Museum Arnhem

Museum voor Moderne Kunst Arnhem, 2011. Foto met dank aan Liesbeth den Besten©
Liesbet Bussche, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, 2011. Foto met dank aan Liesbeth den Besten©

Museum Arnhem (voorheen Gemeentemuseum Arnhem en Museum voor Moderne Kunst Arnhem) gevestigd aan de Utrechtseweg 87 is een museum voor moderne kunst, hedendaagse kunst, toegepaste kunst en vormgeving in Nederland. Het museum richt zich ook op hedendaagse sieraden en heeft een collectie van bijna 900 sieraden.

Geschiedenis
Het gebouw is van de hand van verschillende architecten: Cornelis Outshoorn bouwde in 1873 een herensociëteit. Toen het museum werd, werd het uitgebreid met verschillende zalen door Frits Eschauzier en Hubert Jan Henket.

Het museum is één van de belangrijkste instellingen in Nederland die zich bezighoudt met het verzamelen en tentoonstellen van werk van sieraadontwerpers.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

In 1967 werd Riet Neerincx (1925-2012), die zelf ook actief was als sieraadontwerper, conservator van de afdeling kunstnijverheid. Zij volgde P.N.H. Domela Nieuwenhuis op. Onder Neerincx’ leiding is het museum gestart werk van sieraadontwerpers en edelsmeden te verwerven en te presenteren. Dat begon met een bruikleen in 1969 van de Rijksdienst Verspreide Kunstcollecties.

In 1984 werd Neerincx opgevolgd door Hadewych Martens, die conservator toegepaste kunst en sieraaontwerp was tot en met 2001. Eveline Holsappel was conservator toegepaste kunst en design van 2008 tot en met 2015. In 2017 werd Anne-Karlijn van Kesteren aangsteld als conservator sieraden voor één dag per week. Tevens is zij tegelijkertijd twee dagen per week conservator sieraden in CODA.

In 2009 verwierf het museum een privé collectie met circa 250 sieraden.

Verzamelde sieraadontwerpers
Anno 2017 bestaat de collectie sieraden uit circa 1000 objecten met onder meer werk van Hans Appenzeller, Gijs Bakker, Peggy Bannenberg, Nicolaas van Beek, Dinie Besems, Maria Blaisse, de Bond van Oproerige Edelsmeden, Onno Boekhoudt, Françoise van den Bosch, Joke BrakmanMecky van den Brink, Caroline Broadhead, Liesbet Bussche, Francesca di Ciaula, Paul Derrez, Jacomijn van der Donk, Iris Eichenberg, Hilde Foks, Arianne van der Gaag, Gem Kingdom (Johanna Titselaar en Bernard Jongstra), Petra Hartman, Maria Hees, Marion Herbst, Herman Hermsen, Susan Heron, Willem Honing, Janke IJff, Marjorie Jacobs, Rian de Jong, Beppe Kessler, Marly Kruytzer, Birgit Laken, Bernard Laméris, Sonja Landweer, Emmy van Leersum, Felieke van der Leest, Leomat, Franck Ligtelijn, Nel Linssen, Stefano MarchettiLous Martin, Jan Matthesius, Floor Max, Julie Mollenhauer, Coen Mulder, Chequita Nahar, Riet Neerincx, Evert Nijland, Bruno Ninaber van Eyben, Ted Noten, Carla Nuis, Noon PassamaRuudt Peters, Annelies PlanteijdtKatja Prins, Nina Sajet, Philip Sajet, Lucy Sarneel, Karin Seufert, Robert Smit, Chris Steenbergen, Nicolaas Thuys, Thea Tolsma, Truike Verdegaal, Antoinette Vroom, Charlotte van der Waals, Richard Walraven, Marcel Wanders, Francis WillemstijnLam de Wolf en Paul Zwollo.

Met een regelmaat van ongeveer ééns per jaar wordt een tentoonstelling gewijd aan het sieraad.

Tentoonstellingen (selectie)
1964 – Vijf edelsmeden (Riet Neerincx)
1981 – Zeitgenössisches Deutsches und Niederländisches Kunsthandwerk (reizende tentoonstelling)
1982 – Frans Zwollo sr. en zijn tijd
1982 – Marion Herbst, een overzicht 1969-1982, (reizende tentoonstelling ook te zien in het Centraal Museum (Utrecht), Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam), Gemeentemuseum Den Haag, Noordbrabants Museum (Den Bosch) en het Frans Halsmuseum (Haarlem))
1986 – Sieraad 1986, Draagteken? (ook te zien in het Museum het Kruithuis, Den Bosch)
1986 – Sieraden 1966-1986, Collectie Paul Derrez en Willem Hoogstede
1987 – Holland in vorm: Sieraden
1994 – Symfonie voor solisten
1994 – Tekens & Ketens (reizende tentoonstelling)
1996 – Sierbeelden : sieraden ontworpen door beeldend kunstenaars
1997 – Het ontsierde lichaam
1998 – Claartje Keur, portretten en colliers
1999 – Sieraden, de keuze van Arnhem
1999 – Woord en beeld
2000 – Op de huid, sieraden uit de collectie
2002 -2003 Change (Ruudt Peters), (reizende tentoonstelling ook te zien in de Beurs van Berlage Museum (Amsterdam), het Designmuseum, (Gent), Deutsches Goldschmiedehaus (Hanau), en het Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim)
2003 – Halszaken
2008 – Onvervangbaar, sieraden en herinnering
2008 – Vormgeven = uitvinden (Riet Neerincx)
2009 – Het nieuwe versieren, Nederlandse sieraden van 1965 tot nu
2011 – Ontketend, grenzeloze sieraden (door Liesbeth den Besten, ook te zien in 2012 in Museum Bellerive, Zürich)
2011 – Op Voorraad, Pop up Jewellery store
2011 – True colours
2012 – Demiurg (David Bielander)
2012 – New Traditional Jewellery
2014 – Confrontations: New Traditional Jewellery (Paul Derrez)
2015 – Beauty of the Beast
2017 – Lievelingen van Anne-Karlijn van Kesteren (Nicolaas van Beek, Dinie Besems, Françoise van den Bosch, Maria Hees, Herman Hermsen, Nel Linssen, Riet Neerincx, Noon Passama, Nina Sajet, Nicolaas Thuys, Frank Verkade)
2017 – Lievelingen van Charlotte Bik (onder meer Hans Appenzeller, Gijs Bakker, Mattijs van Bergen, Caroline Broadhead, Maria Hees, Leomat, Franck Ligtelijn, Maison Martin Margiela, Marni, Julie Mollenhauer, Chequita Nahar, Frans van Nieuwenborg, Ruudt Peters)

Conservatoren (selectie)
Eveline Holsappel
Anne-Karlijn van Kesteren (2017-heden)
Hadewych Martens (1983-2001)
Riet Neerincx (1966-1986)

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (1998) ‘k Zou zo graag een ketting rijgen, Claartje Keur’s collectie colliers & haar fotoportretten van de makers. Arnhem: Museum voor Moderne kunst Arnhem. OCLC 699181441
Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: Arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897903494
Besten, L. den, Neerincx, R. en Schulte-van Wersch, C.J.M. (2008) Riet Neerincx, vormgeven = uitvinden. Arnhem: Riet Neerincx. ISBN 978-90-89100-84-9
Martens, H. (2000) Op de huid, sieraden uit de collectie. Arnhem: Gemeentemusea Arnhem. ISBN 90-72861-27-2
Sieraden, de keuze van Arnhem (1999). Nijmegen: Galerie Marzee. ISBN 90-73124-04-2

Links
Wikidata
Website

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2016/11/05/museum-arnhem/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s