Johnel Jamison

##Johnel Jamison (Verenigd Koninkrijk) was en is onder meer actief als sieraadontwerper, rapper en disc-jockey. Hij woont en werkt in New York (New York State, Verenigde Staten).

Biografie
Jamison groeide op in Brooklyn (New York, New York State, Verenigde Staten). In 2017 lanceerde Jamison zijn sieradenmerk Johnny Nelson.

Voor een Europese tour wilde Jamison zelf sieraden maken en schakelde daarbij de hulp in van zijn moeder. Ook daarna bleef ze hem bijstaan met zijn werk als sieraadontwerper.

Jamison is geïnspireerd door hiphop, punk, Vivienne Westwood en black empowerment. Hij stelt dat sieraden diep zijn verankerd in de Amerikaanse muziekindustrie. Sieraden worden gezien als een teken van rijkdom. Als je sieraden hebt betekent dat dat je de armoede van je hebt afgeschud.

Een iconisch sieraad van Jamison is de ring voor vier vingers met daarop vier handgesneden portretten van Zwarte Amerikaanse burgerrechtenactivisten/helden Martin Luther King Jr. (1929-1968), Malcolm X (1925-1965), Marcus Garvey (1887-1940) en Frederick Douglass (1817/1818-1895). Zelf beschrijft hij de ring als Civil Rights Mount Rushmore. Ook heeft Jamison in zijn sieraden verwijzingen gemaakt naar onder anderen de Black Panthers en schrijvers als Ida B. Wells (1862-1931) en Harriet Tubman (1820-1913). Hij stelt dat hij graag zijn voorouders eert omdat zij de wereld van vandaag mogelijk hebben gemaakt. Ook noemt Jamison het gebrek aan representatie in de sieradenwereld. Zwarte mensen worden gezien als kopers van sieraden en niet als makers. Dat komt onder meer doordat Zwarte families niet zoals mensen uit de witte gemeenschap ambachten en tradities vaak generaties lang door hebben kunnen geven.

Jamison werkte samen met Pyer Moss (het sieradenlabel van Kerby Jean-Raymond) en dat resulteerde in Collection 3 of Sister: sieraden met portretten van onder anderen Aaliyah, Erykah Badu, Beyoncé, Mary J. Blige, Da Brat, Aretha Franklin, Lauryn Hill, Janet Jackson, Chaka Khan, Patti LaBelle, Left Eye, Lil’ Kim, Missy Elliot, Janelle Monáe, Queen Latifah, Rihanna, Diana Ross, Nina Simone, Solange en Tina Turner. De portretten zijn in de sieraden verwerkt om hun kracht en creativiteit te eren en er bij stil te staan dat deze vrouwen niet konden rekenen op een omgeving die erop was gericht om ze te laten bloeien.

Sieraden van Johnny Nelson worden handgemaakt in New York (New York State, Verenigde Staten). Ze zijn vervaardigd van materialen als goud en toermalijn.

Werk in particuliere collecties (selectie)
Mary J. Blige
Cynthia Erivo
Lewis Hamilton
Kerby Jean-Raymond
Colin Kaepernick

Tentoonstellingen (selectie)
2021 – Brilliant & Black: A Jewelry Renaissance, Sotheby’s, (september 2021 t/m 26 september 2021)

Bibliografie (selectie)
Gran Pierre, S. (10 september 2019) Pyer Moss Taps Johnny Nelson To Create Accessories Honoring Black Women In Music. Snobette.
Hills, M.C. (23 september 2021) Black jewelers take center stage at groundbreaking exhibition. CNN.
Hori, C. (3 september 2021) Brilliant & Black: A Jewelry Renaissance. Sotheby’s.

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2023/11/13/johnel-jamison/

Geef een reactie