Benno Premsela

Benno Premsela, Foto met dank aan Philip Mechanicus (Amsterdam Museum)
Benno Premsela, Foto met dank aan Philip Mechanicus (Amsterdam Museum)
Benno Premsela, 1997 Foto met dank aan Philip Mechanicus (Amsterdam Museum)

Benno Premsela (Amsterdam, 4 mei 1920 – Amsterdam, 27 maart 1997) was actief als vormgever en binnenhuisarchitect en bezat onder meer een verzameling met werk van sieraadontwerpers.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Biografie
Premsela is opgeleid aan de Nieuwe Kunstschool te Amsterdam (1937-1940). In de oorlog zat de Joodse Premsela ondergedoken. Zijn ouders en zus zijn vermoord in Auschwitz. Eén broer overleefde de oorlog.

Premsela was hoofd van de etalagedienst van De Bijenkorf (1956-1963) en voorzitter van het dagelijks bestuur van de Gerrit Rietveld Academie (1972-1980).

Premsela vervulde vele bestuurs- en adviesfuncties in zijn vakgebied. Zo zat hij onder meer in de aanwinstencommissie van het Stedelijk Museum Amsterdam, de Kröller Müller-Stichting, de Raad voor Industriële Vormgeving, de Raad voor de Kunst en de Stichting Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Ook zat Premsela samen met Bernardine de Neeve en Riet Neerincx in de ballottagecommissie van Sieraad ’67, een belangrijke tentoonstelling in Galerie Het Kapelhuis te Amersfoort.

De Lotek, een verstelbare én betaalbare lamp die in 1982 in productie is genomen is één van de bekendste werken van Premsela als vormgever.

Van de Stichting Françoise van den Bosch ontving Premsela in 1987 de onderscheiding van de hand van Maria van Kesteren vanwege zijn inzet voor de bevordering van de belangstelling voor het hedendaagse sieraad. In 1988 koos hij voor de Stichting als jurylid Gijs Bakker als winnaar.

Naast de emancipatie van de toegepaste kunst (van de scheiding tussen de vrije en de gebonden kunsten moest hij weinig hebben) zette Premsela zich ook als één van de eersten in Nederland actief in voor homo-emancipatie. Hij was betrokken bij de oprichting van het COC in 1949.

Premsela was één uit de schare vaste klanten van Galerie Sieraad. Hij spande zich in om de galerie en het werk van exposanten in de publiciteit te brengen. Hij kocht zelf, vaak al tijdens openingen, met regelmaat werk van de gepresenteerde ontwerpers. Ook zette Premsela zich regelmatig in voor Galerie het Kapelhuis.

Premsela, Nederlands Instituut voor design en mode (vaak afgekort tot Premsela Instituut) is naar hem genoemd. In 2013 is dit instituut samen met ander instellingen, waaronder het Nederlands Architectuur Instituut (NAI) gefuseerd tot Het Nieuwe Instituut.

Werk in openbare collecties
Premsela’s verzameling toegepaste kunst is ondergebracht in het Centraal Museum. Enkele portretten en andere persoonlijke objecten worden in het Amsterdam Museum bewaard. Het archief van Premsela bevindt zich in het Stadsarchief Amsterdam. Werk van Premsela zelf bevindt zich in verschillende (inter)nationale musea, zoals het Stedelijk Museum Amsterdam en het TextielMuseum.

Verzamelde kunstenaars (selectie)
Hans Appenzeller
Gijs Bakker
Nicolaas van Beek
Paola Besana
Françoise van den Bosch
Caroline Broadhead
Beni Bronstein
Vaclav Cigler
Paul Derrez
Norman Dilworth
Georg Dobler
Alice Edeling
Suzanne Esser
Masako Hamaguchi
Marion Herbst
Susanna Heron
Yasuki Hiramatsu
Willem Honing
Vered Kaminski
Beppe Kessler
Maria van Kesteren
Esther Knobel
Otto Künzli
Emmy van Leersum
Lous Martin
Alessandro Mendini
François Morellet
Frans van Nieuwenborg
Bruno Ninaber van Eyben
Ruudt Peters
Amalia del Ponte
Paul Schudel
Etsuko Sonobe
Janna Syvänoja
Jan Tempelman
Tone Vigeland
Carine Wintermans

Tentoonstellingen (selectie)
1976 – Bakker, Premsela en Van Besouw, Van Reekum Galerij, Apeldoorn (met Jerven Ober als conservator)
2018 – Show yourself, Design Museum Den Bosch, Den Bosch

Bibliografie (selectie)
Bertheux, M., Derrez, P., Linden, G. van der en Moolhuysen-Coenders, T. (2001), Onedel – Non-precious. Schiedam: Stichting Tekens en Ketens. ISBN 9071877612
Hans  Appenzeller 20 years / jaar (1989). Amsterdam: Hans Appenzeller. ISBN 9090031774

Links
RKD Artists
Wikidata

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2017/05/04/benno-premsela/

2 Comments

  1. In de beschrijving van Benno Premsela mis ik melding van zijn vooraanstaande rol in de Nederlandse vormgeving. Er mist in bibliografieEo.a. de monografie Benne Premsela, Een vlucht naar voren, uitg. Centraal museum 1966.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.