Rodrigo Otazu

##Rodrigo Otazu (Villa Mercedes (Argentinië), 10 september 1968) was en is onder meer actief als model, sieraadontwerper. Naast sieraden was en is Otazu ook actief als ontwerper van meubilair, schoenen, tassen en zonnebrillen.

Biografie
Otazu groeide op in Villa Mercedes bij zijn moeder, die werkzaam was als televisiepresentator en zijn vader die een reclamebureau had. Op achttienjarige leeftijd vertrok Otazu naar Australië. Hij bleef er enkele jaren. Ook verbleef hij in Griekenland en verkocht er zelfgemaakte sieraden aan toeristen.

Aanvankelijk was Otazu werkzaam als model voor Calvin Klein. In Sydney (Australië) maakte hij zijn eerste sieraad: een halssieraad van parels. Een sieraad van Otazu stond in 1991 op de cover van de Australische VOGUE. Ook werden zijn sieraden gedragen in de  populaire televisieserie Sex and the City. Otazu werkte samen met Lady Gaga, Jean-Paul Gaultier, Pedro Almodóvar, Christian Lacroix en John Galliano.

In 1997 vestigde Otazu zich met zijn sieradenmerk in Amsterdam (Nederland). Hij ontwierp sieraden voor collecties van modeontwerpers als Frans Molenaar (1940-2015) en Mart Visser (1968). Ook ontwierp Otazu verschillende keren sieraden voor Gassan Diamonds. Eind jaren negentig werkten bijna 100 mensen voor Otazu.

Otazu maakte onder meer de kroon voor Miss Holland 2000: Raja Moussaoui (1976).

Sieraden van Otazu zijn vervaardigd van materialen als kralen, metalen als zilver en goud en diamanten.

Werk in openbare collecties (selectie)
Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Tyra Banks
Jessica Biel
Tony Braxton
Aretha Franklin
Lauren Hill
Kelis
Nicole Kidman
Lady Gaga
Lil’ Kim
Jennifer Lopez
Madonna
Kylie Minogue
Raja Moussaoui
Sarah Jessica Parker
Britney Spears
Marjan Unger & Gerard Unger

Tentoonstellingen (selectie)
2002 – Zonder wrijving geen glans, Centraal Museum, Utrecht (Nederland)
2006 – Do the Right Bling, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Den Bosch (Nederland)

Bibliografie (selectie)
Unger, M. (2004) Het Nederlandse sieraad in de 20ste eeuw. Bussum: THOTH. ISBN 9789068683486

Links
RKD Artists
Wikidata
• Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2023/09/03/rodrigo-otazu/

Geef een reactie