Thelma West

##Thelma West (Lagos (Nigeria)) was en is onder meer actief als sieraadontwerper en diamanthandelaar. Zij woont en werkt in Londen (Verenigde Koninkrijk). Haar bedrijf is gevestigd in Soho (Londen, Verenigd Koninkrijk).

Biografie
West is opgegroeid in Lagos (Nigeria). Op haar website beschrijft West dat het in Nigeria gebruikelijk is elkaar vaak sieraden te geven. Als klein kind al had ze diamanten in haar oren. Op zestienjarige leeftijd verhuisde West naar het Verenigd Koninkrijk. Ze begon aan een studie voor ingenieur maar switchte onder meer vanwege de hoge kosten van levensonderhoud in de Britse hoofdstad naar sieraadontwerpen en belandde op zeventienjarige leeftijd in Antwerpen (België), waar ze werd opgeleid tot gemmoloog. Ze was erbij toen haar moeder sieraden weg deed om haar opleiding in Antwerpen (België) te kunnen bekostigen. Op de opleiding was ze de enige Zwarte persoon en ook was ze een van de weinige vrouwen in het vak.

Eerst ging West aan het werk als diamanthandelaar. Toen een vriend haar vroeg een verlovingsring te maken hakte West de knoop door: in 2012 startte ze onder haar eigen naam een sieradenlabel. Zoals voor de meeste Zwarte mensen was het ook voor West niet eenvoudig financiering te krijgen voor haar bedrijf. Evenmin was het makkelijk als Zwarte persoon werk te verkopen, omdat er zo goed als geen zwarte collega’s zijn en afnemers mensen van kleur minder serieus nemen of minder vertrouwen. Dat bracht West ertoe in de periode na de start van haar onderneming haar werk door anderen te laten verkopen.

Diamant is de favoriete steen van West en in 9 van de 10 door haar vervaardigde sieraden zijn (gekleurde) diamanten geplaatst. West verwerkt ethisch gemijnde stenen uit Afrika alsook eerder toegepaste (gerecyclede) stenen. Het goud dat ze verwerkt is eveneens op duurzame wijze gewonnen. Naast eerder genoemde materialen maakt West ook gebruik van keramiek in haar sieraden en stenen als robijnen, smaragden en saffieren.

In haar werk weet West zich geïnspireerd door architecten als Antoni Gaudí (1852-1926), Frank Gehry (1929) en Frank Lloyd Wright (1867-1959).

Samen met een partner richtte West in 2008 het bedrijf Yeraua Diamonds op, dat handelt in stenen. Ook runt zij het gemmologisch laboratorium IGR London. Daar werken, net als in haar atelier in Londen (Verenigd Koninkrijk), alleen vrouwen. West creëert een veilige ruimte, een safe space, voor haar werknemers. In haar team werken mensen van verschillende leeftijden en seksuele oriëntatie uit Israël, Kazachstan en Nigeria.

Popster Rihanna (1988) droeg een ring van West tijdens het gala in het Metropolitan Museum of Art. West investeert in het welzijn van mensen in Nigeria.

Werk in particuliere collecties (selectie)
Uzo Aduba
Rihanna
Zendaya

Tentoonstellingen (selectie)
2021 – Brilliant & Black: A Jewelry Renaissance, Sotheby’s, (september 2021 t/m 26 september 2021)

Bibliografie (selectie)
Hori, C. (3 september 2021) Brilliant & Black: A Jewelry Renaissance. Sotheby’s.
Jordan, E. (22 december 2020) Thelma West’s Wonderment for Ethical Jewelry Design, Art, and Philanthropy. Whitewall.
Klerk, A. de (11 november 2020) The Brand | Fine jeweller Thelma West on breaking into an impossible industry. Harper’s Bazaar.
Okwodu, J. (2 september 2022) How Hip-Hop Has Shaped The Jewellery Landscape. VOGUE.
Okwodu, J. (29 oktober 2021) Thelma West Is Blazing a Trail for Women of Color in Fine Jewelry – And Making Rihanna Shine. VOGUE.
Perez, K. (14 december 2020) Cultural Ties: Thelma West on how heritage shapes her passion for uplifting jewels. Jewellery Insights by Katerina Perez.
Shirley, K. (4 februari 2021) Thelma West Is On A Mission To Change The Jewelry World. Forbes.
Soltani, S.E. (17 maart 2021) Embracing the business: Thelma West. Rapaport Jewelry Connoisseur.
Waddoups, R. (24 februari 2021) Designer of the Day: Thelma West. Surface.

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2023/08/24/thelma-west/

Geef een reactie