Luisteren naar sieraden

Truike Verdegaal, Flora, broche uit Eclectic Jewellery Collection, 1992. Collectie Marjan & Gerard Unger, geschonken aan het Rijksmuseum Amsterdam, BK-2018-2-45. Foto Eddo Hartman, goud, zilver, strass, parelmoer, textiel, kiezelsteen
Flora, broche uit Eclectic Jewellery Collection, 1992. Collectie Marjan & Gerard Unger, Rijksmuseum Amsterdam, BK-2018-2-45. Foto Eddo Hartman, goud, zilver, strass, parelmoer, textiel, kiezelsteen
Truike Verdegaal, Flora, broche uit Eclectic Jewellery Collection, 1992. Collectie Marjan & Gerard Unger, geschonken aan het Rijksmuseum Amsterdam, BK-2018-2-45. Foto met dank aan Truike Verdegaal, Eddo Hartman©

door Truike Verdegaal

Luisteren naar sieraden
“Mammaaaa, kijk, ik heb een schat gevonden!”. Een vrolijke uiting van een kind dat iets mooi vindt. Dit verhaaltje van Marjan Unger was de reden om de ‘schat’ geluid te geven en het enthousiasme van haar dochter Flora te verbeelden in het vliegende paard dat achter twee klinkende kiezelsteentjes aan holt én rolt.

Business women, vrouwen die misschien ook moeder zijn maar die tijdens hun werk graag iets persoonlijks, iets dierbaars dragen, iets met het gevoel van thuis. Voor hen ontwierp ik de MARIA LUX JEWELLERY sieraden. De ringontwerpen uit deze collectie, die met de loshangende gouden bedeltjes, zijn geïnspireerd op dierbare en auditieve herinneringen aan mijn ouders. Mijn moeder was weliswaar geen zakenvrouw, dat was mijn vader. Als hij soms weken per jaar van huis was bestierde mijn moeder met gemak alleen het huishouden. Aan haar portefeuille die ze in het dorp vaak in haar hand droeg, rinkelde een halve zilveren American dollar – die mijn vader eens mee had genomen van een zakenreis – en een paar sleuteltjes. Zo kon ik mijn moeder altijd gemakkelijk terugvinden in bijvoorbeeld de HEMA achter die voor een kind hoge schappen. Mijn pa droeg de andere helft van deze dollar altijd in zijn broekzak tussen wat kleingeld, hier in Nederland maar ook – naar ik vermoed – in Amerika. Het zachte zilveren geluid verbond ik zo met ‘uit’ en ‘thuis’. De MARIA LUX bedelringen ontwierp ik om de dragers ervan hun eigen codes aan het geluid te kunnen laten verbinden.

Zoveel vogels zoveel geluiden maar de twee ruwe zwarte toermalijnen klonken toch echt als het geluid van een spreeuw, hoog snerpend, ook een beetje warm, levendig en ongecontroleerd. De verschijning van deze montere vogel verbeeldde ik door middel van een jabot. Een jabot is een kanten plooisel uit de achttiende eeuw dat om de hals werd gedragen: strak gestrikt. Een gouddraad houdt het dier op zijn plek, fier, midden op het borstbeen, nét onder de kin. De toermalijnen bungelen aan het met wol, kant en edelstenen gevulde uitwendige skelet. Het is duidelijk dat dit geweldige diertje op deze manier van zich laat horen.

In 2009 waagde ik me als sieraadontwerper aan het verbeelden van licht. Hoe maak ik licht zichtbaar en draagbaar? Maar ook, hoe creëer ik lichtheid in materie en verbeeld ik mijn ontzag voor het immense aspect wat licht is. De ronde sieraden uit deze 360* of Light collectie verbeelden de zon en daaraan gekoppeld de tijd. Twee schijven metaal bergen een schakering van ultra dunne kunststof schijfjes in bijna ongrijpbare, lichte kleurenschakeringen. In het centrum van het sieraad – daar waar alle energie samenkomt – plaatste ik een analoog uurwerkje dat kan worden opgewonden. Met deze voelbare en zichtbare puls wordt het verglijden van de tijd binnen het universum onverbiddelijk en zachtjes hoorbaar.

De stralenkrans rondom de beeltenis van een Renaissancistische Madonna is uitbundig, licht en beweeglijk. De verstilde uitdrukking op haar gezicht geeft juist haar nauwkeurig voelen naar binnen aan. Het zacht klinkende kloppende hart, in de vorm van een verborgen analoog uurwerk, stelt gerust en verklankt haar goedheid. Ze wil verbinden en in contact komen met andere zacht kloppende harten.

Truike Verdegaal

www.truikeverdegaal.com Instagram
www.marialuxjewellery.com Instagram

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/06/28/luisteren-naar-sieraden/

Geef een reactie