Victoria and Albert Museum

Victoria and Albert Museum. Foto met dank aan Wasily, publiek domein
Victoria and Albert Museum. Foto met dank aan Wasily, publiek domein

Het Victoria and Albert Museum (V&A) is een museum voor toegepaste kunst in Londen.

Geschiedenis
Naar aanleiding van de eerste Wereldtentoonstelling in 1851 werd in 1857 door Henry Cole het South Kensington Museum opgericht. De Townshend Collection, een verzameling van 145 edelstenen werd in 1867 gelegateerd aan het museum. In 1899 ging het museum verder onder de huidige naam. Juwelen en werk van sieraadontwerpers worden getoond op een aparte afdeling: de William and Judith Bollinger Jewellery Gallery. Het museum was één van de eerste instellingen ter wereld die zich toelegde op het verzamelen van sieraden van onedele materialen zoals, git, ijzer, haar en bakeliet.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Het museum bood van 2005 tot en met 2009 onderdak aan de beurs Collect.

In 2017 was sieraadontwerper Silvia Weidenbach de eerste Gilbert Collection Artist in Resident in het museum.

Het Royal College of Art (RCA) heeft de Visiting Artists Collection overgedragen aan het V&A. Deze verzameling met werk van internationale sieraadontwerpers en edelsmeden is aangelegd tussen 1987 en 2006, toen David Watkins doceerde aan het RCA en bevat werk van internationale sieraadontwerpers die masterclasses verzorgden aan het RCA. Zij hebben allen gedurende hun verblijf een (of meerdere) object(en) gemaakt voor de verzameling van het Royal College of Art en zo is de Visiting Artists Collection ontstaan. De verzameling is overgedragen aan het Victoria and Albert Museum.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Jane Adam
Robert Adams
Kenneth Armitage
Hans Arp
Charles Robert Ashbee
Giampaolo Babetto
Gijs Bakker
Peter Bauhuis
Michael Becker
Jamie Bennett
Dinie Besems
David Bielander
Manfred Bischoff
Julie Blyfield
Onno Boekhoudt
Georges Braque
Sigurd Bronger
Kim Buck
Siegfried de Buck
Alexander Calder
Cartier
Barbara Cartlidge
Peter Chang
Sungho Cho
Susan Cohn
Giovanni Corvaja
Cynthia Cousens
Johanna Dahm
Alan Davie
Elisabeth Defner
Jean Desprès
Bettina Dittlmann
Dittlmann & Jank
Georg Dobler,
Xavier Domenech
John Donald
Jacomijn van der Donk
Roger Doyle
Sam-Tho Duong
Robert Ebendorf
Arline Fisch
Gerda Flöckinger
Nora Fok
Georges Fouquet
Elizabeth Frink
Karl Fritsch
Max Fröhlich
Terry Frost
Lucien Gaillard
Rowena Gough
Gésine Hackenberg
Lea Halpern
Castello Hansen
William Harper
Herman Hermsen
Yasuki Hiramatsu
Elisabeth Holder
Peter Hoogeboom
Mary Lee Hu
Mari Ishikawa
Kazuhiro Itoh
Rian de Jong
Hermann Jünger
Ike Jünger
Jiro Kamata
Beppe Kessler
Maria van Kesteren
Daphne Krinos
Daniel Kruger
Momoko Kumai
Otto Künzli
René Lalique
Emmy van Leersum
Felieke van der Leest
Nel Linssen
Linda MacNeil
Fritz Maierhofer
Carlier Makigawa
Kadri Mälk
Bruno Martinazzi
Bernard Meadows
Bruce Metcalf
Jacqueline Mina
Roger Morris
Louis Mueller
Kazumi Nagano
Evert Nijland
Ted Noten
Carla Nuis
Barbara Paganin
Martin Page
Ruudt Peters,
Robert Phillips
Diego Piazza
Annelies Planteijdt
Arnaldo Pomodoro
Dorothea Prühl
Ramón Puig Cuyàs
Wolfgang Rahs
Wendy Ramshaw
Laurent Rivaud
Gerd Rothmann
Axel Russmeyer
Jacqueline Ryan
Lia de Sain
Niki de Saint Phalle
Philip Sajet
Lucy Sarneel
Fabrice Schaefer
Hermann Schafran
William Scott
Marjorie Schick
Bernhard Schobinger
Hubertus von Skal
Kiff Slemmons
Naum Slutzky
Robert Smit
Richard Smith
Bettina Speckner
Deganit Stern Schocken
Hans Stofer
Raymond Templier
Jeanne Thé
Rachelle Thiewes
Detlef Thomas
Christopher Thompson Royds
Linda Threadgill
Terhi Tolvanen
Silke Trekel
Elisabeth Treskow
Truike Verdegaal
Tone Vigeland
Manuel Vilhena
Graziano Visintin
Barbara Walter
Marcel Wanders
David Watkins
Björn Weckström
Henry Wilson
Andrea Wippermann
Anette Wohlleber
Philippe Wolfers
Jan Yager
Helga Zahn
Irmgard Zeitler

Naast tentoonstellingen verzorgt het museum ook publicaties op het gebied van sieraden.

Tentoonstellingen (selectie)
1973 – The Craftsman’s Art (Pierre Degen)
1976 – Jewellery in Europe (ook te zien in Aberdeen Art Gallery, Aberdeen met werk van onder meer David Watkins)
1976 – Man Made (David Watkins)
1977 – Jubilee Jewellery (David Watkins)
1982 – Towards a New Iron Age (Pierre Degen, David Watkins)
1984 – Modern Artists’ Jewels
1985 – Masterworks of Contemporary American Jewelry: Sources and Concepts (Mary Lee Hu)
2000 – Before and After Now
2005 – Collect 2005, International art fair for contemporary objects
2006 – Collect 2006, International art fair for contemporary objects (met onder meer Galerie Ra (Amsterdam))
2007 – Collect 2007, international art fair for contemporary objects (met onder meer Galerie Ra (Amsterdam))
2008 – Collect 2008, International art fair for contemporary objects (met onder meer Gallery Alternatives (Rome), Galerie Ra (Amsterdam) en Galerie Rob Koudijs (Amsterdam))
2009 – Collect 2009, International art fair for contemporary objects
2008 – Fashion V
2009 – Be Bold Be Gold (Märta Mattsson)
2013 – Pearls

Residents (selectie)
2008 – Dorothy Hogg
2017 – Silvia Weidenbach (Gilbert Collection Artist in Residence)

Bibliografie (selectie)
Anastasiadi, A. (22 februari 2010) Artist in Jewellery by David Watkins. Dezeen.
Bari, H. en Chadour-Sampson (2013) Pearls. Londen: V&A Publishing. ISBN 9781851777556
Bury, S. (1984) Modern Artists’ Jewels. Londen: Victoria and Albert Museum. OCLC 960190221
Church, R. (2011) Rings. Londen: V&A Publishing. ISBN 9781851776504
Phillips, C. (2008) Jewels & Jewellery. Londen: V&A Publishing. ISBN 9781851775354

Links
Wikidata
Website

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/12/31/victoria-and-albert-museum/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.