Charlotte Isabella Newman

Charlotte Isabella Newman, halssieraad, circa 1890. Foto David & Sonya Newell-Smith, goud, aquamarijnen, parels
Charlotte Isabella Newman, halssieraad, circa 1890. Foto Tadema Gallery, goud, aquamarijnen, parels
Charlotte Isabella Newman, halssieraad, circa 1890. Foto met dank aan David & Sonya Newell-Smith©

Charlotte Isabella Newman (geboren Gibbs, Londen (Verenigd Koninkrijk), 11 oktober 1836 – St Pancras (Verenigd Koninkrijk) 18 januari 1920) was onder meer actief als sieraadontwerper. Ze is bekend onder de naam Mrs Phillip Newman. Newman woonde en werkte in Londen (Verenigd Koninkrijk).

Biografie
Newman werd opgeleid tot musicus, maar bekwaamde zich later door samen te werken met haar moeder in de vervaardiging van sieraden. Ze maakte zich het sieraadontwerpen verder eigen door een opleiding te volgen aan Government School of Design in South Kensington (Verenigd Koninkrijk) en was een van de wegbereiders voor vrouwen die het vak van sieraadontwerper wilden uitoefenden. Tot die tijd manifesteerden zich alleen mannen in het vak. Henry Cole (1808-1882) moedigde haar aan zich te ontwikkelen tot ontwerper.

Op 27 december 1860 trouwde Newman met de musicus, fotograaf en schilder Philip Harry Newman (1844-1927). Ze kregen twee kinderen. Van 1864 tot en met 1884 was Newman werkzaam als ontwerper voor John Brogden. Ruim 1500 ontwerptekeningen uit het archief van Brogden uit de periode 1848-1884 bevinden zich in Victoria and Albert Museum. Een groot deel van die tekeningen is van de hand van Newman.

Toen Brogden in 1884 overleed opende Newman een eigen werkplaats onder de naam Mrs Newmans (1885) nabij Bond Street te Londen (Verenigd Koninkrijk), waar verschillende mannen voor haar werkten. In 1897 verhuisde de onderneming naar aan Savile Row 10. Verschillende werknemers hadden eerder voor Brogden gewerkt. Newman was werkzaam als sieraadontwerper tot 1910. Vanwege haar geslacht werd Newman vaak uitgesloten van deelname aan artistieke verenigingen of evenementen.

Sieraden van Newman zijn vervaardigd van materialen als goud, aquamarijn, parels en robijnen. Als meesterteken gebruikte Newman de kapitale letters MRS N in een liggende rechthoek. Ze bediende zich van de beeldtaal uit vervlogen tijden, zoals de Renaissance en de hoogtijdagen van Byzantium. Sieraden van Newman waren populair en verkochten goed. Ze werkte regelmatig in opdracht en maakte zelden sieraden die op elkaar leken. Newman maakte gebruik van granulerings- en emailleertechnieken.

Sieraden van Newman werden en worden gepresenteerd door onder meer A La Vieille Russie en Tadema Gallery.

Werk in openbare collecties (selectie)
Museum of Fine Arts Boston, Boston (Verenigde Staten)
Newark Museum, Newark (New Jersey, Verenigde Staten)
Richard H. Driehaus Museum, Chicago (Illinois, Verenigde Staten)
Victoria and Albert Museum (V&A), Londen (Verenigd Koninkrijk)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Maria Feodorovna
Louise van Saksen-Coburg en Gotha

Tentoonstellingen (selectie)
1867 – Wereldtentoonstelling, Parijs (Frankrijk)
1878 – Wereldtentoonstelling, Parijs (Frankrijk)
1893 – Wereldtentoonstelling, Chicago (Illinois, Verenigde Staten)
2015 – Maker & Muse: Women and Early Twentieth Century Art Jewelry, Richard H. Driehaus Museum, Chicago (Illinois, Verenigde Staten)

Prijzen (selectie)
1867 – zilveren medaille, Wereldtentoonstelling, Parijs (Frankrijk)
1878 – gouden medaille, Wereldtentoonstelling, Parijs (Frankrijk)

Bibliografie (selectie)
Chadour-Sampson B. en Newell-Smith, S. (2021) Tadema Gallery London, Jewellery from the 1860s to 1960s. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905986
McCarthy, K. Women who paved the way: the divine Mrs. N, Charlotte Newman. The Jewelry Loupe.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link:

Geef een reactie