Esther Doornbusch

Esther Doornbusch draagt halssieraad Julia Walter, 24 mei 2019, foto Galerie Marzee/Michiel Heffels, portret, hout, koord, verf, ring, Georg Dobler, gezwart zilver, robijnen
Esther Doornbusch draagt Julia Walter, 24 mei 2019. Foto met dank aan Galerie Marzee/Michiel Heffels©
Esther Doornbusch draagt Julia Walter, 24 mei 2019. Foto met dank aan Galerie Marzee/Michiel Heffels©

Esther Doornbusch is initiatiefnemer en redacteur van de website hedendaagsesieraden.nl. Zij is opgeleid tot kunsthistoricus en is werkzaam voor het Rijksmuseum Amsterdam te Amsterdam (Nederland).

Biografie
Op de middelbare school lagen creatieve vakken en talen Doornbusch het best. Van jongs af aan leest ze graag en ook schrijft ze graag. Doornbusch heeft duizenden brieven geschreven en houdt vanaf 1983 dagelijks een dagboek bij.

Na een jaar kunstacademie in Maastricht (Nederland) (1992-1993) koos Doornbusch voor de Universiteit Utrecht te Utrecht (Nederland) voor een opleiding tot kunsthistoricus (1993-2000). Zij is werkzaam voor het Rijksmuseum Amsterdam te Amsterdam (Nederland) (2003-2006 en 2009-heden) als coördinator museale verwervingen en catalogiseerder.

Toen Gerard en Marjan Unger in 2009 circa 500 sieraden aan het Rijksmuseum schonken, verzorgde Doornbusch daarvan de catalogisering. De resultaten daarvan zijn terug te vinden op de website van het Rijksmuseum in Rijksstudio (in verband met auteursrecht meestal zonder afbeeldingen). Ook van de tweede schenking met iets minder dan 250 sieraden in 2018 verzorgde Doornbusch de registratie.

Delen vindt Doornbusch belangrijk. Het progressieve open data beleid van het Rijksmuseum en enkele andere culturele instellingen inspireerde Doornbusch ook buiten werktijd actief te worden op dat gebied. Cultuur moet zowel online als offline vrij toegankelijk zijn voor iedereen: iedereen maakt er immers deel van uit. Doornbusch verdiepte zich daarom in onder meer auteursrecht en Creative Commons.

Van 2013 tot 2016 droeg Doornbusch vanuit haar ambitie kennis zonder drempels te delen bij aan Wikimediaprojecten zoals de Engels- en Nederlandstalige Wikipedia en Wikidata over sieraadontwerpers en andere -vooral kunsthistorische- onderwerpen. In 2012 startte Doornbusch een blog waarop zij schreef over uiteenlopende onderwerpen als (haar ervaringen met) de Wikipediagemeenschap en tentoonstellingen in Nederlandse musea. De vijandige vaak misogyne bejegening die haar bijdragen aan de Nederlandstalige Wikipedia trof heeft Doornbusch ertoe doen besluiten zelf een encyclopedische website te beginnen over hedendaagse sieraden.

Op 15 oktober 2016 lanceerde Doornbusch op het feest ter gelegenheid van 40 jaar Galerie Ra de website hedendaagsesieraden.nl. De website bevatte toen veertig artikelen die Galerie Ra nauw raken. Nadien is de website uitgebreid met gemiddeld vier artikelen per week. Anno 2022 telt de website bijna 1500 artikelen.

Naast haar werk voor het Rijksmuseum en aan het online sieradenlexicon was Doornbusch bestuurslid van de Stichting Françoise van den Bosch (2016-2019). In 2020 trad Doornbusch aan als secretaris van het bestuur van de Stichting Luster. Ze was een van de scouts voor de keuze van de maker van de Belle van Zuylenring door de gemeente Utrecht in 2019. Na het overlijden van Claartje Keur in 2021 nam Doornbusch haar rol als adviseur voor de keuze van een sieraadontwerper voor de Wilhelminaring, een tweejaarlijkse prijs voor een Nederlandse beeldhouwer, over. Zo kreeg Lily van der Stokker in 2022 een ring van de hand van Gésine Hackenberg.

Doornbusch draagt graag ringen; een sieraad zichtbaar voor de drager (in tegenstelling tot bijvoorbeeld oorbellen, broches en de meeste halssieraden). Ook tooit zij zich graag met sieraden van Ambroise Degenève, Paul Derrez, Emanuela Deyanova, Georg Dobler, Tzuri Gueta, Akihiro Ikeyama, Kiki Kühlmann, Jillian Moore, Nora Rochel, Fabrice Schaefer en Yoko Takirai.

In 2021 was Doornbusch een van de drie genomineerden voor de Susan Beech Mid Career Grant. Op 11 maart 2021 werd tijdens een online event (57:52 min) bekendgemaakt dat Iris Eichenberg de prijs van $20.000,00 had gewonnen. Tijdens dit event hield Doornbusch een korte voordracht over haar inzending (9:30 min – 21:00 min in het online event). Niet lang na deze gebeurtenis diende zich een andere partij aan die bereid is de kosten voor het project van een databank gecombineerd met een beeldbank te dragen.

Doornbusch is gespecialiseerd in (hedendaagse) sieraden en collectieregistratie. Voor advies, registratieprojecten of een voordracht kunt u contact opnemen door middel van het contactformulier. Doornbusch heeft geen smartphone, maar is prima bereikbaar via email en het contactformulier.

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (27 november 2021) Rouwsieraden – een verborgen liefde. hedendaagsesieraden.nl.
Besten, L. den (24 september 2022) Verslag Verrijking van de sieradenopleidingen. hedendaagsesieraden.nl.
Bloedjes, J. (23 december 2021) Do it yourself. hedendaagsesieraden.nl.
Daalder, T. (26 januari 2022) Hedendaagse sieraden als laatste categorie. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (5 maart 2022) 25. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (9 juni 2019) 40 Jaar Marzee! hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (12 februari 2022) A Dance of Light and Shadow: een monument op papier voor Réka Fekete. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (21 november 2022) A Life Story in Jewelry, Jorunn Veiteberg’s The Jewellery Box. Art Jewelry Forum.
Doornbusch, E. (23 augustus 2019) Auteursrecht: wat en waarom (niet)? hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (10 augustus 2022) Bijgeloof. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (1 april 2022) Bleeding tentacles. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch E. (10 juni 2021) Boekbespreking: Danner-Preis 2020, Seit 100 Jahren fördert die Danner-Stiftung herausragendes Kunsthandwerk in Bayern. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch E. (9 juni 2021) Boekbespreking: Danner-Preis 2020, Seit 100 Jahren fördert die Danner-Stiftung herausragendes Kunsthandwerk in Bayern. SieradenMuze.
Doornbusch, E. (18 juni 2022) Boekbespreking Deganit Stern Schocken, How Many Is One, Jewellery, Objects, Installations. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (30 april 2021) Boekbespreking: Jewelry Stories: Highlights from the Collection 1947-2019. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (20 mei 2021) Boekbespreking Ornament in Transition Silke Trekel Jewellery 1995-2020. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (2 maart 2022) Boekbespreking: Over dames en sieraden, een kinderboek voor volwassenen. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (23 januari 2022) Boekbespreking: Picasso and artist’s jewellery. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (17 januari 2022) Boekbespreking: Picasso and artist’s jewellery. SieradenMuze.
Doornbusch, E. (7 mei 2021) Boekbespreking Quiet Elegance, The Jewelry of Eleanor Moty. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch E. (11 april 2021) Boekbespreking Simply brilliant. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch E. (24 augustus 2018) Boekbespreking: Streeksieraden uit de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (13 december 2021) Boekbespreking Tadema Gallery. SieradenMuze.
Doornbusch E. (20 december 2021) Boekbespreking Tadema Gallery London, Jewellery from the 1860s to 1960s. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (26 mei 2021) Boekbespreking The Circle and the Line, The Jewelry of Betty Cooke. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (11 augustus 2022) Boekbespreking: The Modern Guide to Antique Jewellery. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (24 oktober 2022) Boekbespreking: The Modern Guide to Antique Jewellery. SieradenMuze.
Doornbusch, E. (29 augustus 2022) Boekbespreking: Understanding Jewellery, The 20th Century. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (21 februari 2021) Boekrecensie: Ring Redux. SieradenMuze.
Doornbusch, E. (12 oktober 2020) Boekrecensie: sieraadontwerpers uit Portugal: wie kent ze (niet)?  SieradenMuze.
Doornbusch, E. (5 september 2021) Boekrecensie: The Real Thing, Jewellery and Objects by Kim Buck. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (17 september 2021) Boekrecensie: The Real Thing, Jewellery and Objects. SieradenMuze.
Doornbusch, E. (15 januari 2021) Bubble, Cage: nieuwe postzegels!. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (31 oktober 2020) Château Bouquetraud, bewoners en gasten. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (29 maart 2019) Cijfers en balans. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (13 januari 2017) Editorial. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (14 oktober 2021) Eerste jubileum en goed nieuws. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (9 april 2021) Glamourous en onconventioneel: de collectie van Kimberly Klosterman. SieradenMuze.
Doornbusch, E. (26 mei 2022) Herinneringen aan Berend Peter. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (2 juni 2018) Het gaat goed; hoe nu verder?. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (18 september 2019) Hidden Treasures: review De Keerzijde. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (16 september 2019) Hidden Treasures, Review Of De Keerzijde, Bloemlezing CODA Collectie. Art Jewelry Forum.
Doornbusch, E. (22 april 2017) Hoera, Galerie Rob Koudijs 10 jaar!. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (19 januari 2021) In Flux:  Is er iets veranderd in de Verenigde Staten? SieradenMuze.
Doornbusch, E. (25 januari 2021) In Flux : American Jewelry and the Counterculture, boekbespreking. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (10 april 2022) In de tramrails bij OLVG Oost. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (15 maart 2020) Juwelen of sieraden? Taal & terminologie. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (1 juni 2022) Laatste oproep voor jubelcolumns eerste lustrum. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (21 februari 2022) Mr. Jack’s. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (17 juli 2021) Nieuwe postzegels met broche van Réka Fekete: Compass. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (1 november 2017) November 2017. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (6 november 2019) November 2019: sieradenmaand in Nederland. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (12 oktober 2021) Patternmagic: jubileumpostzegels. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch E. (19 april 2022) Postzegels en hedendaagsesieraden.nl. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (7 augustus 2021) Pride! Nieuwe postzegels met Rainbow chain van Paul Derrez. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (1 november 2021) Pri­de Po­wer: een vie­ring van 25 jaar Pri­de Am­ster­dam. SieradenMuze.
Doornbusch, E. (15 oktober 2020) Recensie Contemporary Jewellery in Portugal, From the avant-garde of the 1960s to the early 21st Century. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (28 april 2020) Recensie Jiro Kamata, Voices. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (18 augustus 2020) Recensie Schmuck/Jewelry, Die Neue Sammlung Danner Stiftung. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (15 januari 2022) Robert Smit 80 jaar: een retrospectief in CODA én postzegels!. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (21 juni 2020) Schmuck macht süchtig. SieradenMuze.
Doornbusch, E. (1 juli 2021) Slavernij en sieraden. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (6 november 2020) SMCK MAGAZINE #2 REBEL. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (12 maart 2020) Taal & terminologie: sieraden of juwelen, is er verschil? SieradenMuze.
Doornbusch, E. (2 juli 2018) Ter nagedachtenis aan Marjan Unger (1946-2018). hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (25 januari 2020) Tips voor optimaal plezier van sieraden: onderhouden en bewaren. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (19 augustus 2019) Unieke postzegels Lentesneeuw. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (2 mei 2022) VAN ONS. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (25 januari 2020) Veel gestelde vragen (FAQ’s). hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (7 oktober 2020) Vers van de pers: Karl Fritsch Ruby Gold: levensgroot. hedendaagsesieraden.nl.
Eickhoff, J. (7 maart 2022) Von Jubilar zu Jubilar. hedendaagsesieraden.nl.
Es, S. van (27 december 2021) De sieradenbiografie ofwel ‘bedankt oma Remmy’. hedendaagsesieraden.nl.
Hatzmann, F. (5 februari 2022) Oorringen. hedendaagsesieraden.nl.
Krechting, M. (1 november 2021) Sieraden horen bij jubilea: 40 jaar of 5 jaar. hedendaagsesieraden.nl.
Leeuwen, S. van (27 februari 2022) Dierbaar. hedendaagsesieraden.nl.
Levine, B. (10 mei 2021) In Conversation with Esther Doornbusch, Finalist for the 2021 Susan Beech Mid-Career Grant. Art Jewelry Forum.
Nahar, C. (19 februari 2022) Ode aan cultuur en overdracht: een rode draad. hedendaagsesieraden.nl.
Nijs, R. de (15 december 2016) Sieradenwalhalla en -encyclopedie gelanceerd. Mister McCool.
Paassen, K. van (16 augustus 2022) Op zoek naar verrijking van de sieradenopleidingen: een interculturele dialoog. hedendaagsesieraden.nl.
Reinders, C.E.M. (27 oktober 2021) Carin Reinders en CODA. hedendaagsesieraden.nl.
Rijksmuseum Jaarverslag 2015, p. 95, 101, 121.
Sajet, P. (23 februari 2022) De geboorte van mijn liefde voor het gegeven juweel. hedendaagsesieraden.nl.
Stern, F.S. (4 januari 2022) Theaterschmuck der Firma Leblanc-Granger später R. Gutperle. hedendaagsesieraden.nl.
Wagner, A. (3 juni 2022) Sieraden Airmiles. hedendaagsesieraden.nl.
Wijnberg, E. (8 januari 2022) Sieraden en emotie. hedendaagsesieraden.nl.
Wit, J. (16 januari 2022) Baerends & Kolkena. hedendaagsesieraden.nl.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2017/01/01/esther-doornbusch/

5 Comments

  1. Ha Esther,

    Mooie site met goede doorverwijzingen. Urenlang vind je interessante informatie. Kortom: een ‘rijke’ site.
    Hartelijke groet,
    Jan Louter

  2. Very impressed to learn about this site and you Esther!,Just wonderful to have an egalitarian portal for our field that will no doubt continue to grow and serves as a rich resource for all interested in our vibrant area. Warmest wishes to all from Melbourne, Australia. Vicki Mason

Geef een reactie