DIVA

DIVA. Foto met dank aan DIVA©
DIVA. Foto met dank aan DIVA©
DIVA. Foto met dank aan DIVA©

DIVA is een museum aan Suikerrui 17-19 in Antwerpen (België) waar sieraden en producten van juweliers en zilver- en goudsmeden worden verzameld en gepresenteerd.

Geschiedenis
De Antwerpse panden waarin tot de komst van het Museum aan de Stroom (MAS) het Museum voor Etnografie en het Museum Volkskunde waren gevestigd werden in 2014 verworven door de provincie Antwerpen. De architecten Wit en 8Office kregen in 2015 de opdracht de gebouwen geschikt te maken voor de huisvesting van het nieuwe museum DIVA.

Op 5 mei 2018 werd DIVA, een fusie tussen het Provinciaal Museum Sterckshof-Zilvercentrum en het Provinciaal Diamantmuseum, geopend in voornoemde verbouwde panden aan de Suikerrui te Antwerpen (België).

De vaste opstelling met ruim 600 objecten is gerealiseerd door decorontwerper Carla Janssen-Höfelt, regisseur Franck van Laecke en binnenhuisarchitect Gert Voorjans. De zes opeenvolgende ruimtes met elk een eigen thema -vaak ook met eigen soundscape of multimediaal programma- zijn vrijwel allemaal donker en sommige vitrines zijn niet goed zichtbaar omdat een andere vitrine er te dicht boven is gemonteerd. Soms ook zijn objecten beperkt te zien omdat ze te hoog of juist te laag zijn opgesteld.

De vele kleine vitrines met sieraden en andere kostbare voorwerpen in de eerste twee ruimtes, die een wonderkamer moeten suggereren, worden afgewisseld met reproducties -een museale doodzonde- op canvas en beeldschermen met informatie over gerelateerde onderwerpen. In een andere zaal is een grote tafel met tafelzilver ingericht. Ook is er een werkplaats, waar bezoekers aan de slag kunnen. De getoonde voorwerpen komen grotendeels uit de eigen verzamelingen van DIVA. Daarnaast worden ook bruiklenen gepresenteerd.

Storytelling speelt in de vaste opstelling een belangrijke rol, net als de enscenering. Soms lijkt het verhaal, de experience of enscenering daardoor belangrijker dan de getoonde objecten. Zo is er rond een wereldbol met projecties aandacht voor Antwerpen als centrum van de diamanthandel en wordt verteld over vervalsingspraktijken in een ruimte die eruit ziet als een bankkluis.

In een andere ruimte vinden tijdelijke tentoonstellingen plaats. Gastcuratoren -kunstenaars, mecenassen, ontwerpers of verzamelaars- worden bij toerbeurt uitgenodigd om een persoonlijke wonderkamer, Wunderkammer, te maken. Daarbij kunnen ze naast objecten uit de collectie van DIVA ook voor andere voorwerpen kiezen.

Het museum heeft een grote winkel en ook is er in het museum een juwelier gevestigd.

In het voorjaar van 2022 sloot het museum al weer voor een verbouwing. Op een tijdelijke locatie aan de Grote Markt in Antwerpen (België) werd daarom de tijdelijke tentoonstelling DIVA: Work in Progress geopend. Oktober 2022 werd aangekondigd dat het museum niet op 9 december 2022 heropent, maar pas op 21 maart 2023. Hiertoe is besloten om te kunnen besparen op de energienota.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Alina Alamorean
Jean Michel Anthony
Boud Van Averbeke
Gustave Baugrand
Cornelis Franciscus Betrams
Josephus Franciscus van der Borcht
P.C. Boschmans
Boucheron
Edouard Bourdon
Cartier
Yi-Pei Chang
Henricus Franciscus Coetermans
Omer Craenen
Jacques Cupper
Geoges Cuyvers
Charles Denys
Arthur Dufour
Joseph Germain Dutalis
Jean Baptiste Fallon
Daniëlle Goffa
Augustinus Groetaers
F. Hendrickx
David Huycke
Joaillier Feys
Lacloche Frères
Félix de Lafaille
Adolphe Lambert
Maison Simonet-Deanscutter
Simonne Muylaert-Hofman
Louis Joseph Piette
Jean-Jacques Prévost
Jean-François de Raismes
Christophe De Ranter
Georg Adam Scheid
August Seldenslagh
Liesbet Simons
Léopold Van Strydonck
Dionisius Suerickx
L. Vander Cruycen
Octave Vandeweghe
Henry van de Velde
Leander Vercamer-Vandenberghe
Daisy Verheyden
Lore VerheyenIra Van De Vondel
Antoine Warquant
C.M. Weishaupt
Claude Wesel
Mies de Wilde
Wolfers Frères
Wouters & Hendrix
Frans Zwollo

Tentoonstellingen (selectie)
2018 – Wonderkamer I: Axel Vervoordt (Alexander Calder, ORLAN, Niki de Saint Phalle, Pablo Picasso)
2019 – Wonderkamer II: Wouters & Hendrix (David Bielander, Louise Bourgeois, Monika Brugger, Salvador Dalí, Lucio Fontana, Fausto Melotti, Meret Oppenheim, Man Ray, Niki de Saint Phalle, Jesús Rafael Soto, Van Cleef & Arpels, Daniel von Weinberger)
2020 – 19de Zilvertriënnale (24 januari 2020 t/m 19 april 2020) (David Huycke, Helena Schepens)
2020 – The Jeweller’s Art – Revolutionaire juwelen uit de jaren 1960 & 1970 (30 oktober 2020 t/m 14 maart 2021)
2022 – DIVA: Work in Progress (2022 t/m 27 november 2022)

Directeuren (selectie)
Jeroen Martens (-2018)
Eva Olde Monnikhof (-heden)

Medewerkers (selectie)
Romy Cockx (conservator)
Wim Nys (hoofd collectie en onderzoek)
Catherine Regout (conservator, 2019-heden)
Rebecca Roskam (manager externe relaties)
Kristina Valiulis (conservator-restaurator metalen)

Artists in residence (selectie)
2022 – Naama Bergman
2022 – Charlotte Van de Velde

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (24 september 2022) Verslag Verrijking van de sieradenopleidingen. hedendaagsesieraden.nl.
Klosterman, K. (2 april 2022) The One That Got Away… And Found a Better Home. hedendaagsesieraden.nl.
The Jeweller’s Art, Revolutionaire juwelen uit de jaren ’60 & ’70 (2020). Antwerpen: DIVA.
Wiele, S. van (15 oktober 2022) DIVA blijft langer gesloten als besparing. De Standaard.

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2019/11/07/diva/

Geef een reactie