Jeannette Jansen

Jeannette Jansen, Dragonfly, broche. Foto met dank aan Jeannette Jansen©
Jeannette Jansen. Foto met dank aan Jeannette Jansen©

Jeannette Jansen was en is onder meer actief als sieraadontwerper, grafisch ontwerper en docent. Zij woont en werkt in Amsterdam (Nederland).

Biografie
Aanvankelijk was Jansen werkzaam in Duitsland als grafisch ontwerper. Toen zij in haar vrije tijd een cursus goudsmeden volgde kwam zij voor het eerst in aanraking met hedendaagse sieraden en raakte volledig gefascineerd. Zij vertrok toen naar Amsterdam (Nederland) en stroomde in op het tweede leerjaar van de afdeling sieraadontwerpen van de Gerrit Rietveld Academie (-2002), waar zij les kreeg van eerst Ruudt Peters en later Iris Eichenberg.

Jansen laat zich inspireren door alledaagse voorwerpen, vlooienmarkten, kapotte voorwerpen, tulpen(manie), (oude) kerstboomdecoraties en afval op straat. Zo maakte zij de serie broches Broken Necklaces van kapotte halssieraden. Ze werkt met uiteenlopende materialen als goud, chocoladeverpakkingen, glas, parels, touw, kunststoffen en objets trouvés. Ook maakte ze een serie broches Ganpi Tulips van Japans papier (ganpi).

Samen met Jantje Fleischhut en Ineke Heerkens was Jansen in 2009 één van de initiatiefnemers van Auf Vorrat/Op Voorraad/In Stock, Pop up Jewellery store. Doel van het project was een breder publiek te interesseren voor het aankopen van hedendaagse sieraden. Daartoe werden sieraden van 60 verschillende internationale ontwerpers in blisterverpakkingen aan wanden van geperforeerd hout getoond. Elke deelnemer maakte een multiple in een oplage van vijf. Tot 2012 werd de pop-up shop gerealiseerd in München (Duitsland) tijdens de Handwerksmesse, Amsterdam (Nederland) (Elle Inside Design, Lloyd Hotel, 2011), Taipei (Taiwan), Antwerpen (België), Arnhem (Nederland) (Museum voor Moderne Kunst, 2011), Berlijn (Duitsland) (Design Week), Eindhoven (Nederland) (Dutch Design Week) en Barcelona (Spanje) (Klimt02). Ook werden de sieraden in een online shop aangeboden.

Vanaf februari 2012 geeft Jansen les aan de Stadsacademie Maastricht te Maastricht (Nederland). Jansen is in 201? gestart met het fotografieproject Tiny Tim Glitches, dat is te volgen op Instagram.

Sieraden van Jansen werden en worden gepresenteerd door onder meer Galerie Beyond, Galerie Pont & Plas en Galerie Rob Koudijs.

Tentoonstellingen (selectie)
2003 – Atelier Ravary voormalige Rietveldstudenten former Rietveld studentsGalerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
2004 – Solo Les Enfants, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
2007 – New Horizons, Galerie Rob Koudijs, Amsterdam (Nederland)
2013 – Lahti, Galerie Pont & Plas, Gent (België)
2015 – Fifteen Years of Jewelry, Beyond Fashion, Antwerpen (België)
2017 – Finest Selection X, Galerie Beyond, Antwerpen (België)
2017 – KunstRAI 2017, Amsterdam (Nederland) (Galerie Beyond)
2017 – Summer Show, Galerie Beyond, Antwerpen (België)
2018 – Finest Selection X2, Galerie Beyond, Antwerpen (België)
2018 – KORU 6, Art Center Laikku, Tampere (Finland)
2018 – KORU 6, Imatra Art Museum, Imatra (Finland)
2018 – KORU 6, Tiivistämö, Helsinki (Finland)
2019 – Aline in Wonderland, Galerie Pont & Plas, Gent (België)
2019 – Finest Selection X3, Galerie Beyond, Antwerpen (België)
2019 – Moving Things #2, Gibraltarstraat 36, Amsterdam (Nederland)

Residencies (selectie)
2003 – Atelier Ravary (België)

Prijzen (selectie)
2000 – Marzee Aanmoedigingsprijs

Bibliografie (selectie)
KORU 6, International Contemporary Jewellery 2018 (2018). Lappeenranta: Korutaideyhdistys. ISBN 9789529407231

Links
• RKD Artists
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2018/11/22/jeannette-jansen/

Geef een reactie