Jean Dinh Van

Jean Dinh Van voor Cartier, ring, circa 1970. Foto Kimberly Klosterman, goud, saffier
Jean Dinh Van voor Cartier, ring, circa 1970. Foto Kimberly Klosterman, goud, saffier
Jean Dinh Van voor Cartier, ring, circa 1970. Foto met dank aan Kimberly Klosterman©

Jean André Paul Dinh Van (Boulogne-Billancourt (Frankrijk) , 11 september 1927 – Neuilly-sur-Seine (Frankrijk), 3 juli 2022) was onder meer actief als sieraadontwerper. Hij woonde en werkte in Frankrijk.

Biografie
De vader van Dinh Van was afkomstig uit Vietnam en was werkzaam als lakwerker. Dinh Van is opgeleid aan de École des Arts Décoratifs in Parijs (Frankrijk).

Dinh Van heeft tien jaar lang voor Cartier gewerkt (1946-1956), zijn vader was ook werkzaam voor dat bedrijf. Dinh Van voelde zich gehinderd in zijn artistieke mogelijkheden bij Cartier en nam afscheid van het bedrijf om te gaan werken voor Jean Schlumberger. In 1965 opende hij zijn eigen werkplaats op de vijfde verdieping van 15 Place Gaillon in Parijs (Frankrijk). Al gauw volgde een opdracht van modeontwerper Pierre Cardin (1922-2020) om een ring te ontwerpen. Ook werkte Dinh Van samen met Paco Rabanne (1934).

Aan de sieraden van Dinh Van gaan geen tekeningen vooraf. Hij werkt direct in het materiaal zelf. Inspiratie vindt Dinh Van in industriële producten zoals scheermessen, sleutels en handboeien. Zijn sieraden zijn vaak gemaakt van materialen als goud, zijde, kristal, kwarts en lapis lazuli. Draagbaarheid en comfort zijn belangrijk voor Dinh Van, het liefst wil hij dat mensen zijn sieraden niet (meer) af doen.

Vanaf 1976 opende Dinh Van verschillende boutiques in Genève (Zwitserland), Parijs (Frankrijk) en New York (Verenigde Staten). In 1998 verkocht Dinh Van zijn bedrijf aan investeerders en stortte zich op persoonlijke projecten.

In 1970 zei Dinh Van het volgende over sieraden: En ce temps-là, la décoration, la couture et même la gastronomie avaient fait leur révolution, franchissant toutes un grand pas vers une certaine simplicité. La joaillerie, elle, en était encore à l’ère des bijoux travaillés comme au siècle dernier. Nous ressentions confusément que les femmes attendaient de nous des bijoux plus facile à porter. Restait à les inventer.

Sieraden van Dinh Van werden en worden gepresenteerd door onder meer Marjan Sterk Fine Art Jewellery.

Werk in particuliere collecties (selectie)
Nelly van den Abbeele
Catherine Deneuve
Peggy Fleming
Kimberly Klosterman
Jeanne Moreau
Wallis Simpson

Tentoonstellingen (selectie)
2020 – The Jeweller’s Art – Revolutionaire juwelen uit de jaren 1960 & 1970, DIVA, Antwerpen (België) (30 oktober 2020 t/m 14 maart 2021)
2021 – Simply Brilliant: Artist-Jewelers of the 1960s and 1970s, Cincinnati Art Museum, Cincinnati (Ohio, Verenigde Staten) (22 oktober 2021 t/m 6 februari 2022)
2021 – Simply Brilliant: Artist-Jewelers of the 1960s and 1970s, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland) (27 maart 2021 t/m 27 juni 2021)

Bibliografie (selectie)
Amnéus, C., MacPhàrlain, A., Peltason, R., Ransome Wallis, R. en Triossi, A. (2020) Simply brilliant, artist-jewelers of the 1960s and 1970s. Lewes: D Giles Limited. ISBN 9781911282525
Doornbusch E. (11 april 2021) Boekbespreking Simply brilliant. hedendaagsesieraden.nl.
The Jeweller’s Art, Revolutionaire juwelen uit de jaren ’60 & ’70 (2020). Antwerpen: DIVA.

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/11/17/jean-dinh-van/ ‎

Geef een reactie