Eric de Kolb

Eric de Kolb, ring, circa 1960. Foto Kimberly Klosterman, goud
Eric de Kolb, ring, circa 1960. Foto Kimberly Klosterman, goud
Eric de Kolb, ring, circa 1960. Foto met dank aan Kimberly Klosterman©

Eric de Kolb (geboren baron Eric de Kolb-Wartenberg, Wenen (Oostenrijk), 10 maart 1916 – New York (Verenigde Staten), 14 april 2001) was onder meer actief als sieraadontwerper, beeldhouwer, schilder, marinier en modeontwerper. Hij woonde en werkte in New York (Verenigde Staten) en Capri (Italië).

Biografie
De Kolb groeide op in een aristocratische omgeving in Wenen (Oostenrijk) en begon al op zesjarige leftijd met tekenen en ontwerpen. Zowel zijn grootvader en zijn vader waren actief als kunstverzamelaars. De Kolb is opgeleid door onder anderen de beeldhouwer Otto Koening, die hem naar de kunstacademie in Wenen (Oostenrijk) stuurde. Later studeerde De Kolb aan de École des Beaux-Arts te Parijs (Frankrijk). In de Tweede Wereldoorlog diende De Kolb als marinier voor de Fransen.

Voordat De Kolb naar de Verenigde Staten emigreerde ontwierp hij kleding voor Cristóbal Balenciaga, Lucien Lelong en Elsa Schiaparelli. In 1941 opende hij een eigen zaak in handtassen aan 404 Forth Avenue te New York (Verenigde Staten). In 1948 ging zijn firma failliet. Vervolgens ging De Kolb aan de slag als artistiek directeur bij het cosmeticabedrijf Gourielli. De Kolb ontwierp de verpakkingen voor de producten. In 1952 werd De Kolb artistiek directeur bij een ander cosmeticabedrijf: Helena Rubinstein. Als industrieel en grafisch ontwerper had hij succes.

De Kolb verzamelde antiek en hij had zelf een antiekzaak: Gallery d’Hautbarr in New York (Verenigde Staten). Als schilder vervaardigde De Kolb surrealistische werken.

In 1969, toen De Kolb samenwerkte met de retailer Bonwit Teller, ontwierp hij een sieradenlijn geïnspireerd op antieke Afrikaanse en Griekse beschavingen. In 1970 volgde een sieradenlijn geïnspireerd op de Renaissance. In tegenstelling tot andere sieraadontwerpers uit zijn tijd was De Kolb meer geïnteresseerd in menselijke vormen dan in de natuur. Vaak zijn in zijn sieraden menselijke figuren te herkennen, meestal alleen als ze van heel dichtbij worden bekeken.

Sieraden van De Kolb werden en worden gepresenteerd door onder meer Kimberly Klosterman. De Kolb overleed aan complicaties die optraden tijdens een medische ingreep.

Werk in particuliere collecties (selectie)
Carole Goldberg
Kimberly Klosterman

Tentoonstellingen (selectie)
2020 – The Jeweller’s Art – Revolutionaire juwelen uit de jaren 1960 & 1970, DIVA, Antwerpen (België) (30 oktober 2020 t/m 14 maart 2021)
2021 – Simply Brilliant: Artist-Jewelers of the 1960s and 1970s, Cincinnati Art Museum, Cincinnati (Ohio, Verenigde Staten) (22 oktober 2021 t/m 6 februari 2022)
2021 – Simply Brilliant: Artist-Jewelers of the 1960s and 1970s, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland) (27 maart 2021 t/m 27 juni 2021)

Bibliografie (selectie)
Amnéus, C., MacPhàrlain, A., Peltason, R., Ransome Wallis, R. en Triossi, A. (2020) Simply brilliant, artist-jewelers of the 1960s and 1970s. Lewes: D Giles Limited. ISBN 9781911282525
Doornbusch E. (11 april 2021) Boekbespreking Simply brilliant. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (9 april 2021) Glamourous en onconventioneel: de collectie van Kimberly Klosterman. SieradenMuze.
The Jeweller’s Art, Revolutionaire juwelen uit de jaren ’60 & ’70 (2020). Antwerpen: DIVA.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/06/05/eric-de-kolb/ ‎

1 Comment

Geef een reactie