Cult

Cult, 2016. Foto met dank aan SMS©
Cult, 2016. Foto met dank aan SMS©

Cult is een tentoonstelling in het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch van 15 oktober 2016 (tot en met 12 februari 2017, die is verlengd) tot en met 26 maart 2017. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het tijdschrift en platform Current Obsession en is samengesteld door Marina Elenskaya, Kellie Riggs en Fredric Baas.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Jonge sieraadontwerpers zijn uitgenodigd nieuw werk te maken. De resultaten daarvan worden getoond naast ‘klassiekers’ uit  de museumcollectie. Het sieraad wordt benaderd vanuit het idee dat de drager met een sieraad zijn identiteit, verbondenheid of rebellie uitdraagt.

De tentoonstelling is ingericht rond 8 thema’s: identificatie, participatie, non-conformisme, fetisj, fantasie, ritueel, conformisme en verleiding. De schrijvers en kunstenaars Maurits de Bruijn, Hou Chien Cheng, Frank Koolen, Joris Lindhout, Case Miller en Huib Haye van der Werf hebben een verhaal geschreven aan de hand van de verschillende thema’s en de tentoongestelde sieraden. Delen daarvan zijn te beluisteren met koptelefoons op zaal.

Tijdens de opening trad Edgar Mosa op als performancekunstenaar; de objecten die hij toen  maakte zijn in de tentoonstelling opgenomen.

Tentoongestelde en uitgenodigde kunstenaars
Volker Atrops
Alexander Blank
Shachar Cohen
Conversation Piece (Beatrice Brovia & Nicolas Cheng)
Elvira Golombosi
Adam Grinovich
Nils Hint
Kelsey Isaacs
Saâd Karrakchou
Göran Kling
Takashi Kojima
Helena Lehtinen
Edgar Mosa
Florian Weichsberger
Mallory Weston
Areta Wilkinson
Rei Yamada

Tentoongestelde kunstenaars uit de collectie van Het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch
Hans Appenzeller, Hans Arp, Gijs Bakker, Nicolaas van Beek, Manfred Bisschof, Carel Blotkamp, Onno Boekhoudt, Louise Bourgeois, Alexander Calder, Dinos Chapman, Paul Derrez, Christian Dior, Ciro Gregor Duclos, Karl Fritsch, Keith Haring, Jenny Holzer, Robert Indiana, Anish Kapoor, Daniel Kruger, Otto Künzli, Hew Locke, Frans van Nieuwenborg, Noon PassamaRuudt Peters, Pablo Picasso, Annelies Planteijdt, Katja Prins, Man Ray, Bernhard Schobinger, Ettore Sottsass, Lisa Walker, Lawrence Weiner en Ben Zegers & Ralph Bakker.

In tegenstelling tot de tekst in de brochure op zaal waren de Safety Pins van Esther Knobel niet te zien in de tentoonstelling.

Links
Wikidata

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/11/25/cult/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s