Galerie Ra

Ketting voor Paul Derrez door de kunstenaars uit Galerie Ra, 2020. Foto met dank aan Ela Bauer©
Ketting voor Paul Derrez door de kunstenaars uit Galerie Ra, 2020. Foto met dank aan Ela Bauer©
Ketting voor Paul Derrez door de kunstenaars uit Galerie Ra, 2020. Foto met dank aan Ela Bauer©

Galerie Ra was een galerie voor hedendaagse sieraden in Amsterdam (Nederland). De galerie is in oktober 1976 opgericht door sieraadontwerper Paul Derrez. Op 21 december 2019 is de galerie na 43 jaar gesloten.

Geschiedenis
Doel van de galerie was het presenteren en promoten van sieraden als vorm van beeldende kunst. Daartoe werden kunstenaars geïntroduceerd in tentoonstellingen (gemiddeld 8 exposities per jaar). Ook gaf de galerie permanent een overzicht door middel van een presentatie van een collectie met werk van alle vertegenwoordigde kunstenaars. Verder werd er informatie aangeboden door middel van een website, drukwerk, lezingen en een nieuwsbrief. Ook werd informatie verzameld en ter inzage aangeboden.

Paul Derrez (1950) begon de galerie een jaar na de sluiting van Galerie Sieraad, waar hij stage had gelopen bij Lous Martin en Hans Appenzeller. De eerste drie jaar werkte Joke Brakman één dag per week in de galerie.

De ongeveer dertig sieraadontwerpers die in Galerie Sieraad hadden geëxposeerd en hun presentatiemogelijkheid door de sluiting zagen verdwijnen broedden op het idee om als collectief een galerie op te zetten. In 1975 werd daarom de Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers (VES) opgericht. Marion Herbst trok Paul Derrez aan als bestuurslid. In Amsterdam gevestigde kunstenaarsverenigingen hadden recht op een jaarlijkse expositie in de Nieuwe Vleugel (de in 2004 afgebroken Sandbergvleugel) van het Stedelijk Museum Amsterdam; een aantrekkelijk perspectief.

Tijdens de renovatie van het souterrain in de woning aan de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam (Nederland) die Willem Hoogstede en Derrez in 1975 hadden betrokken, ontstond het idee daar een sieradengalerie te starten met achterin, aan het zicht onttrokken, een atelier voor Derrez. Het souterrain had een ingang aan de straatzijde (nummer 178) en de ligging in het centrum van Amsterdam (Nederland) was gunstig. De galerie opende daar op 2 oktober 1976 en zat er tot 1983. De inrichting en het meubilair was door Derrez ontworpen en was gebaseerd op het militaire meubilair van de architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld. Op de vloer lag het in die tijd populaire noppenvinyl.

Na een jaar kon het souterrain worden verbonden en uitgebreid met een vrijwel identieke ruimte ernaast. Nu konden stock en expositie los van elkaar worden gepresenteerd. Er was meer ruimte en er werden nu ook voorwerpen buiten sieraden getoond, zoals lampen van Bruno Ninaber van Eyben. De parkeerplaatsen voor de galerie werden geconfisqueerd en bezet met bakken met planten en bomen.

In de beginjaren toonde de galerie vooral werk van onedele materialen zoals kunststof, textiel en aluminium. Edelmetalen werden in het kader van de vernieuwing in de kunst in die periode als te traditioneel vermeden.

In het buurpand huisde grafisch vormgever Nel Punt die al gauw de zorg voor het grafisch ontwerp voor het drukwerk op zich nam. Zij deed dit tot tot de sluiting van de galerie.

De continuïteit in aanbod van sieraden, objecten en informatie van de galerie zorgde voor waardering en erkenning. De uitreiking van de eerste Françoise van den Bosch Prijs aan Derrez in 1980 bevestigde dat.

In 1982 was Derrez als co-conservator betrokken bij een groot internationaal sieraadoverzicht in het Stedelijk Museum Amsterdam: Visies op sieraden, sieraden 1965-1982. In 1982 maakte hij in nauwe samenwerking met Openbaar Kunstbezit een nummer voor Kunstschrift dat geheel was gewijd aan (moderne) sieraden. Datzelfde jaar was Derrez ook jurylid van de tentoonstelling Jewellery Redefined, georganiseerd door de Crafts Council London (Verenigd Koninkrijk).

De groei en de ontwikkeling van de galerie kwam mede tot stand door (de) emancipatie (van de vrouw). De voortschrijdende financiële onafhankelijkheid van vrouwen had een nieuwe markt gecreëerd.

De galerie huisde vanaf 1983 (het begin van een economische crisis) op een hoek aan de Vijzelstraat in Amsterdam (Nederland) in een gebouw van Marius Duintjer (1973) waar meer expositieruimte beschikbaar was. Vanaf dat moment verscheen het posterbulletin waarin informatie en aankondigingen werden gepresenteerd. De posterzijde toonde steeds een foto met sieraden op een model. Vrijwel elk jaar werd daarvoor een andere fotograaf gezocht. Zo hebben onder meer Taco Anema, Theo Baart, Anna Beeke, Tom Haartsen, Hogers/Versluys, Otto Künzli, Harry Meyer, Pepijn Provily, Robert Smit, Alex Ward en Ton Werkhoven voor de galerie gefotografeerd. De bulletinzijde gaf informatie over de expositie, maar ook over activiteiten elders, onderscheidingen en nieuwe boeken. Al snel werd de tekst tweetalig (Nederlands en Engels). De professionalisering en internationalisering van Galerie Ra was een feit.

Naar aanleiding van de tentoonstelling Ornamentum Humanum van Robert Smit in de galerie in 1985 ontstond een fel debat tussen Smit en Gijs Bakker, die Smits terugkeer naar goud beschouwde als verraad aan het vak.

Een stoet met creaties van Anet Pilon in de Vijzelstraat te Amsterdam opende op 19 oktober 1996 de manifestatie Sieraden Toen, Nu en Straks, ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van Galerie Ra. In dezelfde tijd gaf Paul Derrez zes vormgevers (Berend Peter, Herman Hermsen, Ruud Jan Kokke, Ward Schrijver, Derk van Uum en Marcel Wanders) de opdracht een vitrine voor een verzameling vorm te geven.

Rond 2000 ging Galerie Ra online. Het archief van de galerie uit de periode 1970-2004 werd overgedragen aan het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag (Nederland) en beslaat achtenhalve meter. De productie en distributie van drukwerk door de galerie nam af door deze nieuwe communicatievormen. In 2010 heeft de galerie circa 9.000 dia’s overgedragen aan het RKD. De galerie verkocht een tijd lang diaserie’s. Een selectie foto’s van op model gefotografeerde sieraden (in opdracht van de galerie) werd aan het Stedelijk Museum Amsterdam te Amsterdam (Nederland) geschonken.

Na een residency van drie maanden van Derrez in de Objects-studio’s in Sydney (Australië) toonde de galerie tot aan het einde ook zilverwerk, anders dan sieraden.

Na 27 jaar moest de galerie de plek op de hoek van het grote voormalige bankgebouw, omdat het pand een grote verbouwing zou ondergaan. Nieuwe betaalbare ruimte vinden bleek niet eenvoudig. Liesbeth den Besten mobiliseerde het vakgebied, deed een oproep aan de Amsterdamse wethouder van cultuur onder het motto Give sun to Ra! en zo werd precies op tijd een nieuwe locatie gevonden.

Op 18 september 2010 werd de galerie in een kleinere ruimte aan de Nes heropend door Liesbeth den Besten met de dubbeltentoonstelling Noon Passama, jewellery, Joe Hogan, baskets. De galerie aan de Nes was in de nabijheid van andere sieradenspecialisten als Hans Appenzeller, Lyppens Juweliers en verschillende andere sieradenateliers, in het zogeheten Sieradenkwartier.

Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de galerie in oktober 2016 schreef Derrez het boek Galerie Ra 40 jaar Dierbaar waarvan het eerste exemplaar op 15 oktober werd overhandigd aan CODA directeur Carin Reinders. De feestelijke bijeenkomst werd opgeluisterd door een optreden van de Rozettes die onder andere het nummer Diamonds are a girl’s best friend zongen. Die dag werd in de galerie tevens de tentoonstelling Ra Now geopend met sieraden van alle kunstenaars die de galerie op dat moment vertegenwoordigde:
Anne Achenbach
Ela Bauer
Peter Bauhuis
Sylvia Blickman
Julie Blyfield
Michael Brennand-Wood
Sigurd Bronger
Chien-Wei Chang
Attai Chen
Carina Chitsaz-Shostary
Maike Dahl
Johanna Dahm
Laura Deakin
Paul Derrez
Georg Dobler
Frieda Doerfer
Patrícia Domingues
Sam-Tho Duong
Sarah Enoch
Réka Fekete
Katrin Feulner
Hilde Foks
Rebekah Frank
Warwick Freeman
Karl Fritsch
Christine Graf
Andi Gut
Gésine Hackenberg
Sophie Hanagarth
Herman Hermsen
Karin Herwegh
Thérèse Hilbert
Mirjam Hiller
Nils Hint
Peter Hoogeboom
Marian Hosking
Vered Kaminski
Esther Knobel
Manon van Kouswijk
Lore Langendries
Sue Lorraine
Jorge Manilla
Jasmin Matzakow
Floor Max
Floor Mommersteeg
Thanh Truc Nguyen
Noon Passama
Annelies Planteijdt
Verena Sieber-Fuchs
Julian Steimer
Jie Sun
Thea Tolsma
Catherine Truman
Tanel Veenre
Luzia Vogt
Lisa Walker
Lam de Wolf

Daarnaast presenteerde Galerie Ra ook werk van onder meer Mario Albrecht.

Op de vijftiende editie van de Sieraad Art Fair in Amsterdam (Nederland) 2016 waren twee tentoonstellingen gewijd aan het veertigjarig jubileum van Galerie Ra. Bij de ingang werden twaalf fotoportretten van de hand van MisjaB getoond van mensen die sieraden dragen uit de actuele collectie van de galerie. In de stand van de galerie bij de uitgang van de beurs waar boeken worden verkocht was een tentoonstelling met sieraden uit de verzameling van Derrez & Hoogstede uit de tentoonstellingen van veertig jaar Galerie Ra.

Naast particuliere verzamelaars verkocht Galerie Ra ook aan musea als het Stedelijk Museum Amsterdam (meer dan 150 objecten), Museum Arnhem, het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, CODA, het Schmuckmuseum Pforzheim en het Museum of Fine Arts, Houston.

De galerie nam jaarlijks deel aan verschillende internationale kunstbeurzen zoals de KunstRAI in Amsterdam (Nederland), Frame in München (Duitsland) en Collect in Londen (Verenigd Koninkrijk). De galerie publiceerde (jubileum)uitgaven en catalogi bij tentoonstellingen.

Tentoonstellingen (per jaar alfabetisch geordend)
1976
1976 – Jewellery and industrial products; Frans van Nieuwenborg + Martijn Wegman en Bruno Ninaber van Eyben
1976 – Karel Niehorster
1976 – Marion Herbst en Jan Tempelman
1977
1977 – Alfred Tempelman en Paul Derrez
1977 – Birgit Laken en Onno Boekhoudt
1977 – Flower-Jewellery, street-manifestation and exhibition
1977 – Françoise van den Bosch, sieraden en objekten
1977 – Frans van Nieuwenborg en Bruno Ninaber van Eyben, jewellery and lights
1977 – Harriet Mastboom, Jorke Schaling en Joke Brakman
1977 – Marietta Veldhuizen en Albert Olthof
1977 – Wies Raanhuis, sunglasses
1978
1978 – Charon Kransen
1978 – Esther Knobel en Pierre Degen
1978 – Fourways: Julia Manheim, Nuala Jamison, Susanna Heron, Caroline Broadhead
1978 – Jan Tempelman, jewellery and drawings
1978 – Johanna Hess (Johanna Dahm), jewellery and drawings
1978 – Karel Niehorster en Hans Koopmans, jewellery and objects
1978 – Marion Herbst
1978 – Onno Boekhoudt; Birgit Laken, jewellery
1978 – Color Rotation, Ruudt Peters
1979
1979 – Badges, jewellery with a message
1979 – Children-jewellery, jewellery for children by designers and collected from shops
1979 – Hermann Schafran
1979 – Irene Bakker
1979 – Leomat, electronic jewellery
1979 – Maria Hees; Marga Staartjes, jewellery and other designs
1979 – Margo Huisman, forehead-gear
1979 – Marion Herbst & Henriette Wiessing, Ribbons ’79
1979 – Math Volkers en Jan Pijcke
1979 – Sieraden in Singer, Singer Museum, Laren (Nederland) (Irene Bakker, Onno Boekhoudt, Joke Brakman, Caroline Broadhead, Johanna Dahm, Pierre Degen, Maria Hees, Marion Herbst, Nuala Jamison, Esther Knobel, Daniel Kruger, Birgit Laken, Leomat, Julia Manheim, Frans van Nieuwenborg & Martijn Wegman, Bruno Ninaber van Eyben, Jan Pijcke, Herman Schafran, Marga Staartjes, Jan Tempelman, Math Volkers, Henriëtte Wiessing)
1980
1980 – Ben Wisman
1980 – Elisabeth Holder; Johannes Kuhnen, jewellery and boxes
1980 – Jan Pijcke, brooches
1980 – Joke Brakman, brooches
1980 – Loes Ero de Wolf (Lam de Wolf), jewellery and objects
1980 – Lous Martin, objects and jewellery
1980 – Marion Herbst; Onno Boekhoudt
1980 – Mecky van den Brink
1980 – Paul Derrez, pins
1980 – Susanna Heron, Bodywork
1981
1981 – Birgit Laken
1981 – Five times Marion Herbst, five years Galerie Ra
1981 – Jacqueline Lillie; Doris Neumann; Veronika Schwarzinger, glass-jewellery
1981 – Otto Kunzli
1981 – Pierre Degen en Ros Perry
1981 – Vered Kaminski en Esther Knobel
1981 – Wearable, bags and suitcases
1981 – Willem Honing, jewellery and objects
1982
1982 – Art-manifstation, Nieuwe Kerk, Amsterdam (Nederland) (focus op Lam de Wolf)
1982 – Ben Wisman; Herman Hermsen; Lia de Sain
1982 – Caroline Broadhead
1982 – Emmy van Leersum, jewellery and knitwear
1982 – Georg Dobler
1982 – Johanna Hess-Dahm (Johanna Dahm)
1982 – Joke Brakman; Paul Derrez; Willem Honing
1982 – Mecky van den Brink; Suzanne Esser; Maria Hees
1982 – Susanna Heron
1982 – Therese Hilbert
1983
1983 – Art-manifestation, Nieuwe Kerk, Amsterdam (Nederland) (focus op Emmy van Leersum)
1983 – Containers; Maria van Kesteren; Robert Marsden; Alistair McCallum; Jim Partridge; Michael Rowe; Janice Salmon; Charlotte van der Waals
1983 – Esther Knobel
1983 – Gijs Bakker, jewellery and lights
1983 – Lam de Wolf
1983 – Marjorie Schick
1983 – Onno Boekhoudt; Marion Herbst, jewellery and objects
1983 – Ros Perry; Karin Borland; Anne Finlay; Peter Niczewski
1983 – Ruudt Peters, Collars
1984
1984 – Anita Evenepoel, Parures
1984 – Claudie Berbée + Joke Brakman, Over-Alls
1984 – Daniel Kruger, Survey 1975-1983
1984 – Galerie ’84, art fair, Nieuwe Kerk, Amsterdam (Nederland) (focus op Otto Künzli en Willem Honing)
1984 – Julia Manheim, paper containers
1984 – Lam de Wolf
1984 – Maria Blaisse, Variaties op een hoofdthema/Variations on a theme
1984 – Marion Herbst, Rings
1985
1985 – Australian work: Michael Anderson; Rowena Gough; Carlier Makigawa; David Selkirk; Jenny Toynbee Wilson
1985 – Birgit Laken, jewellery and objects
1985 – Introduction, Adri Hattink; Rian de Jong; Liesbeth Rahder, jewellery and objects
1985 – Kai Chan, jewellery and objects
1985 – Paul Derrez, jewellery and bowls
1985 – Peter de Wit
1985 – Robert Smit, Ornamentum Humanum
1986
1986 – Beppe Kessler; Rene Smoorenburg
1986 – Georg Dobler
1986 – Gijs Bakker
1986 – Herman Hermsen, sieraden en lampen
1986 – Johanna Hess-Dahm (Johanna Dahm)
1986 – Marion Herbst, Onverantwoord design
1986 – Otto Kunzli, Fragmenten
1986 – 10 Jaar Ra
1987
1987 – Cathy Harris; Julia Manheim; Peter Niczewski
1987 – David Watkins, Embraced
1987 – Lam de Wolf, Hommage aan la libre Pensee
1987 – Lia de Sain, Lines, Grills, Writings
1987 – Onno Boekhoudt
1987 – Verena Sieber-Fuchs
1988
1988 – Adri Hattink, objects
1988 – Collars (Beppe Kessler)
1988 – Daniel Kruger, jewellery, cutlery, containers
1988 – Lisa Gralnick
1988 – London-Amsterdam, New Art Objects from Britain and Holland (in samenwerking met Galerie De Witte Voet, Amsterdam (Nederland) en de British Crafts Council, Londen (Verenigd Koninkrijk))
1988 – Marjorie Schick, Transition
1988 – Peter Chang
1988 – Petra Hartman, jewellery and bags
1989
1989 – Annelies Planteijdt, Jewellery 1981-1989
1989 – Gry Eide
1989 – Herman Hermsen
1989 – Kai Chan, Amsterdam-Toronto, jewellery and objects
1989 – KunstRAI ’89, Amsterdam (Nederland) (focus op Gijs Bakker en Otto Künzli)
1989 – Lam de Wolf, Kleurblik
1989 – Made in Israël; Jediedjah van Essen, Noomi van Gelder en Esther Knobel
1989 – Marion Herbst, Trouvailles, jewellery
1989 – Rian de Jong
1990
1990 – Birgit Laken, Metal in motion, jewellery
1990 – Georg Dobler
1990 – Julia Manheim, Paper Works
1990 – KunstRAI ’90, Amsterdam (Nederland) (focus op Daniel Kruger)
1990 – Michael Brennand-Wood, Reliefs
1990 – Warwick Freeman, Share of Sky
1991
1991 – Bedels aan banden, contemporary charms and charm-bracelets by designers
1991 – De feestdis, 15 years Ra
1991 – Gijs Bakker, New work
1991 – KunstRAI ’91, Amsterdam (Nederland) (focus op Gijs Bakker)
1991 – Lam de Wolf, New work
1991 – Maria Hees, Shadow-shapes
1991 – Marion Herbst, Onno Boekhoudt
1991 – Na Delfts blauw: Rob Brandt; Tjitske Dijkstra; Marion Herbst; Marja Hooft; Anton Reijnders; Anne van der Waerden
1991 – Wolfgang Lieglein; Heinz H. Landes, Wenn’s Gherzerl brummt, ist’s Arscherl g’sund!
1992
1992 – Beppe Kessler, Zinnespelen/Games of the senses
1992 – Esther Knobel, Vered Kaminski, Politics and Poetry
1992 – Hilde Foks, Laura Bakker
1992 – Klaas-Jan Bootsman; Wim van Doorschot, Passion and Perfection
1992 – KunstRAI ’92, Amsterdam (Nederland) (focus op Petra Hartman)
1992 – Lam de Wolf, Trousers
1992 – Rian de Jong, Echo
1992 – Stockings and Collars, Hats and Caps, accessories-exhibition
1992 – Peter Chatwin + Pamela Martin, Work in Wood, objects
1992 – Stephan Seyffert
1993
1993 – Cinderella’s Christmas, shoes by: Harriet Mastboom; Zjef van Bezouw; Ilse Hoffmann; Majo Joostens; Ilona Koudijs; Ingrid Mammey; Liesel Swart; Mia Trompenaars; Julia Veres; Renate Volleberg
1993 – Gijs Bakker, The holes project, jewellery, objects, furniture
1993 – Hans Haertel, jewellery and objects
1993 – KunstRAI ’93, Amsterdam (Nederland) (focus op Daniel Kruger)
1993 – Marion Herbst, Mag het iets meer zijn?
1993 – Marjorie Schick
1993 – Mirjam Nuver, Hats
1993 – Nel Linssen
1993 – Wolf von Waldow, Fret-work I and II
1994
1994 – Contemporary Classics, Vases by Dutch Designers
1994 – Esther Knobel, Retrospective
1994 – KunstRAI ’94, Amsterdam (Nederland) (focus op Carlier Makigawa)
1994 – Michael Brennand-Wood, A Faint Touch of Fragility, objects
1994 – Peter Hoogeboom, Walking Across Fields
1994 – Peter Mellema, Rings
1994 – Sylvia Blickman, Wearable Lightness
1995
1995 – Daniel Kruger, Tradition and Intervention1995 – Dinie Besems, Everything should fit, jewellery and objects
1995 – De vieze vrouw (Petra Hartman)
1995 – Gijs Bakker, Shot
1995 – Herman Hermsen, Ringing the Changes
1995 – KunstRAI ’95, Amsterdam (Nederland) (focus op Karl Fritsch)
1995 – Lia de Sain, Fluid Forms
1995 – Nel Linssen
1995 – Otto Künzli, Het Ding
1995 – Sita Falkena, Mysterious Elegance
1996
1996 – Anita Evenepoel, clothes; Frank Van Houtte, ceramics
1996 – Deganit Schocken, Replacements
1996 – Georg Dobler, Fascination
1996 – KunstRAI ’96, Amsterdam (Nederland) (focus op Beppe Kessler)
1996 – Passion and Profession, 20 years Ra, Jewellery in Past, Present and Future
1996 – Paul Derrez, Risky Business
1996 – Peter Hoogeboom, Handle with Care
1996 – Rian de Jong, Vanity Tables, jewellery, Arnout Visser, lights
1996 – Vered Kaminski
1997
1997 – Daniel Kruger, New jewellery and ceramics
1997 – Katja van Heesch & Philip Sajet, Killing Time
1997 – KunstRAI ’97, Amsterdam (Nederland) (focus op Wolf von Waldow)
1997 – Maria Hees, Soft Power
1997 – Norman Weber, Glamour
1997 – Petra Hartman, De Dode Vrouw
1997 – Therese Hilbert, Hier und Jetzt
1997 – Yuri Kawanabe, Oru
1998
1998 – Beppe Kessler, Potatoes and Pebbles
1998 – Bettina Speckner, Verstilling en Vervreemding
1998 – Hilde Foks, Floor Max
1998 – Bussi Buhs, Metamorfose
1998 – KunstRAI ’98, Amsterdam (Nederland) (focus op Gijs Bakker)
1998 – Marjorie Schick, A Sense of Place
1998 – Otto Künzli, Freunde
1998 – Overseas, New jewellery by 20 Australian artists
1998 – Pavel Opočenský, Bakelitomania
1998 – Play that Game, Erotic Toys for Girls and Boys, on occasion of Gay Games 1998: Marcel Wanders; Gijs Bakker; Manon van Kouswijk; Aart Roelandt; Wim van Doorschodt; Peter Hoogeboom; Susanne Klemm; Paul Derrez
1999
1999 – Andrea Wippermann, Schmuck 1991-1999
1999 – Birgit Laken, Heartwear
1999 – Daniel Kruger, Memorable Platters and Turreens
1999 – Johanna Dahm, Lost and Found
1999 – Jürgen Reichert, lights; Sabine Schumacher, bowls; Marc de Vree, seats
1999 – KunstRAI ’99, Amsterdam (Nederland) (focus op Nel Linssen)
1999 – Michael Brennand-Wood, Twelve Dreams Within The Here and Now, objects
1999 – Rian de Jong, Reisgenoten
1999 – Safve, jewellery as message for the future, manifestation and exhibition
1999 – Sigurd Bronger, The Weird and the Wonderful
1999 – Warwick Freeman, Free Gift
1999 – Wim van Doorschodt, Panta Rhei
2000
2000 – Annelies Planteydt, Changing Patterns
2000 – Caroline Broadhead, Between Light and Dark, objects
2000 – Esther Knobel, My Grandmother is knitting too, jewellery
2000 – Georg Dobler, Unreliable Stories, jewellery
2000 – Herman Hermsen, Refined Reserve
2000 – KunstRAI 2000, Amsterdam (Nederland) (focus op Karl Fritsch, Shelley Norton en Florian Ladstädter)
2000 – Lam de Wolf, 50 Poppen, objects
2000 – Margaret West, Notes (the sky is a garden ), jewellery
2000 – Maria Blaisse & Karin Marseille, Loose Skin, objects
2000 – Mirjam Nuver, 10 Years Hats
2001
2001 – Annie Toop, Design for Improved Living, jewellery, objects, accessories
2001 – Daniel Kruger, Colliers
2001 – Floor Max, Introvert Elegance
2001 – Florian Ladstädter, Something Biological, Cool Glamour, Jeanne d’Arc Kitchen Toys
2001 – KunstRAI 2001, Amsterdam (Nederland) (focus op Gijs Bakker)
2001 – Manon van Kouswijk, Horizon Tafel, jewellery and objects
2001 – Maskerade, 25 jaar Galerie Ra (verder gereisd naar Wales (Verenigd Koninkrijk))
2001 – Onno Boekhoudt, Dingen met een Functie, jewellery and objects
2001 – Paul Derrez, Tits and Pieces, The Happy Family, Spooky Spoons, jewellery, silverwork
2001 – Susanne Klemm, Tango
2002
2002 – Bettina Speckner, The secret garden
2002 – Hil Driessen & Toon van Deyne, Illusion, objects
2002 – KunstRAI 2002, Amsterdam (Nederland) (focus op Michael Brennand-Wood)
2002 – Lam de Wolf, For you, objects
2002 – Lisa Walker, Haberdashery
2002 – Mauricio Watson, Maskerade 2
2002 – Nel Linssen, Paper Jewellery
2002 – Sally Marsland, What and How, jewellery and vessels
2002 – Therese Hilbert, Hollow but not Empty
2003
2003 – Andrea Halmschlager, Mysterious Light
2003 – Hilde Foks, Whirling Light, jewellery
2003 – Johanna Dahm, Fast Ashanti
2003 – Karin Herwegh, In Good Company; Henriette Schuster, In Good Company
2003 – KunstRAI 2003, Amsterdam (Nederland) (focus op Warwick Freeman; Peter Bauhuis; Shelly Hilton)
2003 – Manon van Kouswijk, Re:place, jewellery and objects
2003 – Mirjam Nuver, The Rainforest, hats
2003 – Spoons, contemporary spoons, made by professionals and students (reizende tentoonstelling naar Wales (Verenigd Koninkrijk) en Ilias Lalaounis Jewelry Museum, Athene (Griekenland))
2003 – Suzanne van Oirschot, Uit De Tijd, furniture and jewellery
2003 – Warwick Freeman, Sentence
2004
2004 – Birgit Laken, Deeply Impressed
2004 – Gesine Hackenberg, Somethings
2004 – Hil Driessen & Toon van Deyne, Orangerie, objects
2004 – Karl Fritsch, Pleasantly Suspect
2004 – KunstRAI 2004, Amsterdam (Nederland) (focus op Daniel Kruger)
2004 – Lam de Wolf, Sinnerokken en IJzeren woorden, objects
2004 – Marian Hosking; Mari Funaki; Mascha Moje; Delicate
works

2004 – Souvenir Museum Van Loon, Contemporary designs for a 17th Century canal house
2004 – Susanne Klemm, Seasons
2004 – Sylvia Blickman, Secrets of the Sea
2005
2005 – First we quake, Now we shake: Teruo Akatso; Volker Atrops; Ela Bauer; Karl Fritsch; Manon van Kouswijk; Karin Seufert; Norman Weber
2005 – Georg Dobler, Like Lalique
2005 – Michael Brennand-Wood, Gilt Trips, objects
2005 – Mirjam Nuver, Hoed-Pet-Baret, head-wear
2005 – KunstRAI 2005, Amsterdam (Nederland) (focus op Lisa Walker)
2005 – Signs taken for wonders, Julie Blyfield; Catherine Truman; Lesley Matthews; Sue Lorraine
2005 – Svenja John, X-bone
2005 – Vered Kaminski, Fragile
2005 – Wim van Doorschodt, I Love You, Retrospective 1990-2005
2006
2006 – Bettina Speckner, Das Eigene und das Fremde
2006 – Collect 2006, International art fair for contemporary objects, Victoria and Albert Museum, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2006 – Constance Schreiber, Abschiedsfest
2006 – Kai Chan, Added Pleasure
2006 – KunstRAI 2006, Amsterdam (Nederland) jewellery and containers
2006 – Lam de Wolf, Steel Hearts and Golden Cages, objects
2006 – Paul Derrez, Concave and Convex, silverwork
2006 – Radiant, 30 Years Ra Gallery
2006 – Sarah Enoch; Wim van Doorschodt, Colliers
2006 – Sigurd Bronger, Focus
2006 – Therese Hilbert, Glow
2007
2007 – Australian vessels & objects
2007 – Collect 2007, international art fair for contemporary objects, Victoria and Albert Museum, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2007 – Florian Ladstaedter, les Fleurs du Mal, jewellery
2007 – Object Rotterdam, Manon van Kouswijk, Lapidoptera Domestica, jewellery and objects
2007 – Peter Bauhuis, Freshly Modelled, jewellery and vessels
2007 – Peter Hoogeboom, Unmoulded, jewellery
2007 – Renata Del Medico, Soft Landscapes, jewellery
2007 – Rian de Jong, Vaar Wel, jewellery
2007 – Susanne Klemm, Frozen, jewellery
2008
2008 – Catherine Truman, LifeLike
2008 – Collect 2008, International art fair for contemporary objects, Victoria and Albert Museum, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2008 – Esther Knobel, The Mind in the Hand
2008 – Gijs Bakker, Real?
2008 – Karl Fritsch, Long Live the Ring!
2008 – Lam de Wolf, Reflections, objects
2008 – Mirjam Hiller, The Magic of Emotion
2008 – Paul Derrez; Floor Max; Floor Mommersteeg, jewellery and vessels
2008 – Verena Sieber-Fuchs, Springli
2008 – 2nd Skin, Cork Jewellery
2009
2009 – Collect 2009, International art fair for contemporary objects, Saatchi Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2009 – Frame, München (Duitsland) (focus op Manon van Kouswijk)
2009 – Frank Tjepkema, Clockwork Love, jewellery and objects
2009 – Gesine Hackenberg, Still Lives, jewellery and objects
2009 – Herman Hermsen, Inner Nomad
2009 – Karl Fritsch
2009 – New Collection
2009 – Object Rotterdam, Rotterdam (Nederland) (focus op Lam de Wolf)
2009 – Pavel Opočenský, Colorcircols
2009 – Peter Hoogeboom, Year of the Ox
2009 – Ra Books, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2009 – Therese Hilbert, Yali
2009 – Vessels, Mind, Soul and Senses
2010
2010 – Bettina Speckner
2010 – Collect 2010, International art fair for contemporary objects, Saatchi Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2010 – Frame München (focus op Michael Brennand-Wood)
2010 – Georg Dobler, Inga Krause, Bernhard Simon
2010 – Lam de Wolf, Gezichten en verwijlen…, objects
2010 – Manon van Kouswijk, Hanging Around, the Pearl Chain Principle
2010 – Michael Brennand-Wood, Vase Attacks, objects
2010 – Noon Passama, jewellery, Joe Hogan, baskets
2010 – Object Rotterdam, Rotterdam (Nederland) (focus op Frank Tjepkema)
2010 – Ra Books, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2011
2011 – Collect 2011, International art fair for contemporary objects, Saatchi Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2011 – Daniel Kruger; Silvia Weidenbach
2011 – Frame, München (Duitsland) (focus op Noon Passama)
2011 – Iris Tsante, jewellery; Svetlana Milosevic, vessels
2011 – KunstRAI 2011, Amsterdam (Nederland) (focus op Noon Passama)
2011 – Lisa Walker, New work; Karl Fritsch, rings and dishes
2011 – Marian Hosking, vessels; Laura Deakin
2011 – Object Rotterdam (focus op Noon Passama, jewellery; Joe Hogan, baskets)
2011 – Peter Hoogeboom, Sieraarden
2011 – Ra Books, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2011 – Ra Present, 35 jaar Galerie Ra (Luzia Vogt)
2011 – Sylvia Blickman, jewellery; Paul Derrez, vessels
2012
2012 – Andi Gut & Peter Bauhuis, Vessels and Dishes, transmitting and receiving
2012 – Anne Achenbach, Grey Area, jewellery and vessels
2012 – Collect 2012, International art fair for contemporary objects, Saatchi Gallery, London (Verenigd Koninkrijk)
2012 – Ela Bauer, jewellery; Kai Chan, objects
2012 – Frame, München (Duitsland) (focus op Ra Present)
2012 – Johanna Dahm, Enhancement; Sam-Tho Duong, LemitcA
2012 – Karin Herwegh, Personal Tokens, jewellery; Lam de Wolf, Eindeloos hetzelfde en geen ogenblik gelijk
2012 – KunstRAI 2012, Amsterdam (Nederland) (focus op Karl Fritsch)
2012 – Ra Books, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2012 – The new silver: Chien-Wei Chang; Maike Dahl; Paul Derrez; Robin Bold; Stuart Cairns; Grant McCaig; spoons and vessels
2012 – Vered Kaminski, Cycle of Mishaps; Attai Chen, Cycle of Mishaps
2013
2013 – Catherine Truman; Sue Lorraine, Fictional Science
2013 – Collect 2013, International art fair for contemporary
objects, Saatchi Gallery, London (Verenigd Koninkrijk)
2013 – Frame, München (Duitsland) (focus op Manon van Kouswijk)
2013 – Gesine Hackenberg, Daily Delicious
2013 – KunstRAI 2013, Amsterdam (Nederland) (focus op Manon van Kouswijk)
2013 – Michael Brennand-Wood, Most Wanted
2013 – Noon Passama, Portraits, brooches
2013 – Peter Hoogeboom, Mater Terra – 4.655 Vessels, objects
2013 – Ra Books, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2013 – Reka Fekete, Balance, jewellery; Lam de Wolf, Zegbaar Zichtbaar, objects
2013 – The Young Ones: Laura Deakin, Anja Eichler, Jasmin Matzakow, Jie Sun, Silvia Weidenbach, Zindzi Wijminga
2014
2014 – Attai Chen; Carina Chitsaz-Shostary; Jie Sun
2014 – Collect 2014, International art fair for contemporary objects, Saatchi Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2014 – Frame, München (Duitsland) (focus op Mirjam Hiller)
2014 – Frieda Doerfer, Lines, Julian Steimer, Lines
2014 – Georg Dobler, Thanh Truc Nguyen
2014 – Jorge Manilla, Beyond the Limits. Tanel Veenre, Beyond the Animus
2014 – Karin Herwegh, From the Familiar to the Wonderful; Patricia Domingues, Fragmentation and Union
2014 – KunstRAI 2014, Amsterdam (Nederland) (focus op Lam de Wolf)
2014 – Luzia Vogt, jewellery and vessels; Mirjam Hiller,
jewellery
2014 – Ra Books, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2014 – Rebekah Frank, Sophie Hanagarth, Nils Hint, iron jewellery
2015
2015 – Collect 2015, International art fair for contemporary objects, Saatchi Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2015 – Esther Knobel, Memory Vessels; Yonatan Ward, In Case of Emergency, jewellery
2015 – Floor Max, Hexagoon
2015 – Frame, München (Duitsland) (focus op Sigurd Bronger)
2015 – Hilde Foks, Fractals
2015 – Karl Fritsch, No Research, rings; Noon Passama, Formal Research, bracelets
2015 – KunstRAI 2015, Amsterdam (Nederland) (focus op Manon van Kouswijk)
2015 – Peter Hoogeboom, Chinawear/Remake
2015 – Ra Books, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2015 – Reka Fekete, Transition
2015 – Rotterdam Contemporary, Rotterdam (Nederland)
2015 – Sigurd Bronger, In Between
2016
2016 – Ela Bauer, Antenna; Floor Mommersteeg, Crystalline
2016 – Frame, München (Duitsland) (focus op Noon Passama)
2016 – Frieda Doerfer, Eggs; Katrin Feulner, Work
2016 – Gesine Hackenberg, Around and about; Lore Langendries, Antidorcas LL 1601
2016 – Jasmin Matzakow, body x necklace x intention= base unit; Karin Herwegh, Merging memories
2016 – KunstRAI 2016, Amsterdam (Nederland) (focus op Lisa Walker)
2016 – Manon van Kouswijk, In Order Of Appearance, necklaces
2016 – MisjaB, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2016 – Ra Books, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2016 – Ra Now/Ra Gallery 40 Years
2016 – Rotterdam Contemporary, Rotterdam (Nederland) (focus op Lam de Wolf)
2016 – Up close & far away: Catherine Truman, jewellery, Sue Lorraine, jewellery, Jess Dare, jewellery, Kath Inglis, jewellery
2016 – 40 Jaar Ra, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2017
2017 – Antje Dienstbir, Dialoog
2017 – Back to the Future in South Korea (Yongjin Chung, Jimin Kim, Sanghoon Kim, Bogki Min)
2017 – Frame, München (Duitsland)
2017 – Georg Dobler, Jewellery
2017 – KunstRAI, Amsterdam (Nederland)
2017 – Nils Hint, The Gatherer is King, Jorge Manilla, Impossible to imagine
2017 – Noon Passama, 0-9
2017 – Paul Derrez, Connect & Celebrate
2017 – Peter Hoogeboom, Jewellery
2017 – Ra Books, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
2017 – Réka Fekete, Happy to be here
2017 – Rotterdam Contemporary, Rotterdam (Nederland)
2017 – Thanh Truc Nguyen, Magisch
2017 – Thea Tolsma, Hidden Messages
2018
2018 – Ammeli Engström, My hands
2018 – Elwy Schutten, Culture and Identity
2018 – Erosion (Patrícia Domingues)
2018 – Eruption (Thérèse Hilbert)
2018 – Falter not fall (Gésine Hackenberg)
2018 – Frame, München (Duitsland)
2018 – If You Have Any Questions Please Ask Us (Karl Fritsch, Lisa Walker)
2018 – Jessica den Hartog, Recolored, een nieuwe manier van recyclen
2018 – KunstRAI, Amsterdam (Nederland)
2018 – Matter in Perspective (Attai Chen)
2018 – Musical Textures (Katja Turpeinen)
2018 – Point of Eqilibrium (Carina Shostary)
2018 – Sarah Enoch, Plastarelles
2018 – The Garden of Heavenly and Earthly Delights (Tanel Veenre)
2018 – Tine Steen, Hadas Levin, Ann Vlahos, Loukia Richards, Mario Albrecht, Woon-Bok Jeong
2019
2019 – A Dance of Light and Shadow (Réka Fekete) (23 november 2019 t/m 21 december 2019)
2019 – A Jewellery Playbook (Manon van Kouswijk) (29 juni 2019 t/m 2 augustus 2019)
2019 – Between one flower picked and the other given… (Thea Tolsma) (11 mei 2019 t/m 22 juni 2019)
2019 – Colour Stories (Ela Bauer) (11 mei 2019 t/m 22 juni 2019)
2019 – Cut (Katrin Feulner) (31 augustus 2019 t/m 5 oktober 2019)
2019 – De Aard der Dingen (Sigurd Bronger) (12 oktober 2019 t/m 20 november 2019)
2019 – Fabric or Skin? (Elwy Schutten) (31 augustus 2019 t/m 5 oktober 2019)
2019 – FINAL PARADE (23 november 2019 t/m 21 december 2019)
2019 – Frame, Internationale Handwerksmesse, München (Duitsland)
2019 – Jorge Manilla, sieraden
2019 – KunstRAI, Amsterdam (Nederland)
2019 – Michael Brennand-Wood, Objects
2019 – Naar de sterren (Frieda Dörfer) (31 augustus 2019 t/m 5 oktober 2019)
2019 – Points of View (Karin Herwegh)
2019 – Policast (Peter Bauhuis) (29 juni 2019 t/m 2 augustus 2019)

Medewerkers (selectie)
Joke Brakman
Adriaan Elligens
Willem Hoogstede
Charon Kransen
Floor Mommersteeg
Miecke Oosterman
Martijn van Ooststroom
Thea Tolsma
Lam de Wolf

Bibliografie (selectie)
Ammann, H-J., Kessler, B., Laszio, M. en Unger, M. (1992) Zinnespelen. Amsterdam: Galerie Ra. ISBN 9090050698
Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: Arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897903494
Besten, L. den (1997) Paul Derrez, Cool Creator. Amsterdam: Galerie Ra. OCLC 41088228
Cummins, S. (23 maart 2020) Paul Derrez, A brief History of Ra Gallery. Art Jewelry Forum.
De Feestdis ontworpen door negenendertig kunstenaars (1991). Amsterdam: Galerie Ra. ISBN 9080072818
Derrez, P. (2016). Galerie Ra 40 jaar Dierbaar. Amsterdam: Galerie Ra. OCLC 962408309
Doornbusch, E. (1 november 2017) November 2017. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (6 november 2019) November 2019: sieradenmaand in Nederland. hedendaagsesieraden.nl.
10 Jaar Ra (1986). Amsterdam: Galerie Ra.
Lepels. Spoons (2002). Amsterdam: Galerie Ra. ISBN 9080072842
Lignel, B. (24 oktober 2016) In Conversation with Paul Derrez, Mike Holmes, and Noel Guyomarc’h. Art Jewelry Forum.
Martens, H. (2000) Op de huid, sieraden uit de collectie. Arnhem: Gemeentemusea Arnhem. ISBN 90-72861-27-2-2
Maskerade, contemporary masks by fifty artists (2001). Amsterdam: Galerie Ra. ISBN 9080072834
Derrez, P. (1996) Passion and profession: twintig jaar sieraden toen nu straks. Amsterdam: Galerie Ra. ISBN 90-800728-2-6
Radiant. 30 jaar RA (2006). Amsterdam: Galerie Ra. ISBN 9070283034
Ra Present, 35 jaar Galerie Ra (2011). Amsterdam: Galerie Ra. 2006 ISBN 9789461907479
Schaduwvormen, Maria Hees, sieraden, tassen, verlichting (1991). Amsterdam: Galerie Ra. OCLC 921075486
Sieraden, Images (1986). Amsterdam: VES. OCLC 313823758
Unger, M. (2004) Het Nederlandse sieraad in de 20ste eeuw. Bussum: THOTH. ISBN 9789068683486

Links
RKD Artists
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/09/24/galerie-ra/

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.