Brilliant & Black: A Jewelry Renaissance

##Brilliant & Black: A Jewelry Renaissance was een tentoonstelling met veiling bij Sotheby’s in New York (Verenigde Staten) van werk van zwarte sieraadontwerpers. Sieradenexpert Melanie Grant was als conservator betrokken bij de expositie en werkte samen met de juwelenexpert van Sotheby’s: Fank B. Everett.

Eerste tentoonstelling met werk van alleen zwarte sieraadontwerpers
Op de tentoonstelling waren circa 60 sieraden uit de periode van 1950 tot 2021 te zien van 21 zwarte sieraadontwerpers. Een van de doelen van de expositie en de veiling was het werk van zwarte sieraadontwerpers een podium te geven en te introduceren bij vermogende verzamelaars. Er waren sieraden te zien die zijn geïnspireerd zijn op Zwarte cultuur, maar ook sieraden die daarvan los stonden.

In gesprek met een journalist van CNN vertelt Grant dat ze zich ervan bewust is dat Zwarte sieraadontwerpers discriminatie ervaren in de sieradenwereld.

Deelnemende sieraadontwerpers (21)
Shola Branson
Terry Castro
Melanie Eddy
Matthew Harris
Lauren Harwell Godfrey
Johnel Jamison
Rashid Johnson
Sheryl Jones
Vania Leles
Angie Marei
Winifred Mason-Chenet
Satta Matturi
Lola Oladunjoye
Jariet Oloyé
Jacqueline Rabun
Catherine Sarr
Maggi Simpkins
Art Smith
Tenthousandthings (Ron Anderson & David Rees)
Lorraine West
Thelma West

Tentoonstelling
2021 – Brilliant & Black: A Jewelry Renaissance, Sotheby’s, New York (Verenigde Staten) (september 2021 t/m 26 september 2021)

Bibliografie (selectie)
Hills, M.C. (23 september 2021) Black jewelers take center stage at groundbreaking exhibition. CNN.
Hori, C. (3 september 2021) Brilliant & Black: A Jewelry Renaissance. Sotheby’s.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/08/23/brilliant-black-a-jewelry-renaissance/

Geef een reactie