John Bonnor

John Bonnor, halssieraad, circa 1912. Foto David & Sonya Newell-Smith, zilver, goud, chalcedoon
John Bonnor, halssieraad, circa 1912. Foto Tadema Gallery, zilver, goud, chalcedoon
John Bonnor, halssieraad, circa 1912. Foto met dank aan David & Sonya Newell-Smith©

##John Haughton Maurice Bonnor (Verenigd Koninkrijk, 1876 – Canada, januari 1917) was onder meer actief als architect, schilder, docent en sieraadontwerper.

Biografie
Bonnor was opgeleid in de bouwkunst aan Young & Hall te Londen (Verenigd Koninkrijk). In 1904 bezocht hij Central School of Arts and Crafts in Londen (Verenigd Koninkrijk), waar hij les kreeg van Henry Wilson. Later zou Bonnor een dienstverband krijgen bij Wilson. Ze werden vrienden voor het leven.

In 1905 werd Bonnor door Edward Spencer gevraagd hoofd van de metaalwerkplaats van Artificers’ Guild te worden. Bonnor stopte als hoofd toen hij in 1908 samen met zijn echtgenoot Nancy Agar zijn eigen zaak oprichtte. Samen vervaardigden ze sieraden, metaalwaren, glas in lood, mozaïek en sculpturen in hout en steen.

Van 1909 tot en met 1915 gaf Bonnor les aan Camberwell School of Art te Londen (Verenigd Koninkrijk). Ook onderwees hij in 1916 emailleren aan Central School of Arts and Crafts te Londen (Verenigd Koninkrijk).

Toen Bonnor in Canada was om aan een opdracht voor glas in lood te werken voor het nieuwe Canadese parlementsgebouw overleed hij. Zijn vrouw handelde de lopende opdrachten af en trok zich vervolgens terug in Wales (Verenigd Koninkrijk).

De dochters van Bonnor schonken in 1981 Bonnors archief met onder meer ontwerptekeningen van Bonnors hand aan National Museum of Wales in Cardiff (Verenigd Koninkrijk). Meer dan 40 tekeningen van Bonnor uit zijn tijd bij Artificers’ Guild worden bewaard door Goldsmiths’ Company te Londen (Verenigd Koninkrijk).

Sieraden van Bonnor werden uitgevoerd door Artificers’ Guild en zijn vervaardigd van materialen als zilver, goud, email, amethist, maansteen, smaragd, opaal, parels, chalcedoon en robijnen.

Sieraden van Bonnor werden en worden gepresenteerd door onder meer Tadema Gallery.

Werk in openbare collecties (selectie)
Goldsmiths’ Company, Londen (Verenigd Koninkrijk)
National Museum of Wales, Cardiff (Verenigd Koninkrijk)
Victoria and Albert Museum (V&A), Londen (Verenigd Koninkrijk)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Scheherazade Pesante

Bibliografie (selectie)
Chadour-Sampson B. en Newell-Smith, S. (2021) Tadema Gallery London, Jewellery from the 1860s to 1960s. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905986

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/05/09/john-bonnor/

Geef een reactie