November 2019: sieradenmaand in Nederland

Sander den Baas aka Lady Galore. Foto met dank aan CODA©
Sander den Baas aka Lady Galore. Foto met dank aan CODA©

#Voor de tweede keer vindt Obsessed! plaats in Nederland. Net als de eerste keer in 2017 speelt de editie 2019 zich af in de maand november. Er zijn tal van activiteiten op het gebied van sieraden. De meeste evenementen hebben een internationaal karakter, maar er vinden ook meer lokaal georiënteerde zaken plaats zoals open ateliers. In het overzicht hieronder staan alle activiteiten bekend bij hedendaagsesieraden.nl. Mist er iets? Of is er een fout geslopen in de informatie? Laat het weten alsjeblieft via het contactformulier of laat een reactie achter onderaan dit bericht. Ter opluistering van alle activiteiten verschijnt er de hele maand november niet om de dag maar dágelijks een nieuw artikel op hedendaagsesieraden.nl.

Wat staat er zoal op het programma?
De meeste evenementen zijn gepland in de eerste helft van de maand. Een aanzienlijk deel van de activiteiten kent een internationaal karakter en is Engelstalig, zoals de eerste Marjan Ungerlezing Why Fashion Matters door Valerie Steele in het Rijksmuseum op 4 november en het symposium Het nieuwe maken georganiseerd door de Stichting Françoise van den Bosch in het Stedelijk Museum op 10 november.

Tijdens de achttiende editie van de steeds internationaler wordende beurs in de Gashouder op het Westergasfabriekterrein van 7 tot en met 10 november, de Sieraad Art Fair, is er tijdens de beursdagen een interessant lezingenprogramma. Elke dag zijn er telkens twee lezingen die verband houden met de centrale tentoonstelling in de Gashouder: Marjan Unger Tribute, gecureerd door modejournalist John de Greef. De verschillende lezingen belichten telkens andere aspecten van wat Marjan Unger belangrijk vond aan (het dragen van) sieraden.

Onderaan dit bericht treft u een actueel overzicht van wat er per dag aan evenementen is en een lijst met lopende tentoonstellingen in Nederland, Antwerpen (België), Gent (België) en Hasselt (België).

Wat er al heeft plaatsgevonden
De aftrap van de sieradenmaand was op 1 november in Arnhem (Nederland), met de opening van de tentoonstelling Body Control in de Sint Walburgiskerk. De tentoonstelling is gecureerd door Anne-Karlijn van Kesteren, conservator van Museum Arnhem. Een dag later werden in Galerie Rob Koudijs te Amsterdam (Nederland) twee nieuwe exposities geopend met werk van respectievelijk Kiko Gianocca en Terhi Tolvanen. Het warme, herkenbare maar toch steeds weer verrassende werk van Tolvanen is mooi in balans met de kleine koele eclectische presentatie van Gianocca.

Op zondag 3 november waren er verschillende openingen. Allereerst werd in CODA Een tijd van zien geopend: een retrospectief met zowel sieraden als schilderijen, tekeningen en textiel van de hand van Beppe Kessler. Het auditorium van CODA zat vol met vrienden en fans. De opstelling oogt ingetogen en is met minimale middelen gerealiseerd, maar is tegelijkertijd rijk aan diversiteit in objecten, materialen, kleuren en vormen. Naast de tentoonstelling is er een korte film te zien door Paul de Ruiter met een portret van Beppe Kessler aan het werk in haar atelier.

In Galerie Marzee te Nijmegen (Nederland) werden de derde november vier exposities geopend. Er is nieuw werk te zien van Carmen Hauser, Julia Walter, Florian Weichsberger en Eva Eisler + alumni. Bent u speciaal voor de sieradenmaand naar Nederland gekomen, mis dan Galerie Marzee in Nijmegen niet: nergens anders ter wereld zijn zo veel hedendaagse sieraden te zien als daar. Op 6 november opent INTRO, een nieuwe galerie op initiatief van Galerie Marzee in Amsterdam waar werk van recent afgestudeerden wordt gepresenteerd.

De eerste Marjan Ungerlezing vond maandagavond op 4 november plaats in een uitverkocht auditorium van het Rijksmuseum te Amsterdam. De dag ervoor maakte Beppe Kessler in CODA bekend dat zij samen met haar partner Gijs van der Ham met het Emmel Fonds/Rijksmuseum Fonds de initiator en sponsor is van deze lezingenreeks ter ere van de vorig jaar overleden sieraden- en designexpert Marjan Unger (1946-2018), met wie zij was bevriend. Tien jaar lang zal om de twee jaar een lezing worden gegeven in het Rijksmuseum.

De spits van de reeks Marjan Ungerlezingen is afgebeten door Valerie Steele, directeur van en conservator in het Museum of Fashion Institute of Technology in New York (Verenigde Staten), met de voordracht Why Fashion Matters. Steele sprak met humor en enthousiasme over de drang van de mens naar en het belang en de betekenis van kleding, mode, sieraden en accessoires. Ze legde uit hoe mode een belangrijke manier is om identiteit vorm te geven. Tijdens de avond in het Rijksmuseum die werd afgesloten met een borrel was voor het eerst de Engelse vertaling van het proefschrift van Marjan Unger te koop.

Wat er nog staat te gebeuren
Allereerst opent de Sieraad Art Fair in de Gashouder op het Westergasfabriekterrein van 7 tot en met 10 november de deuren: vier dagen lang een internationaal rijk geschakeerd aanbod aan sieraden met een interessant lezingenprogramma. Tegelijkertijd vinden ook allerlei andere activiteiten plaats in zowel Amsterdam als daarbuiten.

Op 14 november vindt ’s avonds in CODA te Apeldoorn een feest plaats ter gelegenheid van de tentoonstelling Drag Power – Gender, Pride & Glamour. De expositie is gecureerd door Paul Derrez en Willem Hoogstede van Galerie Ra en toont onder andere een bruikleen uit het Groninger Museum van een serie zeefdrukken van Andy Warhol die hij in 1974 in opdracht van een kunsthandelaar maakte van transgenders en drag queens uit clubs in New York (Verenigde Staten). Ook zijn er verschillende kostuums te zien en vooral veel foto’s. Deelname aan het feest met onder meer Miss Patty Pam-Pam, Miss ZsaZsa, dj Dykes on Decks en make-upartiest Joyce Pietrzak kan via de website van CODA. Op Paarse Vrijdag (13 december 2019) is CODA gratis te bezoeken.

Ander nieuws
Recent hebben Paul Derrez en Willem Hoogstede van Galerie Ra uit Amsterdam (Nederland) bekend gemaakt dat Galerie Ra na bijna 44 jaar met ingang van 2020 wordt gesloten. Op 23 november opent de laatste tentoonstelling, de FINAL PARADE, met werk van alle vaste kunstenaars en een presentatie door Réka Fekete.

En hoe gaat het met hedendaagsesieraden.nl?
Met hedendaagsesieraden.nl gaat het beter en beter. Steeds weer worden de bezoekersaantallen overtroffen. De plannen voor een database en een doorzoekbare mediatheek zijn volop in ontwikkeling, al vermoeit het pad in subsidieland behoorlijk en is het wat minder inspirerend dan de verdieping in sieraden. Telkens hinkel ik op de gedachte: liever ben ik bezig met de inhoud van de website dan me te verliezen in onuitputtelijk jargon van subsidieverstrekkers. Hoe ver kom ik zonder poen? En is de lol niet nóg groter als ik het zonder die poet weet te fixen? Veel liever ben ik bezig met de inhoud. Mocht je ideeën hebben op dit gebied of lol hebben in het schrijven van subsidieaanvragen, meld je alsjeblieft: mijn plannen zijn ondertussen aardig strak geformuleerd.

Dank!
De giften die ik ontvang zijn hartverwarmend. Of het nu gaat om een geldelijke bijdrage of om inhoudelijke bijdragen zoals catalogi, publicaties of ander documentair materiaal: de gebaren zijn zeer bemoedigend en stimulerend. Veel dank daarvoor. Weet dat ik dol ben op oude uitnodigingen, tentoonstellingsfolders, tijdschriften, catalogi en knipsels uit kranten of tijdschriften, alsjeblieft, gooi dat soort zaken in relatie tot sieraden niet zo maar weg. Graag kom ik langs om het op te halen.

Veel plezier deze novembermaand!

Esther Doornbusch

Chronologisch overzicht activiteiten (selectie)
1 november 2019: opening tentoonstelling Body Control: Jewellery and Fashion at the Boundaries of the Human Body, De Kerk, Arnhem (Nederland) (door Museum Arnhem) (Clarisse Bruynbroeck, Rachael Colley, Lauren Kalman, Ted Noten, Katja Prins)
1 november 2019 t/m 3 november 2019: Fashionclash Festival, Maastricht (Nederland)
2 november 2019 16:00: opening tentoonstellingen Well Deep Well (Kiko Gianocca) en Roots (Terhi Tolvanen) in Galerie Rob Koudijs, Amsterdam (Nederland)
2 november 2019 t/m 3 november 2019 11:00-18:00: open atelier Sylvia Blickman tijdens Haarlemse Kunstlijn, Nieuwe Kruisstraat 7, Haarlem (Nederland)
3 november 2019 13:00-17:00: eendaagse pop-up tentoonstelling Galerie Door, Sterrestraat 2B, Heusden-vesting (Klara Brynge, Eva Burton, Tatjana Giorgadse, Elena Gorbunova, Helen Habtay, Mielle Harvey, Maria Hees, Colombe d’Humieres, Idiots (Afke Golsteijn & Floris Bakker), Taehee In, Jutta Kallfelz, Typhaine le Monnier, Holly O’Hanlon, Jiun You Ou, Sonia Pibernat, Darja Popolitova, Laurien Renckens, Philip Sajet, Danni Schwaag, Coco Sung, Robean Visschers, Valérie Wagner, Qi Wang, Inette van Wijck, Kun Zhang)
3 november 2019 14:30: opening en boekpresentatie Een tijd van zien, 40 jaar Beppe Kessler, sieraden en schilderijen, CODA, Apeldoorn (Nederland)
3 november 2019 16:00: opening tentoonstellingen Blattwerk (Carmen Hauser), Camping with Friends (Julia Walter), Eva Eisler + alumni, Moon, Sun and Earth (Florian Weichsberger) in Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
4 november 2019 19:00-22:00: Why Fashion Matters Marjan Ungerlezing door Valerie Steele, Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
4 november 2019 t/m 8 november 2019: Stadaland (Sander Stada), Arti et Amicitiae, Amsterdam (Nederland)
5 november 2019 t/m 13 december 2019: 100 Jaartallen en hun horloges, Vakschool Schoonhoven, Schoonhoven (Nederland)
6 november 2019 16:00-19:00: opening INTRO, een nieuwe galerie voor hedendaagse sieraden aan de Admiraal de Ruijterweg 345H te Amsterdam (Nederland)
6 november 2019 t/m 10 november 2019: tentoonstelling M3 – Rising Matters (Marguerite Bones, Margherita Chinchio, Margherita Potenza), 4Bid Gallery, Overtoom 301, Amsterdam (Nederland)
7 november 2019 t/m 10 november 2019 (7 november 14:00-21:00, 8, 9 en 10 november 11:00-18:00): Sieraad Art Fair (SAF), Gashouder Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland) (met onder meer Mirjam Jakubowski, Jillian Moore, John Moore, René Vlasblom en een lezingenprogramma) Officiële opening donderdag 7 november 17:00
7 november 2019 t/m 10 november 2019: Arnhemse Stockdagen met onder meer het Haarlems Sieraad Collectief (HSC), Eusebiuskerk, Arnhem (Nederland)
7 november 2019 15:00-16:30: lezing Marjan Unger door John de Greef en Suzanne van Leeuwen (NL), Sieraad Art Fair (SAF), Gashouder Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
7 november 2019 17:00-18:30: lezing Button & buckle up door Bianca du Mortier (EN), Sieraad Art Fair (SAF), Gashouder Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
8 november 2019 13:30-15:00: lezing Glas door Melvin Anderson, Mieke Groot en Evert Nijland gemodereerd door Astrid Hertog (NL), Sieraad Art Fair (SAF), Gashouder Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
8 november 2019 16:00-17:30: lezing Verkoopbaarheid door Chequita Nahar, Gabriel Guevara en Kalkidan Hoex (EN), Sieraad Art Fair (SAF), Gashouder Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
8 november 2019 17:00-19:00: lancering van de eerste tweejaarlijkse Liesbeth den Besten essay-opdracht (geschreven door Liesbeth den Besten, Suzanne van Leeuwen, Kellie Riggs, Anneleen Swillen) en het tijdschrift Current Obsession #7, Athenaeum Nieuwscentrum, Spui 14-16, Amsterdam (Nederland)
8 november 2019 19:00-22:00: loterij The Lottery door het Sandberg Instituut ten behoeve van AiR Challenging Jewellery Shanghai, Amsterdam (Gijs Bakker, BLESS, Current Obsession, Seline Durrer, Veronika Fabian, Gabriella Goldsmith, Ting Gong, Eva van Kempen, Morgane de Klerk, Benjamin Lignel, Marek Mrowiński, Margaret Munchheimer, Ted Noten, Ruudt Peters, Marilyn Volkman, Joanne Vosloo, Silva Faggiani), Rietveld Paviljoen, Fred Roeskesstraat 96, Amsterdam (Nederland)
9 november 2019 13:30-15:00: lezing Juwelen door Fred Brom en Bertwin Heyse (EN), Sieraad Art Fair (SAF), Gashouder Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
9 november 2019 14:00-19:00: Wintersalon 3000 (Benedikt Fischer, Morgane de Klerk, Shota Nakamura, Lucy Sarneel, Julia Walter), Derde Kostverlorenkade 35, Amsterdam (Nederland)
9 november 2019 14:00-24:00: Habit(ats), Jewellery – Linking Bodies (afdeling sieraden van de Gerrit Rietveld Academie), Stichting Mediamatic, Dijksgracht, Amsterdam (Nederland)
9 november 2019 16:00-17:30: lezing Antropologie door Fatima Essahsah, Henrietta Lidchi en Chequita Nahar (NL/EN), Sieraad Art Fair (SAF), Gashouder Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
9 november 2019 17:00: performance Change of Form, Karin Marseille, Galerie de Hooffzaak, Amsterdam (Nederland)
9 november 2019: James Merry + live embroidery & Q&A, Centraal Museum, Utrecht (Nederland)
9 november 2019 t/m 10 november 2019: tentoonstelling The Majority is Diversity (Kalkidan Hoex, Lily Harte & Michelle Cornelissen, Carmen Vollebergh) in PATTA’s pop up atelier, Zeedijk 22, Amsterdam (Nederland)
10 november 2019 12:00-17:00: Leerlingenexpositie, Edelsmederij Van der Leen, Deken Roesstraat 4, Utrecht (Nederland)
10 november 2019 13:30-15:00: lezing Opdrachtgeverschap door Willem Noyons en Christina en Willem Vermeulen-Meiners (NL), Sieraad Art Fair (SAF), Gashouder Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
10 november 2019 14:00-16:30: symposium Het Nieuwe Maken, Symposium rond de uitreiking van de Françoise van den Bosch Prijs, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland) Sprekers: Jan Boelen, Lin Cheung, Grant Gibson, Juliette Huygen
10 november 2019 16:00-17:30: lezing Verzamelen door Cees Leijenhorst (EN), Sieraad Art Fair (SAF), Gashouder Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland)
10 november 2019 t/m 31 december 2019: installatie Jewellery Library (Lin Cheung), bibliotheek en museumwinkel Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
12 november 2019 19:30-21:30: lezingen door Liesbeth den Besten en Liesbet Bussche: Conversation Pieces, Alumnikring Kunstgeschiedenis, Spui 25, Amsterdam (Nederland)
14 november 2019: opening tentoonstelling Drag Power – Gender, pride & glamour, CODA, Apeldoorn (Nederland)
15 november 2019 t/m 17 november 2019: Highlights uit het Archief van Hans Appenzeller, Grimburgwal 1, Amsterdam
16 november 2019 15:00-19:00: veiling Dead Darlings, Springhouse, De Ruijterkade, Amsterdam (Nederland)
16 november 2019 12:00-18:00 t/m 17 november 2019 11:00-17:00: tentoonstelling Moving Things #2, Gibraltarstraat 36, Amsterdam (Nederland) (Gésine Hackenberg en Jeannette Jansen)
17 november 2019 13:00-17:00: Open atelier Suzan Hotho, Oude Gevangenis Utrecht, Wolvenplein 27, Utrecht (Nederland)
17 november 2019 16:00: opening tentoonstelling Eloquence of paper, Galerie Beeld & Aambeeld, Enschede (Nederland)
22 november 2019 t/m 24 november 2019: beurs Het Juweel Rotterdam, Wereldmuseum, Rotterdam (Nederland)
23 november 2019: OBSESSED with Antwerp day: bezoek aan DIVA, Galerie Beyond en een tour door De Gouden Straatjes (Adelin, Adin, Nadine Wijnants)
23 november 2019: opening tentoonstelling Réka Fekete in Galerie Ra, Amsterdam (Nederland)
23 november 2019 t/m 24 november 2019 14:00-19:00: Open atelier Lijsbeth Teding van Berkhout met gastexposanten Elly Baltus en Mirjam Mieras, Fokke Simonszstraat 31a, Amsterdam (Nederland)
24 november 2019 t/m 1 december 2019: PAN, RAI, Amsterdam (Nederland) (Galerie Marzee, Galerie Rob Koudijs)
29 november 2019 20:00-21:30: debat Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond, Henri Polaklaan 9, Amsterdam (Nederland)
30 november 2019 16:00-20:00: rondleidingen Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond, Henri Polaklaan 9, Amsterdam (Nederland)
t/m 30 november 2019: Beeldende sier (Karin Marseille), Galerie de Hooffzaak, Amsterdam (Nederland)

Lopende tentoonstellingen (selectie)
t/m 16 november 2019: Getijden, Guthschmidt, Den Haag (Nederland)
t/m 20 november 2019: De Aard der Dingen, Galerie Ra, Amsterdam (Nederland) (Sigurd Bronger)
t/m 23 november 2019: Klara Brynge & Jiun You Ou – Tekeningen in zilver en inktsteen, Galerie Door, Mariaheide (Nederland)
t/m 23 november 2019: Opere, Galerie Beyond, Antwerpen (België) (Ruudt Peters)
t/m 23 november 2019: Window to the Garden, Galerie Pont & Plas, Gent (België) (Karin Seufert, Tore Svensson)
10 november 2019 t/m 31 december 2019: Jewellery Library (Lin Cheung), installatie in bibliotheek en museumwinkel van het Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
17 november 2019 t/m 28 december 2019: Eloquence of paper, Galerie Beeld & Aambeeld, Enschede (Nederland) (Verde Alfieri, Patricia Alvarez, Miriam Andraus Pappalardo, Paula Botto Fiora, Maria Carelli, Elvira Cibotti, Adriana Del Duca, Alessandra Fabre Repetto, Felix Fiore, Noémi Gera, Iro Kaskani, Fanni Király, Ioli Livada, Patricia Eve Mogni, Fumiko Nakajima, Valeria Poblete, Maria Eugenia Ramos, Krisztina Rigó, Elysha Roberts, María Gracia Salinas, Francine Schloeth, Yolanda Sucre, Patricia Trigub, Evgenia Zoidaki)
23 november 2019 t/m 21 december 2019: FINAL PARADEGalerie Ra, Amsterdam (Nederland)
23 november 2019 t/m 21 december 2019: Réka Fekete, Galerie Ra, Amsterdam (Nederland)
t/m 1 december 2019: Nieuwe Nuances, vrouwelijke kunstenaars in en rondom Cobra, Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen, Amstelveen (Nederland) (met sieraden van Ferdi Jansen)
t/m 21 december 2019: Roots, Galerie Rob Koudijs, Amsterdam (Nederland) (Terhi Tolvanen)
t/m 21 december 2019: Well Deep Well, Galerie Rob Koudijs, Amsterdam (Nederland) (Kiko Gianocca)
t/m 28 december 2019: Eloquence of paper, Galerie Beeld & Aambeeld, Enschede (Nederland)
t/m 31 december 2019: Karen Vanmol, Huis Pauwels Spaenjers, Hasselt (België)
t/m 8 januari 2020: Blattwerk, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland) (Carmen Hauser)
t/m 8 januari 2020: Camping with Friends, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland) (Julia Walter)
t/m 8 januari 2020: Eva Eisler + alumni, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
t/m 8 januari 2020: Moon, Sun and Earth, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland) (Florian Weichsberger)
t/m 12 januari 2020: 21 Grams, CODA, Apeldoorn (Nederland)
t/m 12 januari 2020: Handshake 5, CODA, Apeldoorn (Nederland) (Vanessa Arthur, Vivien Atkinson, Becky Bliss, Nadene Carr, Nik Hanton, Kelly McDonald, Neke Moa, Brendon Monson, Sarah Read, Sandra Schmid, Caroline Thomas, Sarah Walker-Holt)
t/m 16 februari 2020: Wonderkamer II: Wouters & Hendrix, DIVA, Antwerpen (België)
t/m 1 maart 2020: Black & White | Symboliek in Kunst en DesignTextielMuseum, Tilburg (Nederland) (Célio Braga, Felieke van der Leest, Miriam Verbeek, Lam de Wolf)
t/m 26 januari 2020: Body Control, De Kerk, Arnhem (Nederland) (Lauren Kalman, Ted Noten, Katja Prins)
t/m 1 maart 2020: Amsterdam Diamantstad, Joods Historisch Museum, Amsterdam (Nederland)
t/m 1 maart 2020: Drag Power, Gender, Pride & Glamour, CODA, Apeldoorn (Nederland)
t/m 1 maart 2020: Een tijd van zien, CODA, Apeldoorn (Nederland) (Beppe Kessler)
t/m 15 maart 2020: Juwelen! Schitteren aan het Russische hof, Hermitage, Amsterdam (Nederland) (Boucheron, Cartier, Fabergé, René Lalique, Tiffany)

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/november-2019-sieradenmaand-in-nederland/

Geef een reactie