Rosa Taikon

ring, bril, halssieraad, portret
ring, bril, halssieraad, portret
Rosa Taikon, 2012. Foto met dank aan Wikimedia Commons, Statens kulturråd/Jonas Hallqvist, CC BY 3.0

##Rosa Taikon (Tibro (Zweden), 30 juli 1926 – Helsingland (Zweden), 1 juni 2017) was onder meer actief als sieraadontwerper, danser, musicus en acteur. Ook vervaardigde Taikon vaatwerk.

Biografie
Taikon is een kind van serveerster Agda Karlsson (-1932) en zilversmid en violist Johan Dimitri Taikon (1879-1950). Toen Taikon 7 jaar oud was stierf haar moeder aan tuberculose, kort na de geboorte van haar zus Kateryna.

Taikon is opgeleid aan Konstfack Skolan (1961-1967). Twee jaar na haar afstuderen kreeg Taikon de gelegenheid te exposeren in het Nationalmuseum Stockholm. Geheel in de geest van de tijd deed ze dat samen met haar partner de kunstenaar en architect Bernd Janusch (1943), haar zus Katarina Taikon (1932-1995) en haar zus’ echtgenoot fotograaf Björn Langhammar (1933-1986). Daarnaast werden ook sieraden uit familiebezit getoond en was er aandacht voor de geschiedenis en de actuele maatschappelijke positie van Roma. Samen met haar zus streed Taikon voor de rechten van de Roma gemeenschap. Daarvoor ontving ze de Olof Palmepriset.

In 1973 vestigde Taikon zich samen met haar echtgenoot in een voormalige school in Flor (Zweden), waar ze nauw samenwerkten aan onder meer sieraden.

Taikon werkte niet alleen in de Zweedse traditie van sieraadontwerpen, maar ook in die van de Roma. Ze bediende zich van technieken als filigrein en granulering en werkte vooral met zilver.

Het archief van Taikon bevindt zich in het Hälsinglands Museum te Hudiksvall (Zweden). Ook is er een permanente opstelling met haar werkbank en andere objecten. Taikon is begraven op de begraafplaats Skogskyrkogården te Stockholm (Zweden)

Werk in openbare collecties (selectie)
Hälsinglands Museum, Hudiksvall (Zweden)
Nationalmuseum Stockholm, Stockholm (Zweden)
Rian Designmuseum, Falkenberg (Zweden)

Tentoonstellingen (selectie)
1969 – Zigensk Smycketradition, Rosa Taikon, Nationalmuseum Stockholm, Stockholm (Zweden) (23 oktober 1969 t/m 23 november 1969)
1983 – Rosa Taikon, Bernd Janusch, Smycken, Corpus, Silver (Rosa Taikon, Bernd Janusch, Jewellery, Holloware, Silver, Röhsska Museet, Göteborg (Zweden)

Prijzen (selectie)
2010 – Illis quorum
2013 – Olof Palmepriset

Bibliografie (selectie)
Zetterlund, C. (20 juni 2022) Rosa Taikon, Making, Beauty and Struggle. Art Jewelry Forum.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2023/06/19/rosa-taikon/

Geef een reactie