Galerie Ra

Halssieraad voor Paul Derrez door de kunstenaars uit Galerie Ra, 2020, foto Ela Bauer
Ketting voor Paul Derrez door de kunstenaars uit Galerie Ra, 2020. Foto met dank aan Ela Bauer©
Ketting voor Paul Derrez door de kunstenaars uit Galerie Ra, 2020. Foto met dank aan Ela Bauer©

Galerie Ra was een galerie voor hedendaagse sieraden in Amsterdam (Nederland). De galerie is in oktober 1976 opgericht door sieraadontwerper Paul Derrez en heeft verschillende publicaties uitgegeven. Op 21 december 2019 is de galerie na 43 jaar gesloten.

Geschiedenis
Doel van de galerie was het presenteren en promoten van sieraden als vorm van beeldende kunst. Daartoe werden kunstenaars geïntroduceerd in tentoonstellingen (gemiddeld 8 exposities per jaar). Ook gaf de galerie permanent een overzicht door middel van een presentatie van een collectie met werk van alle vertegenwoordigde kunstenaars. Verder werd er informatie aangeboden door middel van een website, drukwerk, lezingen en een nieuwsbrief. Ook werd informatie verzameld en ter inzage aangeboden.

Paul Derrez (1950) begon de galerie een jaar na de sluiting van Galerie Sieraad, waar hij stage had gelopen bij Lous Martin en Hans Appenzeller. De eerste drie jaar werkte Joke Brakman één dag per week in de galerie.

De ongeveer dertig sieraadontwerpers die in Galerie Sieraad hadden geëxposeerd en hun presentatiemogelijkheid door de sluiting zagen verdwijnen broedden op het idee om als collectief een galerie op te zetten. In 1975 werd daarom de Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers (VES) opgericht. Marion Herbst trok Paul Derrez aan als bestuurslid. In Amsterdam gevestigde kunstenaarsverenigingen hadden recht op een jaarlijkse expositie in de Nieuwe Vleugel (de in 2004 afgebroken Sandbergvleugel) van het Stedelijk Museum Amsterdam; een aantrekkelijk perspectief.

Tijdens de renovatie van het souterrain in de woning aan de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam (Nederland) die Willem Hoogstede en Derrez in 1975 hadden betrokken, ontstond het idee daar een sieradengalerie te starten met achterin, aan het zicht onttrokken, een atelier voor Derrez. Het souterrain had een ingang aan de straatzijde (nummer 178) en de ligging in het centrum van Amsterdam (Nederland) was gunstig. De galerie opende daar op 2 oktober 1976 en zat er tot 1983. De inrichting en het meubilair was door Derrez ontworpen en was gebaseerd op het militaire meubilair van de architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld. Op de vloer lag het in die tijd populaire noppenvinyl.

Na een jaar kon het souterrain worden verbonden en uitgebreid met een vrijwel identieke ruimte ernaast. Nu konden stock en expositie los van elkaar worden gepresenteerd. Er was meer ruimte en er werden nu ook voorwerpen buiten sieraden getoond, zoals lampen van Bruno Ninaber van Eyben. De parkeerplaatsen voor de galerie werden geconfisqueerd en bezet met bakken met planten en bomen.

In de beginjaren toonde de galerie vooral werk van onedele materialen zoals kunststof, textiel en aluminium. Edelmetalen werden in het kader van de vernieuwing in de kunst in die periode als te traditioneel vermeden.

In het buurpand huisde grafisch vormgever Nel Punt die al gauw de zorg voor het grafisch ontwerp voor het drukwerk op zich nam. Zij deed dit tot tot de sluiting van de galerie.

De continuïteit in aanbod van sieraden, objecten en informatie van de galerie zorgde voor waardering en erkenning. De uitreiking van de eerste Françoise van den Bosch Prijs aan Derrez in 1980 bevestigde dat.

In 1982 was Derrez als co-conservator betrokken bij een groot internationaal sieraadoverzicht in het Stedelijk Museum Amsterdam: Visies op sieraden, sieraden 1965-1982. In 1982 maakte hij in nauwe samenwerking met Openbaar Kunstbezit een nummer voor Kunstschrift dat geheel was gewijd aan (moderne) sieraden. Datzelfde jaar was Derrez ook jurylid van de tentoonstelling Jewellery Redefined, georganiseerd door de Crafts Council London (Verenigd Koninkrijk).

De groei en de ontwikkeling van de galerie kwam mede tot stand door (de) emancipatie (van de vrouw). De voortschrijdende financiële onafhankelijkheid van vrouwen had een nieuwe markt gecreëerd.

De galerie heropende op 2 april 1983 (het begin van een economische crisis) op een hoek aan de Vijzelstraat in Amsterdam (Nederland) in een gebouw van Marius Duintjer uit 1973 waar meer expositieruimte beschikbaar was. Vanaf dat moment verscheen het Ra Bulletin of ook wel het posterbulletin, waarin informatie en aankondigingen werden gepresenteerd. De posterzijde toonde steeds een foto met sieraden op een model. Vrijwel elk jaar werd daarvoor een andere fotograaf gezocht. Zo hebben onder meer Taco Anema, Theo Baart, Anna Beeke, Tom Haartsen, Hogers/Versluys, Otto Künzli, Harry Meyer, Pepijn Provily, Robert Smit, Alex Ward en Ton Werkhoven voor de galerie gefotografeerd. De bulletinzijde gaf informatie over de expositie(s) en lezingen in de galerie, maar ook over activiteiten elders, onderscheidingen en nieuwe boeken. Al snel werd de tekst van het bulletin tweetalig (Nederlands en Engels). De professionalisering en internationalisering van Galerie Ra was een feit.

Naar aanleiding van de tentoonstelling Ornamentum Humanum van Robert Smit in de galerie in 1985 ontstond een fel debat tussen Smit en Gijs Bakker, die Smits terugkeer naar goud beschouwde als verraad aan het vak.

Ter gelegenheid van de heropening van het Nederlands Kostuummuseum (later onderdeel van het Gemeentemuseum Den Haag) maakte Galerie Ra in samenwerking met balletschool Elsa Vreken in 1985 een show voor de opening van de tentoonstelling Vormgevers in Beweging. Er werd werk gepresenteerd van Claudie Berbée en Joke Brakman, Maria Blaisse, Johanna Dahm, Anita Evenepoel, Marijke de Ley en Margot Rolf.

Een stoet met creaties van Anet Pilon in de Vijzelstraat te Amsterdam opende op 19 oktober 1996 de manifestatie Sieraden Toen, Nu en Straks, ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van Galerie Ra. In dezelfde tijd gaf Paul Derrez zes vormgevers (Berend Peter, Herman Hermsen, Ruud Jan Kokke, Ward Schrijver, Derk van Uum en Marcel Wanders) de opdracht een vitrine voor een verzameling vorm te geven.

Rond 2000 ging Galerie Ra online. Het archief van de galerie uit de periode 1970-2004 werd overgedragen aan het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag (Nederland) en beslaat achtenhalve meter. De productie en distributie van drukwerk door de galerie nam af door deze nieuwe communicatievormen. In 2010 heeft de galerie circa 9.000 dia’s overgedragen aan het RKD. De galerie verkocht een tijd lang diaserie’s. Een selectie foto’s van op model gefotografeerde sieraden (in opdracht van de galerie) werd aan het Stedelijk Museum Amsterdam te Amsterdam (Nederland) geschonken.

Na een residency van drie maanden van Derrez in de Objects-studio’s in Sydney (Australië) toonde de galerie tot aan het einde ook zilverwerk, anders dan sieraden.

Na 27 jaar moest de galerie de plek op de hoek van het grote voormalige bankgebouw, omdat het pand een grote verbouwing zou ondergaan. Nieuwe betaalbare ruimte vinden bleek niet eenvoudig. Liesbeth den Besten mobiliseerde het vakgebied, deed een oproep aan de Amsterdamse wethouder van cultuur onder het motto Give sun to Ra! en zo werd precies op tijd een nieuwe locatie gevonden.

Op 18 september 2010 werd de galerie in een kleinere ruimte aan de Nes heropend door Liesbeth den Besten met de dubbeltentoonstelling Noon Passama, jewellery, Joe Hogan, baskets. De galerie aan de Nes was in de nabijheid van andere sieradenspecialisten als Hans Appenzeller, Lyppens Juweliers en verschillende andere sieradenateliers, in het zogeheten Sieradenkwartier.

Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de galerie in oktober 2016 schreef Derrez het boek Galerie Ra 40 jaar Dierbaar waarvan het eerste exemplaar op 15 oktober werd overhandigd aan CODA directeur Carin Reinders. De feestelijke bijeenkomst werd opgeluisterd door een optreden van de Rozettes die onder andere het nummer Diamonds are a girl’s best friend zongen. Die dag werd in de galerie tevens de tentoonstelling Ra Now geopend met sieraden van alle kunstenaars die de galerie op dat moment vertegenwoordigde:
Anne Achenbach
Ela Bauer
Peter Bauhuis
Sylvia Blickman
Julie Blyfield
Michael Brennand-Wood
Sigurd Bronger
Chien-Wei Chang
Attai Chen
Carina Chitsaz-Shostary
Maike Dahl
Johanna Dahm
Laura Deakin
Paul Derrez
Georg Dobler
Frieda Doerfer
Patrícia Domingues
Sam-Tho Duong
Sarah Enoch
Réka Fekete
Katrin Feulner
Hilde Foks
Rebekah Frank
Warwick Freeman
Karl Fritsch
Christine Graf
Andi Gut
Gésine Hackenberg
Sophie Hanagarth
Herman Hermsen
Karin Herwegh
Thérèse Hilbert
Mirjam Hiller
Nils Hint
Peter Hoogeboom
Marian Hosking
Vered Kaminski
Esther Knobel
Manon van Kouswijk
Lore Langendries
Sue Lorraine
Jorge Manilla
Jasmin Matzakow
Floor Max
Floor Mommersteeg
Thanh Truc Nguyen
Noon Passama
Annelies Planteijdt
Verena Sieber-Fuchs
Julian Steimer
Jie Sun
Thea Tolsma
Catherine Truman
Tanel Veenre
Luzia Vogt
Lisa Walker
Lam de Wolf

Daarnaast presenteerde Galerie Ra ook werk van onder meer Mario Albrecht en Carlier Makigawa.

Op de vijftiende editie van de Sieraad Art Fair in Amsterdam (Nederland) 2016 waren twee tentoonstellingen gewijd aan het veertigjarig jubileum van Galerie Ra. Bij de ingang werden twaalf fotoportretten van de hand van MisjaB getoond van mensen die sieraden dragen uit de actuele collectie van de galerie. In de stand van de galerie bij de uitgang van de beurs waar boeken worden verkocht was een tentoonstelling met sieraden uit de verzameling van Derrez & Hoogstede uit de tentoonstellingen van veertig jaar Galerie Ra.

Naast particuliere verzamelaars verkocht Galerie Ra ook aan musea als het Stedelijk Museum Amsterdam (meer dan 150 objecten), Museum Arnhem, het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, CODA, het Schmuckmuseum Pforzheim en het Museum of Fine Arts, Houston.

De galerie nam jaarlijks deel aan verschillende internationale kunstbeurzen zoals de KunstRAI in Amsterdam (Nederland), Frame in München (Duitsland) en Collect in Londen (Verenigd Koninkrijk). De galerie publiceerde (jubileum)uitgaven en catalogi bij tentoonstellingen.

Tentoonstellingen (per jaar alfabetisch geordend)
1976
1976 – Jewellery and industrial products; Frans van Nieuwenborg + Martijn Wegman en Bruno Ninaber van Eyben
1976 – Karel Niehorster
1976 – Marion Herbst en Jan Tempelman
1977
1977 – Alfred Tempelman en Paul Derrez
1977 – Birgit Laken en Onno Boekhoudt
1977 – Flower-Jewellery, street-manifestation and exhibition
1977 – Françoise van den Bosch, sieraden en objekten
1977 – Frans van Nieuwenborg en Bruno Ninaber van Eyben, jewellery and lights
1977 – Harriet Mastboom, Jorke Schaling en Joke Brakman
1977 – Marietta Veldhuizen en Albert Olthof
1977 – Wies Raanhuis, sunglasses
1978
1978 – Charon Kransen
1978 – Esther Knobel en Pierre Degen
1978 – Fourways: Julia Manheim, Nuala Jamison, Susanna Heron, Caroline Broadhead
1978 – Jan Tempelman, jewellery and drawings
1978 – Johanna Hess (Johanna Dahm), jewellery and drawings
1978 – Karel Niehorster en Hans Koopmans, jewellery and objects
1978 – Marion Herbst (Edith Herbst, Marion Herbst)
1978 – Onno Boekhoudt; Birgit Laken, jewellery
1978 – Color Rotation, Ruudt Peters
1979
1979 – Badges, jewellery with a message
1979 – Children-jewellery, jewellery for children by designers and collected from shops
1979 – Hermann Schafran
1979 – Irene Bakker
1979 – Leomat, electronic jewellery
1979 – Maria Hees; Marga Staartjes, jewellery and other designs
1979 – Margo Huisman, forehead-gear
1979 – Marion Herbst & Henriette Wiessing, Ribbons ’79
1979 – Math Volkers en Jan Pijcke
1979 – Sieraden in Singer, Singer Museum, Laren (Nederland) (Irene Bakker, Onno Boekhoudt, Joke Brakman, Caroline Broadhead, Johanna Dahm, Pierre Degen, Maria Hees, Marion Herbst, Nuala Jamison, Esther Knobel, Daniel Kruger, Birgit Laken, Leomat, Julia Manheim, Frans van Nieuwenborg & Martijn Wegman, Bruno Ninaber van Eyben, Jan Pijcke, Herman Schafran, Marga Staartjes, Jan Tempelman, Math Volkers, Henriëtte Wiessing)
1980
1980 – Ben Wisman
1980 – Elisabeth Holder; Johannes Kuhnen, jewellery and boxes
1980 – Jan Pijcke, brooches
1980 – Joke Brakman, brooches
1980 – Loes Ero de Wolf (Lam de Wolf), jewellery and objects
1980 – Lous Martin, objects and jewellery
1980 – Marion Herbst; Onno Boekhoudt
1980 – Mecky van den Brink
1980 – Paul Derrez, pins
1980 – Susanna Heron, Bodywork
1981
1981 – Birgit Laken
1981 – Five times Marion Herbst, five years Galerie Ra (3 oktober 1981 t/m 5 november 1981)
1981 – Jacqueline Lillie; Doris Neumann; Veronika Schwarzinger, glass-jewellery
1981 – Otto Kunzli
1981 – Pierre Degen en Ros Perry
1981 – Vered Kaminski en Esther Knobel
1981 – Wearable, bags and suitcases
1981 – Willem Honing, jewellery and objects
1982
1982 – Art-manifstation, Nieuwe Kerk, Amsterdam (Nederland) (focus op Lam de Wolf)
1982 – Ben Wisman; Herman Hermsen; Lia de Sain
1982 – Caroline Broadhead
1982 – Emmy van Leersum, jewellery and knitwear
1982 – Georg Dobler (11 december 1982 t/m 8 januari 1983)
1982 – Johanna Hess-Dahm (Johanna Dahm)
1982 – Joke Brakman; Paul Derrez; Willem Honing
1982 – Mecky van den Brink; Suzanne Esser; Maria Hees
1982 – Susanna Heron
1982 – Therese Hilbert
1983
1983 – Art-manifestation, Nieuwe Kerk, Amsterdam (Nederland) (focus op Emmy van Leersum)
1983 – Containers; Maria van Kesteren; Robert Marsden; Alistair McCallum; Jim Partridge; Michael Rowe; Janice Salmon; Charlotte van der Waals (10 december 1983 t/m 14 januari 1984)
1983 – Esther Knobel (7 mei 1983 t/m 4 juni 1983)
1983 – Gijs Bakker, jewellery and lights (5 november 1983 t/m 5 december 1983)
1983 – Lam de Wolf (3 september 1983 t/m 28 september 1983)
1983 – Marjorie Schick (11 juni 1983 t/m 2 juli 1983)
1983 – Onno Boekhoudt; Marion Herbst, jewellery and objects (1 oktober 1983 t/m 29 oktober 1983)
1983 – Ros Perry; Karin Borland; Anne Finlay; Peter Niczewski (9 juli 1983 t/m 27 augustus 1983)
1983 – Ruudt Peters, Collars, Kragen (19 februari 1983 t/m 19 maart 1983)
1984
1984 – Anita Evenepoel, Parures (3 maart 1984 t/m 31 maart 1984)
1984 – Claudie Berbée + Joke Brakman, Over-Alls (7 april 1984 t/m 5 mei 1984)
1984 – Daniel Kruger, Overzicht 1975-1983, Survey 1975-1983 (10 november 1984 t/m 8 december 1984)
1984 – Galerie ’84, art fair, Nieuwe Kerk, Amsterdam (Nederland) (focus op Willem Honing, Otto Künzli)
1984 – Johanna Hess-Dahm sieraden (7 april 1984 t/m 5 mei 1984)
1984 – Julia Manheim, paper containers (15 december 1984 t/m 19 januari 1985)
1984 – Lam de Wolf (1 september 1984 t/m 29 september 1984)
1984 – Maria Blaisse, Variaties op een hoofdthema/Variations on a theme (12 mei 1984 t/m 9 juni 1984)
1984 – Marion Herbst, Rings (6 oktober 1984 t/m 3 november 1984)
1985
1985 – Anna Beeke, foto’s voor Ra 1984 (20 januari 1985 t/m 16 februari 1985)
1985 – Australian work: Michael Anderson; Rowena Gough; Carlier Makigawa; David Selkirk; Jenny Toynbee Wilson (31 augustus 1985 t/m 28 september 1985)
1985 – Birgit Laken, sieraden en objecten, jewellery and objects (27 april 1985 t/m 25 mai 1985)
1985 – Introduction, sieraden en objecten, Adri Hattink; Rian de Jong; Liesbeth Rahder, jewellery and objects (13 juli 1985 t/m 10 augustus)
1985 – Kai Chan, sieraden en objecten, jewellery and objects (1 juni 1985 t/m 6 juli 1985)
1985 – Kunstmanifestatie, Nieuwe Kerk, Amsterdam (Nederland) (20 maart 1985 t/m 25 maart 1985)
1985 – Lam de Wolf (9 november 1985 t/m 7 december 1985)
1985 – Paul Derrez, sieraden en schalen, jewellery and bowls (2 maart 1985 t/m 30 maart 1985)
1985 – Peter de Wit (14 december 1985 t/m 11 januari 1986)
1985 – Ra-Produkt-Presentatie: Dirk-Jan Kortschot, Hoeden en schalen (21 maart 1995 t/m 29 maart 1995)
1985 – Robert Smit, Ornamentum Humanum (5 oktober 1985 t/m 2 november 1985)
1986
1986 – Beppe Kessler; Rene Smoorenburg (29 maart 1986 t/m 26 april 1986)
1986 – Georg Dobler (7 juni 1986 t/m 5 juli 1986)
1986 – Gijs Bakker (22 februari 1986 t/m 22 maart 1986)
1986 – Herman Hermsen, sieraden en lampen (3 mei 1986 t/m 31 mei 1986)
1986 – Johanna Hess-Dahm (Johanna Dahm) (13 december 1986 t/m 17 januari 1987)
1986 – Kunst ’86, Nieuwe Kerk, Amsterdam (Nederland) (19 maart 1986 t/m 23 maart 1986)
1986 – Marion Herbst, Onverantwoord design (30 augustus 1986 t/m 27 september 1986)
1986 – Otto Kunzli, Fragmenten (15 november 1986 t/m 10 december 1986)
1986 – 10 Jaar Ra (4 oktober 1986 t/m 1 november 1986)
1987
1987 – Cathy Harris; Julia Manheim; Peter Niczewski (2 mei 1987 t/m 30 mei 1987)
1987 – David Watkins, Embraced (3 oktober 1987 t/m 31 oktober 1987)
1987 – Lam de Wolf, Hommage aan la libre Pensee (14 februari 1987 t/m 21 maart 1987)
1987 – Lia de Sain, Lijnen, Rasters, Schrijfsels, Lines, Grills, Writings (5 september 1987 t/m 30 september 1987)
1987 – Onno Boekhoudt (7 november 1987 t/m 5 december 1987)
1987 – Verena Sieber-Fuchs (12 december 1987 t/m 9 januari 1988)
1988
1988 – Adri Hattink, objects (25 juni 1988 t/m 22 juli 1988)
1988 – Collars (Beppe Kessler) (30 januari 1988 t/m 24 februari 1988)
1988 – Daniel Kruger, jewellery, cutlery, containers (7 mei 1988 t/m 4 juni 1988)
1988 – Lisa Gralnick (10 december 1988 t/m 4 januari 1989)
1988 – London-Amsterdam, New Art Objects from Britain and Holland (15 oktober 1988 t/m 3 december 1988) (in samenwerking met Galerie De Witte Voet, Amsterdam (Nederland) en de British Crafts Council, Londen (Verenigd Koninkrijk))
1988 – Marjorie Schick, Transition (17 september 1988 t/m 8 oktober 1988)
1988 – Peter Chang (2 april 1988 t/m 30 april 1988)
1988 – Petra Hartman, jewellery and bags (20 augustus 1988 t/m 14 september 1988)
1989
1989 – Annelies Planteijdt, Jewellery 1981-1989 (9 december 1989 t/m 6 januari 1990)
1989 – Esther Knobel (3 juni 1989 t/m 4 juli 1989)
1989 – Galerie Ra Exposeert, Van Dijk Eger Associates, Zeist (Nederland) (21 maart 1989 t/m 26 april 1989) (Georg Dobler, Lisa Gralnick, Rian de Jong, Otto Künzli, Nel Linssen, Jan Matthesius)
1989 – Gry Eide (22 april 1989 t/m 31 mei 1989)
1989 – Herman Hermsen (2 september 1989 t/m 4 oktober 1989)
1989 – Kai Chan, Amsterdam-Toronto, jewellery and objects (7 oktober 1989 t/m 31 oktober 1989)
1989 – KunstRAI ’89, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Gijs Bakker en Otto Künzli)
1989 – Lam de Wolf, Kleurblik (18 maart 1989 t/m 19 april 1989)
1989 – Made in Israël; Jediedjah van Essen, Noomi van Gelder en Esther Knobel, Joods Historisch Museum, Amsterdam (Nederland)
1989 – Marion Herbst, Trouvailles, jewellery (4 november 1989 t/m 5 december 1989)
1989 – Rian de Jong (11 februari 1989 t/m 15 maart 1989)
1990
1990 – Best Friends/Modern Jewelry (Daniel Kruger, Otto Künzli) (6 oktober 1990 t/m 27 oktober 1990)
1990 – Birgit Laken, Metal in motion, jewellery (1 september 1990 t/m 3 oktober 1990)
1990 – Cubic 3 Design/Pendules (30 oktober 1990 t/m 7 november 1990)
1990 – Daniel Kruger, sieraden en keramiek (5 juni 1990 t/m 30 juni 1990)
1990 – Georg Dobler (15 december 1990 t/m 16 januari 1991)
1990 – Julia Manheim, Paper Works (10 november 1990 t/m 12 december 1990)
1990 – KunstRAI ’90, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Daniel Kruger) (30 mei 1990 t/m 4 juni 1990)
1990 – Michael Brennand-Wood, Reliefs (6 oktober 1990 t/m 7 november 1990)
1990 – Warwick Freeman, Share of Sky (5 mei 1990 t/m 2 juni 1990)
1991
1991 – Bedels aan banden, contemporary charms and charm-bracelets by designers
1991 – De feestdis, 15 years Ra
1991 – Gijs Bakker, Nieuw werk/New work (25 mei 1991 t/m 26 juni 1991)
1991 – KunstRAI ’91, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Gijs Bakker) (29 mei 1991 t/m 2 juni 1991)
1991 – Lam de Wolf, Nieuw werk, New work (19 januari 1991 t/m 20 februari 1991)
1991 – Maria Hees, Shadow-shapes/Schaduwvormen (30 maart 1991 t/m 8 mei 1991)
1991 – Marion Herbst, Onno Boekhoudt (31 augustus 1991 t/m 28 september 1991)
1991 – Na Delfts blauw: Rob Brandt; Tjitske Dijkstra; Marion Herbst; Marja Hooft; Anton Reijnders; Anne van der Waerden (23 februari 1991 t/m 27 maart 1991)
1991 – Wolfgang Lieglein; Heinz H. Landes, Wenn’s Gherzerl brummt, ist’s Arscherl g’sund!
1992
1992 – Beppe Kessler, Zinnespelen/Games of the senses (2 mei 1992 t/m 10 juni 1992)
1992 – Esther Knobel, Vered Kaminski, Politics and Poetry (28 maart 1992 t/m 22 april 1992)
1992 – Hilde Foks, Laura Bakker (14 november 1992 t/m 16 december 1992)
1992 – Klaas-Jan Bootsman; Wim van Doorschot, Passion and Perfection (13 juni 1992 t/m 8 juli 1992)
1992 – KunstRAI ’92, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Petra Hartman) (3 juni 1992 t/m 8 juni 1992)
1992 – Lam de Wolf, Broeken/Trousers (12 september 1992 t/m 7 oktober 1992)
1992 – Rian de Jong, Echo (10 oktober 1992 t/m 11 november 1992)
1992 – Stockings and Collars, Hats and Caps, accessories-exhibition/Kousen en Kragen, Hoeden en Petten (31 oktober 1992 t/m 21 november 1992)
1992 – Peter Chatwin + Pamela Martin, Work in Wood, objects (22 februari 1992 t/m 25 maart 1992)
1992 – Stephan Seyffert (19 december 1992 t/m 16 januari 1993)
1993
1993 – Cinderella’s Christmas, shoes by: Harriet Mastboom; Zjef van Bezouw; Ilse Hoffmann; Majo Joostens; Ilona Koudijs; Ingrid Mammey; Liesel Swart; Mia Trompenaars; Julia Veres; Renate Volleberg (11 december 1993 t/m 15 januari 1994)
1993 – Gijs Bakker, Het gatenproject/The holes project, jewellery, objects, furniture (13 november 1993 t/m 8 december 1993)
1993 – Hans Haertel, sieraden en objecten/jewellery and objects (9 oktober 1993 t/m 10 november 1993)
1993 – KunstRAI ’93, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Daniel Kruger, Marjorie Schick) (2 juni 1993 t/m 6 juni 1993)
1993 – Marion Herbst, Mag het iets meer zijn? (4 september 1993 t/m 6 oktober 1993)
1993 – Marjorie Schick
1993 – Mirjam Nuver, Hoeden/Hats (2 mei 1993 t/m 26 mei 1993)
1993 – Nel Linssen (27 maart 1993 t/m 29 april 1993)
1993 – Wolf von Waldow, Fret-work I and II/Figuurzaagwerk I en II (26 juni 1993 t/m 24 juli 1993)
1994
1994 – Carlier Makigawa, Nieuw werk (9 juli 1994 t/m 6 augustus 1994)
1994 – Contemporary Classics, Vazen van Nederlandse Vormgevers/Vases by Dutch Designers (28 mei 1994 t/m 25 juni 1994)
1994 – Esther Knobel, Retrospectief en Nieuw Werk/Retrospective (3 december 1994 t/m 11 januari 1995)
1994 – KunstRAI ’94, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Carlier Makigawa)
1994 – Michael Brennand-Wood, A Faint Touch of Fragility, objects (16 april 1994 t/m 14 mei 1994)
1994 – Peter Hoogeboom, Walking Across Fields (5 maart 1994 t/m 2 april 1994)
1994 – Peter Mellema, Ringen/Rings (3 september 1994 t/m 1 oktober 1994)
1994 – Sylvia Blickman, Wearable Lightness (29 januari 1994 t/m 26 februari 1994)
1995
1995 – Daniel Kruger, Traditie en Interventie/Tradition and Intervention (9 december 1995 t/m 6 januari 1996)
1995 – Dinie Besems, Everything should fit, jewellery and objects (14 januari 1995 t/m 11 februari 1995)
1995 – De vieze vrouw (Petra Hartman)
1995 – Gijs Bakker, Shot
1995 – Herman Hermsen, Ringing the Changes (9 september 1995 t/m 7 oktober 1995)
1995 – KunstRAI ’95, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Karl Fritsch) (9 mei 1995 t/m 14 mei 1995)
1995 – Lia de Sain, Fluid Forms (1 april 1995 t/m 29 april 1995)
1995 – Nel Linssen, Nieuw werk (18 februari 1995 t/m 18 maart 1995)
1995 – Otto Künzli, Het Ding (21 oktober 1995 t/m 18 november 1995)
1995 – Sita Falkena, Mysterious Elegance (20 mei 1995 t/m 17 juni 1995)
1996
1996 – Anita Evenepoel, clothes; Frank Van Houtte, ceramics (20 april 1996 t/m 1 juni 1996)
1996 – Deganit Schocken, Replacements (8 juni 1996 t/m 6 juli 1996)
1996 – Georg Dobler, Fascination (9 maart 1996 t/m 6 april 1996)
1996 – KunstRAI ’96, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Beppe Kessler) (28 mei 1996 t/m 2 juni 1996)
1996 – Passion and Profession, 20 years Ra, Jewellery in Past, Present and Future (Sigurd Bronger)
1996 – Paul Derrez, Risky Business (3 februari 1996 t/m 6 maart 1996)
1996 – Peter Hoogeboom, Handle with Care (7 september 1996 t/m 12 oktober 1996)
1996 – Rian de Jong, Vanity Tables, jewellery, Arnout Visser, lights (9 april 1996 t/m 17 april 1996)
1996 – Vered Kaminski
1997
1997 – Daniel Kruger, New jewellery and ceramics
1997 – Katja van Heesch & Philip Sajet, Killing Time
1997 – KunstRAI ’97, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Wolf von Waldow)
1997 – Maria Hees, Soft Power
1997 – Norman Weber, Glamour
1997 – Petra Hartman, De Dode Vrouw
1997 – Therese Hilbert, Hier und Jetzt
1997 – Yuri Kawanabe, Oru
1998
1998 – Beppe Kessler, Potatoes and Pebbles
1998 – Bettina Speckner, Verstilling en Vervreemding
1998 – Hilde Foks, Floor Max
1998 – Bussi Buhs, Metamorfose
1998 – KunstRAI ’98, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Gijs Bakker, met onder meer Susanne Klemm)
1998 – Marjorie Schick, A Sense of Place
1998 – Otto Künzli, Freunde
1998 – Overseas, New jewellery by 20 Australian artists (5 september 1998 t/m 17 oktober 1998)
1998 – Pavel Opočenský, Bakelitomania
1998 – Play that Game, Erotic Toys for Girls and Boys, on occasion of Gay Games 1998: Marcel Wanders; Gijs Bakker; Manon van Kouswijk; Aart Roelandt; Wim van Doorschodt; Peter Hoogeboom; Susanne Klemm; Paul Derrez
1999
1999 – Andrea Wippermann, Schmuck 1991-1999
1999 – Birgit Laken, Heartwear
1999 – Daniel Kruger, Memorable Platters and Turreens
1999 – Johanna Dahm, Lost and Found
1999 – Jürgen Reichert, lights; Sabine Schumacher, bowls; Marc de Vree, seats
1999 – KunstRAI ’99, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Nel Linssen)
1999 – Michael Brennand-Wood, Twelve Dreams Within The Here and Now, objects
1999 – Rian de Jong, Reisgenoten
1999 – Safve, jewellery as message for the future, manifestation and exhibition
1999 – Sigurd Bronger, The Weird and the Wonderful (Sigurd Bronger)
1999 – Warwick Freeman, Free Gift
1999 – Wim van Doorschodt, Panta Rhei
2000
2000 – Annelies Planteydt, Changing Patterns
2000 – Caroline Broadhead, Between Light and Dark, objects (12 fabruari 2000 t/m 24 februari 2000)
2000 – Esther Knobel, My Grandmother is knitting too, jewellery
2000 – Georg Dobler, Unreliable Stories, jewellery
2000 – Herman Hermsen, Refined Reserve
2000 – KunstRAI 2000, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Karl Fritsch, Shelley Norton en Florian Ladstädter)
2000 – Lam de Wolf, 50 Poppen, objects (29 januari 2000 t/m 9 februari 2000)
2000 – Margaret West, Notes (the sky is a garden ), jewellery
2000 – Maria Blaisse & Karin Marseille, Loose Skin, objects
2000 – Mirjam Nuver, 10 Years Hats
2001
2001 – Annie Toop, Design for Improved Living, jewellery, objects, accessories
2001 – Daniel Kruger, Colliers
2001 – Floor Max, Introvert Elegance
2001 – Florian Ladstädter, Something Biological, Cool Glamour, Jeanne d’Arc Kitchen Toys
2001 – KunstRAI 2001, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Gijs Bakker)
2001 – Manon van Kouswijk, Horizon Tafel, jewellery and objects
2001 – Maskerade, 25 jaar Galerie Ra (verder gereisd naar Wales (Verenigd Koninkrijk))
2001 – Onno Boekhoudt, Dingen met een Functie, jewellery and objects
2001 – Paul Derrez, Tits and Pieces, The Happy Family, Spooky Spoons, jewellery, silverwork
2001 – Susanne Klemm, Tango
2002
2002 – Bettina Speckner, The secret garden
2002 – Hil Driessen & Toon van Deyne, Illusion, objects
2002 – KunstRAI 2002, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Michael Brennand-Wood)
2002 – Lam de Wolf, For you, objects
2002 – Lisa Walker, Haberdashery
2002 – Mauricio Watson, Maskerade 2
2002 – Nel Linssen, Paper Jewellery
2002 – Sally Marsland, What and How, jewellery and vessels
2002 – Therese Hilbert, Hollow but not Empty
2003
2003 – Andrea Halmschlager, Mysterious Light
2003 – Hilde Foks, Whirling Light, jewellery
2003 – Johanna Dahm, Fast Ashanti
2003 – Karin Herwegh, In Good Company; Henriette Schuster, In Good Company
2003 – KunstRAI 2003, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Warwick Freeman; Peter Bauhuis; Shelly Hilton)
2003 – Manon van Kouswijk, Re:place, jewellery and objects
2003 – Mirjam Nuver, The Rainforest, hats (11 april 2003 t/m 22 april 2003)
2003 – Spoons, contemporary spoons, made by professionals and students (reizende tentoonstelling naar Wales (Verenigd Koninkrijk) en Ilias Lalaounis Jewelry Museum, Athene (Griekenland))
2003 – Suzanne van Oirschot, Uit De Tijd, furniture and jewellery
2003 – Warwick Freeman, Sentence
2004
2004 – Birgit Laken, Deeply Impressed
2004 – Gesine Hackenberg, Somethings
2004 – Hil Driessen & Toon van Deyne, Orangerie, objects
2004 – Karl Fritsch, Pleasantly Suspect
2004 – KunstRAI 2004, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Daniel Kruger)
2004 – Lam de Wolf, Sinnerokken en IJzeren woorden, objects
2004 – Marian Hosking; Mari Funaki; Mascha Moje; Delicate
works

2004 – Souvenir Museum Van Loon, Contemporary designs for a 17th Century canal house (1 mei 2004 t/m 30 mei 2004) (Ulrike Bartels, Ineke van Doorn, Marije Geursen, Gésine Hackenberg, Jeannette Jansen, Susanne Klemm, Floor Max, Karola Pezzaro, Katja Prins,  Markus Raetz,  Gunilla Säll, Elly Stolwijk, Annie Toop, Anouk Cléonne Visser, Cecilia Vissers)
2004 – Susanne Klemm, Seasons
2004 – Sylvia Blickman, Secrets of the Sea
2005
2005 – First we quake, Now we shake: Teruo Akatso; Volker Atrops; Ela Bauer; Karl Fritsch; Manon van Kouswijk; Karin Seufert; Norman Weber
2005 – Georg Dobler, Like Lalique
2005 – Michael Brennand-Wood, Gilt Trips, objects
2005 – Mirjam Nuver, Hoed-Pet-Baret, head-wear (23 april 2005 t/m 18 mei 2005)
2005 – KunstRAI 2005, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Lisa Walker)
2005 – Signs taken for wonders, Julie Blyfield; Catherine Truman; Lesley Matthews; Sue Lorraine
2005 – Svenja John, X-bone
2005 – Vered Kaminski, Fragile
2005 – Wim van Doorschodt, I Love You, Retrospective 1990-2005
2006
2006 – Bettina Speckner, Das Eigene und das Fremde
2006 – Collect 2006, International art fair for contemporary objects, Victoria and Albert Museum, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2006 – Constance Schreiber, Abschiedsfest
2006 – Kai Chan, Added Pleasure
2006 – KunstRAI 2006, RAI, Amsterdam (Nederland) jewellery and containers
2006 – Lam de Wolf, Steel Hearts and Golden Cages, objects
2006 – Paul Derrez, Concave and Convex, silverwork
2006 – Radiant, 30 Years Ra Gallery (Sigurd Bronger, Therese Hilbert)
2006 – Sarah Enoch; Wim van Doorschodt, Colliers
2006 – Sigurd Bronger, Focus (Sigurd Bronger)
2006 – Therese Hilbert, Glow
2007
2007 – Australian vessels & objects
2007 – Collect 2007, international art fair for contemporary objects, Victoria and Albert Museum, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2007 – Florian Ladstaedter, les Fleurs du Mal, jewellery
2007 – Object Rotterdam, Manon van Kouswijk, Lapidoptera Domestica, jewellery and objects
2007 – Peter Bauhuis, Freshly Modelled, jewellery and vessels
2007 – Peter Hoogeboom, Unmoulded, jewellery
2007 – Renata Del Medico, Soft Landscapes, jewellery
2007 – Rian de Jong, Vaar Wel, jewellery
2007 – Susanne Klemm, Frozen, jewellery
2008
2008 – Catherine Truman, LifeLike
2008 – Collect 2008, International art fair for contemporary objects, Victoria and Albert Museum, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2008 – Esther Knobel, The Mind in the Hand
2008 – Gijs Bakker, Real?
2008 – Karl Fritsch, Long Live the Ring!
2008 – Lam de Wolf, Reflections, objects
2008 – Mirjam Hiller, The Magic of Emotion
2008 – Paul Derrez; Floor Max; Floor Mommersteeg, jewellery and vessels
2008 – Verena Sieber-Fuchs, Springli
2008 – 2nd Skin, Cork Jewellery
2009
2009 – Collect 2009, International art fair for contemporary objects, Saatchi Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2009 – Frame, Internationale Handwerksmesse, München (Duitsland) (focus op Manon van Kouswijk)
2009 – Frank Tjepkema, Clockwork Love, jewellery and objects
2009 – Gesine Hackenberg, Still Lives, jewellery and objects
2009 – Herman Hermsen, Inner Nomad
2009 – Karl Fritsch
2009 – New Collection
2009 – Object Rotterdam, Rotterdam (Nederland) (focus op Lam de Wolf)
2009 – Pavel Opočenský, Colorcircols
2009 – Peter Hoogeboom, Year of the Ox
2009 – Ra Books, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2009 – Therese Hilbert, Yali
2009 – Vessels, Mind, Soul and Senses
2010
2010 – Bettina Speckner
2010 – Collect 2010, International art fair for contemporary objects, Saatchi Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2010 – Frame, Internationale Handwerksmesse, München (focus op Michael Brennand-Wood)
2010 – Georg Dobler, Inga Krause, Bernhard Simon
2010 – Lam de Wolf, Gezichten en verwijlen…, objects
2010 – Manon van Kouswijk, Hanging Around, the Pearl Chain Principle
2010 – Michael Brennand-Wood, Vase Attacks, objects
2010 – Noon Passama, jewellery, Joe Hogan, baskets
2010 – Object Rotterdam, Rotterdam (Nederland) (focus op Frank Tjepkema)
2010 – Ra Books, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2011
2011 – Collect 2011, International art fair for contemporary objects, Saatchi Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2011 – Daniel Kruger; Silvia Weidenbach
2011 – Frame, Internationale Handwerksmesse, München (Duitsland) (focus op Noon Passama)
2011 – Iris Tsante, jewellery; Svetlana Milosevic, vessels
2011 – KunstRAI 2011, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Noon Passama)
2011 – Lisa Walker, New work; Karl Fritsch, rings and dishes
2011 – Marian Hosking, vessels; Laura Deakin
2011 – Object Rotterdam (focus op Noon Passama, jewellery; Joe Hogan, baskets)
2011 – Peter Hoogeboom, Sieraarden
2011 – Ra Books, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2011 – Ra Present, 35 jaar Galerie Ra (Therese Hilbert, Luzia Vogt)
2011 – Sylvia Blickman, jewellery; Paul Derrez, vessels
2012
2012 – Andi Gut & Peter Bauhuis, Vessels and Dishes, transmitting and receiving
2012 – Anne Achenbach, Grey Area, jewellery and vessels
2012 – Collect 2012, International art fair for contemporary objects, Saatchi Gallery, London (Verenigd Koninkrijk)
2012 – Ela Bauer, jewellery; Kai Chan, objects
2012 – Frame, Internationale Handwerksmesse, München (Duitsland) (focus op Ra Present)
2012 – Johanna Dahm, Enhancement; Sam-Tho Duong, LemitcA
2012 – Karin Herwegh, Personal Tokens, jewellery; Lam de Wolf, Eindeloos hetzelfde en geen ogenblik gelijk
2012 – KunstRAI 2012, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Karl Fritsch)
2012 – Ra Books, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2012 – The new silver: Chien-Wei Chang; Maike Dahl; Paul Derrez; Robin Bold; Stuart Cairns; Grant McCaig; spoons and vessels
2012 – Vered Kaminski, Cycle of Mishaps; Attai Chen, Cycle of Mishaps
2013
2013 – Catherine Truman; Sue Lorraine, Fictional Science
2013 – Collect 2013, International art fair for contemporary
objects, Saatchi Gallery, London (Verenigd Koninkrijk)
2013 – Frame, Internationale Handwerksmesse, München (Duitsland) (focus op Manon van Kouswijk)
2013 – Gesine Hackenberg, Daily Delicious
2013 – KunstRAI 2013, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Manon van Kouswijk)
2013 – Michael Brennand-Wood, Most Wanted
2013 – Noon Passama, Portraits, brooches
2013 – Peter Hoogeboom, Mater Terra – 4.655 Vessels, objects
2013 – Ra Books, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2013 – Reka Fekete, Balance, jewellery; Lam de Wolf, Zegbaar Zichtbaar, objects
2013 – The Young Ones: Laura Deakin, Anja Eichler, Jasmin Matzakow, Jie Sun, Silvia Weidenbach, Zindzi Wijminga
2014
2014 – Attai Chen; Carina Chitsaz-Shostary; Jie Sun
2014 – Collect 2014, International art fair for contemporary objects, Saatchi Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2014 – Frame, Internationale Handwerksmesse, München (Duitsland) (focus op Mirjam Hiller)
2014 – Frieda Doerfer, Lines, Julian Steimer, Lines
2014 – Georg Dobler, Thanh Truc Nguyen
2014 – Jorge Manilla, Beyond the Limits. Tanel Veenre, Beyond the Animus
2014 – Karin Herwegh, From the Familiar to the Wonderful; Patricia Domingues, Fragmentation and Union
2014 – KunstRAI 2014, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Lam de Wolf)
2014 – Luzia Vogt, jewellery and vessels; Mirjam Hiller,
jewellery
2014 – Ra Books, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2014 – Rebekah Frank, Sophie Hanagarth, Nils Hint, iron jewellery
2015
2015 – Collect 2015, International art fair for contemporary objects, Saatchi Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2015 – Esther Knobel, Memory Vessels; Yonatan Ward, In Case of Emergency, jewellery
2015 – Floor Max, Hexagoon
2015 – Frame, Internationale Handwerksmesse, München (Duitsland) (focus op Sigurd Bronger)
2015 – Hilde Foks, Fractals
2015 – Karl Fritsch, No Research, rings; Noon Passama, Formal Research, bracelets
2015 – KunstRAI 2015, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Manon van Kouswijk)
2015 – Peter Hoogeboom, Chinawear/Remake
2015 – Ra Books, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2015 – Reka Fekete, Transition
2015 – Rotterdam Contemporary, Rotterdam (Nederland)
2015 – Sigurd Bronger, In Between (Sigurd Bronger)
2016
2016 – Ela Bauer, Antenna; Floor Mommersteeg, Crystalline
2016 – Frame, Internationale Handwerksmesse, München (Duitsland) (focus op Noon Passama)
2016 – Frieda Doerfer, Eggs; Katrin Feulner, Work
2016 – Gesine Hackenberg, Around and about; Lore Langendries, Antidorcas LL 1601
2016 – Jasmin Matzakow, body x necklace x intention= base unit; Karin Herwegh, Merging memories
2016 – KunstRAI 2016, RAI, Amsterdam (Nederland) (focus op Lisa Walker)
2016 – Manon van Kouswijk, In Order Of Appearance, necklaces
2016 – MisjaB, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2016 – Ra Books, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2016 – Ra Now/Ra Gallery 40 Years
2016 – Rotterdam Contemporary, Rotterdam (Nederland) (focus op Lam de Wolf)
2016 – Up close & far away: Catherine Truman, jewellery, Sue Lorraine, jewellery, Jess Dare, jewellery, Kath Inglis, jewellery
2016 – 40 Jaar Ra, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2017
2017 – Antje Dienstbir, Dialoog
2017 – Back to the Future in South Korea (Yongjin Chung, Jimin Kim, Sanghoon Kim, Bogki Min)
2017 – Frame, Internationale Handwerksmesse, München (Duitsland)
2017 – Georg Dobler, Jewellery
2017 – KunstRAI, RAI, Amsterdam (Nederland)
2017 – Nils Hint, The Gatherer is King, Jorge Manilla, Impossible to imagine
2017 – Noon Passama, 0-9
2017 – Paul Derrez, Connect & Celebrate
2017 – Peter Hoogeboom, Jewellery
2017 – Ra Books, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2017 – Réka Fekete, Happy to be here
2017 – Rotterdam Contemporary, Rotterdam (Nederland)
2017 – Thanh Truc Nguyen, Magisch
2017 – Thea Tolsma, Hidden Messages
2018
2018 – Ammeli Engström, My hands
2018 – Elwy Schutten, Culture and Identity
2018 – Erosion (Patrícia Domingues)
2018 – Eruption (Thérèse Hilbert)
2018 – Falter not fall (Gésine Hackenberg)
2018 – Frame, Internationale Handwerksmesse, München (Duitsland)
2018 – If You Have Any Questions Please Ask Us (Karl Fritsch, Lisa Walker)
2018 – Jessica den Hartog, Recolored, een nieuwe manier van recyclen
2018 – KunstRAI, RAI, Amsterdam (Nederland)
2018 – Matter in Perspective (Attai Chen)
2018 – Musical Textures (Katja Turpeinen)
2018 – Point of Eqilibrium (Carina Shostary)
2018 – Sarah Enoch, Plastarelles
2018 – The Garden of Heavenly and Earthly Delights (Tanel Veenre)
2018 – Tine Steen, Hadas Levin, Ann Vlahos, Loukia Richards, Mario Albrecht, Woon-Bok Jeong
2019
2019 – A Dance of Light and Shadow (Réka Fekete) (23 november 2019 t/m 21 december 2019)
2019 – A Jewellery Playbook (Manon van Kouswijk) (29 juni 2019 t/m 2 augustus 2019)
2019 – Between one flower picked and the other given… (Thea Tolsma) (11 mei 2019 t/m 22 juni 2019)
2019 – Colour Stories (Ela Bauer) (11 mei 2019 t/m 22 juni 2019)
2019 – Cut (Katrin Feulner) (31 augustus 2019 t/m 5 oktober 2019)
2019 – De Aard der Dingen (Sigurd Bronger) (12 oktober 2019 t/m 20 november 2019)
2019 – Fabric or Skin? (Elwy Schutten) (31 augustus 2019 t/m 5 oktober 2019)
2019 – FINAL PARADE (23 november 2019 t/m 21 december 2019)
2019 – Frame, Internationale Handwerksmesse, München (Duitsland)
2019 – Jorge Manilla, sieraden
2019 – KunstRAI, RAI, Amsterdam (Nederland)
2019 – Michael Brennand-Wood, Objects
2019 – Naar de sterren (Frieda Dörfer) (31 augustus 2019 t/m 5 oktober 2019)
2019 – Points of View (Karin Herwegh)
2019 – Policast (Peter Bauhuis) (29 juni 2019 t/m 2 augustus 2019)

Medewerkers (selectie)
Joke Brakman
Adriaan Elligens
Willem Hoogstede
Charon Kransen
Floor Mommersteeg
Miecke Oosterman
Martijn van Ooststroom
Thea Tolsma
Lam de Wolf

Bibliografie (selectie)
10 Jaar Ra (1986). Amsterdam: Galerie Ra.
Ammann, H-J., Kessler, B., Laszio, M. en Unger, M. (1992) Zinnespelen. Amsterdam: Galerie Ra. ISBN 9090050698
Besten, L. den (10 februari 2022) In memoriam: Berend Peter Hogen Esch (1945-2022). hedendaagsesieraden.nl.
Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: ARNOLDSCHE Art Publishers. ISBN 9783897903494
Besten, L. den (1997) Paul Derrez, Cool Creator. Amsterdam: Galerie Ra. OCLC 41088228
Colijn, L. (17 september 2022) Ode aan (de weg naar) het kunstenaarschap. hedendaagsesieraden.nl.
Cummins, S. (23 maart 2020) Paul Derrez, A brief History of Ra Gallery. Art Jewelry Forum.
Daalder, T. (26 januari 2022) Hedendaagse sieraden als laatste categorie. hedendaagsesieraden.nl.
De Feestdis ontworpen door negenendertig kunstenaars (1991). Amsterdam: Galerie Ra. ISBN 9080072818
Derrez, P. (16 oktober 2021) 5 Jaar verder: een terugblik. hedendaagsesieraden.nl.
Derrez, P. (2016). Galerie Ra 40 jaar Dierbaar. Amsterdam: Galerie Ra. OCLC 962408309
Derrez, P. (30 augustus 2022) Over de maatschappelijke relevantie van sieraden. hedendaagsesieraden.nl.
Derrez, P. (1996) Passion and profession: twintig jaar sieraden toen nu straks. Amsterdam: Galerie Ra. ISBN 90-800728-2-6
Derrez, P. (17 juli 2022) Ode aan de klant. hedendaagsesieraden.nl.
Derrez, P. (30 januari 2022) What’s in a name?. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (12 februari 2022) A Dance of Light and Shadow: een monument op papier voor Réka Fekete. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (21 november 2022) A Life Story in Jewelry, Jorunn Veiteberg’s The Jewellery Box. Art Jewelry Forum.
Doornbusch, E. (19 juli 2021) Boekbespreking The Jewellery Box Jorunn Veiteberg. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (14 juli 2021) Boekbespreking The Jewellery Box Jorunn Veiteberg. SieradenMuze.
Doornbusch, E. (14 oktober 2021) Eerste jubileum en goed nieuws. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (26 mei 2022) Herinneringen aan Berend Peter. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (3 februari 2022) Het prikbord in Hotel Museumzicht. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (1 november 2017) November 2017. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (6 november 2019) November 2019: sieradenmaand in Nederland. hedendaagsesieraden.nl.
Es, S. van (27 december 2021) De sieradenbiografie ofwel ‘bedankt oma Remmy’. hedendaagsesieraden.nl.
Groet, E. (22 januari 2022) Face. hedendaagsesieraden.nl.
Hughes, D. en Wilcox, L. (1982) Jewellery Redefined, The 1st International Exhibition of Multi-media Non-precious Jewellery 1982. Londen: British Crafts Centre. ISBN 0906420024
Huikeshoven, A. (27 maart 2022) Op een mooie lentedag. hedendaagsesieraden.nl.
Jünger, H. (1984) Daniel Kruger. Pforzheim: Schmuckmuseum Pforzheim. OCLC 901833701
Kruijning, A. (7 juni 1991) Van ‘Anti-galacollier’ tot diamanten waterval, Historisch sieraden-overzicht in Haarlemse Vishal. De Telegraaf.
Lepels. Spoons (2002). Amsterdam: Galerie Ra. ISBN 9080072842
Lignel, B. (24 oktober 2016) In Conversation with Paul Derrez, Mike Holmes, and Noel Guyomarc’h. Art Jewelry Forum.
Martens, H. (2000) Op de huid, sieraden uit de collectie. Arnhem: Gemeentemusea Arnhem. ISBN 90-72861-27-2-2
Martin, L. (18 oktober 2021) Granny en sieraden als ondergeschoven kindje. hededaagsesieraden.nl.
Maskerade, contemporary masks by fifty artists (2001). Amsterdam: Galerie Ra. ISBN 9080072834
Meij, I. (1991) Bedels aan Banden, Hedendaagse interpretaties van de bedelarmband. Arnhem: Stichting Nieuwstad. ISBN 9090045120
Radiant. 30 jaar RA (2006). Amsterdam: Galerie Ra. ISBN 9070283034
Ra Present, 35 jaar Galerie Ra (2011). Amsterdam: Galerie Ra. 2006 ISBN 9789461907479
Reekers, J. (13 december 2021) Deux Poissons. hedendaagsesieraden.nl.
Reinders, C.E.M. (27 oktober 2021) Carin Reinders en CODA. hedendaagsesieraden.nl.
Schaduwvormen, Maria Hees, sieraden, tassen, verlichting (1991). Amsterdam: Galerie Ra. OCLC 921075486
Sänger, P. en Straus, C. (1996) Vormgevers op locatie. Amsterdam. OCLC 40594200
Sieraden, Images (1986). Amsterdam: VES. OCLC 313823758
Unger, M. (2004) Het Nederlandse sieraad in de 20ste eeuw. Bussum: THOTH. ISBN 9789068683486

Links
RKD Artists
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2016/09/24/galerie-ra/

Geef een reactie