The Jeweller’s Art – Revolutionaire juwelen uit de jaren 1960 & 1970

Roger Lucas voor Cartier, ring, circa 1969. Collectie Kimberly Klosterman. Foto Tony Walsh, goud, diamant, turkoois, smaragd, robijn, saffier
Roger Lucas voor Cartier, ring, circa 1969. Collectie Kimberly Klosterman. Foto Tony Walsh, goud, diamant, turkoois, smaragd, robijn, saffier
Roger Lucas voor Cartier, ring, circa 1969. Collectie Kimberly Klosterman. Foto met dank aan DIVA, Tony Walsh©

The Jeweller’s Art – Revolutionaire juwelen uit de jaren 1960 & 1970 is een reizende tentoonstelling die voor het eerst in 2020 was te zien in DIVA te Antwerpen (België). Er werd en wordt werk van sieraadontwerpers actief in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw gepresenteerd. Bij de tentoonstelling is een Engelstalige catalogus verschenen. DIVA heeft daarnaast eigen publicaties verzorgd waarin, net als op de tentoonstelling, ook werk van Belgische sieraadontwerpers uit die tijd was te zien.

Geschiedenis
De eerste tentoonstelling bestond voor het grootste deel uit een keuze uit de verzameling sieraden van Kimberly Klosterman. Het project is voortgekomen uit een samenwerking tussen Cincinnati Art Museum te Cincinnati (Ohio, Verenigde Staten) en DIVA te Antwerpen (België). Catherine Regout (conservator van DIVA) heeft de expositie in Antwerpen (België) gecureerd. De expositie in DIVA is online te bekijken.

Omdat de tentoonstellingsselectie slechts een sieraadontwerper van Belgische komaf bevatte (Fernand Demaret) had DIVA een tiental sieraden van de hand van acht Belgische ontwerpers aan de tentoonstelling toegevoegd. Het ging om sieraden van Boud Van Averbeke, P.C. Boschmans, Pierre Caille, Paul Van Hoeydonck, Jacques Moeschal, Emile Souply, Claude Wesel en Wolfers Frères.

In DIVA was ter gelegenheid van deze tentoonstelling een speciale ruimte met een lichtervaring ingericht. De bezoeker waande zich hier aanvankelijk in een zwart gat om vervolgens de ruimte met allerlei lichtflitsen, -golven en -effecten al spacend te beleven.

Als gevolg van de maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus is de opening van de tentoonstelling verschillende keren uitgesteld en was het museum niet of beperkt toegankelijk. Na Antwerpen is de tentoonstelling ook nog in Pforzheim (Duitsland) en Cincinnati (Verenigde Staten) te zien.

Deelnemende kunstenaars (56/DIVA 64)
Afro
Gilbert Albert
Barbara Anton
Boud Van Averbeke (DIVA)
Sven Boltenstern
P.C. Boschmans (DIVA)
Bulgari
Haroldo Burle Marx
Pierre Caille (DIVA)
Franco Cannilla
Cartier
César
Jean-Claude Champagnat
Chaumet
Chopard
Aldo Cipullo
Fernand Demaret
Stuart Devlin
Jean Dinh Van
John Donald
Dunn
Gerda Flöckinger
James Arnold Frew
Alan Gard
Louis M. Gérard
Laurence Graff
Romolo Grassi
Damiano Grassi Damiani
Andrew Grima
Gübelin
Paul Van Hoeydonck (DIVA)
Augustin Julia-Plana
Alfred Karram
Arthur King
Eric de Kolb
Ilias Lalaounis
Roger Lucas
Jean Mahie
Mario Masenza
Meister
Mellerio
Jacques Moeschal (DIVA)
Eva Renée Nele
Elsa Peretti
Piaget
John Victor Rørvig
Walter Schluep
Lisa Sotilis
Emile Souply (DIVA)
Pierre Sterlé
Karl Stittgen
Marguerite Stix
Charles de Temple
David Thomas
Van Cleef & Arpels
Cesare de Vecchi
Jean Vendôme
Wander & Company
Weber & Cie
Björn Weckström
David Webb
Claude Wesel (DIVA)
Wolfers Frères (DIVA)
Helen Woodhull

Tentoonstellingen (selectie)
2020 – The Jeweller’s Art – Revolutionaire juwelen uit de jaren 1960 & 1970, DIVA, Antwerpen (België) (30 oktober 2020 t/m 14 maart 2021)
2021 – Simply Brilliant: Artist-Jewelers of the 1960s and 1970s, Cincinnati Art Museum, Cincinnati (Ohio, Verenigde Staten) (22 oktober 2021 t/m 6 februari 2022)
2021 – Simply Brilliant: Artist-Jewelers of the 1960s and 1970s/Einfach brillant – Künstler-Juweliere der 1960er und 1970er Jahre, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland) (27 maart 2021 t/m 27 juni 2021)

Bibliografie (selectie)
Amnéus, C., MacPhàrlain, A., Peltason, R., Ransome Wallis, R. en Triossi, A. (2020) Simply brilliant, artist-jewelers of the 1960s and 1970s. Lewes: D Giles Limited. ISBN 9781911282525
Doornbusch E. (11 april 2021) Boekbespreking Simply brilliant. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (9 april 2021) Glamourous en onconventioneel: de collectie van Kimberly Klosterman. SieradenMuze.
The Jeweller’s Art, Revolutionaire juwelen uit de jaren ’60 & ’70 (2020). Antwerpen: DIVA.
Klosterman, K. (2 april 2022) The One That Got Away… And Found a Better Home. hedendaagsesieraden.nl.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/02/01/the-jewellers-art-revolutionaire-juwelen-uit-de-jaren-1960-1970/

Geef een reactie