Jewel.Rotterdam

Luwi Clarinda, Indirah Tauwnaar & House of Urban Arts, videoprojectie op gebouw Van Lanschot, Rotterdam, 2022, armband
Luwi Clarinda, Indirah Tauwnaar & House of Urban Arts, videoprojectie op gebouw Van Lanschot, Rotterdam, 2022, armband
Luwi Clarinda, Indirah Tauwnaar & House of Urban Arts, videoprojectie op gebouw Van Lanschot, Rotterdam, 2022. Foto met dank aan Karin van Paassen©

Jewel.Rotterdam was een onderdeel van ART Rotterdam. In het HAKA gebouw, op OBJECT, was een tentoonstelling met werk van 30 Rotterdamse sieraadontwerpers te zien van 19 mei 2022 t/m 22 mei 2022.

Tentoonstelling, lezingenprogramma en projectie
In 2022 organiseerde Karin van Paassen Jewel.Rotterdam, als onderdeel van ART Rotterdam. Het programma bestond uit twee avonden met vier lezingen op 19 en 21 mei 2022 rondom het thema mannensieraden (door Liesbeth den Besten, Iwan Klein, Suzanne van Leeuwen en Gary Symor) in Galerie Phoebus te Rotterdam (Nederland) en een tentoonstelling met 30 Rotterdamse sieraadontwerpers op OBJECT. Voor deze expositie maakten alle deelnemers een mannensieraad. Daarnaast was er een filmprojectie van Luwi Clarinda op het pand van Van Lanschot aan de Westersingel te Rotterdam (Nederland) waarin dansers van House of Urban Arts sieraden droegen van de tentoonstellende kunstenaars op een choreografie van Indirah Tauwnaar. Ook droeg het personeel van restaurant Reinilde (Depot Boijmans Van Beuningen) tijdens ART Rotterdam sieraden van de aan de tentoonstelling in OBJECT deelnemende kunstenaars en is er een rondetafelgesprek over het gebrek aan diversiteit op sieradenopleidingen in Nederland op 31 augustus 2022.

Rondetafelgesprek over diversiteit
Een ander onderdeel van het programma is een rondetafelgesprek over het gebrek aan diversiteit op sieradenopleidingen. Dit gesprek vindt plaats op 31 augustus 2022 in TENT te Rotterdam (Nederland). Jeroen Chabot (directeur Willem de Kooning Academie), Janice Deul (publicist, curator, journalist en activist), Irma Földényi (oprichter van Jewellery Perpectives en onderzoeker bij Sint Lucas Antwerpen en docent aan de Gerrit Rietveld Academie), Saskia van der Gucht (docent Studio Sieraad en onderzoeker aan Sint Lucas Antwerpen) Kalkidan Hoex (sieraadontwerper, eigenaar van TheNEWtribe), Chequita Nahar (sieraadontwerper en opleidingsmanager kunstacademie Maastricht) en Gary Symor (ontwerper en docent) gaan met elkaar én met het publiek in gesprek.

Mogelijk gemaakt door
Het project vond plaats onder de vlag van Stichting 10 tegen 1 en werd financieel ondersteund door Gravin van Bylandt Stichting, Perspex- en plastic industrie A.C. Stout B.V. Prins Bernhard Cultuurfonds, Rotterdam Festivals, Stichting Bevordering Volkskracht, Stichting Droom en Daad,

Deelnemende sieraadontwerpers (30)
Ralph Bakker
Zelda Beauchampet
Coco Benschop
Lydia Bremer
Sabine den Butter-Verhoeven
Zoë Detrez
Arianne van der Gaag
Nastasia Gendreau
Francisca Henneman
Neeltje Huddleston Slater
Anke Huyben
Machteld van Joolingen
Iwan Klein
Lena Kosztyucsenko
Esmee Muijlwijk
Jesler Muntendam
Iris Nieuwenburg
Derek Nuijens
Myriam Oude Vrielink
Svetlana Prigoditch
Anouk Schepers
Paulien Schipper
Judith Schwendener
Lynn Somers
Kirsten Spuijbroek
Diana van der Wal
Leontien Wiehink
Charlotte Wooning
Hester Zagt
Sophia Zobel

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (24 september 2022) Verslag Verrijking van de sieradenopleidingen. hedendaagsesieraden.nl.
Paassen, K. van (16 augustus 2022) Op zoek naar verrijking van de sieradenopleidingen: een interculturele dialoog. hedendaagsesieraden.nl.

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/08/24/jewel-rotterdam/ ‎

Geef een reactie