Mary Thew

Mary Thew, halssieraad, circa 1930. Foto David & Sonya Newell-Smith, zilver, chalcedoon, maansteen, parels
Mary Thew, halssieraad, circa 1930. Foto Tadema Gallery, , zilver, chalcedoon, maansteen, parels
Mary Thew, halssieraad, circa 1930. Foto met dank aan David & Sonya Newell-Smith©

Mary Thew (geboren Russell Frew, Glasgow (Verenigd Koninkrijk), 1876 – 1953) was onder meer actief als sieraadontwerper, musicus en schilder.

Biografie
Thew is kortstondig opgeleid aan Glasgow School of Art te Glasgow (Verenigd Koninkrijk). Ze ontmoette er Jessie Marion King en raakte bevriend.

In 1903 trouwde Thew met James Mursell Thew. Samen kregen ze een zoon. In zijn vrije tijd maakte James Mursell Thew sieraden voor Thew en al gauw begon ze ook zelf sieraden te vervaardigen. James Mursell Thew stierf al na een paar jaar huwelijk, waarop Thew besloot de kost te verdienen met haar hobby. Ze nam daarom les bij de sieraadontwerper Rhoda Wager (1875-1953).

Het atelier van Thew bevond zich in Glasgow (Verenigd Koninkrijk). Later werkte ze in de kunstenaarskolonie in Kirkcudbright (Verenigd Koninkrijk), waar ook King woonde en werkte.

In 1911 werd Thew lid van Glasgow Society of Lady Artists. In 1939 verhuisde ze naar Milngavie (Verenigd Koninkrijk).

Sieraden van Thew zijn vervaardigd van materialen als zilver(draad), carneool, chalcedoon, turkoois, jade, schelpen, maansteen, parels, parelmoer en robijn. Ook gebruikte zij veelvuldig kralen. Thew maakte deel uit van de Britse Arts and Crafts movement. Thew signeerde haar werk meestal niet en als ze het deed gebruikte ze daarvoor alleen een T.

Sieraden van Thew werden en worden gepresenteerd door onder meer Tadema Gallery.

Werk in openbare collecties (selectie)
Richard H. Driehaus Museum, Chicago (Illinois, Verenigde Staten)
Victoria and Albert Museum (V&A), Londen (Verenigd Koninkrijk)

Tentoonstellingen (selectie)
Walker Art Gallery, Liverpool (Verenigd Koninkrijk)

Prijzen (selectie)
1925 – Lauder Award, Glasgow Society of Lady Artists

Bibliografie (selectie)
Chadour-Sampson B. en Newell-Smith, S. (2021) Tadema Gallery London, Jewellery from the 1860s to 1960s. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905986

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/03/30/mary-thew/

Geef een reactie