Bedels aan Banden

Els Bazelmans, bedelarmband, 1991. Collectie Bitulda, karton, zilver
Els Bazelmans, bedelarmband, 1991. Collectie Bitulda, karton, zilver
Els Bazelmans, bedelarmband, 1991. Collectie Bitulda. Foto met dank aan Bitulda Collectie©

Bedels aan Banden, Hedendaagse interpretaties van de bedelarmband was een tentoonstelling in 1991 waarop werk van sieraadontwerpers werd gepresenteerd. De expositie werd gemaakt op initiatief van Stichting Nieuwstad uit Arnhem (Nederland). Bij de tentoonstelling is een tweetalige publicatie verschenen (Engels en Nederlands).

Geschiedenis
Omdat er op het gebied van bedels en bedelarmbanden nauwelijks interesse was onder sieraadontwerpers besloot de Stichting Nieuwstad nieuw licht op deze vorm van sieraden te werpen.

Voor het project maakten vier sieraadontwerpers een zogeheten basisarmband (in de lijst hieronder aangegeven met een *). Andere kunstenaars werd gevraagd daarvoor een bedel te maken.

De ingezonden bedels werden vervolgens geselecteerd door Frieda Bakker, Liesbeth Crommelin, Wil Hartman, Ietse Meij en José Teunissen. De begeleidende publicatie bevat een introductie van Ietse Meij op de geschiedenis van de bedel(armband).

Bedels zijn van alle tijden en alle culturen en hebben verschillende functies en betekenissen. Zij kunnen dienen als alarm of waarschuwing (door het gerinkel), aanjager van angst of ontzag, beschermer of geluksbrenger (ook wel talisman of amulet). Toch komt het woord bedelarmband pas in 1914 voor het eerst voor in Van Dale’s Groot Nederlands Woordenboek: “armband waaraan allerlei charivari hangt en die men van goede kennissen bij elkaar bedelt”. In de vijftiger jaren van de twintigste eeuw beleefde de bedelarmband een hoogtepunt.

Toekomstige dragers van de voor dit project vervaardigde bedels en armbanden konden hun eigen versie samenstellen en werden zo ook mede-vormgever.

deelnemende kunstenaars (selectie)
Hans Appenzeller
Ralph Bakker
Babs Bannenberg
Peggy Bannenberg*
Els Bazelmans
Mirjam Berendse
Eleonoor van Beusekom
Onno Boekhoudt
Els Deumens
Charlotte Evers
Hilde Foks
Arianne van der Gaag
Gem Kingdom
Marion Herbst*
Herman Hermsen*
Lilian ter Horst
Marjorie Jacobs
Frans Janssen
Rian de Jong
Machteld van Joolingen
Beppe Kessler
Jeannell Kolkman
Nel Linssen
Dick Miedema
Inge van Mierlo
Coen Mulder*
Eva Nooter
Lola Pagola
Anne Rose Regenboog
Rineke van Rijt
Yvonne Savelkoul
Trudi van Schaik
Nico Schilders
Marlous Schuerman
René Smoorenburg
Yvonne Spakman
Marga Staartjes
Anita Verhoeven
San van Vliet
Richard Walraven
Danielle Wanders
Angèle van Welie

Tentoonstellingen (selectie)
Centrum Beeldende Kunst Groningen, Groningen (Nederland)
Galerie Amarna, Maastricht (Nederland)
Galerie Beeld & Aambeeld, Enschede (Nederland)
Trits Sieraden, Delft (Nederland)
1991 – Bedels aan banden, contemporary charms and charm-bracelets by designersGalerie Ra, Amsterdam (Nederland)
1991 – Bedels aan bandenGemeentemuseum Arnhem, Arnhem (Nederland) (28 september 1991 t/m)

Bibliografie (selectie)
Meij, I. (1991) Bedels aan Banden, Hedendaagse interpretaties van de bedelarmband. Arnhem: Stichting Nieuwstad. ISBN 9090045120

Links
• RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2020/08/29/bedels-aan-banden/

Geef een reactie