Ode aan (de weg naar) het kunstenaarschap

Gorcums Museum. Foto Lisette Colijn, gebouw, exterieur, cowboylaarzen
Gorcums Museum. Foto Lisette Colijn, gebouw, exterieur, cowboylaarzen
Gorcums Museum. Foto met dank aan Lisette Colijn©

Door Lisette Colijn

Ode aan (de weg naar) het kunstenaarschap
Het is 2001. Met mijn klasgenoten van de Schoonhovense Vakschool breng ik een bezoek aan enkele juweliers en goudsmeden in Amsterdam. Op onze route lopen we langs Galerie Ra. We zitten ruim in de tijd, dus lopen we even naar binnen. En dan…

Ringen met ruwe randjes
Middenin de galerie trekt een serie ringen van Onno Boekhoudt mijn aandacht. Ringen die gemaakt zijn van hout, ringen die op het eerste gezicht een beetje onaf lijken, ringen met ruwe randjes, ringen met verf, ringen waarvan je je afvraagt of ze wel bedoeld zijn om te dragen. Ringen waar mijn klasgenoten, die net als ik nog in de leer zijn om vloeiend te solderen en strak te polijsten, een beetje verontwaardigd op reageren. Maar die op mij een heel ander effect hebben. Want wat ik zie, is dat je kunt spelen met materiaal en kunt onderzoeken wat een sieraad eigenlijk is. Bevlogen keer ik huiswaarts.

Stage bij Ralph Bakker
Ik rond mijn opleiding tot goudsmid af. De laatste stap bestaat uit een stage, waarvoor ik mij meld bij Ralph Bakker. Ralph ontfermt zich over mij en mijn wens om kennis te maken met de wereld van de kunst. Hij laat mij meewerken aan zijn sieraden, en maakt mij zo deelgenoot van zijn zoektocht naar schoonheid. Hij neemt mij ook mee op pad. Tijdens bezoeken aan musea, galeries en verzamelaars krijg ik een beeld van ‘het wereldje’. Na een jaar stage heeft Ralph mij niet alleen besmet met zijn liefde voor cowboylaarzen, maar ook met zijn passie voor hedendaagse sieraden. En het onvermijdelijke gebeurt: Ik vervolg mijn weg richting kunstacademie.

Spelen en onderzoeken
Voor mij als student van de Willem de Kooning Academie en later de Rietveld Academie breekt een fantastische tijd aan. Een tijd van spelen en onderzoeken, van kennismaken met nieuwe materialen en technieken, van vragen stellen, van verhalen vertellen, van kritisch naar je eigen creaties kijken en tegelijkertijd jezelf niet te serieus nemen. Een tijd die onbegrensd lijkt, met ruimte om te dromen en jezelf te ontdekken. Een tijd die mijn blik op de wereld heeft geopend.

Magie van het museum
Inmiddels is het ruim 14 jaar geleden dat ik met mijn diploma de Rietveld Academie verliet. Na een paar omzwervingen ben ik niet meer actief als sieraadkunstenaar, wel als museumdirecteur. Een plek waar ik niet zou zijn beland -en waar ik het niet lang vol zou houden- als ik niet tot kunstenaar was opgeleid. Want hoewel beleid en financiën er ook bij horen, zit voor mij de magie van het museum in het spelen met en het verbeelden van verhalen.

Pleitbezorger voor sieraadkunst
Als ik nu terugkijk op de weg die ik heb afgelegd, durf ik te stellen dat het de verwonderingskracht van het kunstenaarschap is die mij heeft gebracht tot waar ik vandaag sta. Langs deze weg uit ik dan ook mijn dankbaarheid voor mijn route langs Galerie Ra, mijn onvergetelijke leerschool bij Ralph Bakker, en mijn tijd als kunstacademiestudent. Ook al mag ik mijzelf nauwelijks nog sieraadmaker noemen, dankzij deze ijkpunten zal ik altijd pleitbezorger voor de (sieraad)kunst blijven!

Lisette Colijn

https://www.gorcumsmuseum.nl/

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/09/17/ode-aan-de-weg-naar-het-kunstenaarschap/

Geef een reactie