Kimberly Klosterman

Jean Vendôme, Veracruz, halssieraad, 1972. Collectie Kimberly Klosterman. Foto Tony Walsh, witgoud, platina, amethist, diamant
Jean Vendôme, halssieraad, 1972. Collectie Kimberly Klosterman. Foto Tony Walsh, witgoud, platina, amethist, diamant
Jean Vendôme, Veracruz, halssieraad, 1972. Collectie Kimberly Klosterman. Foto met dank aan DIVA, Tony Walsh©

Kimberly Klosterman is en was onder meer actief als verzamelaar van werk van sieraadontwerpers. Ook handelt zij in sieraden. Klosterman woont en werkt in Cincinnati (Ohio, Verenigde Staten).

Biografie
De film Lifeboat van Alfred Hitchcock uit 1944 bevat aan het einde een scène waarin een vrouw haar armband met diamanten als een aas in het water werpt. Even later blijkt de redding nabij. Dit was voor Klosterman een van de redenen om sieraden te gaan verzamelen.

Aan het einde van haar middelbare school tijd begon Klosterman met het verzamelen van zilveren sieraden van Trifari. Deze verzameling heeft ze later verkocht. Daarna stelde ze een Oostenrijk-Hongaarse collectie samen, die ze The Queen’s Jewels noemde.

Klosterman begon in 1990 met het verzamelen van sieraden van Amerikaanse en Europese sieraadontwerpers. De nadruk kwam te liggen op sieraden uit de zestiger en zeventiger jaren, de tijd van rock & roll, de maanlanding, de oorlog in Vietnam en flower power. Ook vonden er in die periode grote maatschappelijke veranderingen plaats.

Tijdens een verblijf van een half jaar in 1996 in Europa ging Klosterman op cursus bij veilinghuis Sotheby’s. Op die cursus, die werd gegeven door Amanda Triossi, raakte Klosterman bevriend met Triossi, die haar sieraden uit de jaren zestig en zeventig liet zien. Een ontmoeting met Andrew Grima niet veel later in Hancock’s deed Klosterman besluiten haar tot dan toe verzamelde sieraden te verkopen en zich te richten op het collectioneren van sieraden uit de zestiger en zeventiger jaren. Zo startte haar bedrijf in de handel van sieraden.

Een uitspraak van Klosterman is “People like whet they know, rather than know what they like”. Klosterman is met haar zaak gevestigd aan 2692 Madison Road te Cincinnati (Ohio, Verenigde Staten).

In 2020 opende een langs drie locaties reizende tentoonstelling in DIVA te Antwerpen (België) met sieraden uit de collectie van Klosterman. De expositie kwam tot stand in samenwerking met Cincinnati Art Museum en reist verder naar het Schmuckmuseum Pforzheim in Pforzheim (Duitsland) en ten slotte naar Cincinnati (Ohio, Verenigde Staten).

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Afro
Gilbert Albert
Barbara Anton
Sven Boltenstern
Boucheron
Bulgari
Haroldo Burle Marx
Franco Cannilla
Cartier
César
Jean-Claude Champagnat
Chaumet
Chopard
Aldo Cipullo
Van Cleef & Arpels
Fernand Demaret
Stuart Devlin
Jean Dinh Van
John Donald
Dunn
Gerda Flöckinger
James Arnold Frew
Alan Gard
Louis M. Gérard
Laurence Graff
Romolo Grassi
Damiano Grassi Damiani
Andrew Grima
Gübelin
Augustin Julia-Plana
Alfred Karram
Arthur King
Eric de Kolb
Ilias Lalaounis
Roger Lucas
Jean Mahie
Mario Masenza
Meister
Mellerio
Eva Renée Nele
Elsa Peretti
Piaget
John Victor Rørvig
Walter Schluep
Lisa Sotilis
Pierre Sterlé
Karl Stittgen
Marguerite Stix
Charles de Temple
David Thomas
Van Cleef & Arpels
Cesare de Vecchi
Jean Vendôme
Wander & Company
Weber & Cie
Björn Weckström
David Webb
Helen Woodhull

Tentoonstellingen (3)
2020 – The Jeweller’s Art – Revolutionaire juwelen uit de jaren 1960 & 1970, DIVA, Antwerpen (België) (30 oktober 2020 t/m 14 maart 2021)
2021 – Simply Brilliant: Artist-Jewelers of the 1960s and 1970s, Cincinnati Art Museum, Cincinnati (Ohio, Verenigde Staten) (22 oktober 2021 t/m 6 februari 2022)
2021 – Simply Brilliant: Artist-Jewelers of the 1960s and 1970s/Einfach brillant – Künstler-Juweliere der 1960er und 1970er Jahre, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland)

Bibliografie (selectie)
Amnéus, C., MacPhàrlain, A., Peltason, R., Ransome Wallis, R. en Triossi, A. (2020) Simply brilliant, artist-jewelers of the 1960s and 1970s. Lewes: D Giles Limited. ISBN 9781911282525
Doornbusch E. (11 april 2021) Boekbespreking Simply brilliant. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (9 april 2021) Glamourous en onconventioneel: de collectie van Kimberly Klosterman. SieradenMuze.
The Jeweller’s Art, Revolutionaire juwelen uit de jaren ’60 & ’70 (2020). Antwerpen: DIVA.

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2020/12/03/kimberly-klosterman/

Geef een reactie