Kalkidan Hoex

Kalkidan Hoex, New Tribe Ring Ten, ring, zilver
Kalkidan Hoex, New Tribe Ring Ten, ring, zilver
Kalkidan Hoex, New Tribe Ring Ten, ring. Foto met dank aan Sienna Patti©

Kalkidan Hoex (Ethiopië, 1993) was en is onder meer actief als sieraadontwerper, tekenaar en (gast)docent. Hoex woont en werkt in Nederland.

Biografie
Hoex is geboren in Ethiopië en werd in 1995 op tweejarige leeftijd geadopteerd door een Nederlands gezin. De dyslectische Hoex is opgeleid aan de kunstacademie te Maastricht (Nederland) (2014-2020), waar ze les had van onder anderen Jeannette Jansen en Chequita Nahar.

In 2017 liep Hoex stage bij sieraadontwerper Göran Kling. Hoex heeft vanaf 2018 een eigen label TheNEWtribe. Ze werkt samen met labels als Patta, Team Crucible (Londen) en State of Fashion. Hoex weet zich geïnspireerd door de Amerikaanse schilder Jean-Michel Basquiat (1960-1988). Ook put zij inspiratie uit gevlochten Afrikaanse haardrachten en verwerkt dat in haar sieraden. Naast sieraden tekent Hoex ook comics.

Begin 2021 werd bekend dat Hoex de partner is van Ted Noten in het onderwijsprogramma Challenging Jewellery van MASieraad Hasselt-Amsterdam. Ook verzorgt Hoex met regelmaat lezingen, waarbij zij graag met verschillende mensen in debat gaat, onder meer over identiteit en afkomst.

Op haar website stelt Hoex onder meer het volgende: “I’ve realized that I want to keep finding ways to also be effective, rather then to have a career that is only based on succes”. Hoex voelt zich verbonden met (jonge) mensen die zijn  gevlucht of geadopteerd. Ondanks de verschillen in afkomst ziet Hoex vooral ook overeenkomsten op het gebied van identiteit.

Sieraden van Hoex werden en worden gepresenteerd door onder meer Galerie Marzee en Sienna Patti.

Openbare collecties (selectie)
Rian Designmuseum, Falkenberg (Zweden)

Tentoonstellingen (selectie)
2017 – GrisGrisCODA, Apeldoorn (Nederland)
2018 – Dutch Design Week, Eindhoven (Nederland)
2021 – In gesprek met Chequita Nahar, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland) (7 november 2021 t/m 16 januari 2022)
2021 – Voices of Fashion: Black Couture, Beauty & Styles, Centraal Museum, Utrecht (Nederland) (9 juni 2021 t/m 15 augustus 2021)
2022 – Sieraad Art Fair (SAF), Gashouder, Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland) (26 mei 2022 t/m 29 mei 2022)

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (24 september 2022) Verslag Verrijking van de sieradenopleidingen. hedendaagsesieraden.nl.
Paassen, K. van (16 augustus 2022) Op zoek naar verrijking van de sieradenopleidingen: een interculturele dialoog. hedendaagsesieraden.nl.
Vrouwen uit de kunst #31: Kalkidan Hoex (19 februari 2021). The TittyMag.

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link:

Geef een reactie