Op een mooie lentedag

Door Ad Huikeshoven

Op een mooie lentedag
Het is druk in de stad op een mooie lentedag vijfendertig jaar geleden. Ineens loopt ze voor me uit. Ik versnel mijn pas, bang haar uit het oog te verliezen. ‘Waar ga je heen?’ ‘Ik wil je wat laten zien, loop maar achter me aan.’ Niet langer timide en volgzaam nam ze nu vol zelfvertrouwen de leiding. Ze duldde duidelijk geen tegenspraak op dat moment. We zijn een dagje in Amsterdam en hadden mijn geliefde Stedelijk Museum bezocht. Haar gevoel voor kunst ligt op een ander vlak.

Een etalage in de Vijzelstraat
We liepen nog een eind over de Vijzelstraat. Ze tikte op een raam. Ik zag een etalage vol objecten. ‘Kijk, hier gaan we naar binnen.’ Ze opent de deur, die ik van haar overneem, en gebaar dat ze voor mag gaan. Ze loopt direct naar een paar vitrines achterin. Ik kijk met haar mee. Veelkleurige kragen van gevouwen papier. ‘Kun je dat dragen?’ vroeg ik onwetend. ‘Daar gaat het niet om.’

Zwart rubber
Ik schuifel door naar een volgende kast met objecten van zwarte rubberen matten. Ze komt naast me staan. ‘Dit soort ontwerpen wil ik ook maken. Ze was toen student edelsmeden aan de Kunstacademie Maastricht. Na mijn afstuderen wil ik in deze galerie exposeren. Ik kijk haar vol ongeloof aan. Ze had aan de academie geleerd halfedele metalen te bewerken tot ringen met eenvoudige steenzettingen. Ze werd daar niet gelukkig van. ‘Ga je dat in Maastricht leren dit soort objecten te maken?’ vroeg ik terwijl ik iets aanwees in een vitrine. ‘Dat moet ik nog uitzoeken hoe ik dat ga doen.’

Een half jaar later switchte ze naar de studie 3D-design aan de HKU te Utrecht. Na haar afstuderen exposeerde Ellen Sillekens in 1992 met tassen en sieraden in Galerie Ra.

Ad Huikeshoven

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/03/27/op-een-mooie-lentedag/

Geef een reactie