Suzanne van Leeuwen

Marjan Unger en Suzanne van Leeuwen signeren Jewellery Matters, SAF 2017, halssieraad, boek, broche
Marjan Unger en Suzanne van Leeuwen signeren Jewellery Matters, SAF 2017. Foto met dank aan SAF©

Suzanne van Leeuwen is restaurator edele metalen en conservator juwelen in het Rijksmuseum Amsterdam vanaf oktober 2014. Naast archeoloog is zij opgeleid tot metaalrestaurator en gemmoloog (FGA). Regelmatig publiceert zij over haar vakgebied.

Biografie
Van Leeuwen is opgeleid aan de UvA te Amsterdam (Nederland). In 2015 ging zij als restaurator en conservator sieraden en edele metalen aan het werk in het Rijksmuseum Amsterdam te Amsterdam (Nederland).

Kort voor de heropening van het Rijksmuseum op 13 maart 2013 ontving het museum structurele financiële steun van The Tiffany & Co Foundation. Met die steun is de Tiffany & Co Foundation Gallery in de afdeling Special Collections ingericht en is Suzanne van Leeuwen als conservator en restaurator aangesteld.

Samen met Marjan Unger organiseerde Van Leeuwen het symposium Jewellery Matters in 2017 in het Rijksmuseum. Toen werd ook het door Irma Boom vormgegeven boek Jewellery Matters gepresenteerd. Ter gelegenheid van het symposium werd door Van Leeuwen een vitrine ingericht op de afdeling Twintigste eeuw rondom het thema hergebruik. Een jaar later (oktober 2018) werden de vitrines opnieuw ingericht met geometrisch sieraden afkomstig uit de collectie die Marjan Unger had geschonken aan het Rijksmuseum. Deze opstelling was te zien tot in het voorjaar van 2019.

Onder Van Leeuwen is door het Rijksmuseum een halssieraad van Emmy van Leersum verworven. Enige tijd later kwam ook de bijbehorende trouwjapon in de collectie van het Rijksmuseum terecht. Het geheel is in 2019 gezamenlijk opgesteld op de afdeling Twintigste eeuw. Op 19 juli 2019 werd een aflevering (30:08 min) van Sleutels van het Rijks uitgezonden, waarbij bekende Nederlanders met een medewerker van het museum een aspect van het museum bespreken. Van Leeuwen bespreekt daarin met modejournalist Cécile Narinx in het ateliergebouw, waar de restauratieateliers van het Rijksmuseum zijn gevestigd, een aantal stukken uit de collectie van het museum.

Bibliografie (selectie)
Bennekom, J. van, Creange, S. en Leeuwen, S. van, ‘Genuine, Fake, Restored or Pastiche? Two Renaissance Jewels in the Rijksmuseum Collection’, in: The Rijksmuseum Bulletin 62 (2014), p. 271-286
Crebolder, H. (19 maart 2022) No life without jewellery. hedendaagsesieraden.nl.
Cummins, S. (11 juni 2017) In conversation with Marjan Unger and Suzanne van Leeuwen. Art Jewelry Forum.
Leeuwen, S. van, ‘Acquisitions: The Marjan and Gerard Unger Collection’, in: The Rijksmuseum Bulletin 66 (2018), p. 270-277
Leeuwen, S. van (27 februari 2022) Dierbaar. hedendaagsesieraden.nl.
Leeuwen, S. van (29 maart 2021) Geschakeld: altijd met elkaar verbonden. ModeMuze.
Leeuwen, S. van (10 april 2020) Lente! Haagse bloemjuwelen in Amsterdam. SieradenMuze.
Leeuwen, S. van (15 juni 2020) Pieppiep! Goud uit de grond. SieradenMuze.
Leeuwen, S. van (19 maart 2022) Schone tanden – Functionele sieraden voor mannen. SieradenMuze.
Leeuwen, S. van (2020) Signed all over: sieraden van Bert Nienhuis. ModeMuze.
Leeuwen, S. van (2 mei 2019) Stil verzet: het sieraad in oorlogstijd. SieradenMuze.
Leeuwen, S. van en Unger, M. (2017) Jewellery Matters. Amsterdam/Rotterdam: Rijksmuseum/Nai010 Publishers. ISBN 9789462083752

Links
Wikidata
• Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2019/10/31/suzanne-van-leeuwen/ ‎

2 Comments

  1. Hoi Esther, dank voor je nieuwe Post over Suzanne van Leeuwen. Ik vermoed dat er een klein foutje in de tekst is geslopen. Het verworven sieraad is van Emmy van Leersum en niet van Van Leeuwen. Ik hoop dat het goed gaat met je. Met vriendelijke groet, Jan Matthesius

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    >

Geef een reactie