktober 1968)
1968 – Jablonec ’68, Muzeum skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou (Tsjechoslowakije)
1968 – Museum of Contemporary Crafts, New York (Verenigde Staten)
1969 – Draagbare Objecten, Haags Gemeentemuseum, Den Haag (Nederland) (12 juni 1969 t/m 6 juli 1969)
1969 – Draagbare Objecten, Museum Boymans-van Beuningen, Rotterdam (Nederland) (12 juli 1969 t/m 10 augustus 1969)
1969 – Objects to wear by five Dutch Jewelry Designers, Van Abbemuseum, Eindhoven (Nederland)
1969 – Wereldtentoonstelling, Osaka (Japan)
1970 – Clothing Suggestions, Art & Project, Amsterdam (Nederland)
1971 – Museum Bellerive, Zürich (Zwitserland)
1972 – Electrum Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
1972 – Gijs Bakker, Krijn Giezen, David van de Kop, Emmy van Leersum, Robert Smit, Rotterdamse Kunststichting, Rotterdam (Nederland)
1972 – Sieraad 1900-1972, De Zonnehof, Amersfoort (Nederland)
1973 -1974 – Sier in Serie (reizende tentoonstelling, 15 locaties in Nederland)
1973 – Sieraden, België, Duitsland, Engeland, Italië, Japan, Nederland, Oostenrijk, Spanje, Tsjechoslowakije, Galerie Nouvelles Images, Den Haag (Nederland)
1974 – 1975 – 56 bracelets, 17 rings, 2 necklaces (door het buitenland reizende tentoonstelling in opdracht van het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk)
1975 – Sieraden (reizende tentoonstelling, 24 locaties in Nederland)
1982 – Jewellery Redefined, the 1st international exhibition of multi-media non-precious jewellery, British Crafts Centre, Londen (Verenigd Koninkrijk)
1982 – Visies op sieraden, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland) (gecureerd door Liesbeth Crommelin)
1984 – Contemporary Jewellery: The Americas, Australia, Europe and Japan, Museum of Modern Art, Kyoto (Japan)
1984 – Contemporary Jewellery: The Americas, Australia, Europe and Japan, Museum of Modern Art, Tokyo (Japan)
1984 – Cross CurrentsPowerhouse Museum, Sydney (Australië)
1984 – In um und für Gold, Galerie Spektrum, München (Duitsland) (23 oktober 1984 t/m 17 november 1984)
1986 – 10 Jaar Ra, Galerie Ra, Amsterdam (Nederland)
1986 – Affenliebe, Hexenbesen und SamuraisGalerie Beeld & Aambeeld, Enschede (Nederland) (27 juni 1986 t/m 27 juli 1986)
1986 – Affenliebe, Hexenbesen und Samurais, Galerie Spektrum, München (Duitsland) (8 april 1986 t/m 8 mei 1986)
1986 – Affenliebe, Hexenbesen und Samurais, Que Van, Knokke (België) (augustus 1986)
1986 – Affenliebe, Hexenbesen und Samurais, Galerie Schmuck Forum, Zürich (Zwitserland) (10 mei 1986 t/m 19 juni 1986)
1986 – Sieraden, Images, Singer Museum, Laren (Nederland) (reizende tentoonstelling)
1986 – Sieraden, vorm en idee, Van Reekum Museum, Apeldoorn (Nederland)
1987 – Joieria Europea Contemporanèa, Fundación Caixa de Pensións, Barcelona (Spanje)
1988 – Licht, hedendaagse vormen in Joodse rituelen, Joods Historisch Museum, Amsterdam (Nederland)
1989 – KammenGalerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
1989 – Kammen, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (Nederland)
1989 – Kunstobject als onderscheiding ’89, Galerie Het Kapelhuis, Amersfoort (Nederland) (31 mei 1989 t/m 2 juli 1989)
1989 – Ornamenta I, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (West-Duitsland)
1989 – Solo for a Solist, Centraal Museum, Utrecht (Nederland)
1989 – Solo for a Solist, Helen Drutt Gallery, New York (Verenigde Staten)
1990 – Gekraagd, Huis van Gijn, Dordrecht (Nederland) (16 februari 1990 t/m 16 april 1990)
1990 – Joalharia Holandesa, Novidades da Holanda / News from the Netherlands, Museu Calouste Gulbenkian, Lissabon (Portugal) (9 mei 1990 t/m 27 mei 1990)
1990 – Joalharia Holandesa, Novidades da Holanda / News from the Netherlands, Museu Nacional de Soares dos Reis, Porto (Portugal) (20 juni 1990 t/m 15 juli 1990)
1990 – Kämme, Deutsches Goldschmiedehaus, Hanau (Duitsland)
1990 – Kämme, Museum Bellerive, Zürich (Zwitserland) (6 februari 1990 t/m 29 april 1990)
1991 – De feestdis, Galerie Ra, Amsterdam (Nederland)
1991 – Getooid en Versierd, De Vishal, Haarlem (Nederland) (1991 t/m 7 juli 1991) (gecureerd door Christhilde Klein)
1991 – The Cooper-Hewitt Collections: A Design Resource, Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, New York (Verenigde Staten) (26 maart 1991 t/m 30 augustus 1992)
1993 – Amulet, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
1993 – Contemporary Jewelry 1964-1993, Selected Works, Helen Williams Drutt Collection, The Arkansas Art Center, Little Rock (Arkansas, Verenigde Staten)
1993 – Gijs Bakker, Galerie Spektrum, München (Duitsland) (14 oktober 1993 t/m 11 november 1993)
1993 – Gijs Bakker, The holes project, jewellery, objects, furniture, Galerie Ra, Amsterdam (Nederland)
1993 – Tekens en Ketens, Museum van der Togt, Amstelveen (Nederland) (10 december 1993 t/m 16 januari 1994)
1994 – A Moveable Feast 1964-1993, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
1994 – A Moveable Feast: Helen Williams Drutt Collection 1964-1993, Provinciaal Museum voor Moderne Kunst, Oostende (België)
1994 – A Moveable Feast: Helen Williams Drutt Collection 1964-1993, Stedelijk Museum, Amsterdam (Nederland) (1994 t/m 8 januari 1995)
1994 – Schmuck unserer Zeit 1964-1993, Sammlung Helen Williams Drutt, Museum Bellerive, Zürich (Zwitserland) (10 februari 1994 t/m 1 mei 1994)
1994 – Tekens en Ketens, Gemeentemuseum Arnhem, Arnhem (Nederland) (29 januari 1994 t/m 14 maart 1994)
1994 – Tekens en Ketens, Het Domein, Sittard (Nederland) (1 april 1994 t/m 15 mei 1994)
1994 – Tekens en Ketens, Kunsthal, Rotterdam (Nederland) (28 mei 1994 t/m 3 juli 1994)
1995 – Parelproject Pearls, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
1997 – Sieraden, vrouwen en de stad, Centrum voor Moderne Kunst De Zonnehof, Amersfoort (Nederland)
1997 – Sieraden, vrouwen en de stad, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
1998 – Brooching it Diplomatically: A Tribute to Madeleine K. Albright, Secretary of State of the United States of AmericaAmerican Craft Museum, New York (Verenigde Staten)
1998 – Brooching it Diplomatically: A Tribute to Madeleine K. Albright, Secretary of State of the United States of AmericaDesignmuseo, Helsinki (Finland)
1998 – Brooching it Diplomatically: A Tribute to Madeleine K. Albright, Secretary of State of the United States of AmericaEesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum, Tallinn (Estland)
1998 – Brooching it Diplomatically: A Tribute to Madeleine K. Albright, Secretary of State of the United States of AmericaHelen Drutt Gallery (Verenigde Staten)
1998 – Brooching it Diplomatically: A Tribute to Madeleine K. Albright, Secretary of State of the United States of AmericaMuseum Het Kruithuis, Den Bosch (Nederland)
1998 – Claartje Keur, portretten en colliers, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Arnhem (Nederland)
1998 – Gijs Bakker, Holysport/shot, Galerie Stühler, Berlijn (Duitsland)
1998 – Gijs Bakker, Holysport/shot, Helen Drutt Gallery, New York (Verenigde Staten)
1998 – Gijs Bakker, Holysport/shot, Helen Drutt Gallery, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)
1998 – Gijs Bakker, Shot, Galerie Ra, Amsterdam (Nederland)
1998 – Origineel en Beeld, De Nederlandsche Bank, Amsterdam (Nederland)
1999 – Gijs Bakker, Holysport/shot, Marijke Studio, Padua (Italië)
1999 – Gijs Bakker “Holysport-shot-project”, Amsterdam – Schmuck, Galerie Slavik, Wenen (Oostenrijk)
1999 – Manifestatie Vormgeving 3, Museum Waterland, Purmerend (Nederland)
2000 – Het versierde ego, het kunstjuweel in de 20ste eeuw, Koningin Fabiolazaal, Antwerpen (België)
2000 – Jewels of Mind and Mentality, Museum het Kruithuis, Den Bosch (Nederland)
2000 – Objects to Use, De Zonnehof, Amersfoort (Nederland)
2000 – Op de huid, sieraden uit de collectie, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Arnhem (Nederland)
2001 – Babetto, Bakker, Bartels, Blasi, Bischoff, Marijke Studio, Padua (Italië)
2001 – De eigen collectie sieraden 1970-heden, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2001 – Mikromegas, American Craft Museum, New York (Verenigde Staten)
2001 – Mikromegas, Bayerischer Kunstgewerbeverein, München (Duitsland)
2002 – 21 Diademen voor Máxima, Museum het Kruithuis, Den Bosch (Nederland)
2002 – Dutch Diversity, Lesley Craze Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2002 – Jewelry by Gijs Bakker, Houston Center for Contemporary Craft, Texas (Verenigde Staten)
2002 – Mikromegas, Gallery Yu, Hiko Mizuno College of Jewelry, Tokyo (Japan)
2002 – Sense of Wonder, Museum Het Kruithuis, Den Bosch (Nederland)
2002 – Zero Karat, the Donna Schneier gift to the American Craft Museum, American Craft Museum, New York (Verenigde Staten)
2002 – Zonder wrijving geen glans, Centraal Museum, Utrecht (Nederland)
2003 – Gijs Bakker, Galleri Hnoss, Göteborg (Zweden)
2003 – Mikromegas, Musei Civici degli Eremitani, Padua (Italië)
2003 – Mikromegas, Oratorio di San Rocco, Padua (Italië)
2003 – Mikromegas, Powerhouse Museum, Sydney (Australië)
2004 – Hoogtepunten van het Nederlandse moderne sieraad, De Nederlandsche Bank, Amsterdam (Nederland)
2004 – I don’t wear jewels, I drive them, Automobile et autres objets corporels, avec Gijs Bakker, BP, Ted Noten, Espace Solidor, Cagnes-sur-Mer (Frankrijk)
2004 – Sieraadontwerpers slaan nieuwe wegen inCODA, Apeldoorn (Nederland)
2005 – Françoise van den Bosch, tijdgenoten en jong talent, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2005 – Gijs Bakker and Jewelry, Museum Het Kruithuis, Den Bosch, Magistratenlaan (Nederland)
2005 – What’s Luxury, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch (Nederland)
2006 – Cerita-cerita Besar, Perhiasan masa kini dari Belanda, Erasmus Huis Jakarta (Indonesië)
2006 – Preziosa, Villa Bottini, Lucca (Italië)
2006 – Sterke Verhalen, hedendaagse sieraden uit Nederland, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch (Nederland)
2007 – Gijs Bakker and Jewelry, Die Neue Sammlung Staatliches Museum für angewandte Kunst, Pinakothek der Moderne, München (Duitsland)
2007 – Ornament as Art: Avant-Garde Jewelry from the Helen Williams Drutt CollectionMuseum of Fine Arts, Houston (Verenigde Staten)
2008 – Ornament as Art: Avant-Garde Jewelry from the Helen Williams Drutt Collection, Mint Museum of Craft+Design, Charlotte (Verenigde Staten)
2008 – Ornament as Art: Avant-Garde Jewelry from the Helen Williams Drutt Collection, Renwick Gallery, Washington (Verenigde Staten)
2009 – Ornament as Art: Avant-Garde Jewelry from the Helen Williams Drutt Collection, Tacoma Art Museum (TAM), Tacoma (Washington) (Verenigde Staten)
2009 – Upcycling, collectiepresentatie, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch (Nederland)
2007 – Rituals, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch (Nederland)
2010 – Emmy + Gijs + Aldo, Zuiderzeemuseum, Enkhuizen (Nederland)
2011 – Ontketend, grenzeloze sieraden, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Arnhem (Nederland)
2011 – The Ring-Jewel Forever, Galleri Hnoss, Göteborg (Zweden)
2012 – Entfesselt, Schmuck ohne Grenzen / Jewellery Unleashed, Museum Bellerive, Zürich (Zwitserland)
2013 – Dare to wear, sieraden uit de collectie Paul Derrez/Willem Hoogstede, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2013 – New Edition, Gallery Funaki, Melbourne (Australië)
2014 – De show van Gijs + Emmy, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
2014 – De sieraden van Annie Brouwer-Korf, Een bijzondere en persoonlijke collectie, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2014 – Gifts from America: 1948-2013, Hermitage, Sint-Petersburg (Rusland)
2014 – Kettingreacties, sieraden en fotografie van Claartje Keur, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2014 – Multiple Exposures, Jewelry and PhotographyMuseum of Arts and Design (MAD), New York (Verenigde Staten)
2014 – Pronkstukken, de mooiste sieraden van hedendaagse ontwerpers, Gorcums Museum, Gorinchem (Nederland)
2014 – Sala ArteMuseo del gioiello, Vicenza (Italië)
2014 – Sala DesignMuseo del gioiello, Vicenza (Italië)
2014 – Sieraden, de keuze van Gorcum, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
2014 – Sieraden, de keuze van Gorcum, Gorcums Museum, Gorinchem (Nederland)
2014 – Triple Parade, Ubi Gallery, Beijing (China)
2014 – Unique by Design, Metropolitan Museum of Art, New York (Verenigde Staten)
2015 – Global Identity chp…?, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch (Nederland)
2015 – I Am Here, Upper Gulbenkian Gallery, Royal College of Art, Londen (Verenigd Koninkrijk) (9 november 2015 t/m 25 november 2015)
2015 – Jewellery 1970-2015Österreichisches Museum für angewandte Kunst (MAK), Wenen (Oostenrijk)
2015 – Sieradenpresentatie lockersCentraal Museum, Utrecht (Nederland)
2016 – Beyond bling contemporary jewelry from the Lois Boardman CollectionLos Angeles County Museum of Art (LACMA), Los Angeles (Verenigde Staten)
2016 – Seventies music-fashion-design, Gorcums Museum, Gorinchem (Nederland)
2016 – 40 Jaar Ra, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2017 – Die Sammlung Bollmann – Schmuck von 1970-2015Deutsches Goldschmiedehaus, Hanau (Duitsland)
2017 – Feminisme, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
2017 – Gijs Bakker, Black to White, Borzo Gallery, Amsterdam (Nederland)
2017 – Gijs Bakker, Black to White, Caroline Van Hoek, Brussel (België)
2017 – Jewelry of Ideas: Gifts from the Susan Grant Lewin Collection, Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, New York (Verenigde Staten) (17 november 2017 t/m 28 mei 2018)
2017 – Lievelingen van Charlotte Bik, Museum Arnhem, Arnhem (Nederland)
2017 – Medusa, Bijoux et tabousMusée d’Art moderne de la Ville de Paris, Parijs (Frankrijk)
2018 – Alles of niets, collectie Jurriaan van den Berg, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2018 – Funaki at The National, The National, Christchurch (Nieuw-Zeeland)
2018 – Jerven Ober Collection, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2018 – Jewelry of Ideas: Gifts from the Susan Grant Lewin Collection, SCAD Museum of Art, Savannah (Georgia, Verenigde Staten) (4 oktober 2018 t/m 13 januari 2019)
2018 – Objets Ambigus, hedendaagse juwelen, een passieBOZAR, Brussel (België)
2018 – Outrageous Ornament: Extreme Jewelry in the 21st Century, Katonah Museum of Art, Katonah (Verenigde Staten)
2018 – Rijkdom – Sieraden van het Rijk, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2018 – Ruw & Rauw, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2018 – Show yourselfDesign Museum Den Bosch, Den Bosch (Nederland)
2018 – SPARTA, de sleutel tot een rijker leven, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2018 – The Lanuage of Things: Meaning and Value in Contemporary Jewellery, The Dowse Art Museum, Lower Hutt (Nieuw-Zeeland)
2018 – Toen Emmy nu Gijs, Design Museum Den Bosch, Den Bosch (Nederland) (Gijs Bakker, Emmy van Leersum)
2019 – De Keerzijde: Bloemlezing uit de CODA collectie, CODA, Apeldoorn (Nederland)
2019 – Gleam: Golden Selections from the Permanent Collection, Fuller Craft Museum, Brockton (Massachusetts, Verenigde Staten)
2019 – Marjan Unger Tribute, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2019 – Modern Nederland 1963-1989, Design Museum Den Bosch, Den Bosch (Nederland)
2019 – Shining on the Stage, Dutch Spirit, NoCC SPace, Shanghai (China)
2020 – 45 Stories in Jewelry: 1947 to Now, Museum of Arts and Design (MAD), New York (Verenigde Staten) (14 februari 2020 t/m 24 januari 2021)
2020 – Gijs Bakker & K. Schippers – Beginselen/Gijs Bakker & K. Schippers – Basics, Huis Sonneveld, Rotterdam (Nederland) (2020 t/m januari 2021)
2020 – Nieuwe verleidingenCODA, Apeldoorn (Nederland)
2020 – Radar Beeps, Danner Rotunde, Die Neue Sammlung, München (Duitsland)
2021 – Balance 4 Point 0, Carpenters Workshop Gallery, Parijs (Frankrijk) (10 december 2021 t/m 19 december 2021)
2021 – Benno Premsela – Strijder en verleider, Design Museum Den Bosch, Den Bosch (Nederland) (2021 t/m 13 juni 2021)
2021 – Was ist Schmuck? Kreuz und Quer durch die Sammlungen, der ethnografische Nachlass Herion neu Präsentiert, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland) (5 december 2021 t/m)
2021 – Nieuwe verleidingen, CODA, Apeldoorn (Nederland) (28 november 2021 t/m 6 maart 2022)
2021 – Rings! 1968 – 2021, The Galleries, Moore College of Art & Design, Philadelphia (Pennsylvania) (5 juni 2021 t/m 17 juli 2021)
2021 – Up in Smoke, Ornamentum Gallery, Hudson (Verenigde Staten) (1 januari 2021 t/m 31 januari 2021)
2022 – 1:? – De modellen van Gijs Bakker, Design Museum Den Bosch, Den Bosch (Nederland) (15 oktober 2022 t/m 26 februari 2023) (gecureerd door Anne-Karlijn van Kesteren)
2022 – Draagbaar landschap, CODA, Apeldoorn (Nederland) (19 juni 2022 t/m 18 september 2022)
2022 – Rings! 1968 – 2021, Houston Center for Contemporary Craft, Houston (Texas, Verenigde Staten) (29 januari 2022 t/m 12 maart 2022)
2022 – Rings! 1968 – 2021, Metal Museum, Memphis (Tennessee, Verenigde Staten) (27 maart 2022 t/m 12 juni 2022)
2022 – Tenminste houdbaar tot, Museum Arnhem, Arnhem (Nederland) (13 mei 2022 t/m 29 januari 2023)
2022 – The Cherished Double, Yunjin Design Exhibition by Gijs Bakker, CHAxART, Amsterdam (Nederland) (18 juni 2022 t/m 6 juli 2022)
2022 – Van een wonderschone frivoliteit, CODA, Apeldoorn (Nederland) (13 november 2022 t/m 12 maart 2023)

Gecureerde tentoonstellingen (selectie)
1981 – Design from the Netherlands, reizende tentoonstelling
2014 – Sala DesignMuseo del gioiello, Vicenza, (Italië)

Prijzen (selectie)
1986 – Emmy van Leersumprijs
1988 – Françoise van den Bosch Prijs
1996 – Kho Liang Ie-prijs
1995 – Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst (NLG 75.000,00)
1996 – Kho Liang Ie-prijs (Droog Design)
1996 – Ra Award
2007 – Benno Premsela Award
2012 – Best International Jewellery Designer
2018 – Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Opdrachten (selectie)
Fietsenstalling CODA, Apeldoorn (Nederland)
1999 – Schmuck zur Jahrtausendwende (een sieraad voor Heidi Bollmann in opdracht van Karl Bollmann)
2000 – Symbolen van klantvriendelijkheid, Gemeente Almere (Nederland) (herkenningsteken voor baliepersoneel van de gemeente Almere)

Residencies (selectie)
1996 – Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC), Den Bosch (Nederland)

Bibliografie (selectie)
10 Jaar Ra (1986). Amsterdam: Galerie Ra. OCLC 27263707
Adrichem, J. van (maart-april 2012) Riekje Swart (1923-2008): van pre-postmoderne kunst naar postmoderne kunst. De Witte Raaf, editie 156.
Affenliebe, Hexenbesen und Samurais -figurative Arbeiten im Schmuck (1986) München: Galerie Spektrum. ISBN 3924494045
Albright, M. (2009) Read my pins, stories from a diplomat’s jewel box. New York: HarperCollins Publishers. ISBN 9780060899189
Bakker, L. (9 november 2021) Hoe ik in ’t bezit kwam van ’n bijzonder sieraad van Gijs Bakker & Emmy van Leersum. hedendaagsesieraden.nl.
Barten, S., Dormer, P. en Drutt, H., (1994) Schmuck unserer Zeit 1964-1993, Sammlung Helen Williams Drutt. Zürich: Museum Bellerive. OCLC 216920614
Baumann, C., Gentille, T., Grant Lewin, S. en Ilse-Neuman, U. (2017) Jewelry of Ideas, The Susan Grant Lewin Collection. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905122
Beenker, E., Besten, L. den, Meijer, H. en Unger, M. (1993) Tekens & Ketens, Signs & Chains, Zeichen & Ketten. Amsterdam: Voetnoot Publishers. ISBN 9071877159
Beks, M. en Menkman, L. (1993) Amulet.
Bertheux, M., Derrez, P., Linden, G. van der en Moolhuysen-Coenders, T. (2001) Onedel – Non-precious. Schiedam: Stichting Tekens en Ketens. ISBN 9071877612
Besten, L. den (1998) ‘k Zou zo graag een ketting rijgen, Claartje Keur’s collectie colliers & haar fotoportretten van de makers. Arnhem: Museum voor Moderne kunst Arnhem. OCLC 699181441
Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: ARNOLDSCHE Art Publishers. ISBN 9783897903494
Besten, L. den (1986) Sieraden, vorm en idee. Apeldoorn: Gemeentelijk Van Reekummuseum. OCLC 64289691
Besten, L. den (2006) Sterke verhalen hedendaagse sieraden uit Nederland : Cerita-cerita Besar Perhiasan masa kini dari Belanda. Jakarta: Erasmus Huis. ISBN 90-9020232-3
Bizot, C. en Coleno, N. (2018) Bijoux Contemporains, Une Passion. Parijs: Regard. ISBN 9782841053636
Boot, M. (2014) De show van Gijs + Emmy. Rotterdam: nai010. ISBN 9789462081239
Boot, M. (2002) Dutch Diversity 2002, Contemporary Jewellery. Londen: Lesley Craze Gallery. OCLC 314238263
Brentjens, Y. (1998) Gijs Bakker holysport / shot. Nederland: Gijs Bakker. OCLC 156492240
Brinkhuis, M. (1993) Koppeltekens, 4 kunstenaarsparen, 4 dialogen. Amsterdam: Uitgeverij In de Knipscheer. ISBN 9071035549
Burrows, K.M., Drutt, H., Strauss, C. en Wetzel, K. (2007) Ornament as art, Avant-garde jewelry from the Helen Williams Drutt collection, the Museum of Fine Arts, Houston. Stuttgart: ARNOLDSCHE Art Publishers. ISBN 9783897902732
Chadour-Sampson, B. (2019) Rings of the 20th and 21st centuries, the Alice and Louis Koch collection. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905160
Chambers Mills, R., Drutt, H., Gopnik, B., Lignel, B., en Tigerman, B. (2016) Beyond bling, contemporary jewelry from the Lois Boardman Collection. München: Prestel. ISBN 9783791355627
Damen, J. (2014) Pronkstukken, de mooiste sieraden van hedendaagse ontwerpers. Gorinchem: Gorcums Museum. ISBN 9789078251101
De Feestdis ontworpen door negenendertig kunstenaars (1991). Amsterdam: Galerie Ra. ISBN 9080072818
Defesche, P. (16 april 1994) Kunstenaars spelen met waardigheid en macht. Limburgsch dagblad.
Derrez, P. (1996) Passion and profession: twintig jaar sieraden toen nu straks. Amsterdam: Galerie Ra. ISBN 90-800728-2-6
Dingen, F. (28 augustus 2019) Dansen in de futuristische mode van Gijs en Emmy. SieradenMuze.
Doornbusch, E. (22 februari 2023) Boekbespreking: Rings! 1968 – 2021. SieradenMuze.
Doornbusch, E. (21 februari 2022) Boekrecensie: Ring Redux. SieradenMuze.
Doornbusch, E. (11 januari 2023) Museum Arnhem: de horeca heeft gewonnen, het museum lijkt verloren. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (24 februari 2022) Ring Redux boekbespreking. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (24 februari 2023) Rings! 1968 – 2021. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (12 maart 2020) Taal & terminologie: sieraden of juwelen, is er verschil? SieradenMuze.
Dressen, A., Heuzé, M. en Lignel, B. (2017) Medusa, Bijoux et Tabous. Parijs: Paris Musées. ISBN 9782759603473
Dressen, A., Heuzé, M. en Lignel, B. (2017) Medusa, Jewellery & Taboos. Parijs: Paris Musées. ISBN 9782759603749
Eickhoff, J. (7 maart 2022) Von Jubilar zu Jubilar. hedendaagsesieraden.nl.
Es, S. van (12 november 2020) Challenging Jewellery – een samenwerking. hedendaagsesieraden.nl.
Es, S. van (27 december 2021) De sieradenbiografie ofwel ‘bedankt oma Remmy’. hedendaagsesieraden.nl.
Freeman, M. (2021) Over dames en sieraden, 50 vrouwen en hun bijzondere sieraden uit alle tijden en windstreken. Amsterdam: Rubinstein. ISBN 9789047628835
Galerie Spektrum (1986) Affenliebe, Hexenbesen und Samurais : figurative Arbeiten im Schmuck. München: Galerie Spektrum. ISBN 3924494045
Gifford, B. (2020) Jewelry Stories: Highlights from the Collection 1947-2019. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897906020
Hölscher, P. (2020) Schmuck/Jewelry, Die Neue Sammlung Danner Stiftung. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905856
Hölscher, P., Matějovičová, P., Mezerová, J., Nollert, A. en Nováková, A., (2018) Jablonec ’68 : erstes Gipfeltreffen der Schmuckkünstler aus Ost und West. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905191
Hout, M.J. van den (1989) Kammen. Nijmegen: Galerie Marzee. ISBN 9073124018
Hughes, D. en Wilcox, L. (1982) Jewellery Redefined, The 1st International Exhibition of Multi-media Non-precious Jewellery 1982. Londen: British Crafts Centre. ISBN 0906420024
Janssens, S. (2000) Symbolen van klantvriendelijkheid. Almere: Concerndienst Middelen en dienst Onderwijs, Welzijn en Sociale Zaken.
Jewel Book, International Annual of Contemporary Jewel Art 12/13 (2012). Oostkamp: Stichting Kunstboek. ISBN 9789058564108
Jewels of mind and mentality, Dutch jewelry design 1950-2000 (2000). Rotterdam: 010. ISBN 9064503990
Joris, Y. (2002) 21 diademen voor Máxima / 21 tiaras for Máxima. Den Bosch: Museum het Kruithuis. ISBN 9065382720
Krabbe, C.P. (11 november 2021) Pforzheim: Een haat-liefdesverklaring. hedendaagsesieraden.nl.
Kruijning, A. (7 juni 1991) Van ‘Anti-galacollier’ tot diamanten waterval, Historisch sieraden-overzicht in Haarlemse Vishal. De Telegraaf.
Leering, J. en Leersum, E. van (1969) Objects to wear : by five jewelry designers: Emmy van Leersum, Gijs Bakker, Nicolaas van Beek, Françoise van den Bosch, Bernhard Laméris. OCLC 63488819
Leeuwen, S. van (29 maart 2021) Geschakeld: altijd met elkaar verbonden. ModeMuze.
Martens, H. (2000) Op de huid, sieraden uit de collectie. Arnhem: Gemeentemusea Arnhem. ISBN 90-72861-27-2
Metz, T. (23 mei 1991) Tussen spijltjesstijl en anti-sieraad. NRC Handelsblad.
National Ornamental Metal Museum (2022) Rings! 1968-2021, An Exhibition conceived by Helen Drutt. Memphis: National Ornamental Metal Museum. ISBN 9780578382203
Ra Present, 35 jaar Galerie Ra (2011). Amsterdam: Galerie Ra. 2006 ISBN 9789461907479
Ramljak, S. (2014) Unique by Design, Contemporary Jewelry in the Donna Schneier Collection. New York: Metropolitan Museum of Art. ISBN 9780300208764
Reekers, J. (13 december 2021) Deux Poissons. hedendaagsesieraden.nl.
Rempt, J. (zomer 1970) Steeling the Show: Modern Dutch Jewellery A Report in Photographs by Rien Bazen / George van Herwaarde / Siets Legerstee / Albert Roosenburg / Rinus van Schie / With Text by Jetteke Rempt. Delta, a review of arts life and thought in the Netherlands. OCLC 471766055
Schmuttermeier, E. en Thun-Hohenstein, C. (2015) Schmuck 1970-2015, Sammlung Bollmann. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN
9783897904286
Sense of Wonder, chi ha paura…? (2002). Den Bosch: Het Kruithuis. ISBN 9065382526
Sieraad ’67: tentoonstelling 30 nederlandse edelsmeden (1967). Amersfoort: Galerie Het Kapelhuis. OCLC 67055494
Sieraad 1900-1972, eerste triennale Amersfoort 2 augustus t/m 1 oktober 1972 (1972). Rotterdam: Lemniscaat. ISBN 9060691318
Sieraden, België, Duitsland, Engeland, Italië, Japan, Nederland, Oostenrijk, Spanje, Tsjechoslowakije (1973). Den Haag: Galerie Nouvelles Images. OCLC 67060342
Sieraden, de keuze van Amersfoort (1997). Nijmegen: Galerie Marzee. ISBN 90-73124-02-6
Sieraden, de keuze van Gorcum / Jewellery Gorcum’s choice (2014). Gorinchem: Gorcums Museum. ISBN 9789078251095
Sieraden, Images (1986). Amsterdam: VES. OCLC 313823758
Tergau, J. (13 april 2020) Gijs Bakker on shuttering CHP…?. Art Jewelry Forum.
Triple Parade (2014). Ubi Art&Design. OCLC 917157785
Unger, M. (2004) Het Nederlandse sieraad in de 20ste eeuw. Bussum: THOTH. ISBN 9789068683486
Unger, M. (1990) Joalharia Holandesa, Novidades da Holanda / News from the Netherlands. Amsterdam: Dutch Form Foundation. OCLC 315495184
Veiteberg, J. (2021) The Jewellery Box Jorunn Veiteberg. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897906198
Velden, A. van der (7 juni 1990) Otto Künzli wint Van den Bosch-prijs, Een ketting van trouwringen. NRC Handelsblad.
Vroom, J. (23 december 1993) Hoogwaardige versierselen. NRC Handelsblad.
Walgrave, J. (2000) Het versierde ego, het kunstjuweel in de 20ste eeuw. Antwerpen: Danny Toelen. ISBN 9066250240
Zijl, I. van (2000) Gijs Bakker / Objects to use. Rotterdam: 010. ISBN 9064504032

Externe links
RKD Artists
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2016/09/24/gijs-bakker/

Geef een reactie