Does It Do Anything For Me?

Hans Appenzeller, Does It Do Anything For Me?, 2023 Foto met dank aan Design Museum Den Bosch, Ben Nienhuis©

##Does It Do Anything For Me? is een tentoonstelling in het Design Museum Den Bosch te Den Bosch(Nederland) waar werk van de sieraadontwerper Hans Appenzeller is te zien. De expositie vindt plaats ter gelegenheid van de schenking van Appenzeller van zijn archief aan het Design Museum Den Bosch. Ook markeert de tentoonstelling het afscheid van Appenzeller van zijn werkzame leven. Op 17 juni 2023 sloot zijn zaak in Amsterdam (Nederland). Vanaf 20 juni 2023 zijn in de winkel van het Design Museum Den Bosch nog sieraden van Appenzeller te koop.

Op de opening van de presentatie op zaterdag 10 juni waren enkele tientallen mensen afgekomen, vooral (witte) vrouwen (van pensioengerechtigde leeftijd). De meesten droegen een armband, halssieraad of ring van Appenzeller. Broches heeft hij weinig gemaakt. Design Museum Den Bosch directeur Timo de Rijk (1963) sprak zich enkele jaren geleden nog ferm uit tegen deze groep in een interview in de Volkskrant (2018): design in Nederlandse musea zou vooral zijn verzameld door vrouwen en homoseksuelen. De collecties zijn te vrouwelijk en te huiselijk, naar de smaak van De Rijk.

Voorafgaand aan de opening stelde De Rijk Appenzeller een aantal vragen waarop Appenzeller vrij en uitgebreid inging. Appenzeller raakte zichtbaar geëmotioneerd toen hij sprak over wat Benno Premsela voor hem had betekend, niet alleen als kunstenaar maar ook als voorvechter van homorechten. Premsela bezat 31 sieraden van Appenzeller. Ook schoot Appenzeller vol toen hij vertelde over zijn moeder. Zij ging met hem naar de Gerrit Rietveld Academie en zorgde ervoor dat hij zonder de vereiste papieren toch werd toegelaten. Frans Haks (1938-2006), fervent bezoeker van Galerie Sieraad, werd door Appenzeller een vreugdebom genoemd. Frans Molenaar (1940-2015) adviseerde Appenzeller bij de sluiting van Galerie Sieraad alleen verder te gaan. Allen waren het sleutelfiguren in Appenzellers leven.

De presentatie rond de trap op de tweede verdieping van het Design Museum Den Bosch is gecureerd door Anne-Karlijn van Kesteren. In een zestal vitrines rond de trap en vier aan de wand is een overzicht te zien van sieraden die Appenzeller gedurende zijn carrière heeft ontworpen. Ook is er een handvol uitvergrote foto’s te zien met onder meer een portret van Benno Premsela door Willem Diepraam (1944): hij draagt daarop een armband van Appenzeller.

Het is jammer dat de grote wandvitrine met keramiek niet ook bij de presentatie is betrokken. Het archief van Appenzeller is rijk genoeg om deze te vullen. Zo zijn er reclamefolders met tekeningen van Marte Röling (1939) en fotoshoots door bijvoorbeeld Erwin Olaf (1959) en Willem Diepraam. En waarom niet ook de beroemde vaas die Mart van Schijndel (1943-1999) in opdracht van Appenzeller heeft ontworpen? Het oeuvre en het archief van Appenzeller bevat zo veel meer dan alleen de sieraden die hier nu worden getoond.

Op twee beeldschermen is audiovisueel materiaal te zien. Een scherm toont vintage footage van modeshows en presentaties van sieraden van Appenzeller. Op het andere scherm komen dragers van het werk van Appenzeller aan het woord.

In visueel opzicht is de tentoonstelling geslaagd: er zijn veel verschillende sieraden te zien en de vitrines en fotoreproducties vormen tezamen een fraai uitgebalanceerd geheel. De glooiende ondergronden en objectsteunen in de vitrines waren eerder te zien in de openingstentoonstelling van Museum Arnhem: Tenminste houdbaar tot. Ze werken uitstekend. Het toeval wilde dat de kleur blauw in de presentatie overeenkomt met de kleur die Appenzeller bij de opening van zijn eerste zaak had gebruikt. De cirkel is rond en deze kleine expositie vormt een mooi besluit. Appenzeller emigreert met zijn echtgenoot naar Australië.

Tentoonstelling
2023 – Does it do anything fot me?, Design Museum Den Bosch, Den Bosch (Nederland) (10 juni 2023 t/m 17 september 2023)

Bibliografie (selectie)
Knols, K. (23 februari 2018) Het rijk van De Rijk. de Volkskrant.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2023/06/17/does-it-do-anything-for-me/

Geef een reactie