Het prikbord in Hotel Museumzicht

Ra Bulletin 13, oktober 1984, voorzijde met ring van Marion Herbst, foto Anna Beeke, papier, drukwerk, metaal
Ra Bulletin 13, oktober 1984, voorzijde met ring van Marion Herbst, foto Anna Beeke, papier, drukwerk, metaal
Ra Bulletin 13, oktober 1984, voorzijde met ring van Marion Herbst, foto Anna Beeke©

Het verhaal van Matthijs B. door Esther Doornbusch

“Kort na de opening van het nieuwe Rijksmuseum hebben wij elkaar leren kennen, Esther en ik. Jarenlang zagen we elkaar vrijwel dagelijks, als ik aan het werk was bij de informatiebalie, in het westelijk atrium en Esther onderweg was van of naar haar kantoor in toren 5, grenzend aan de prachtige bibliotheek, naast de Eregalerij een van de hoogtepunten in het Rijksmuseum. Tegenwoordig houdt ze kantoor in de villa, de voormalige directeurswoning, gelegen naast de Teekenschool, en zien we elkaar jammer genoeg veel minder.

Van alleen een vriendelijke knik in de ochtend of aan het einde van de middag kwam het steeds vaker tot een praatje. We delen interesses en liggen elkaar wel. Het werd wat ingewikkeld toen Esther me eind 2021 vroeg een jubileumbijdrage te schrijven voor haar website over hedendaagse sieraden. Ik heb niet zo veel met sieraden. Sterker nog: ik heb niets met sieraden, ik heb ze nog nooit gedragen en bezit ze niet ook.

Maar! Ik herinner mij goed de posterbulletins van Galerie Ra, die ik in mijn tijd als nachtportier in de jaren tachtig bij het hotel Museumzicht, met uitzicht op toren 5 van het Rijksmuseum, om de paar maanden zag wisselen op het prikbord met daarop het culturele aanbod in Amsterdam. De fotografie maakte indruk, elke keer weer. De bijzondere foto’s waren misschien wel de motor achter mijn eigen ambities op het vlak van fotografie”.

Matthijs B. & Esther Doornbusch

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/02/03/het-prikbord-in-hotel-museumzicht/

1 Comment

Geef een reactie