Craving the Essentials: retrospectief van Robert Smit in CODA

Craving the Essentials, Robert Smit, retrospectief in CODA, 2022. Foto Robert Smit
Craving the Essentials, Robert Smit, retrospectief in CODA, 2022. Foto Robert Smit
Craving the Essentials, Robert Smit, retrospectief in CODA, 2022. Foto met dank aan Robert Smit©

Even dreigde ook deze tentoonstelling met werk van Robert Smit (1941) in het water te vallen. Aan het begin van de coronacrisis werd op hedendaagsesieraden.nl het bericht Buiten: de tentoonstelling die niemand zag gepost, waar Smit ook aan deelnam. Hoe treurig: al dat werk voor niets. Maar gelukkig is Craving the Essentials nu open en wat is er veel te zien! Tot en met 24 april 2022 is er gelegenheid te gaan kijken in CODA. Pak die kans.

De opening van de tentoonstelling stond aanvankelijk gepland op 16 januari 2022, maar door lockdowns mochten musea niet open voor het publiek. In plaats van een opening werd er op 29 februari in CODA van 14:00 uur tot 16:00 uur een meet & greet met de kunstenaar georganiseerd.

De tentoonstelling vindt plaats ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Smit. Er zijn schilderingen, sieraden foto’s en tekeningen te zien: het oeuvre van Smit is veelzijdig. Ook is er de Goldener Ehrenring te zien, een prijs die Smit in 2014 ontving en waarvoor Otto Künzli de ring heeft gemaakt. In dezelfde vitrine ligt ook het Duits- en Engelstalige boek dat aan de controversiële kwestie rond de ring is gewijd.

Er zijn internationale bruiklenen te zien, uit zowel museale collecties als particulier bezit. Sommige particuliere bruikleengevers worden met naam genoemd, andere bruikleengevers blijven anoniem.

Franck Gribling over Craving the essentials
Door het Apeldoornse CODA Museum gedwaald door een opvallend homogeen levenswerk, dat helemaal in het teken staat van een zoektocht naar de essentie van de beeldvorming, nadat de kunst rond 1960 ook in Nederland was terug gebracht tot het nulstadium, het Zero moment, van waaruit nieuwe mogelijkheden werden geëxploreerd. Onder het puin van die explosie kwam in de jaren zestig een generatie kunstenaars tevoorschijn die in een fundamenteel onderzoek de werkelijkheid nog verder deconstrueerde en de brokstukken analyseerde. Een van hen was Rob Smit, als edelsmid opgeleid, maar in het voetspoor van de Nulbeweging, in Delft bevriend met Jan Schoonhoven, ging hij al snel op zoek naar het wezenlijke In de kunst en dat op een bijzonder radicale manier.

Niets werd meer als vanzelfsprekend aanvaard. In eerste instantie werden de elementaire beeldende middelen, kleur en vooral lijn ter discussie gesteld, in een reeks tentoonstellingen: Towards the liberation of drawing. Daarna moesten de zekerheden van het ambacht sieradenmaker, waarin Smit was opgeleid, het ontgelden. De tentoonstelling Ornamentum Humanum, was bepalend. Geen sieraden werden getoond, maar mobiele, draagbare, kunstwerken. Die werden dan wel uitgevoerd in kostbaar goud, dat ondergeschikt werd gemaakt, als het ware gedegradeerd tot beeldend middel. Noblesse oblige. Hierdoor werd het ambacht geëmancipeerd tot autonoom uitdrukkingsmiddel.

Dit alles is nu te zien in Apeldoorn, in een als samenhangende installatie vormgegeven dynamisch labyrint, waarin niet de chronologie en causaliteit uitgangspunt van de presentatie is, maar de doeltreffendheid van het visuele onderzoek. Hierbij zo maar wat waargenomen brokstukken van het levensverhaal, waar ik met de schok der herkenning doorheen ben gelopen.

Bruikleengevers (selectie)
Heidi & Karl Bollmann
Centraal Museum
Collectie Boelen
Susanne Czinczel
Collectie De Bruijn-Heijn
Collectie Prins Driessen
Helen Drutt
Design Museum Den Bosch, Den Bosch (Nederland)
Die Neue Sammlung
Ellen Maurer Zilioli
Museum Prinsenhof Delft
Deedie Potter Rose
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)
Rijksmuseum
Netta Rooth
Catherine M. Rose
Schmuckmuseum Pforzheim
Stedelijk Museum Amsterdam
Louise Marie Smit van der Wallen
Marijcke Willink

Tentoonstelling
2022 – Craving the essentials, CODA, Apeldoorn (Nederland) (16 januari 2022 t/m 24 april 2022)

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/03/29/craving-the-essentials-retrospectief-van-robert-smit-in-coda/

Geef een reactie