Cult

Cult, 2016, metaal, textiel, tentoonstelling
Cult, 2016. Foto met dank aan SMS©
Cult, 2016. Foto met dank aan SMS©

Cult was een tentoonstelling in het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch te Den Bosch (Nederland) van 15 oktober 2016 (tot en met 12 februari 2017, die is verlengd) tot en met 26 maart 2017. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het tijdschrift en platform Current Obsession en is samengesteld door Marina Elenskaya, Kellie Riggs en Fredric Baas.

Jonge sieraadontwerpers werden uitgenodigd nieuw werk te maken. De resultaten daarvan werden getoond naast ‘klassiekers’ uit  de museumcollectie. Het sieraad werd benaderd vanuit het idee dat de drager met een sieraad zijn identiteit, verbondenheid of rebellie uitdraagt.

De tentoonstelling was ingericht rond 8 thema’s: identificatie, participatie, non-conformisme, fetisj, fantasie, ritueel, conformisme en verleiding. De schrijvers en kunstenaars Maurits de Bruijn, Hou Chien Cheng, Frank Koolen, Joris Lindhout, Case Miller en Huib Haye van der Werf hebben een verhaal geschreven aan de hand van de verschillende thema’s en de tentoongestelde sieraden. Delen daarvan waren te beluisteren met koptelefoons op zaal.

Tijdens de opening trad Edgar Mosa op als performancekunstenaar; de objecten die hij toen maakte waren in de tentoonstelling opgenomen.

Tentoongestelde en uitgenodigde kunstenaars
Volker Atrops
Alexander Blank
Shachar Cohen
Conversation Piece (Beatrice Brovia & Nicolas Cheng)
Elvira Golombosi
Adam Grinovich
Nils Hint
Kelsey Isaacs
Saâd Karrakchou
Göran Kling
Takashi Kojima
Helena Lehtinen
Edgar Mosa
Florian Weichsberger
Mallory Weston
Areta Wilkinson
Rei Yamada

Tentoongestelde kunstenaars uit de collectie van Het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch
Hans Appenzeller
Hans Arp
Gijs Bakker
Nicolaas van Beek
Manfred Bischoff
Carel Blotkamp
Onno Boekhoudt
Louise Bourgeois
Alexander Calder
Dinos Chapman
Paul Derrez
Christian Dior
Ciro Gregor Duclos
Karl Fritsch
Keith Haring
Jenny Holzer
Robert Indiana
Anish Kapoor
Daniel Kruger
Otto Künzli
Hew Locke
Frans van Nieuwenborg
Noon Passama
Ruudt Peters
Pablo Picasso
Annelies Planteijdt
Katja Prins, Man Ray
Bernhard Schobinger
Ettore SottsassLisa Walker
Lawrence Weiner
Ben Zegers & Ralph Bakker

In tegenstelling tot de tekst in de brochure op zaal waren de Safety Pins van Esther Knobel niet te zien in de tentoonstelling.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2016/11/25/cult/

Geef een reactie