No life without jewellery

Marjan Unger en Hendrikje Crebolder, SAF 2017. Foto Arjen Veldt, portret, beurs, broche
Marjan Unger en Hendrikje Crebolder, SAF 2017. Foto Arjen Veldt, portret, beurs, broche
Marjan Unger en Hendrikje Crebolder, SAF 2017. Foto met dank aan SAF, Arjen Veldt©

Door Hendrikje Crebolder

No life without jewellery
Toen ik net vers was gestart in mijn nieuwe rol als directielid van het Rijksmuseum, zat ik vrijwel meteen met Marjan Unger aan tafel. Haar gerichte ogen en in het oog springende sieraden vielen als helder warm licht over de Cuypers tafel in mijn kamer. De plannen waren veelvoud en ik zou daar – daar was ze vrij volhardend in – een rol in vervullen.

De plannen van Marjan Unger
Marjan Unger lachte hartelijk dat dit project nu echt werd gedragen door vrouwen: van Suzanne van Leeuwen tot aan uitgever Barbera van Kooij. Zelf had ik eigenlijk niet zo nagedacht over sieraden die je zelf draagt, of die worden gedragen of de manier waarop deze worden uitgedragen. Anders dan professioneel, in de zin dat ik heel opgetogen was, toen we de Tiffany & Co Foundation aan de sieradenafdeling van de Special Collections in het nieuwe te openen museum konden verbinden in 2013. Het hele museum voelde, maar zeker ook de Special Collections, als een juwelendoos waar je niet uitgekeken raakte.

Jewellery Matters
Door het gesprek met Marjan en het boek Jewellery Matters verdiepte ik mij verder in de relatie van sieraden binnen de collectie van het Rijksmuseum. Er kwam voor mij een extra glans over de collectie. Soms kwamen verborgen verhalen aan het licht. Sieraden die duiding geven en je dwingen of leren je op een andere manier en vooral ook persoonlijker naar de objecten te kijken. Eigenlijk precies wat we als Rijksmuseum voor ons publiek voor ogen hebben.

Kunst kan je leren kijken en je blik verbreden
Kunst kan je leren kijken, kan je blik op de wereld verbreden en ook een persoonlijk verhaal vertellen. Dit laatste is bij versierselen al helemaal aan de orde aangezien sieraden per definitie aan je lichaam zijn verbonden. Ik was hierdoor nog lang niet uitgekeken en uitgelezen. En die zoekende blik naar dat persoonlijke en dat sieraad heeft me vervolgens ook niet meer losgelaten. De hunkering die was aangewakkerd door Marjan. Los van onze collectie ging ik uiteraard ook nadenken over wat het belang van sieraden in mijn eigen leven was. En zo schreef ik de volgende tekst voor mijn openingsspeech van de Sieraad Art Fair in de Westergasfabriek op 9 november 2017: ‘A life with(out) jewellery’.

Koestering van draagbare herinneringen
Geboren aan rand van de Serengeti in Tanzania zijn mijn vroegste herinneringen – los van geur – de kleurrijke kralen gedragen rondom de hals van de Afrikaanse vrouwen. Ik mocht in doeken gewonden op hun rug meedeinen, waarschijnlijk met de schittering van de kleuren in mijn ogen. Ook herinner ik mij de ketting die mijn moeder droeg, een lange stuiterende (bouncing) ketting met gouden glimmende en doffe kralen die boven mijn hoofd cirkelden als een hypnotiserende pendule – beweging, vorm, textuur, tactiliteit, intimiteit altijd verbonden aan dat specifieke moment en die persoon, kleuren je geheugen en vormen een eindeloze aaneenrijging van momenten. Soms heel dichtbij en volop in het licht en soms verborgen om te zoeken en te vinden. Dankzij die draagbare herinneringen kunnen we ons geen leven bedenken zonder sieraden. Het bekijken of dragen van sieraden geeft de kans tot het bewonderen, koesteren van juwelen en het creëren van draagbare herinneringen. Wie wil dat niet. No life without jewellery.

Hendrikje Crebolder

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/03/19/no-life-without-jewellery/

Geef een reactie