Terry Castro

##Terry Clifford Castro (Toledo (Ohio, Verenigde Staten), 1972 – Istanboel (Turkije), 18 juli 2022) was onder meer actief als sieraadontwerper en modeontwerper. Hij woonde en werkte in New York (Verenigde Staten) en vanaf 2016 leefde hij in Istanboel (Turkije).

Biografie
Castro werd geboren in een gezin met uiteenlopende wortels. Zijn moeder, Mary Castro, was Christelijk en handelde in antiek en zijn stiefvader, advocaat Paul Geller, was van Joodse komaf. Zijn biologische vader heeft hij nooit gekend. Ook waren er banden met de zwarte gemeenschap, Mexico en de oorspronkelijke Amerikanen. Religie speelde een belangrijke rol in het leven van Castro, al verbond hij zich nooit aan een specifiek geloof.

Castro bracht zijn jeugd door in (Toledo (Ohio, Verenigde Staten). Een paar keer zat hij in de gevangenis. Vervolgens vertrok hij naar Chicago (Illinois, Verenigde Staten), om een carrière te beginnen in de mode. In 2005 ging hij naar New York (Verenigde Staten) en ging aan het werk voor het Japanse modemerk IF SIX WAS NINE. Diezelfde tijd begon hij met het vervaardigen van sieraden en verkocht ze op de stoep in SoHo. Als sieraadontwerper was hij autodidact.

Al gauw gebruikte Castro alleen zijn achternaam, dat werkte goed als merk. Dit gebruik was ingegeven door wat Castro’s grootvader opmerkte: “Je achternaam wordt herinnerd, niet je voornaam”.

Iemand adviseerde Castro te leren hoe sieraden te repareren, dat zou zorgen voor een stabiel inkomen en tegelijkertijd zijn technische vaardigheden vergroten. Castro deed reparatiewerk en verkocht werk van andere ontwerpers. Na een paar jaar begon hij zelf sieraden te maken.

In 1999 trouwde Castro met Belinda Castro. Samen kregen ze een zoon: Sir King Raymundo Castro (1999). En samen begonnen ze een zaak genaamd C & C Jewelers in Toledo (Ohio, Verenigde Staten). Niet veel later scheidde het paar en vertrok Castro naar Chicago (Illinois, Verenigde Staten).

In 2006 richtte Castro zijn label Castro NYC op. In een online artikel door Odu uit 2021 vertelt Castro dat hij het lastig vond zijn gezicht te laten zien in zijn zaak, omdat hij bang was dat zijn huidskleur de verkoopresultaten negatief zou beïnvloeden.

In zijn sieraden vermengde Castro stenen met antiquiteiten die hij vond op vlooienmarkten en Afrikaans ontwerp. Ook stopte hij naar reliquaria verwijzende beeldmotieven in zijn sieraden. Toen Castro gotische kathedralen in Spanje bestudeerde kwam hij tot de conclusie dat deze bouwwerken niet zouden bestaan zonder islamitische en Afrikaanse invloeden. Hij stelde hiermee eurocentrisme aan de kaak.

Door toenemend geweld tegen de zwarte gemeenschap in 2014 besloot Castro New York (Verenigde Staten) te verlaten. Hij was van plan een maand of misschien zelfs twee of drie door te brengen in Istanboel (Turkije), maar bleef er de rest van zijn leven.

In sieraden van Castro zijn beeldmotieven als schedels van zowel mensen als dieren en engelen te zien. Ook apen komen veelvuldig voor, net als cartoonachtige figuren, maskers en onderdelen van poppen uit de negentiende eeuw. Per jaar vervaardigde Castro ongeveer 35 sieraden. Sieraden van Castro zijn vervaardigd van materialen als porselein, goud, turkoois, opaal, koraal, granaat, amethist, tsavoriet, diamanten, saffieren en robijnen. Aan het begin van zijn carrière werkte hij vooral met messing en brons.

Sieraden van Castro verschenen met enige regelmaat op de covers van tijdschriften als Vogue en Forbes. Ook was zijn werk te zien in de film Out of Furnace (2013). Sieraden van Castro werden gepresenteerd in onder meer de in 2021 door Sotheby’s georganiseerde tentoonstelling
Brilliant & Black: A Jewelry Renaissance.

Castro was niet alleen geliefd als sieraadontwerper, maar ook als mens. Hij leefde en werkte op geheel eigen wijze, wars van conventies. Hij stelde dat hij zijn eigen traditie had gevormd. Castro zag zichzelf als een outsider onder sieraadontwerpers.

Castro overleed thuis aan een hartaanval. Hij laat een zoon achter alsook zijn moeder en stiefvader.

Werk in particuliere collecties (selectie)
Billy Gibbons
Rihanna
Steven Tyler
Whoopi Goldberg

Tentoonstellingen (selectie)
2021 – Brilliant & Black: A Jewelry Renaissance, Sotheby’s, (september 2021 t/m 26 september 2021)

Bibliografie (selectie)
Fasel, M. (22 juli 2022) Get to know Castro. The Adventurine.
Grant, S. (12 augustus 2022) Terry Castro, of Castro NYC. Art Jewelry Forum.
Hori, C. (3 september 2021) Brilliant & Black: A Jewelry Renaissance. Sotheby’s.
Odu, M. (september 2021) Castro NYC: for the love of Jewellery. Magnus Oculus.
Williams, A. (4 augustus 2022) Terry Castro, a Proud Outsider in the Jewelry World Dies at 50. The New York Times.

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/08/25/terry-castro/ ‎

Geef een reactie