Victoria and Albert Museum

Victoria and Albert Museum. Foto met dank aan Wasily, publiek domein
Victoria and Albert Museum. Foto met dank aan Wasily, publiek domein

Het Victoria and Albert Museum (V&A) is een museum voor toegepaste kunst in Londen.

Geschiedenis
Naar aanleiding van de eerste Wereldtentoonstelling in 1851 werd in 1857 door Henry Cole het South Kensington Museum opgericht. De Townshend Collection, een verzameling van 145 edelstenen werd in 1867 gelegateerd aan het museum. In 1899 ging het museum verder onder de huidige naam. Juwelen en werk van sieraadontwerpers worden getoond op een aparte afdeling: de William and Judith Bollinger Jewellery Gallery. Het museum was één van de eerste instellingen ter wereld die zich toelegde op het verzamelen van sieraden van onedele materialen zoals, git, ijzer, haar en bakeliet.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Het museum bood van 2005 tot en met 2009 onderdak aan de beurs Collect.

In 2017 was sieraadontwerper Silvia Weidenbach de eerste Gilbert Collection Artist in Resident in het museum.

Het Royal College of Art (RCA) heeft de Visiting Artists Collection overgedragen aan het V&A. Deze verzameling met werk van internationale sieraadontwerpers en edelsmeden is aangelegd tussen 1987 en 2006, toen David Watkins doceerde aan het RCA en bevat werk van internationale sieraadontwerpers die masterclasses verzorgden aan het RCA. Zij hebben allen gedurende hun verblijf een (of meerdere) object(en) gemaakt voor de verzameling van het Royal College of Art en zo is de Visiting Artists Collection ontstaan. De verzameling is overgedragen aan het Victoria and Albert Museum.

Verzamelde sieraadontwerpers
In de collectie bevinden zich sieraden van onder meer Jane Adam, Robert Adams, Kenneth Armitage, Hans Arp, Charles Robert Ashbee, Giampaolo Babetto, Gijs Bakker, Peter Bauhuis, Michael Becker, Jamie Bennett, Dinie Besems, David Bielander, Manfred Bischoff, Julie Blyfield, Onno Boekhoudt, Georges Braque, Sigurd Bronger, Kim Buck, Siegfried de Buck, Alexander Calder, Cartier, Peter Chang, Susan Cohn, Giovanni Corvaja, Cynthia Cousens, Johanna Dahm, Alan Davie, Elisabeth Defner, Jean Desprès, Bettina Dittlmann, Dittlmann & Jank, Georg Dobler, Xavier Domenech, John Donald, Jacomijn van der Donk, Roger Doyle, Sam-Tho Duong, Robert Ebendorf, Gerda Flöckinger, Nora Fok, Georges Fouquet, Elizabeth Frink, Karl Fritsch, Max Fröhlich, Terry Frost, Lucien Gaillard, Rowena Gough, Gésine Hackenberg, Lea Halpern, Castello Hansen, William Harper, Herman Hermsen, Yasuki Hiramatsu, Elisabeth Holder, Peter Hoogeboom, Mary Lee Hu, Mari Ishikawa, Kazuhiro Itoh, Rian de Jong, Hermann Jünger, Ike Jünger, Jiro KamataBeppe Kessler, Maria van Kesteren, Elisabeth Kodré Defner, Daniel KrugerOtto Künzli, René Lalique, Emmy van Leersum, Felieke van der LeestNel Linssen, Fritz Maierhofer, Carlier Makigawa, Kadri Mälk, Bruno Martinazzi, Bernard Meadows, Bruce Metcalf, Jacqueline Mina, Roger Morris, Louis Mueller, Kazumi Nagano, Evert NijlandTed Noten, Carla Nuis, Barbara Paganin, Martin Page, Ruudt Peters, Robert Phillips, Diego Piazza, Annelies Planteijdt, Arnaldo Pomodoro, Dorothea Prühl, Ramón Puig Cuyàs, Wolfgang Rahs, Wendy Ramshaw, Laurent Rivaud, Gerd Rothmann, Axel Russmeyer, Jacqueline Ryan, Lia de Sain, Niki de Saint Phalle, Philip Sajet, Lucy Sarneel, Fabrice Schaefer, Hermann Schafran, William Scott, Marjorie Schick, Bernhard Schobinger, Hubertus von Skal, Kiff Slemmons, Naum Slutzky, Robert Smit, Richard Smith, Bettina Speckner, Deganit Stern Schocken, Hans Stofer, Raymond Templier, Jeanne Thé, Rachelle Thiewes, Detlef Thomas, Christopher Thompson Royds, Linda Threadgill, Terhi Tolvanen, Silke Trekel, Elisabeth Treskow, Truike Verdegaal, Tone Vigeland, Manuel Vilhena, Graziano Visintin, Barbara Walter, Marcel Wanders, David Watkins, Björn Weckström, Henry Wilson, Andrea Wippermann, Anette Wohlleber, Philippe Wolfers, Jan Yager, Helga Zahn en Irmgard Zeitler.

Naast tentoonstellingen verzorgt het museum ook publicaties op het gebied van sieraden.

Tentoonstellingen (selectie)
1973 – The Craftsman’s Art (Pierre Degen)
1976 – Jewellery in Europe (ook te zien in Aberdeen Art Gallery, Aberdeen met werk van onder meer David Watkins)
1976 – Man Made (David Watkins)
1977 – Jubilee Jewellery (David Watkins)
1982 – Toward a New Iron Age (Pierre Degen)
1984 – Modern Artists’ Jewels
2000 – Before and After Now
2005 – Collect 2005, International art fair for contemporary objects
2006 – Collect 2006, International art fair for contemporary objects (met onder meer Galerie Ra (Amsterdam))
2007 – Collect 2007, international art fair for contemporary objects (met onder meer Galerie Ra (Amsterdam))
2008 – Collect 2008, International art fair for contemporary objects (met onder meer Gallery Alternatives (Rome), Galerie Ra (Amsterdam) en Galerie Rob Koudijs (Amsterdam))
2009 – Collect 2009, International art fair for contemporary objects
2008 – Fashion V
2009 – Be Bold Be Gold (Märta Mattsson)
2013 – Pearls

Residents (vanaf 2017)
Silvia Weidenbach

Bibliografie (selectie)
Anastasiadi, A. (22 februari 2010) Artist in Jewellery by David Watkins. Dezeen.
Bari, H. en Chadour-Sampson (2013) Pearls. Londen: V&A Publishing. ISBN 9781851777556
Bury, S. (1984) Modern Artists’ Jewels. Londen: Victoria and Albert Museum. OCLC 960190221
Church, R. (2011) Rings. Londen: V&A Publishing. ISBN 9781851776504
Phillips, C. (2008) Jewels & Jewellery. Londen: V&A Publishing. ISBN 9781851775354

Links
Wikidata
Website

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/12/31/victoria-and-albert-museum/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s