Laatste oproep voor jubelcolumns eerste lustrum

E. Lefebvre & Cie, Parasolknop en toebehoren in foedraal, 1900-1910. Collectie Hessisches Landesmuseum, Kg 2013:1. Foto Esther Doornbusch, 2022, zilver, textiel
E. Lefebvre & Cie, Parasolknop en toebehoren in foedraal. Collectie Hessisches Landesmuseum, Kg 2013:1. Foto Esther Doornbusch, 2022, zilver, textiel
E. Lefebvre & Cie, Parasolknop en toebehoren in foedraal, 1900-1910. Collectie Hessisches Landesmuseum, Kg 2013:1. Foto Esther Doornbusch, 2022, CC BY 4.0

De laatste jubileumbijdragen verschenen begin mei. Daarna nam ik een pauze en ging op vakantie en bezocht onder meer Schmuckwelten en het Schmuckmuseum in Pforzheim (Duitsland), het Deutsches Goldschmiedehaus te Hanau (Duitsland), het Hessisches Landesmuseum in Darmstadt (Duitsland) en Gallery S O in Solothurn (Zwitserland). Allemaal plekken en musea waar ik al verschillende keren ben geweest. Elke keer is het er anders en zie ik meer. De herhaling brengt verdieping en verrijking. Verrassend was het Museum im Stadthaus in Freudenstadt (Duitsland), waar van alles was te zien en ook een aardige hoeveelheid haarsieraden.

Frisse blik op de Collectie Herion
Het Schmuckmuseum blijft geweldig. Helemaal nu de semipermanente opstellingen grondig zijn gewijzigd. Binnenkort volgt een recensie over de geïntegreerde opstelling rond de Collectie Herion die op 5 december 2021 (tijdens de laatste lockdown) heropende. Sieraden uit alle tijden en alle windstreken worden gepresenteerd naast eigentijdse: dat biedt een nieuw en fris perspectief. Ook buitengewoon spannend om werk van Christopher Thompson Royds naast dat van René Lalique te zien.

Toegepaste kunst en Collectie Citroen in het Hessisches Landesmuseum
Van de afdeling toegepaste kunst van rond 1900 in het Hessisches Landesmuseum kan ik geen genoeg krijgen. Wat is er veel te zien, ik blijf me vergapen. De presentatie is prachtig, de objecten beeldschoon, stuk voor stuk, en in het kabinet met de sieraden ben ik telkens uren zoet: een aanrader! Het verhaal gaat dat de collectie Citroen ooit aan het Rijksmuseum is aangeboden voor één gulden, maar dat het museum heeft bedankt. Vervolgens is de verzameling sieraden voor een aanzienlijk groter bedrag verworven door het Hessisches Landesmuseum.

Feest in Rotterdam en Amsterdam
Eind mei was het feest in zowel Rotterdam (Nederland) als Amsterdam (Nederland). Wat was er veel te zien! Object Rotterdam, Art Rotterdam, Sieraad Art Fair (SAF), Atlas Amsterdam in het Vrijpaleis en Galerie Door aan de Lauriergracht; de laatste drie evenementen vonden plaats in Amsterdam. En dan vergeet ik nog Bas Kosters bij DROOG: Art is where the heart is. Heel veel goede redenen dus om het jubileumprogramma even op een laag pitje te zetten en sieraden in het echt te bekijken, want dat is toch heus iets anders dan online.

Laatste oproep aan gastbijdragers
Een laatste oproep aan de gastcolumnisten voor het jubileumprogramma. Stuur je bijdrage alsjeblieft op tijd in. Heb ik jou niet gevraagd voor een gastcolumn, maar zou je er wel graag eentje schrijven? Schroom niet en laat het weten! Er zijn plannen voor een boek met de jubelcolumns: leuk als je er ook bij bent!

Wat is de bedoeling?
Als gastcolumnist heb je de vrije hand. Het mag zo lang of zo kort zijn als je wil. Je kunt bijvoorbeeld vertellen over een jouw dierbaar sieraad: waarom je het (altijd) draagt, hoe je eraan bent gekomen en wat het voor je betekent. Natuurlijk kun je ook schrijven over wat je van de website vindt, hoe je het gebruikt of hoe je het hebt leren kennen. Maar je bent ook vrij over sieraden in bredere zin te schrijven, of over iets wat jou persoonlijk raakt: een gebeurtenis, een speciaal sieraad, een herinnering die bij een speciaal sieraad hoort, een tentoonstelling, een bepaalde kunstenaar, een galerie, ik noem maar wat.

Denk aan een lengte van circa 500 woorden. In principe is er ruimte voor 15 afbeeldingen (jpg formaat). Minder kan altijd; meer kan in overleg. Mocht je als schrijver liever anoniem blijven, dan is dat mogelijk. Als je liever een tekst inspreekt of een videoboodschap maakt, kan dat natuurlijk ook.

Graag ontvang ik je bijdrage voor 10 oktober 2022. Dan kan ik een en ander in orde maken en is er voldoende tijd om details te bespreken. Er zijn al bijna 100 gastcolumns gepubliceerd. De groeiende lijst met bijdragen vind je hier: https://hedendaagsesieraden.nl/category/eerste-jubileum-2021/

Liefdewerk oud papier
O ja , budget is er natuurlijk niet: hedendaagsesieraden.nl is zoals je wellicht weet liefdewerk oud papier. Bijdragers aan het jubileumprogramma kunnen hoe dan ook rekenen op een kleine verrassing. Stuur daarom alsjeblieft je postadres mee met je column.

Verder is het ook goed te weten dat alle teksten op hedendaagsesieraden.nl onder de CC BY 4.0 licentie worden gepubliceerd, zoals je onderaan elke pagina op de website kunt zien. Dat komt erop neer dat de teksten vrij mogen worden hergebruikt, onder voorwaarde van naamsvermelding.

Ik kijk uit naar je bijdrage!

Esther Doornbusch

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/06/01/pauze-voorbij-laatste-oproep/

Geef een reactie