Helen Woodhull

Helen Woodhull, ring, 1977. Foto Kimberly Klosterman, goud
Helen Woodhull, ring,1977. Foto Kimberly Klosterman, goud
Helen Woodhull, ring,1977. Foto met dank aan Kimberly Klosterman©

Helen Woodhull (Morristown (New Jersey, Verenigde Staten), 1940 – New York (Verenigde Staten), 30 januari 2005) was onder meer actief als sieraadontwerper. Zij woonde en werkte in New York (Verenigde Staten).

Biografie
Woodhull was al op jonge leeftijd gebiologeerd door geschiedenis en begon als zevenjarige met het verzamelen van poppen en antiek.

Woodhull is opgeleid aan Parsons School of Design in New York (Verenigde Staten). Aanvankelijk volgde ze lessen in modetekenen, maar later stapte ze over naar beeldhouwkunst. Ze sloot de opleiding niet af met een diploma.

Na haar studie kreeg Woodhull twee jaar lang een beurs om een studio op te zetten in Brooklyn Museum of Art. Na die twee jaar reisde ze door Europa en het Midden-Oosten. Tijdens die reis was ze op zoek naar mooie objecten en deed ze aan introspectie. Het verzamelen ging door. In 1965 keerde Woodhull terug naar de Verenigde Staten en opende haar winkel aan Madison Avenue te New York (Verenigde Staten) The Leogryph, waar ze haar verzamelde objets d’art presenteerde en verkocht. Haar zaak bevond zich vlakbij het Metropolitan Museum of Art.

Omdat Woodhull ervan hield rond te struinen op zoek naar nieuwe schatten was de winkel te beperkend voor haar. Ze sloot haar winkel in 1968 om zich voortaan volop op het ontwerpen te kunnen richten en meer tijd te hebben om elders rond te neuzen. Ze ging aan het werk voor Georg Jensen en maakte ontwerpen voor het Scandinavische bedrijf.

Verschillende collecties van Woodhull werden gepresenteerd door Georg Jensen. Na vier jaar voor Jensen te hebben gewerkt kreeg ze daar haar eigen lijn: Helen Woodhull Inc. Woodhull werkte ook samen met bedrijven als Dayton Hudson Jewelers. Haar werk werd verkocht door winkels als I. Magnin. Ook maakte ze ontwerpen voor Cartier en Tiffany.

Toen het bedrijf van Georg Jensen in 1974 werd verkocht vertrok Woodhull. Vervolgens maakte ze ontwerpen voor bedrijven als Caldwell’s in Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten), Gump’s in San Francisco (Californië, Verenigde Staten) en Peacock’s in Chicago (Illinois, Verenigde Staten). Na enige tijd begon Woodhull de band met de klanten die ze ervoer bij Georg Jensen te missen. Dit bracht haar ertoe opnieuw een eigen zaak te beginnen in 1978, gevestigd aan Madison Avenue 65th Street te New York (Verenigde Staten). In 1988 heropende de winkel aan 743 Fifth Avenue. Onder anderen de actrice Kathleen Turner (1954) was aanwezig op de opening. Woodhull sloot de winkel in 1994. Vanaf dat moment liet ze haar ontwerpen exclusief verkopen door James Robinson.

Door middel van sieraden creëerde Woodhull nieuwe environments voor objecten, waarbij ze de voorwerpen zo veel mogelijk intact liet. Aanvankelijk opereerde ze met de nodige aarzeling omdat ze de oude objecten niet wilde aantasten. Toen ze zich realiseerde dat ze met haar environments nieuw leven gaf aan de kostbaarheden en ze zo redde van de vergetelheid in rommellades verdwenen de twijfels. Vaak maakte Woodhull zettingen van 22 karaat goud.

Woodhull werkte samen met de ambachtsman John Chirinian: hij voerde haar ontwerpen uit. Woodhull overleed thuis aan een beroerte in West Village, Manhattan (New York, Verenigde Staten).

Sieraden van Woodhull werden en worden gepresenteerd door onde meer Kimberly Klosterman en James Robinson.

Werk in particuliere collecties (selectie)
Kimberly Klosterman

Tentoonstellingen (selectie)
2020 – The Jeweller’s Art – Revolutionaire juwelen uit de jaren 1960 & 1970, DIVA, Antwerpen (België) (30 oktober 2020 t/m 14 maart 2021)
2021 – Simply Brilliant: Artist-Jewelers of the 1960s and 1970s, Cincinnati Art Museum, Cincinnati (Ohio, Verenigde Staten) (22 oktober 2021 t/m 6 februari 2022)
2021 – Simply Brilliant: Artist-Jewelers of the 1960s and 1970s, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland) (27 maart 2021 t/m 27 juni 2021)

Bibliografie (selectie)
Amnéus, C., MacPhàrlain, A., Peltason, R., Ransome Wallis, R. en Triossi, A. (2020) Simply brilliant, artist-jewelers of the 1960s and 1970s. Lewes: D Giles Limited. ISBN 9781911282525
Doornbusch E. (11 april 2021) Boekbespreking Simply brilliant. hedendaagsesieraden.nl.
Saxon, W. (7 februari 2005) Helen Woodhull, 65, Designer of Jewelry in Ancient Styles, Dies. The New York Times.
The Jeweller’s Art, Revolutionaire juwelen uit de jaren ’60 & ’70 (2020). Antwerpen: DIVA.

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/07/21/helen-woodhull/

Geef een reactie