robijn

Cartier, broche, 1920-1929. Foto ACC Art Books, diamanten, robijnen, smaragden, email
Cartier, broche, 1920-1929. Foto ACC Art Books, diamanten, robijnen, smaragden, email
Cartier, broche, 1920-1929. Foto met dank aan ACC Art Books©

##Robijn (Al₂O₃) is een steensoort die onder meer door sieraadontwerpers wordt verwerkt. De naam van de steen is afgeleid van het Latijnse ruber: rood. Robijnen worden gemijnd in onder meer Birma, Sri Lanka en Thailand. Ook is de steen gevonden in Montana (Verenigde Staten) en North Carolina (Verenigde Staten).

Geschiedenis
Robijn is een variëteit van het mineraal korund en heeft een hardheid van 9-9,5 op de hardheidsschaal van Mohs. Alleen diamant heeft een hogere hardheid. De kleur van robijn wordt hoofdzakelijk door chroom veroorzaakt en kan variëren van rozerood tot dieprood. Natuurlijke robijnen zijn uitzonderlijk zeldzaam. Labgrown robijnen zijn relatief goedkoop.

Al sinds de Egyptische en de Griekse oudheid is de steen geliefd. De oudste schriftelijke bronnen noemen mijnen in Birma (het huidige Myanmar).

De robijn werd en wordt vaak beschouwd als de levenssteen, die het hart versterkt en kracht teruggeeft. Zowel in de oudheid als in de Middeleeuwen werden magische krachten aan de steen toegekend. Zo zou de steen welvaart brengen, alsook eeuwige liefde, schoonheid en wijsheid.

Door de warme rode kleur is robijn in alle tijden geassocieerd met liefde, verlangen en passie. Door warmte kan de kleur van een robijn veranderen.

Onder anderen reizigers als Marco Polo (1254-1324) en Jean-Baptiste Tavernier (1605-1689) waren altijd op zoek naar de steen.

Aan het begin van de twintigste eeuw werden robijnen vooral in combinatie met platina, diamanten en parels gebruikt.

De robijn maakt deel uit van de Orde van de Negen Edelstenen.

Werk in particuliere collecties (selectie)
Eugénie de Montijo

Sieraadontwerpers die granaat gebruiken (selectie)
Cartier
Robert Smit
Ben Wisman

Bibliografie (selectie)
Bernstein, B. (2022) The Modern Guide to Antique Jewellery. Woodbridge: ACC Art Books. ISBN 9781788841580

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/11/15/robijn/

Geef een reactie