Ra Bulletin

Ra Bulletin 1, april 1983, voorzijde met poster, Paul Derrez met broche van Otto Künzli, foto Hogers/Versluys©, drukwerk, papier
Ra Bulletin 1, april 1983, voorzijde met poster, Paul Derrez met broche van Otto Künzli, foto Hogers/Versluys©, drukwerk, papier
Ra Bulletin 1, april 1983, voorzijde met poster, Paul Derrez met broche van Otto Künzli, foto Hogers/Versluys©

Ra Bulletin was een periodiek uitgegeven door Galerie Ra. Het blad dat ook wel posterbulletin werd genoemd, werd naar bezoekers en geïnteresseerden van de in het werk van sieraadontwerpers gespecialiseerde galerie verstuurd. De voorzijde was steeds een poster met daarop de aankondiging van de eerstvolgende nieuwe tentoonstelling(en) in de galerie. Aan de achterzijde werd nieuws gebracht en meer informatie gegeven. De poster werd meestal door een fotograaf gemaakt. Elk jaar werd daarvoor een andere fotograaf of kunstenaar gevraagd. Het posterbulletin bestond vanaf 1983 tot en met 1996 en telt in totaal 98 nummers. Daarna werd het bulletin voortgezet in een andere vorm (zonder poster) tot en met nummer 174.

Geschiedenis
Toen Galerie Ra vanuit de eerste locatie aan de Lange Leidsedwarsstraat voorjaar 1983 verhuisde naar de Vijzelstraat werd het eerste bulletin gemaakt om de heropening aan te kondigen. Aan de posterzijde van het eerste nummer staat een portret van Paul Derrez door Hogers/Versluys, met een broche van Otto Künzli. Voor de vormgeving tekende Nel Punt, die vrijwel alle grafische vormgeving voor de Galerie Ra heeft verzorgd. Aan de achterzijde was ruimte voor toelichtingen op de tentoonstellingen en aangeboden catalogi.

Het drukwerk werd uitgevoerd door Wim Schroot en verscheen steeds in een oplage van circa 1000 exemplaren. In nummer 29 wordt melding gemaakt van een oplage van zelfs 2000. In Nederland werd het bulletin naar circa 500 adressen verstuurd en ook werd het bulletin naar circa 200 buitenlandse adressen verzonden. De rest van de oplage werd opgehangen in Amsterdam (Nederland) of werd weggegeven in de galerie.

De achterzijde met tekst en foto’s van nummer 80 bevat onder meer een foto van een sjaal of halssieraad van Dinie Besems met de naam Vindplaats van een parel. Het object van geborduurde zijde en een parel belandde in het bezit van Marjan Unger en kwam uiteindelijk terecht in de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam (inventarisnummer BK-2010-2-164).

De productie van het posterbulletin vroeg telkens circa 50 mensuren van de galerie. Die tijd werd gestoken in het begeleiden van de fotografie, overleg met kunstenaars, het schrijven van teksten en bijschriften, overleggen met onder anderen de vormgever (Nel Punt), de vertaler en de drukker. De verzending van het drukwerk kostte daarbovenop ook nog ruim een dag tijd. De post moest worden voorzien van adresetiketten en op postcode gesorteerd worden aangeleverd op het postkantoor. Daarbij moest natuurlijk ook het adressenbestand voortdurend worden geactualiseerd.

Fotografen
Taco Anema
Theo Baart
Rien Bazen
Anna Beeke
Alexander van Berghe
David Cook
Joël Degen
Georg Dobler
Jos Fielmich
Carmen Freudenthal
Leendert Funsen
Henk Gerritsen
Ingrid Geske
Frits van Goens
Paul Gofferjé jr.
Kate Gollings
Chris Gomersall
Kees de Graaff
Tom Haartsen
Thilo Härdtlein
Ruben de Heer
Hogers/Versluys
Gro Jarto
Frank Kanters
Daniel Kruger
Peer van der Kruis
Otto Künzli
André Lamoth
Marcel Loermans
Bart Van Leuven
John McCarthy
Harry Meijer
Bob van Orsouw
Martin Paternotte
Gary Pollmiller
Pepijn Provily
Vincent de Rijk
Jos Ruijssenaars
Rudi Sand
Philip Sayer
Schreurs en De Rijke
Robert Smit
Georg Stärk
Sune Sundahl
Willy Truyens
Malcolm Turner
Rosa Verhoeve
Leo Verton
David Ward
Esther Ward
Ton Werkhoven
Hans Willemsen
Thijs Wolzak
Ron Zijlstra
Reinhard Zimmermann
Wilfried Zwaans

Illustratoren
Milou Hermus

De afbeeldingen in dit artikel van de Ra posterbulletins zullen nog worden verbeterd. Deze eerste scans hebben helaas een (te) lage kwaliteit.

Bibliografie (selectie)
Derrez, P. (2016). Galerie Ra 40 jaar Dierbaar. Amsterdam: Galerie Ra. OCLC 962408309
Derrez, P. (30 januari 2022) What’s in a name?. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (3 februari 2022) Het prikbord in Hotel Museumzicht. hedendaagsesieraden.nl.
Sandström, M., Wickman, K. en Wit, P. de (2019) Margareth Sandström Peter de Wit. Färjestaden: Frederikson Sällberg. ISBN 9789197731027

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2020/07/30/ra-bulletin/

Geef een reactie