Andrew Grima

Andrew Grima, broche/hanger, 2018. Courtesy of Louisa Guinness Gallery©
Andrew Grima, broche/hanger, 2018. Courtesy of Louisa Guinness Gallery©
Andrew Grima, broche/hanger, 2018. Courtesy of Louisa Guinness Gallery©

Andrew Grima (Rome (Italië), 31 mei 1921 – Gstaad (Zwitserland), 26 december 2007) was onder meer actief als sieraadontwerper en galeriehouder.  Het grootste deel van zijn leven woonde en werkte hij in Londen (Verenigd Koninkrijk).

Biografie
In 1926 emigreerde Grima met zijn ouders John Grima en Leopoldina Farnese naar Londen (Verenigd Koninkrijk). Aanvankelijk was Grima actief als schilder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Grima in het Britse leger in Birma.

In de veertiger jaren studeerde Grima in Londen (Verenigd Koninkrijk). In 1947 trouwde hij met Helène Haller. Samen kregen ze twee dochters en een zoon. Na de Tweede Wereldoorlog werkte Grima tot 1966 in de zaak van zijn schoonvader Haller Jewellery Company Ltd. in Londen (Verenigd Koninkrijk). Eerst was hij werkzaam in de boekhouding, later ging hij aan de slag als ontwerper. Als ontwerper was Grima autodidact. Hij zag het als een voordeel zonder vakopleiding te ontwerpen, zodat hij niet werd gehinderd door technische beperkingen. Zo kon hij puur vanuit zijn verbeelding werken.

Door zijn vriendschap met Lord Snowdon raakten zijn sieraden ook geliefd bij het Britse koningshuis.

In 1966 opende Grima Gallery Andrew Grima in Mayfair te Londen (Verenigd Koninkrijk). In de zeventiger jaren opende hij ook winkels in New York (Verenigde Staten), Sydney (Australië), Tokyo (Japan) en Zürich (Zwitserland).

Voor Omega ontwierp Grima in 1970 een collectie horloges. In 1976 ontwierp hij nog een horlogelijn, nu voor Pulsar. Queen Elizabeth II gaf first lady Betty Ford in 1976 een broche van de hand van Grima cadeau. In 1977 scheidden Haller en Grima van elkaar. In dat zelfde jaar trouwde Grima met Jojo Maughan-Brown. Francesca Grima is hun dochter. Vanaf 1986 woonde en werkte Grima in Zwitserland: eerst in Lugano en vanaf 1992 in Gstaad.

Grima kwam uit een creatieve familie: zijn vader maakte ontwerpen voor borduurwerk en zijn broers hadden een carrière als architect. Maughan-Brown en dochter Francesca zetten het bedrijf van Grima voort. In 2012 vestigden ze zich opnieuw in Londen (Verenigd Koninkrijk).

Op 20 september 2017 vond bij het veilinghuis Bonhams in Londen (Verenigd Koninkrijk) een veiling plaats van een privécollectie met 55 sieraden van Grima. Sieraden van Grima werden en worden gepresenteerd door Louisa Guinness Gallery.

Werk in openbare collecties (selectie)
Schweizerisches Nationalmuseum, Zürich (Zwitserland)
Victoria and Albert Museum, Londen ((Verenigd Koninkrijk
Worshipful Company of Goldsmiths, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Nelly Van Den Abbeele
Betty Ford
Barbara Hepworth
Kimberly Klosterman
Alice & Louis Koch
Koningin Elizabeth II
Jacqueline Onassis
Margaret Windsor

Tentoonstellingen (selectie)
2018 – Grima Jewellery, Louisa Guinness Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2020 – The Jeweller’s Art – Revolutionaire juwelen uit de jaren 1960 & 1970, DIVA, Antwerpen (België) (30 oktober 2020 t/m 14 maart 2021)

Prijzen (selectie)
De Beers Diamonds International Award
1966 – Prince Philip Designers Prize

Bibliografie (selectie)
Chadour-Sampson, B. (2019) Rings of the 20th and 21st centuries, the Alice and Louis Koch collection. Stuttgart: Arnoldsche. ISBN 9783897905160

Links
RKD Artists
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2020/05/11/andrew-grima/

Geef een reactie