Kalkidan Hoex

Kalkidan Hoex, New Tribe Ring Ten, ring, zilver
Kalkidan Hoex, New Tribe Ring Ten, ring, zilver
Kalkidan Hoex, New Tribe Ring Ten, ring. Foto met dank aan Sienna Patti©

Kalkidan Hoex (Ethiopië, 1993) was en is onder meer actief als sieraadontwerper, tekenaar en (gast)docent. Hoex woont en werkt in Nederland.

Biografie
Hoex is geboren in Ethiopië en werd in 1995 op tweejarige leeftijd geadopteerd door een Nederlands gezin. De dyslectische Hoex is opgeleid aan de kunstacademie te Maastricht (Nederland) (2014-2020), waar ze les had van onder anderen Jeannette Jansen en Chequita Nahar.

In 2017 liep Hoex stage bij sieraadontwerper Göran Kling. Hoex heeft vanaf 2018 een eigen label TheNEWtribe. Ze werkt samen met labels als Patta, Team Crucible (Londen) en State of Fashion. Hoex weet zich geïnspireerd door Jean-Michel Basquiat (1960-1988). Ook put zij inspiratie uit gevlochtem Afrikaanse haardrachten en verwerkt dat in haar sieraden. Naast sieraden tekent Hoex ook comics.

Begin 2021 werd bekend dat Hoex de partner is van Ted Noten in het onderwijsprogramma Challenging Jewellery van MASieraad Hasselt-Amsterdam. Ook verzorgt Hoex met regelmaat lezingen, waarbij zij graag met verschillende mensen in debat gaat, onder meer over identiteit en afkomst.

Sieraden van Hoex werden en worden gepresenteerd door onder meer Sienna Patti.

Tentoonstellingen (selectie)
2017 – GrisGrisCODA, Apeldoorn (Nederland)
2021 – Voices of Fashion: Black Couture, Beauty & Styles, Centraal Museum, Utrecht (Nederland) (9 juni 2021 t/m 15 augustus 2021)

Bibliografie (selectie)
Vrouwen uit de kunst #31: Kalkidan Hoex (19 februari 2021). The TittyMag.

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link:

Geef een reactie